torsdag 29 april 2010

Föräldraansvar, tonåringar och alkohol

Maj-Lis Lööw skriver i dagens krönika: "Omtänksamma föräldrar skall också veta att för varje år man skjuter upp sin tonårings alkoholdebut så ökar man chansen dramatiskt för att han eller hon skall slippa problem med spriten längre fram i livet. Alla föräldrar vill att barnen skall få det bra i livet. Ändå är det så många som anser sig kunna lära tonåringen umgås med spriten genom att bjuda på den hemma. En sann björntjänst." Jag håller med. Det är inte OK att ge barn alkohol.

Lööw skriver klokt: "Jag har nog skrivit om detta med föräldraansvar tidigare. Men tonåringar och deras föräldrar är ju ett slags färskvara. Det kommer nya hela tiden. Så därför kan man nog tillåta sig att säga tänk om, om och om igen." Flera föräldrar borde hålla koll på sina tellningar.

Landshövdingen i Sörmland, Bo Könberg och länspolismästaren i Sörmland Mats Kirestam är inne på samma tema som Maj-Lis Lööw. I en debattartikel skriver de: "En ny undersökning visar att var tredje förälder i Södermanland har låtit sin femtonåring smaka på alkohol. Det är dock en myt att ett glas vin till maten lär tonåringen att handskas med alkohol. Vårt budskap är enkelt: Säg nej till alkohol så länge barnen inte har åldern inne. Föräldrar som är tydliga med att deras tonåringar inte ska dricka alkohol gör sina barn en stor tjänst. Sambandet mellan alkohol och våld är starkt – i sex misshandelsfall av tio har förövaren varit påverkad av alkohol eller droger, och ungdomar löper större risk att utsättas för våld om de själva har druckit alkohol. Den som börjar tidigt med alkohol löper också större risk att drabbas av alkoholrelaterade problem som vuxen."

Man blir häpen när man läser att så många som 33 procent av föräldrarna till femtonåriga barn i Södermanland låtit sin tonåring smaka på alkohol i hemmet. Jag kallar det att abdikera från sitt föräldraansvar. Barn behöver vuxna som bryr sig.

Könberg och Kirestam berättar: "Under året genomförs en riktad informationssatsning för att göra tonårsföräldrar i Södermanland mer medvetna om nyttan med att hjälpa sina tonåringar att undvika alkohol. Vår förhoppning är att den minoritet föräldrar som i dag tycker att det är okej att bjuda minderåriga barn på alkohol ska börja tänka om." Det borde inte behövas. Men, nu gör det uppenbarligen det och då är det bra att denna satsning görs.

6 kommentarer:

David Bergström sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
David Bergström sa...

Håller helt med, även fast jag i detta fallet är tonåringen. Dock fyller jag tjugo snart men alkoholen lockar ändå inte! Har aldrig rört det, kommer aldrig görat. Även fast jag har "åldern inne."

lasse p sa...

Kul att höra lite andra tongångar än i din tidigare blogg kring alkohol och missbruk! Då gav du inte mycket för Maj-Lis Lööw´s nykterhetspoltiska budskap, som även den gången byggde på välkänd kunskap kring alkohollism!

Margit Urtegård sa...

Hej Lasse.

Det är stor skillnad att moralisera över vuxnas alkoholvanor än att påpeka att vi föräldrar har ansvar för våra egna barn och att barn inte skall dricka alkohol. Alla vuxna är inte alkoholister och alkohol i sig är inte farligt. Vuxna är vuxna och får ta ansvar för både sitt eget drickande, sina egna val och sina egna ungar. Svårare än så är det inte.

Margit Urtegård sa...

Hej David!

Tack för kommentar. Det är bra att vänta med alkoholen, den försvinner inte. Själv var jag 26 år gammal när jag började dricka annat till maten än vanlig mjölk. Jag gillade inte alkohol.

Mina barn har haft en "hökmamma" eller en riktig hönsmamma när det gäller vem de har umgåtts/umgås med och vad de har gjort/gör. De betyder allt för mig.

Dag Bremberg sa...

Ja, Margit, bra att du lyfter frågan. Men den är komplex, och den måste hanteras klokt och med flexibelt förnuft i olika familjer.

Hur vi väljer att göra ska inte bestämmas av vare sig Nykterhetsfanatikerna eller alkoholindustrin.

Visst kan det vara hemskt om en 15-åring dricker, men det gör de flesta och de blir inte alkoholister pga det. Det visar forskning de senaste 40åren och tyvärr nykterhetsfanatikerna har fel.

Som förälder vill jag främst att mina tonåringar inte sk hamna i sammanhang där de inte har kontroll, där de utnyttjas, råkar ut för olyckor eller medverkar i brottsliga handlingar.

Jag kommer inte ta avstånd från min dotter om hon dricker en folköl. Och där skiljer jag mig från IOGT-gänget.