onsdag 8 juli 2009

Klasstillhörighet och klasshat; "vi och dom"!

Sanna Rayman skriver i dagens SvD: "Åsa Linderborg har en gås oplockad med Tomas Ledin. I sin nya låt Medelklassens okrönta kungar , hyllar han dem som bor i radhus, går till jobbet och håller hjulen igång. De står för 'långsiktighet och stabilitet' och är 'samhällets funda-määhnt' sjunger han. Så skaldar man inte ostraffat. Häromveckan ( Aftonbladet 21/6) förklarade Linderborg att Ledin måste ha missuppfattat något. Förmodligen menar han egentligen att arbetarklassen är fundamentet. Förmodligen är det bara hans klassmedvetenhet som fallerar."

Sanna Rayman berör ett intressant ämne; klasstillhörighet. Innan jag kom till Sverige för 16 år sedan hade jag aldrig blivit konfronterad med vilken samhällklass jag kommer i från. När jag gick med i moderaterna 1993 upplevde jag ett förakt från många runt mig, som jag inte kunde begripa varför eller varifrån det kom. Det var även första gången jag började tänka närmare på vilken könstillhörighet jag hade, därför att manliga politiker klappade mig på huvudet och kallade mig för lilla vän. Polariseringen var så total. Jag var 26 år gammal. Som sociolog är jag självklart mycket intresserad av både könsfrågan och klassfrågan.

Paulina Neuding skriver i SvD en artikel "Grundlurad, sedan utsatt för klasshat" att: "En kvinna med makt kan hävda att hon inte begripit innehållet i de beslut hon varit med om att fatta – och bli trodd. Och dessutom säga att det inte är hennes fel. Kanske är svenskarna fortfarande så fast i förlegade könsroller att vi helt enkelt inte förväntar oss mer av en kvinna än att hon är lite vimsig. Det är sexistiskt om något. Därför är det också rätt bedrövligt att Wanja Lundby-Wedin när hon nu gör bokslut över drevet väljer att känna sig illa behandlad som kvinna. Det var tydligen inte dubbelmoralen och det faktum att hon valde att skylla ifrån sig som upprörde allmänheten och drog igång mediehetsen – det var hennes kön och klassbakgrund."

Jag har alltid hävdat att de individuella skillnaderna är större än könsskillnaderna och ingen eller inget har tills nu övertygat mig om att jag har fel i den frågan. Jag har också alltid trott att vilken samhällsklass personer kommer ifrån har större betydelse än vilken hudfärg, nationalitet, religionstillhörighet och/eller vilket kön individen har. Tillhörighet, i alla former, har dock mycket med identifiering att göra. Vem identifierar vi oss med eller vad identifierar vi oss som? Jag kommer inte från vare sig överklass eller arbetarklass; jag kommer i från vanlig simpel fattig bondklass. Har det påverkat mig? Självklart har det det. Men, vad har påverkat mig mest? Jag har svårt att tro att något annat än personers egna livserfaringar har påverkat de mest.

Så här svarar Tomas Ledin på frågan på Etc.se hur han reagerade på Åsa Linderborgs kritik: "Jag skrattade gott åt det hon skrev. Det kanske inte är vänstern som har förlorat sitt språk, inget parti har väl i dag patent på empati, medmänsklighet och solidaritet. Sången är en hyllning till alla som bidrar och som sällan uppmärksammas."
Sanna Rayman skriver klokt: "Men, det finns ju känslor som aldrig tar slut. Exempelvis den där längtan efter att tolka världen i svart och vitt, utsugare och utsugen. Åsa Linderborgs hjärta lär nog alltid slå för den tolkningen. Men vi andra vet att 'samhällets funda-määhnt' som får hjulen att rulla är alla – tillsammans."

Apropå Wanja Lundby-Wedin klasstillhörighet så skriver Paulina Neuding: "Wanja Lundby-Wedin är en av Sveriges mäktigaste personer. Hon tjänar 680 000 om året och fram tills drevet gick i gång drog hon in cirka en halv miljon årligen på styrelseuppdrag. Men är alltså ändå dubbelt utsatt." När lämnar man egentligen sin samhällsklass? Kan man tjäna multum och fortfarande indentifiera sig med de som arbetar på golvet? Kanske. Men, vad tycker arbetarna?

18 kommentarer:

Anonym sa...

Jadu "lilla" vän !

Jämför Wanja´s arvode som främste företrädare för 2,000,000 medlemmar i fackrörelsen så har säkert du som politiker högre arvode per capita.

Har en svåger som jobbar på Volvo och tjänar drygt 400,000 som vanlig arbetare. Då är det kanske inte så orimligt med 700,000 kr för LO-ordföranden, eller hur.
Hennes styrelsearvoden är ju betalning från andra företag och organisationer.
Hon har säkert en arbetstid på minst 80 tim/vecka så jag är inte avundsjuk.

Är du det Margit ?

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Du frågar mig om jag är avundsjuk på Wanja Lundby-Wedin. Absolut inte, inte på något sätt!

Nu handlade ju inte kritiken mot henne först och främst om hennes arvode/lön och det vet du förmodligen?

MVH Margit

Anonym sa...

Vad handlade det om då ?

Förklara för en simpel arbetare vad WLW´s lön hade med Tomas Ledin och Åsa Linderborg att göra ???

Du skriver lysande artiklar ibland som helt förstörs av att du hoppar på någon personligen.

Margit Urtegård sa...

Hej igen anonym.

Du frågar: "Förklara för en simpel arbetare vad WLW´s lön hade med Tomas Ledin och Åsa Linderborg att göra ???"

Jag kopplade ihop två artiklar, Paulina Neudings artikel "Grundlurad, sedan utsatt för klasshat" med Sanna Raymans artikel "Både Ledin och Jackson går hem hos vanligt folk", därför att jag tyckte de artiklarna berörde samma fråga; nämligen samhällsklass. Artikeln till Neuding handlar inte först och främst om Wanja Lundby-Wedins lön, det har jag också påpekat. Vanligt folk, vanliga arbetar, kalla det vad du vill, reagerade på vad Wanja Lundby-Wedin gjorde tidigare och det gjorde de inte utifrån att hon var ett offer för omständigheterna, något som hon själv vill se sig som därför att hon är kvinna och kommer från arbetarklass. Det håller inte, tycker jag och det försökte jag få fram. Misslyckades jag med det beklagar jag givetvis det.

MVH Margit

Anonym sa...

Tror säkert det finns ett gäng intellektuella som förstår din koppling men jag gjorde det inte.

Tack för din förklaring även om jag inte håller med i sak.

Självklart blev hon ett offer pga sitt kön. Stark som hon är så avgick hon inte, tack och lov.

Varför jagar inte pressen alla manliga toppar i närinsglivet som plockar ut kanske 10 miljoner i lön + ytterligare miljoner i bonus för samma arbetsinsats som WLW ?

En man hade med samma press mot sig avgått och kostat företaget en jävla massa miljoner i avgångsvederlag och pension.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Du skriver: "En man hade med samma press mot sig avgått och kostat företaget en jävla massa miljoner i avgångsvederlag och pension."

Jag kan inte svara på det för det vet ingen av oss. Men, Wanja Lundby-Wedin kommer att kosta LO mera än pengar, att hon icke avgick kommer att kosta LO och även partiet S en hel del i trovärdighet. Eller vad tror du?

MVH Margit

Anonym sa...

Trovärdighet ?

Hur tänker du då ?
Att (s) förlorar valet 2010 som en konsekvens av WLW ?

Då får vi ta det om väljarna är så tröga som du förutsätter.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Du skriver: "Då får vi ta det om väljarna är så tröga som du förutsätter."

Jag förutsätter inte att väljarna är tröga, tvärtom, att de är vakna!

MVH Margit

Anonym sa...

Eftersom väljarna 2006 trodde att M var ett arbetarparti så visar det väl att de är riktigt tröga.

Tycker M känns lite pessimistiska inför valet 2010.
Partisekreteraren tippade under Almedalsveckan att de skulle få ca 26% av rösterna i valet 2010.
Det räcker ju inte om de vill fortsätta vid regeringsmakten.

mariavb sa...

Vi är inte pessimistiska inom M, men vi tar heller ingenting för givet. Vi är alliansens försvarare, det är allians för Sverige som skall vinna !
Hälsningar

Maria

N.Strömberg (sp) sa...

Som metallare på en arbetsplats i en kommundel där sossarna räknas som starka kan jag säga följande utifrån tongångarna på golvet.

1. WlW "blunder" med arvoden,pensioner och betalda resor till mannen komer att kosta,men hur mycket? Personligen tror jag inte det blir så många röster beroende på om borgarna väljer att påminna röstarna eller inte....svenskar glömmer snabbt tyvärr.

2.Facket. Deras starka koppling till facket håller på att brytas sönder inifrån. Folk får ett A4 inför valet där det står hur bra sossarna är och hur mycket borgarnas politik kommer att kosta dem om de röstar på dem.Kort å gott man får i sin hand ett papper som dumförklarar dig och säger vad du ska rösta på. Folk vill inte vara röstboskap vilket resulterar i missnöjesröstning. Detta behöver inte vara illa men på mitt jobb så röstade mellan 20-30% på SD vilket är mindre bra.

