onsdag 21 april 2010

Demokratin hotad i Strängnäs?

Har funderat över informationen om att Lotta Grönblad (S) och Leif Lindström (S) försöker använda demokratiberedningen som plattform för att tysta sina kritiker. Varje gång man blir sur på någon eller misstycker någons åsikt kan man inte glömma bort demokratins spelregler. Att moralisera över hur andra uttrycker sig är lågt. Att vilja skriva etikprogram och policydokument över hur andra människor skall yttra sig på bloggar och i media luktar skunk. Yttrandefrihet mina vänner, det finns folk i andra delar av världen som är beredda att offra sitt liv i kampen för yttrandefriheten och åsiktsfriheten. Glöm inte det!

Dessa odemokratiska tendenser dök upp i vår kommun redan vid majoritetsbytet 2008. När Socialdemokraterna, Centern och Folkpartiet tog över makten började politiken att bli odemokratisk. Jag citerar från min blogg:

"Kommunfullmäktiges ordförande Anders Svensson (fp) ringde hem till en moderat lördagen den 22 november och ville ha hjälp med att stänga några politikerbloggar. Jag kan ínte länka till någon tidningsartikel om detta, då tidningen tills nu helt har ignorerat detta allvarliga och odemokratiska beteende hos ordförande för kommunens högsta beslutande organ. Så här skriver en orolig politiker till en journalist på Strengnäs tidning:

"... Det gällde hur det kunde komma sig att tidningen inte på något sätt kommenterat den märkliga uppläxning som kommunfullmäktiges ledamöter fick vid senaste sammanträdet av 1e vice ordföranden eller de försök från ordförandens sida att strypa den offentliga debatten genom att på allvar föreslå en företrädare för moderaterna att man skulle stoppa bloggandet hos ledamöterna.

I all synnerhet som Alex Voronov satt på åhörarläktaren när uppläxningen skedde. Man måste ställa sig frågan om den uteblivna kommentaren från tidningens politiska skribent på detta exempellösa brott mot demokratin och yttrandefriheten som delar av fullmäktiges presidium visade prov på har något att göra med att Herr Voronov själv var en av orsakerna till presidiets handlande. Det vore i så fall synnerligen anmärkningsvärt."

Påminner om några kloka ord: "Jag håller inte med dig men jag är beredd att gå i döden för att du skall få framföra din åsikt. Jag gillar inte det du säger men är beredd att slåss för din rätt att få säga det" härleds till flera tänkare på 1700-talet bl a Voltaire. Nedan några andra."Jag håller inte med om det du säger, men är beredd att offra livet för att försvara din rätt att säga det." (Evelyn Beatrice Hall.)"Jag ogillar dina åsikter, men är beredd att dö för din rätt att få uttrycka dem." (Liberalen Francois Marie Arouet i det politiska manifestet "Dictionnaire philosophique", 1746).

Jag är beredd att slåss för allas rätt att tycka och tänka vad de vill. Jag är beredd att kämpa för yttrandefriheten och åsiktsfriheten i vårt land. Oavsett vad jag tycker om någon eller denne någons åsikter. Allt annat är för mig helt främmande.

15 kommentarer:

Mats Werner sa...

Visst är det så!

Unknown sa...

Bloggar själv just nu om brist på demokrati och yttrandefrihet för trettio år sedan.Det är inte så roligt. Men det gör ännu mer ont när ja läser din blogg idag.Hoppas du orkar med årensningen.

Mats Werner sa...

Åh! "Årensningen" - vilka underbara minnen det väcker av Hedebyborna! Det hjälpte mot den dystra snön utanför fönstret!

Mats Werner sa...

Man kan ju också säga att den rödgröna sidan på riksnivå är rätt bra på att sabotera den representativa demokratin då man kommer överens om att inte ta ansvar och ställning när det gäller den för oss så viktiga frågan om Förbifart Stockholm. Undrar vem dom har som mässar där? Maria W va'!

Mats Werner sa...

Läs f.ö. gästbloggen från Olof Ekman om Förbifartsfrågan idag på min blogg!

Dag Bremberg sa...

Mats, när blev du emot folkomröstningar. Jag kan förstå om du tycker att detta är fel fråga, men visst var väl KD för de folkomröstningar vi haft om EMU, EU o kärnkraft?

Kerstin sa...

Från yttrandefrihet till folkomröstningar. Ja nog ryms dom i samma familj.
Jag har verkligen inget emot folkomröstningar men dom kostar otroligt mycket. Ger inte alltid klara besked. Och ska inte (min åsikt) användas i en allians som inte kan enas. Dessutom strider tydligen den här folkomröstningen mot gällande grundlag. och att lägga en folkomröstning som valförslag har nog aldrig förekommit tidigare. Är det någon som vet?
Det är ju typsikt sossarna att offra Jämtin för en folkomröstning som inte är legitim. Förra gången offrades ju Billström. Jämlikt?
Å vad tänker Mona på? Är Mona så säker på att inte Maria är ute efter stadsministerposten. Hon får nog akta sig innan hon blir kommunikationsminister och får styra över kollektivtrafiken.Hi,Hi!
kerstin

Ebbe Ollman sa...

