söndag 16 augusti 2009

Jens Persson (C) skall på ripjakt, ställer in KF!

I morgon bitti skall flera oppositionspolitiker mötas i kommunhuset. Kommunfullmäktigesammanträdet i augusti har nämligen blivit inställd. Enligt uppgift på grund av att ordförande i kommunstyrelsen Jens Persson (C) är på ripjakt då. Tala om viktiga prioriteringar i dessa svåra tider. Vad ordförande i kommunfullmäktige, Anders Svensson (FP), tycker om detta förtäljer inte historien. I alla fall så är det så att om 30 procent av fullmäktigeledamöterna vill ha mötet så kan det fortfarande bli av. Därför skall vi träffas i morgon.

28 kommentarer:

Anonym sa...

Varför är det relevant vilken typ av aktivitet som ordförande ska ägna sig åt?

Hade en annan fritidssysselsättning varit mer acceptabel som grund för den inställda mötet, eller varför poängteras typen av aktivitet?

Mats Werner sa...

Bäste "Anonym", "DonQ", "Bloggfåne" eller vad du nu vill kalla Dig!

Det är en högst relevant anmärkning Margit gör när hon påpekar att Kommunalrådet - som inte ens har makten att ställa in ett KF-möte - i ett läge då kommunen på allvar borde samla sina krafter väljer att åka bort på ripjakt. Då - om de faktiskt beredda ärendena tryter - vi politiker borde samlas för att resonera om vilka prioriteringar som bör gälla i det för oss alla oerhört väsentliga kommande budgetarbetet är det alltså viktigare för vårt heltidsbetalda kommunalråd att välja en hobbyverksamhet.

Det säger en hel del om hur viktigt/oviktigt han anser det politiska arbetet vara.

Mats Werner sa...

I all synnerhet som Herr Kommunalrådet inte borde bidra till ytterligare decimering av en redan hotad djurart (se DNs papperstidning idag - ännu ej på nätet)!

lena alun sa...

Ripjakt är en typisk överklassaktvitet. Där träffar han överklassen och kan nätverka.

Bra eller dåligt? Inget är svart eller vitt.

Självklart ska prioriteringen ifrågasättas och diskuteras.

Detta är en fråga i klass med förföljelsen av Gotlands landshövding.

Men mer intressant att diskutera, tycker jag, eftersom mäns maktstrukturer "aldrig" ifrågasätts.

Mats Werner sa...

Kan nu meddela att gruppledarna för Moderaterna, Kristdemokraterna och Strängnäspartiet i morse enades om att begära hos KFs ordförande att i första hand det tidigare schemalagda fullmäktigemötet den 31 ds skall avhållas och därest detta möter något formellt hinder kan en förskjutning en vecka accepteras.

Eftersom de tre partierna tillsammans förfogar över den tredjedel av mandaten som krävs för att begära ett "extra" fullmäktigemöte torde samma gälla för att begära att redan beslutat möte faktiskt ska avhållas och inte ställas in.

Förutom formalia, interpellationer och frågor (från allmänhet och ledamöter) ska mötet i enlighet med tidigare överenskommelser mellan alla partier ägnas en övergripande debatt kring mål och visioner för nämndernas kommande budgetarbete (strategisk plan).

Tuttifruttialliansen började så storstilat med att spola tidigare procedurer kring den strategiska planens framtagande. Nu skulle nya vindar blåsa. "Alla ska vara med" hette det. Vi skulle börja tidigare för att arbetet inte skulle behöva hastas fram utan vara väl förankrat.

Då känns det inte helt klockrent att samma person anser att jakt på utrotningshotade fåglar är viktigare än att fullfölja dessa "framsynta" tankar för att få denna önskade förankring och fördjupning.

Resultatet skulle bli att nämnderna ändå skulle komma att formulera sina egna mål utan någon vägledning från fullmäktige. Långt ifrån önskvärt. Spretigheten skulle bestå.

erik berg sa...

Det känns verkligen jobbigt att behöva "piska fram" demokrati på detta sätt, men S+FP+C har verkligen inte satt demokrati och transparens i högsätet under sitt dryga år vid makten.

Det är kanske lite obekvämt att då och då stå till svars för sina tillkortakommanden.

Ser fram mot det kommande KF och debatterna.

Erik

Anonym sa...

