lördag 6 februari 2010

Norge svensk exportetta

Björn Lindahl, SvD, skriver: "Norge har gått om Tyskland som Sveriges största exportmarknad. Fortfarande saknas ett par månader i statistiken för 2009, men det norska försprånget är betryggande. 4,8 miljoner norrmän köper mer svenska varor än 82 miljoner tyskar." Helt otroligt! Varje gång jag har nämnt för någon svensk att Norge är ett viktigt exportland för Sverige så har jag fått till svar att Tyskland med flera länder importerar betydligt mer härifrån än lillebror i väst. Så är alltså inte längre fallet.

Lindahl berättar varför det har blivit så: "En förklaring till den ökade handeln med landet är det norska välståndet. Efter att Norge började producera olja i början av 70-talet passerade det Sverige i bruttonationalprodukt per invånare. Som lägst, efter andra världskriget, var den norska BNP:n per invånare 40 procent lägre än den svenska. 1985–86 hade den kommit upp på samma nivå som i Sverige och 2003 var den 40 procent högre."

Vidare skriver Lindahl: "Om Norges BNP går om Sveriges skulle det vara en liten sensation. Svenskarna är nästan dubbelt så många som norrmännen. Det är märkligt att två så lika länder inte ska ha ungefär samma produktion per invånare." Ja, det är mycket märkligt.

4 kommentarer:

Mats Werner sa...

Så det beror icke på att tyskerne minskat sine inköp fra Sverige, da?

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Du har rätt, tyskerna har minskat sina inköp. Men, krisen har påverkat båda länderna så klart. SvD skriver: "I bägge fallen har exporten minskat jämfört med 2008. Men medan exporten rasade med 20 procent till Tyskland, har den bara minskat med 10 procent till Norge. Den totala handeln med Norge är dessutom större än vad exportsiffrorna för varor visar."

Gränshandeln kommer i tillägg och den är enorm.

Anonym sa...

När ska du uppdatera Klumpetine-bloggen? ;)

Anonym sa...

Tja så märkvärdigt är det nog inte egentligen.

Ta bort oljan så finns det kvar ett vackert landskap med några pastorala kossor.

Men varför vara avundssjuk, gläds istället åt din grannes framgångar både i skidspåret och vad avser ekonomin.

Erik