Men håll mad om att det känns surt när Nationaldemokraterna får 2,3 miljoner i presstöd för sin tidning Nationell Idag

erik berg sa...

Apropå folkomröstningar glöm inte 1922 då 51 % sa jag till att få dricka nubbe till snapsen.

Även 1955 då folket beslöt att vi skulle fortsatt köra på vänster sida i detta fall var politikerna klokare, men det tog sin tid.

Tycker att det är en märklig omröstning som man avser att ha i Stockholms län, varför bara där jag har också synpunkter och är berörd.

Man ställer förbifarten mot kollektivtrafik helt galna alternativ det en förtar inte det andra, man kan faktiskt vara för båda!!


Erik

Olle Jonsson sa...

Här tas det till brösttoner om yttrandefrihet ser jag. Det klingar dock lite falskt med tanke på Margits fäbless att radera kommentarer som hon tydligen anser vara opassande. Sten i glashus.

Margit Urtegård sa...

Hej Olle.

De enda falska här inne är i så fall alla anonyma kommentatorer som inte törs stå upp för vem de är. Då är det som Chippo redan har påpekat lätt att gå över gränsen i sina uttalanden. Därför bästa Olle plockar jag bort alla kommentarer som är kränkande, oförskämda osv. Här inne är det jag som ansvarar för allt som skrivs.

Stefan Holm sa...

Håller med dig Margit. Som jag tidigare sagt, anonyma röster kan jag känna respekt för i en diktatur där alternativet är att bli avrättad. I annat fall visar det endast prov på feghet och inget som hör hemma i en debatt. Inga rånarluvor i bloggen.

Chippo sa...

Nåväl Margit. Man må tycka att anonyma kommentsrer är fega, men de är en lika central del av yttrrandefriheten som de icke-anonyma. Glöm aldrig det. Aldrig!

När du eller andra slåss för yttrandefriheten slås ni även för min rätt att vara anonym. Att Stefan Holm, precis enligt tidigare nämnda "ryggmärgsreaktion",menar att anonyma röster bara ska tillåtas i en diktatur ligger det förmodligen i linje med hans tidigare stöd för att misstänkta och icke dömda personer ska hängas ut på en modern skampåle. Jag tror vi lämnar hans förunderliga inlägg utan vidare kommentar. Man bör nog, som påpekats tidigare, tänka längre innan man uttalar sig. Annar blir Strängnäspartiets utspel, i Eriks och Margits ord, just "ogenomtänkta".

Och Margit, jag håller med om att min och andras anonymitet kan skapa onödigt starka omdömen. Du får dock inte låtsas som att konceptet med kränkande tillmälen och ryktesspridning om politiska motståndare inte är ett problem som tydliggjorts genom inlägg på även den här bloggen. Att anta en oskyldig roll där vore, om något, falskt och oärligt. Vi behöver helt enkelt ärlighet, och det i än större utsträckning från folkvalda politiker än från anomyna kommentatorer som jag själv.

Chippo/JA

Mats Werner sa...

Dag! Vad har de folkomröstningar Du nämner med den som den rödgröna kartellen bestämt sig för? Eller med KDs ställningstagande?

När det gällde EU, EMU och andra, så är det av riksdagen beslutade och i hela riket genomförda folkomröstningar bekostades av statsmakten.

Det som nu är på tapeten är att en ev. ny riksdagsmajoritet genom ett riksdagsbeslut ska tvinga kommuner (Stockholms stad och landsting samt kommunerna i Stockholms län) att genomföra en folkomröstning som de själva får bekosta. Det har aldrig skett tidigare!

Dessutom är det en fråga som faktiskt inte bara berör kommunerna i Stockholms län utan lika mycket övriga delar av Mälarregionen och riket i stort.

Så om riksdagen ska besluta om en folkomröstning ska den ske i hela riket och bekostas av staten.

Är vi överens?

Stefan Holm sa...

Kära Chippo/JA. Om du inte förstått det tidigare så är det min avsikt som beteendevetare att provocera de provokativa anonyma blogg-trollen. Det du ser som "ryggmärgsreaktion" från min sida är precis detta.

Läs gärna mitt inlägg i ämnet så kan du se vad jag tycker om anonyma bloggare. Din bild av vad yttrandefriheten innebär ligger och tassar i kanterna på de avarter som gör att begåvade skribenter som Marcus Birro väljer att stänga ner. Det är detta jag motarbetar, inte demokratin och yttrandefriheten som för mig är lika heliga kor som det verkar vara för dig.

http://blogg.aftonbladet.se/stefanssonderingar/2010/04/troll-och-vampyrer--onda-vasen-i-bloggvarlden