onsdag 26 augusti 2009

En sann folkpartist; Fredrik Lundgren!

Enligt Fredrik Lundgrens (FP) debattartikel i tidningen i dag, så har vi åtminstone en sann folkpartist i stan, skönt! I och för sig så har jag alltid vetat om detta, men det är ju kul att några av dessa sanna folkpartister nu äntligen väljer att träda fram!

Så här skriver Fredrik Lundgren på debattplats i tidningen i dag:

Folkpartiet vill ha mer konkurrens i Strängnäs

"Med anledning av den senaste tidens debatt om Strängnäs politiska liv kan en sann folkpartist känna sig något förvirrad kring Folkpartiets politiska kurs på lokalplanet. Låt mig därför göra följande klarlägganden:
1) Folkpartiet ska vara det naturliga valet för en Strängnäsväljare med liberala politiska reflexer. Det betyder att vi på alla sätt vill uppmuntra konkurrens på välfärdstjänsternas område. Vi ser gärna att offentliga tjänster öppnas för konkurrens med olika former av kundval, etableringsfrihet och ’pengsystem’.

Vi vill till och med införa en utmaningsrätt som innebär att den som vill driva en verksamhet åt kommunen på entreprenad har rätt att utmana den kommunala verksamheten.

Naturligtvis är myndig­hetsutövning, strategiska ledningsfunktioner och vad som enligt lag eller förordning måste utföras av kommunen inte aktuella för utmaning.

2) Folkpartiet tror att mångfald på skolområdet leder till att fler elever går på en skola som de tror på.

Vi anser att de friskoleetableringar som gjorts i Strängnäs de senaste 15 åren väsentligt bidragit till att förbättra utbildningsklimatet i kommunen. Tyvärr har kommunen inte anpassat sina egna skollokalsbehov efter de nya förutsättningarna. För detta betalar vi i dag ett högt pris. Tyvärr har Folkpartiet ett inte obetydligt medansvar för att denna bristande anpassning tillåtits uppkomma.

3) Folkpartiet anser att kommunen ska syssla med välfärdens kärnuppgifter som brukar sammanfattas i de välkända orden ”vård, skola, omsorg”. Kommunen ska inte vara involverad i affärsdrivande verksamheter på konkurrensutsatta marknader.

I Strängnäs ser vi därför inga hinder för att på sikt sälja hela eller delar av Sevab. Då den svenska energimarknaden dock fungerar långt ifrån optimalt ser vi under överskådlig inga andra möjligheter än att Sevab förblir kommunalt.

4) Folkpartiet i Strängnäs har i högsta grad varit ansvariga för den utveckling kommunen upplevt de senaste åren.

Vi är mycket stolta över att Strängnäs är en av Sveriges mest attraktiva inflyttningskommuner. Vi medger dock vårt ansvar (vilket delas med många andra) för det misslyckade campusprojekt.

5) Folkpartiet i Strängnäs har under de senaste 30 åren haft ett stort inflytande på Strängnäs utveckling. Vi har även gått in och tagit ansvar när kommunen behövt en fungerande majoritet.

Vi noterar dock och gläds åt att de fyra borgerliga partierna i regeringen ser ut att komma mycket väl överens. Då både Sverige och Strängnäs behöver en politik som i allt väsentligt har borgerliga förtecken ser vi regeringssamarbetet som en förebild även för oss framöver".

Fredrik Lundgren (fp),
ledamot Strängnäs kommunstyrelses arbetsutskott,
vice ordförande teknik- och fritidsnämnden

7 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Fredrik är både klarsynt och modig.
Bra att i alla fall en person i fp vill vara tydlig i en öppen debatt.
Men vad och vilka röstar man på om man röstar på fp i kommunalvalet?
Det frågetecknet lär bestå.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Din fråga är bra: "Men vad och vilka röstar man på om man röstar på fp i kommunalvalet?" Jag tror dock att FP kommer att släppa fram Fredrik och andra "moderata" personer i sitt parti framöver. Vad har de för val egentligen?

MVH Margit

Mats Werner sa...

Klockren och mycket glädjande artikel av Fredrik! Och det har jag sagt till honom. Hoppet om FP är inte ute. Det gäller bara att de rättänkande liberalerna tar sig fram i sin egen grupp.
Men hur är det i C?

Kerstin sa...

Efter Anders och Göstas utspel som inte blev emotsagt av sina partikamrater kändes det som en befrielse att läsa det debattinlägget. Vi får väl se inför valet om Fredrik står ensam.

Kerstin

Anonym sa...

För att väljare skall rösta på ett parti förutsääts ju att man vet vad det står för. Vad står folkpartiet i Strängnäs för ???
Hoppas att Fredrik styr upp partiet.

Anonym sa...

Det var MvB som skrev.

Marie-Louise F M sa...

Det känns som om hoppet är ute i landstinget! De sitter helt i knät på sossarna!
Hälsn Marie-louise