torsdag 26 november 2009

Skolbluffen i Strängnäs!

Eskilstuna-Kuriren hade en ledare den 20 november 2009 med rubriken "Biblioteksbluffen". Vilket osökt fick mig att tänka på skolbluffen i Strängnäs.

Socialdemokraterna, med Lotta Grönblad i spetsen, kritiserade den förra majoriteten hårt för våra brister och fel rörande skollokalsutredningen. Lotta Grönblad (S) använde ofta barnperspektivet som slagträd i debatten och kallade vår skolpolitik för brutal.

Och det som nu händer i Strängnäs är det mest brutala som någonsin har hänt i skolstadens skolhistoria. Skola efter skola utsätts för hot om nedläggning, nedskärningar och/eller flytt. Ingen kan känna sig trygg i den kommunala skolan när den "brutala" sosseledda majoriteten far fram. Barnperspektivet är som bortsopat. Nu gäller det att stoppa denna totala nedmonteringen av den kommunala skolan i Strängnäs, implementera barnperspektivet på riktigt och åter skapa arbetsro för våra duktiga lärare och elever. Dags att skolbluffen avslöjas!

16 kommentarer:

erik berg sa...

Bra Margit och jag säger bara Tosteröskolan.

Erik

mariavB sa...

Sen har vi ju lärartätheten . . .

Anonym sa...

Där satt den ..Skolbluff är precis vad det handlar om!!

Jan Eriksson (sp) sa...

Grundproblemet här är ju faktiskt vårat kommunala bostadsbolag. Hade det varit en helt fristående aktör så hade Karinslundsskolan varit uthyrd för länge sedan. Men när FSAB misslyckas med detsamma så är det upp till den politiska organisationen att lösa problemet. Med detta sagt: vad behöver vi FSAB till?

Cattis Zetterwall sa...

Hej Margit!

Att planera för att lägga ned Tosteröskolan en väl fungerande skola under ett valår! En skola som jobbar aktivt med hållbar utveckling som vunnit pris för det.
En skola som ligger i en miljö som man borde ta tillvara och utveckla.
En skola som flyttar till en annan plats på det här viset mister sitt sammanhang och sin själ.
De styrande idag som går till val nästa år borde vara medvetna om detta, man kan undra redan nu hur mycket partierna tappar i förtroende.
Misstron till de som styr vår kommun har under lång tid vuxit sig stark eller snarare starkare.
Är det värt att tappa kanske ett par tusen röster eller fler. Det är inte bara föräldrar och personal på Tosteröskolan man lyckats reta upp till proteststormar. Vi är fler grupper allt ifrån skolskjutsar, dåligt planerade skolflyttar, hot om flytt och sammanslagning, Kulturskolor, missnöjda som ville se en folkomröstning om elevpeng, tågpendlare, trafiksäkerhetsfrågor, möjlighet till bra bussförbindelser. Listan kan göras lång och detta ligger de styrande till last inför det kommande valet 2010. Ett som är säkert vi finns och vi kommer att göra ett mycket aktivt val. Man kan bara hoppas att de som tänker ställa upp i nästa års val redan nu vågar ge uttryck för sin åsikt, och inte bara ställa sig bakom sitt parti.
För mig ser det ut som vissa partier sanerar bort sig själva redan innan valet.


Ha en skön helg //Cattis

Patrick Baltatzis sa...

Cattis,

Du har helt rätt i din analys. Det sker någon slags poltisk harakiri i Strängnäs. Mycket besynnerlig utveckling, men så är det också en konstig konstellation i maktställning just nu. Den är rädd och sluten. En sådan lär sig aldrig av sina misstag.
Jag har för övrigt bloggat ett litet inpass om hanteringen av barn och unga här.
MVH

P.

Kerstin sa...

Minns vad jag skrev i en insändare tidigare i år om skolkarusellen.
När den har snurrat färdigt lagom inför valet har oppositionen ingen möjlighet att rätta till allt som majoriteten ställt till med. Det är därför dom har så bråttom med att genomföra sina beslut och inte lyssnar och förankrar dom.
Men att vi försöker bromsa deras framfart är självklart och att vi ska verka för "återställare" efter valet det lovar vi moderater.

Kerstin

Mats Werner sa...

Snälla politiker!

Om vår allmänhet har svårt att säskilja bolagen så måste ju iallafall vi själva kunna göra det! skolbyggnader ägs och hanteras av STRÄNGNÄS FASTIGHETSBOLAG!!!!!

"Bostadsbolaget" MÅSTE särskiljas då detta lyder under särskild förhandlingsordning! Varje gång vi politiker "säger fel" så ger vi Hyresgästföreningen en anledning att anta att bostäderna subventionerar skollokaler!

Var aktsamma med hur ni uttrycker er och LÄR ER någongång!
Hälsar en alltmer luttrad och uttröttad
MATS

Anonym sa...

Bäste Besserw. Mats

Det Kommunala Fastighetsbolaget FSAB.
Har inget att göra med det kommunala bolaget Strängnäs Bostads AB. De är två fristående AB.Det borde Du luttrade politiker veta. Jan har så rätt när han skriver att frågan hör hemma på FSAB:s bord och att det är upp till bolaget att lösa problemet
med Karinslunds skolan.

Jan Eriksson (sp) sa...

Bostadsbolag blev fel men FSAB blev rätt i mitt tidigare inlägg. Tror dock de flesta förstod ändå. Ska vara mer aktsam nästa gång.

Mats; "iallafall" och "någongång" skrivs inte som ett ord. Om inte vi politiker kan stava rätt, vilka signaler sänder det till allmänheten?

Patrik sa...

Kul att diskussionen helt plötsligt handlade om hur man stavar och vilka kommunala bolag som gör vad..

Hoho,,,ni i oppositionen har problem,,,

Mvh Patrik

Jan Eriksson (sp) sa...

Min kommentar om stavfel var lite nudge-nudge och ironi, tyvärr går inte det fram så bra i text.

Men om du Patrik inte förstår kopplingen fastighetsbolag - skolflytt så är det du som har problem.

Anonym sa...

Men det heter väl egentligen SFAB = Strängnäs Fastghets AB eller...?

Erik

Dag Bremberg sa...

Erik har rätt: SFAB.
Det är moderbolaget som ägs t 100 % av vår kommun, medan SBAB är dotterbolag med en särredovisad ekonomi.
Jag har hört många politiker blanda ihop dessa bolag...
Jan ställer en relevant fråga: vad behöver vi SFAB till? Ett bolag som har en monopolställning som ägare av kommunala lokaler, med otydliga mål och med problem för kommunen att styra verksamheten.
Vi kan formulera tydligare ägardirektiv, men vi kommer inte ifrån problemet att SFAB inte har incitament att verka effektivt. Vi kommer heller inte ifrån att politikerna i styrelsen inte är styrelseproffs, men att de enligt aktiebolagslagen är tvungna att enbart se till bolagets intressen.

Claes Eriksson sa...

Stort Grattis till alla barn, skolpersonal och föräldrar och väl kämpat. Jag har bara sett den korta nyhetsflashen, men hoppas att det blev som vi ville utan några nya krumbukter. Det känns som en arbetsseger för alla som jobbat hårt för att rädda Tosteröskolan. Det finns hopp för förnuftet och demokratin i Strängnäs!
http://www.sr.se/sormland/

Stafan sa...

Tycker du att nya majoriteten är sosseledd?. Känns mer som om den var ledd av C och Fp i alla led.
Tord är inte direkt något virke att använda som ledare eller ordförande.