fredag 13 november 2009

Visholmens framtid.

Ett tänkbart scenario?! Det kan tänkas finnas hotellägare, som är medlemmar i ett politiskt parti, som tror att ett hotell på Visholmen skulle bli en framtida guldgruva då ett hotell där kan framstå mera lukrativt. Det kan även tänkas finnas fastighetsägare, som också är partibundna, som vill komma åt en centralt belägen fastighet och därför driver hotellfrågan. Det kan också tänkas finnas ledarskribenter, som blir blinda av smicker om högt uppsatta tjänstemän beställer en reklamkampanj på deras ledarsida. Men det skulle vara både cyniskt och fel om det skulle vara på detta viset. Så korrupt kan man inte vara i en demokrati. Så så kan det naturligtvis inte vara!

13 kommentarer:

Mats Werner sa...

Ja, varken jag eller mitt parti faller inom någon av dessa möjliga kategorier! Tänk - det kan alltså finnas människor som har dessa i Dina ögon så slemma tankar men som har dem UTAN baktankar!
Så kan det också vara, Margit!

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Jag är övertygad om att det är godhet och kunskaper som driver dig i ditt politiska arbete. Och jag har därför stor respekt för dig och dina åsikter. Jag tycker inte alltid som du, men det har inget med saken att göra. Jag vet att du och ditt parti inte har några baktankar med era ståndpunkter/åsikter om Visholmen.

Sen vet jag att det finns särintressen som styr debatten i vissa andra partier och det är skrämmande.

MVH Margit

Anonym sa...

Hm, var det någon som kände sig utpekad och kände sig tvungen att försvara sig, eller?

Dag Bremberg sa...

Ang. Visholmen: varför argumenterar Voronov med utgångspunkten att det viktigaste är att hela holmen är "levande" året runt och helst dygnet runt?

Gäller det även andra park/skogsmiljöer, som t ex Stadsskogen? Ska vi ta ner alla träd, asfaltera, bygga bostäder och sätta upp lyktstolpar som lyser dygnet runt?
Är det framtiden?
Nej, det är dags att Strängnäspolitikerna börjar tänka mer visionärt, utifrån verkliga medborgarbehov.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Apropå levande; vi har byggnader i hela innerstaden i Strängnäs, inte är det levande där året runt, dygnet runt. Ledarredaktionen får gärna gå runt hela vår stad, på den här årstiden är det rätt lugnt överallt.

Och ja, det är dags att Strängnäspolitikerna börjar tänka mer visionärt och inte bara utifrån de verkliga medborgarbehoven, men också utifrån vad medborgarna i Strängnäs verkligen vill, önskar och tycker. Då krävs det mera lyssnande politiker vid makten, som vurmar för dialog och demokrati.

MVH Margit

Mats Werner sa...

Käre dag!

Vad är det i det Du säger som är "visionärt" i det här sammanhanget?

Undrar
MATS

Anonym sa...

Jag har förstått att K.D. med Mats i spetsen tänker gå till val med bostäder och hotell på Visholmen.
Bra att Du är tydlig Mats och har partiet med Dig och inga särintressen.

Dag Bremberg sa...

Mats, det där var kanske inte en allvarligt menad fråga, men jag ska inte lämna den obesvarad.
1. Jag påstod inte att jag inkluderat en vision i mitt korta inlägg.
2. Jag anser inte att jag ensam kan stå för en vision för alla medborgare.
3. Vi hade en visionsdebatt i fullmäktige. Vi som då talade om visioner var väldigt få, men det finns några av oss som vill lyfta blicken och se längre än till nästa detaljplaneändring.

M sa...

Till den anonyme kan jag säga att vad Kristdemokraterna vill på Visholmen framgår klart av det kulturpolitiska handlingsprogram vi - som enda politiskt parti - tog fram till förra valet. Det gäller än.

Till Dag, min kommentar var mer av det luttrade slaget. Jag har sett och hört alldeles för många "visioner" under mina dryga 30 år i Strängnäspolitiken och framförallt insett anomalin i sammanhanget. Politiker - och politiken - är oförmögen att ens hålla fast vid sina egna "visioner" längre än till det ögonblick de är beslutade och kan läggas på hyllan. Varför spilla dyrbar tjänstemanna- och politikertid på detta larv. Den nya "visionen" som vi förväntas anta är ju bara patetisk och kommer inte att vara värd trycksvärtan.

