söndag 31 januari 2010

Peter Wolodarski tycker till

Peter Wolodarski recenserar i dagens DN Ebba Lindsös bok "Livet, makten och konsten att våga vara sig själv". Han kanske har rätt i att hon inte var rätt person på rätt plats. Det var inte det jag reagerade på när jag läste Wolodarkis ledare i dag. Det är dock ett begrepp, Wolodarski använder, jag har några funderingar kring.

Peter Wolodarski skriver: "Om Mona Sahlin skulle skriva en öppenhjärtig bok om sina första år som Socialdemokraternas ledare, skulle den ha ett antal gemensamma drag med Lindsös. Skillnaden skulle möjligtvis vara att Sahlin under årens lopp hunnit utveckla en stor erfarenhet och stryktålighet, som gör att hon bättre kan hantera motgångarna." Stryk, tänker jag, är det det vi kvinnor måste lära oss att tåla mera av för att passa in i männens värld?

Jag beundrar Mona Sahlin (S), precis som jag beundrar Ann Landerholm (M), för att de orkade kämpa sig tillbaka till politiken efter att ha blivit hängda både av media, sina politiska motståndare och sina egna partikamrater. Det är beundransvärt att orka kämpa sig upp igen. Det är fantastiskt att de har modet, viljan och kämparglöden kvar. Guts och jävlaranamma är det inte alla som är begåvade med.

Men, stryktålighet? Varför skall det vara en egenskap som anses nödvändig för att just kvinnor skall lyckas få komma med i leken? Den egenskapen behöver inte männen.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag säger bara Sven Duva..är man tillräcklig enfaldig bitter inga kulor.Utan som en gummiboll kommer man tillbaka utan att förstått något av kritiken.Det är inte att vara stryktålig utan man kan säkert hitta andra ord som passar bättre.

Anonym sa...

Jag säger bara Sven Duva..är man tillräcklig enfaldig bitter inga kulor.Utan som en gummiboll kommer man tillbaka utan att förstått något av kritiken.Det är inte att vara stryktålig utan man kan säkert hitta andra ord som passar bättre.

Dag Bremberg sa...

Margit, du har rätt, varför ska man behöva utstå stryk?
Vuxenmobbing är absolut oacceptabelt.
Ebba L gjorde rätt val som klev av.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Ja, det är märkligt att kvinnor måste lära sig att tåla stryk för att komma upp och fram. En mycket konstig människosyn kan man tycka.

Ebbe Ollman sa...

Män tar väl också stryk? Men har uppfostrats att inte sjåpa sig på gott och ont.

Dag Bremberg sa...

Ebbe, det finns väl inget gott i att män tar stryk?
Eller är det vänsterns gamla arbetarromantik? ;-)

Margit Urtegård sa...

Hej Ebbe.

Så det är så det heter; "inte sjåpa sig"? Så har inte jag fostrat mina två söner, skulle aldrig falla mig in.

JA sa...

Jag ser ingen referens till att just kvinnliga ledare, eller ens kvinnor i allmänhet, skulle behöva stryktålighet. Däremot skriver Wolodarski att man som ledare, chef och på en utsatt position behöver vara stryktålig, dvs lära sig att stå ut med såväl berättigad kritik och människor som vill kämpa ner en. Det är den enda chansen att hålla sig kvar på en sådan position. Inte alla vill det, men vill man det bör man också vara just stryktålig.

Finns det inte ett problem om man läser in förutsättningar i någon annans åsikter (trots att dessa förusättningar faktiskt inte är en del av åsikten) bara för att åsikten i fråga ska stämma in med ens egen värdsbild, och bekräfta densamma?

Anonym sa...

som en gummiboll.....