Grattis Margit nu har du paserat 100 000

Erik

Anonym sa...

Grattis, Margit!

På onsdag firar vi med en lunch. Då har jag nått 30.000 visningar av min blogg.

Jan Eriksson sa...

Nu tror inte jag (eller vill inte tro) att Jens Persson är så dum att han bokar ripjakt först och ställer in KF efter det. Ärligt talat, om han spelar fotboll eller jagar ripor är fullkomligt oväsentligt för mig i alla fall.

Men det initiala och mest häpnadsväckande felet från honom är att ställa in KF, oavsett anledning, när det i dessa tider är engagemang och handlingskraft som behövs. Mycket bra agerat av oppositionen som ändå lyckas få till ett KF.

Trodde också att begrepp som överklassaktivitet försvann i och med att de fyra stånden gjorde det...Lågvattenmärke!

Anonym sa...

Riddarhuset i Stockholm finns kvar. Där kan adeln få ordna fester...

Är god vän med två.... de är underbara, ödmjuka människor.

Jan Eriksson sa...

Margit!

Grattis till 100 000 träffar, förresten!

Hoppas att alla de som bara är ute efter att märka och kommentera dina ordval inser att de hade aldrig hade fått så här mycket insyn i den lokala politiken om det inte vore för din blogg.

Keep it up!

Jan Eriksson sa...

Lena,

Jag antar att ditt senaste inlägg var någon form av replik på mitt.

Men min granne både seglar och spelar golf och han heter inte "von" eller "af". Ska jag buga inför honom ;-)?

Dag Bremberg sa...

Oväsentligt i detta sammanhang vilka klasser som deltagare på en jakt tillhör. Visst kan man diskutera och ifrågasätta olika former av jakt, men nu gällde det väl om vi skulle ha fullmäktigemöte eller ej. Då tycker jag att man kan spara på krutet (ursäkta ordvitsen).
Det kan inte ha varit KS-ordf Jens som ställde in KF. Det beslutet måste ha fattats av KF-ordf Anders S, förhoppningsvis efter kontakt med sina vice ordf.
Oavsett hur det gick till så är det KF som beslutat om årets mötesdatum och ska dessa ändras så bör det vara genom ett KF-beslut. Det är olyckligt att ställa in augustimöten - vilket f ö skedde lika ofta under den tidigare majoriteten. Det är inte färre och längre möten som är önskvärt utan motsatsen.
Därför har jag redan förra veckan uttalat att KF-mötet i augusti bör genomföras.

Mats Werner sa...

Hej Dag och Välkommen åter!
Visst har Du rätt att det också tidigare ställdes in möten. Skillnaden är att Demokratiberedningen - där både Du och jag sitter - förra året (om jag minns rätt) kom fram till att det vore bättre att utnyttja dessa "ärendesvaga" fullmäktigetillfällen till just de allmänpolitiska debatterna, special- och tema-kvällar etc. M.a.o. skulle inga framtida KF-möten ställas in.
Eller hur!

Margit Urtegård sa...

På ledarbloggen på EK blev Maria von Beetzen (M) kritiserad för att hon valde att prioritera att hjälpa fattiga i Brasilien med deras tänder i stället för att vara med på budgetdebatten i kommunfullmäktige en gång, jag tror det var förra året. Och då är hon bara oppositionsråd. Nu väljer KS-ordförande att åka på ripjakt i stället för att vara med på KF och på kuppen kräver han att vi andra inte heller skall få gå på KF i och med att han begär att Anders Svensson (FP) skall ställa in KF. Jag tycker det är en otrolig konstig prioritering av en KS-ordförande i dessa tider. Allt har sin tid.

//Margit

Don Q sa...

Konfrontationspolitikern Mats fortsätter slåss mot väderkvarnar ser jag.

Nu tror han dessutom att alla anonyma kommentarer kommer från samma person.
Kan tala om för dig Mats att så inte är fallet.

Enda vettiga kommentaren kommer från Jan Eriksson(sp).
Där har vi en sympatisk politiker till skillnad från vissa andra.

mariavB sa...

Hej Margit !
Det enda fullmäktiget jag varit borta på var ett helt vanligt, ingen budgetdebatt, möjligen en debatt om skattehöjningen, men det ämnet har ju varit uppe tidigare.