Mats Werner sa...

Nu slant fingret ( timmen är sen?). Det var alltså jag som är "M" och jag hann inte avsluta med det jag tänkte:

Som jag sade på senaste Plan- & Byggnämnden: De enda visioner och mål vi ska ha är att nämnden ska göra vad som förväntas av den från våra uppdragsgivare och vi ska göra det inom den budget vi har. Basta.

Anonym sa...

Men är det då bara nämnden som ska bestäma allt? Ska man inte lyssna till folket som bor i kommunen? Vilken demokrati, ska bli kul när valet kommer. Och få höra alla saker som ska göras av de olika partierna, och som sen ändras när man väl kommit till makten. Sen har vi ytliggare fyra år av utav ursäkter om att man tänkte väl men det fungera inte riktigt så vi gjorde tvärt imot vad vi lova. Hyckleriet kan inte bli större i vissa fråger i den här kommunen.

Jan Eriksson sa...

Åh så trångsynt du är ibland Mats. Du får inte blanda ihop visioner och mål. Vision (lat; vidére: att se).

En vision är en bild av en önskad framtid. Utan visioner haltar vilken verksamhet som helst. Ett mål är en mätbar aktivitet, en del av en verksamhets strategi för att nå en önskad vision.

Ta t ex Ingvar Kamprads vision, "att skapa en bättre vardag åt människor", eller Volvos VD Leif Johansson som sade "Om visionen saknas kommer inget annat heller att fungera. Man kan inte ersätta en kompass med uppmaning till människor att springa fortare".

Dag träffar huvudet exakt på spiken och har förstått vad det handlar om. Tyvärr verkar han vara i minoritet.

Patrick Baltatzis sa...

Bra talat Jan!
Mats Werner står för det många mogna män förespråkar: realism. I själv verket är det förklädd pessimism och uppgivenhet. Är det en sådan du vill vara Mats? Någon som givit upp?
Den här tråden aktualiserer den viktigaste frågan av dem alla: demokratins raison d'etre (ursäkta min dåliga franska), vilket det i kommunpolitiken pratas väldigt lite av. Och då kan jag förstå att partier på sina hålla och kanter har svårt med rekrytering av medlemmar.
För mig är det så tydligt att utan vision, finns det faktiskt ingen mening. Det finns ingen kompass som Jan säger. Då är vi i klorna på samhällets informella makthavare, som drivs av sina egna kristallkronevisioner. Och vem engagerar sig då i politiken, jo, dessa makthavares hantlangare, svågrar och utvalda. Det ser vi inom flera partier i Strängnäs. Partierna blir förlängningar av företag, bolag och intressenätverk. Är det den gängse bilden om hur demokratins i Mats krassa verkligheten ska och bör fungera. Jag hoppas inte det. Strängnäspartiet står definitivt för en annan demokratissyn.
Men till syvende og sidst är politik ett personligt ställningstagande och jag undrar om man som politiker något existensberättigande om man inte har en bild av en önskad framtid för sin väljare? Är det inte i själva verket det väljarna väljer, en framtid?
Jag vill uppmana Mats och övriga i oppositionen att formulera den bild av framtiden vi går till val på 2010. Annars kan vi lika bra låta rådande majoritet få förtroende ännu en mandatperiod. Det kommer väljarna att se till.
Men det är inte enbart formuleringar om en ljusnande framtid som behövs
Våra politiska mandat bygger på ett förtroende, ett förtroende som är naggat i kanten. Vårt förtroende beror inte enbart av vad vi gör utan i lika hög grad på hur vi gör det.
Här finns en hel del saker som inte längre är i samklang med tiden. Vad måste göras på ett nytt, modernt och bättre sätt? Hur skapar vi det öppna Strängnäs som krävs för att kommunen ska kunna växa klokt och med förstärkt attratkionskraft för alla generationer? Det är här någonstans en vision kan börja formuleras.