lördag 15 augusti 2009

Drastisk försämring i skolan under S-styre i Strängnäs!

I gårdagens Strengnäs tidning kan vi läsa: "Drastisk försämring av lärartätheten i Strängnäs". Tidningen skriver vidare: "Skolverkets statistik för lärartäthet i grundskolan är som en käftsmäll för Strängnäs. Efter att under hela 2000-talet ha haft cirka åtta lärare per 100 elever rasade kommunen 2008 till 7,2 (mot 8,2 året innan). Bara Trosa och Danderyd uppvisar en lägre siffra. Rikssnittet är 8,4 och Torsås ligger högst med 15,4."

Oppositionsrådet Maria von Beetzen (M) skriver klokt om detta på sin blogg. Maria skriver: "Men om kompetensen och kvaliteten inte stiger ( och det gör den knappast vid så drastiska nedskärningar på bara ett år) då får vi räkna med att sänkning av lärartätheten blir smärtsam för eleverna. Nu har vi många duktiga rektorer i Strängnäs som är väl inkörda på sina skolor och jag vet att de gör allt de kan för att upprätthålla kvaliteten. Men att klara detta i varje klassrum i Strängnäs kommun vid så drastiska förändringar, det är inte sannolikt."

Lotta Grönblads (S) önskan är att frågan tas upp i kommunstyrelsen, där hon själv är ledamot. Hon påpekar att de ekonomiska problemen hör ihop med de väldigt höga lokalkostnaderna och hänvisar även till det misslyckade Campusprojektet. Det är korrekt. Sanningen är att den förra majoriteten var beredda att göra något åt problemen, medan den sittande "regeringen" inte har lyft ett finger för att åtgärda problemen under den tid de har haft makten. En "regering" som fick makten just genom att lova förbättringar i skolan. Falska löften och stora ord blev just bara det; ingenting!

Tidningen skriver: "Enligt Skolverkets chef för statistikavdelningen, Christina Sandström, är Strängnäs förändring på bara ett år anmärkningsvärd." Det är mycket som är anmärkningsvärd. För att använda Lotta Grönblads eget favoritord; det hela är brutalt dåligt!

Den förra majoriteten var, med Maria von Beetzen (M) i spetsen, dåvarande ordförande i barn- och utbildningsnämnden, på god väg att lösa nämndens svåra problem. Sen sossarna tog över styret i kommunen för mer än ett år sedan, har allt bara blivit värre, sorgligt men sant!

7 kommentarer:

mariavb sa...

Hej Margit !
Tack för hjälpen i bokhandeln och för den trevliga pratstunden hemma hos mig.

Ja, majoritetens insats för skolorna är verkligen " brutalt " dålig.
Maria

Anonym sa...

Hej Margit !
Skolpolitiken i Strängnäs sköts verkligen dåligt. Under den tid jag följt vad som händer så går Strängnäs från dåligt till värre. Det vore en nåd att stilla bedja om att Lotta G kan övertyga styret om att försöka följa de linjer som hon och andra ledande skolpolitiker i S är eniga om. Det innebär större ekonomisk frihet, självstyrande skolor, inte förfölja friskolor, kunskapsutvärdering.m.m
Mvh Blå Eminens

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Tack, det var en mycket trevlig stund vi hade på din veranda, med den fantastiska utsikten över Mälaren. Du har ett så vackert hem, där man verkligen känner sig välkommen. Underbart att prata med dig om livet, valet 2010 och allt annat vi pratade om. Ett spontant besök var det, som du så hjärtligt tog emot.

Ha en underbar helg.

Kram Margit

Röd Eminens sa...

Hade den gamla alliansen fått styra så hade säkert lärartätheten varit ännu lägre, kanske nere på friskolenivå.

Tacksam om politierna istället jobbade för en återgång till statlig skola.
Allt var inte bra på den tiden,
men fan så mycket mer rättvist.

Mvh Röd Eminens

mariavB sa...

Hej Röd Eminens !

Det genomsnittsliga värdet på lärartätheten i kommunen är på samma nivå som friskolorna.Vissa grundskolor har endast en lärartäthet på ca 6 lärare per 100 elever dvs under friskolorna. Gymnasiet ligger högt fortfarande.
Hade den gamla alliansen styrt hade vi haft det kämpigt också. Strängnäs kommuns ekonomi är extra sårbar pga den höga låneskulden. Det är nödvändigt att förbättra ekonomin genom att sälja av omotiverad egendom ( elhandel , bredband, vissa fastigheter) , minska den kommunala apparaten, och kräva ekonomiskt ansvarstagande av alla enheter. ´

Här bör nämnas att Jens Persson tagit flera bra initiativ som bör uppmuntras. Det är införandet av Leanmodellen, sparbetinget som han lagt på fastighetsbolaget, och samordning och styrning mot förenklad inhandling. Det är bra Jens !

Men det är oförmågan att göra något åt lokalsituationen i skolorna som orsakar BUNs akuta kris. I BUN är det mycket snack men ingen verkstad.

Maria

Röd Eminens sa...

"i BUN är det mycket snack men ingen verkstad" skriver du MvB.

Vi vet alla vem som är vice ordf där...allt som händer eller inte händer i BUN är inte Lotta G´s ansvar...ni är flera...

mariavB sa...

Bästa (e) Röd eminens !

Oppositionen har varit mycket aktiv och har verkat för att
1 Minska grundskolans lokalytor, genom att friställa Karinslund, sälja eller hyra ut.
2 Minska gymnasiets lokalytor och hyra ut del av Campus till externa hyresgäster
3 Göra Thomasgymnasiet till en självstyrande komunal skola, som själva lägger upp samarbete med andra gymnasier och väljer lämpliga program.
4 låta friskola ta hand om ytterligare förskoleplatser istället för att bygga nytt dagis på Karinslund
5 Införa ett system där skolorna betalar för den yta de själva anser sig behöva.

Den sista punkten fick vi gehör för som motion. Punkt två fick vi gehör för efter ett års nötande.

Min grundnatur är inte att klaga och vara negativ, därför vill jag gärna framhålla att det var bra av Lotta Grönblad och Helena Hallgarn att fortsätt med att inför nämnden redovisa skolor per enhet.
( Även om vi blev närmast hånade av (s) när detta infördes ).

God Kväll önskar Maria