måndag 6 april 2009

Jens Persson (C) vill gärna, men får inte!

Kommunstyrelsens majoritet, socialdemokraterna, folkpartiet och centern, har i dag beslutat föreslå kommunfullmäktige att elevpengen i skolorna skall reduceras med 4,6 procent från 1 maj 2009. Kommunalrådet Jens Persson (C) försäkrade oss om att alla nämnder skulle få ett hyfsat lika stort magsår efter besparingarna; som om det skulle vara någon tröst! Lotta Grönblad (S) var inte närvarande när denna punkt på dagordningen avhandlades, så det var kommunalrådet Tord Tjernström (S), som ledde majoritetens talan i frågan. Han var så butter och plump mot oppositionens ledamöter att Dag Bremberg, mariefredspartiet, var tvungen att sätta honom på plats genom lite vanliga uppfostringsmetoder.

Rörande skollokalsutredningen så framförde oppositionen sin kritik över vad vi uppfattar som rena julklappslistan från förvaltningen. Kommunchefen blev irriterad och sa att detta inte handlar om någon förvaltnings önskelista: -det är ni i politiken som har beslutat om det här; trumpetade han ut med arg röst.

När vi kom till skollokalsutredningen sa Jens Persson (C) förhoppningsfullt: "Om vi mot förmodan skulle vara överens med er (oppositionen) så kommer vi att köra med försiktighetsprincipen". Hoppfullt! Tord Tjernström (S) började prata om att 8 nya förskoleavdelningar behövde byggas i Strängnäs. I underlaget står det att 4-5 avdelningar behövs. I bland går det fort! Han sa samtidigt att han vurmar för våra skolgårdar. Jag replikerade att det var ett intressant uttalande från en som företräder ett parti, som vill lägga ner Långbergsskolan och Tosteröskolan; två skolor med natursköna och underbara skolgårdar!

Under punkten årsredovisning 2008 efterfrågade oppositionens ledamöter mera eftertänksamhet och krismedvetenhet hos majoriteten. Då blev Tord Tjernström (S upprörd och sa att vi inte skulle komma med anklagelser baserad på falska grunder. Det ekonomiska läget är ingen falsk grund och majoritetens nonchalans fram tills nu är allmänt känt.

Överföring av Va-hanteringen till bolagsdrift inom SEVAB är en känslig och svår fråga. För oss som inte är bolagskramare, när det gäller kommunala bolag, är det extra svårt. Dag Bremberg, mariefredspartiet, sa att han skulle äta upp sin hatt om detta ger lägre taxor. Han kommer nog att slippa äta upp sin älskade franska basker!

Med beräknade 67 miljoner i minskade skatteintäkter nästa år kommer det att bli mera motorsåg än osthyvel som används när besparingar skall göras. I dag fick vi veta att det kanske blir så illa att de minskade skatteintäkterna för 2010 blir så enorma som 87 miljoner och för 2011 ca 100 miljoner. Inte bekräftade siffror, men ändå, bara blotta tanken kan göra en kommunpolitiker mörkrädd!

Läs mera om dagens kommunstyrelsesammanträde på Mats Werners (KD) blogg, Maria von Beetzens (M) blogg och Dag Brembergs (MFP) blogg.

9 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Margit, du är för rolig... Men inte skulle jag riskera min basker (som inte är fransk, utan från Harrys i S-näs).
Men eftersom Sevab kan behöva en liten stimulans så kan jag erbjuda mig att äta upp en bomullskeps...

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Tack, jag uppskattar att du tycker att jag är rolig, fast på svenska hoppas jag. På norska betyder rolig lugn. Vi behöver humor i dessa dystra tider:-).

Taxorna kommer att öka, det är de signaler vi har fått.

MVH Margit

Ann-Sofie sa...

Hej man kan inte räkna med att taxorna ska automatiskt bli lägre bara för att man för över något i bolagsform.
Men det ger synergieffekter, det ser vi tydligt här i Eskilstuna. Och därmed höjs inte taxorna i lika snabb takt.
Taxornas storlek kommer väl även i fortsättningen att beslutas av fullmäktige så då får ni ju chansen att bevaka att taxorna hålls nere om det är målet.

Margit Urtegård sa...

Hej Ann-Sofie.

Tack för informationen.

Apropå att det är kommunfullmäktige som beslutar om taxorna, så är det en sanning med modifikation. Det är sant att KF beslutar, men underlaget/förslaget ges av bolaget och det är osannolikt att KF skulle ha synpunkter på deras förslag.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej fru Wattenkraft !

Tyvärr så har ju inte oppositionen i Strängnäs samma insikt som du.

De vill bara skapa bråk och oreda.

De har inget intresse av att det går bra för Strängnäs så länge (s) sitter vid makten.

Anonym sa...

Kul att Margit försöker lära en av Eskilstunapolitiker hur den demokratiska processen går till.

Tror inte Margit att ASW känner till detta ?

Tror att ni i Strängnäs behöver prya i Eskilstunas politiska atmosfär för att lära er något.

Margit Urtegård sa...

Hej Patrik.

Det var länge sedan, välkommen tillbaka.

Du skriver: "De har inget intresse av att det går bra för Strängnäs så länge (s) sitter vid makten".

Det finns ingen i oppositionen som önskar att det skall gå dåligt för Strängnäs. Jag tror inte att majoriteten vill det heller; vi har samma mål, men olika syn på hur vi tar oss dit.

MVH Margit

Mats Werner sa...

Det är ju så att Jan Heimdahls "försvarstal" om att förvaltningen bara gör vad politikerna beställer är en sanning med modifikation. Alla de renoverings- och upprustningsåtgärder som oppositionens förslag klätts in i var definitivt ingenting som vi politiker begärt. Det var helt och hållet förvaltningens påhitt.

Om det gjorts för att "sänka" oppositionens alternativ är svårt att säga, men att det hela var opåkallat är klart.

Dag Bremberg sa...

Margits påpekande är viktigt. Även om KF formellt beslutar, så är det i praktiken så att taxorna räknas fram inom bolaget. Det är inget konstigt med det, men det vore bra med en tydlig politisk styrning - om politikerna har några tydliga mål.
För att hålla avgifterna nere behövs också någon form av incitament för bolagen.
Det är tydligt att det saknas i bl a SFAB. De tar ut rena ockerhyror för vissa skolor: 5,2 Mkr f Karinslundsskolan, fast kostnaderna bara var lit emer än hälften! Hur har detta kunna fortgå? Inte kontigt att kommunen har höga lokalkostnader!