Att ripjakten är inställd beror på att årets föryngring misslyckats kapitalt och alla nu levande ripor behövs för reproduktionen.
( Alltid lär man sig något )

Ann-Sofie W sa...

Hej vårat augusti-KF är också inställt dock inte för något jaktäventyr utan pga brist på ärenden.

Centerpartisten sa...

Tack Margit för att du ser till, genom dina personangrepp, att det inte kommer bli något samarbete mellan (sp), (c) och (fp) under överskådlig tid.:-) En samlad Allians i Strängnäs ser tyvärr ut att vara långt långt borta!

Anonym sa...

Hej Margit!

Hoppas att det blir en debatt, det finns många medborgare som funderar på framtidens Strängnäs.

Det är inte alltid som jag håller med i det du skriver, men ordet är ju fritt och det ska vi vara glada för, tänk om vi inte fritt fick ge uttryck för allas våra åsikter, vilket liv vi skulle ha..

Hoppas att en debatt kan göra det möjligt att hitta och lyssna in nya infallsvinklar, det finns alltid möjlighet att byta spår och tänka om och nytt.

Kram på dig och stå på!

Don Q sa...

@ASW

I Strängnäs skapar man ärenden bara för att få tjafsa med s,fp+c.

lena alun sa...

Jan Eriksson


Vi behöver aldrig buga för någon, om inte vårt hjärta spontant vill det.

Tänkte i ett maktperspektiv, och att pengar och inflytande är ett sätt att använda sin makt.

Kunskap är också makt. Alla sorters kunskap.

Kerstin sa...

Hela sommaren har gått och vi politiker har verkligen haft en lång semester. Under tiden rullar verkamheterna på i kommunen. Tyvärr har dom flesta verksamheter för stor kostym och kostar för mycket pengar. Jag upplever det mycket frustrerande att inte kunna göra något åt situationen, att bara se på när pengarna rullar iväg. Att då informeras om att KF-mötet där vi skulle diskutera budget bl.a skulle ställas in kom som en kalldusch. Ett sånt förslag kan bara komma från KF:s presidium och KS ordförande borde då ha ingripit och påpekat vikten av att hålla mötet. Om nu KS-ordförande kommit med förslaget borde KFs presidium sagt ifrån. Jag bryr mig inte om vem som gjort vad. Jjag kan bara konstatera att majoriteten inte tar sitt uppdrag på allvar och heller inte har förstått situationen?
Det känns som att sitta baksätet och upptäcka att ingen sitter vid ratten.

Kerstin

Margit Urtegård sa...

Hej Centerpartisten.

Kan berätta för dig att när Pelle Lantz (S) levde och var ledare i arbetarkommun, så pratade vi ofta om (då var jag biträdande gruppledare för M) att M och S borde gå ihop så vi kanske kunde få slut på stormansgalskapen inom FP och C.

Så tro du inte att något parti i Strängnäs tycker att C och FP är några attraktiva samarbetspartners att ha med i skutan. De tror de är större än vad de är och saknar ödmjukhet.

//Margit

Mats Werner sa...

Käre "DonQ", "Kvinnodemokrat" "Mona S Ahlin" och "Bloggfåne"! Du "kan tala om för mig" att jag har fel när jag säger att det är en och samma person som döljer sig bakom dessa signaturer! Förklara då för mig varför alla signaturerna har identifierbara IP-adresser som överensstämmer?

Don Q sa...

@Väderkvarnen

Vi är en stor familj...

bloggtrollet sa...

Hoppas alla känner till historien om Don Quijote och hans kamp mot väderkvarnar.

Det lönar sig inte att slåss mot väderkvarnar Mats, lägg ner.
Att sitta och notera ip-adresser och försöka spåra människan bakom är bara löjligt och patetiskt.
Radera bara de kommentarer du inte gillar eller spärra ip-adressen för kommentarer.

Mats Werner sa...

Jag är en väldigt öppen människa "bloggtrollet" och gillar helt enkelt inte att debattera med människor som döljer sig bakom svarta masker eller huvor och inte vågar stå för sina åsikter öppet och ärligt.

Vi lever trots allt inte i en diktatur där sådant kan tänkas nödvändigt.

Jag vill veta med vem jag pratar.

Så enkelt är det. Varken löjligt eller patetiskt i min värld.