Apropå Anonyms ang tröga väljare...

Anonym sa...

Aropå N Strömberg (sp)

"20-30% på min arbetsplats röstade på SD"

Det visar väl hur tröga eller korkade väljarna är ?

Om inte arbetarna förstår kopplingen till SAP så har de inte läst sin historia.
Det var inte högern som såg till att arbetarna fick några rättigheter i detta land.

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Du skriver: "Vi är alliansens försvarare, det är allians för Sverige som skall vinna!"

Om vi skall kunna fortsätta med arbetslinjen och inte hamna tillbaka i bidragsamhället så måste alliansen vinna nästa val, där är vi överens.

MVH Margit

Anonym sa...

Tycker du arrogansens sk arbetslinje är ok ?

Sjuka får inte vara sjuka,
arbetslösa skall söka jobb inom hela landet, helst även inom norden.

Vore kul om du Margit tvingades jobba i Arvidsjaur.
Tror du ditt liv skulle fungera bra då eller ?

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Du skriver: "Vore kul om du Margit tvingades jobba i Arvidsjaur.
Tror du ditt liv skulle fungera bra då eller ?"

Ja du anonym, jag skulle klarat av det också. Hur många åker inte tex till Norge för att jobba? Hur många har inte lämnat sina gamla hemländer för att få arbete. Det kallas arbetskraftsinvandring. Varför skulle inte jag kunna åka till Arvidsjaur för att arbeta?

Kul att du nämner just Arvidsjaur. Min sons kompis har precis bott där under två år och pluggat, han är här i kväll, en mycket trevlig plats säger han.

MVH Margit

Patrick Baltatzis sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Patrick Baltatzis sa...

Igår skrev jag säkert tre inlägg på det här temat. Till slut postade jag ett och sedan raderade jag det för jag blev arg och det fick mig att reagera och ta i. I överkant. Det beklagar jag. Men fortfarande är jag upprörd över oförmågan hos många att vilja se att de blir lurade.
Jag blir heligt förbannad varje gång jag hör snacket om samhällsklasser. På sidan 16 i den här PDF:en är min syn på samhällsklasser.
Men jag vill kommentera det här med samhällsklass. Begrepp som samhällsklass är akademiska konstruktioner, mentala bilder vi skapat för att kunna förstå och problematisera saker. Fördelen är att vi kan angripa förhållanden som är ohållbara, nackdelen är att det blir till mentala kartor över samhälleliga förhållanden.

Men vad händer när terrängen förändras? När inte kartan längre stämmer då blir kartan istället ett hinder.

De 100 senaste året har varit den mest revolutionerande perioden i hela den mänskliga historien. Fler har fått det bättre, de som en gång var slavar, är det inte längre, de som en gång var fattiga är det inte längre, de som en gång var maktlösa är det inte längre, de som en gång var hungriga är det inte längre, de som en gång var hemlösa är det inte längre, listan kan göras hur lång som helst. I mångt och mycket är detta vänsterns och arbetarrörelsernas förtjänst, men också övriga samhällskrafters. Det glömmer vänstern att påpeka.
Listan säger en sak: Vi lever inte längre på 18- eller 1900-talet. Vi lever på 2000-talet där orättvisor fortfarande finns, men även förståelsen av att orättvisor i längden är ohållbara. Vänstern vars existensberättigande var självklar och efterfrågad i en nu svunnen tid, håller krampaktigt fast i en gammal karta och försöker övertyga oss om att den fortfarande stämmer. Men vänsterns moraliska rättvisepatent har gått ut. Ledin säger det i sin kommentar liter mer folkligt än vad jag gör men faktum kvarstår. Den svenska arbetarklassen, om det nu finns en sådan, har blivit lurad att tro de är de bästa av människor och att det bara är de som är garanter för en rättvis värld. Inte en så ödjmuk inställning, men klädsamt illustrerad av Wanja Lundby Wedin.

Cattis Zetterwall sa...

Hej Margit!

Ledins texter är väl ok, men som sångare finns det andra som jag gillar mer...
Mats Vestling eller Winnerbäck.

Wanja kanske inte riktigt har kontakt med marken hon står på, det är lätt att tappa fotfästet om man inte ser upp.
Hittade följande rad här nedan som jag tycker passar.

Moln och människor består till största delen vatten och föreställer ofta något de inte är.
(Stig Johansson Sticklingar Carlssons Bokförlag)

Myskdraken ligger på ägg, har aldrig hört om det förut, men han förstår kanske att han skulle bli din middag annars:-)

Kram Cattis