måndag 8 juni 2009

Grattis PP, MP och FP!

Vinnarna i EU-valet blev inte oväntat piratpartiet, miljöpartiet och folkpartiet. PJ Anders Linder SvD skriver i en artikel "Valets enda röstmagnet (69)" att: "Tre partier har haft riktig medvind i mätningarna inför EU-valet: Folkpartiet, Miljöpartiet och Piratpartiet". Och medvinden höll hela vägen!

Per Gudmundson SvD frågar: "Hur skall man förklara att de två stora partierna inte går bättre?" Han tror det behövs hårdare tag mellan bjässarna, socialdemokraterna och moderaterna. Svaret på Gudmundsons fråga är snarare det som tas upp i dagens ledare i Eskilstuna-Kuriren: "De två partierna satsar inte på starka kandidater, något som är särskilt viktigt i ett val där de ideologiska skillnaderna inte är så skarpa. Socialdemokraternas och Moderaternas listor har nu varit, liksom tidigare, en mix av föredettingar och unga förmågor på väg upp, medan toppkrafterna har sparats till inrikespolitiken". Gunnar Hökmark (M) och Marita Ulvskog (S) var inga hurtiga vallokomotiv eller briljanta röstmagneter, snarare en stor belastning för sina partier.

Sanna Rayman SvD har gjort en strålande analys i sin artikel "Den ljusa sidan av valet: uppvaknanden". Hon skriver: "Allt sammantaget börjar EU krypa inpå oss som politisk vardag och realitet. Att detta har skett genom ilska, heta debatter och skepsis mot dåliga förslag är inte bara dåligt – faktum är att det är sådant som lyckas tränga igenom apatin och skapa demokratiska och politiska uppvaknanden. I någon mening har angreppen på integriteten och Piratpartiets förmåga att mobilisera i dessa frågor bidragit mer till Sveriges integration i Europapolitiken än Margot Wallströms informationssatsningar någonsin klarat av. Tur i oturen, kan man kanske säga".

Det bästa av allt är att piratpartiet hindrade SD att komma in i Europaparlamentet!

Inga kommentarer: