söndag 22 mars 2009

Hur kommer brutalbudgeten att se ut?

Så här skriver oppositionsrådet Maria von Beetzen (m) på sin blogg: "Prognosen för BUN 2009 överskrider budget med hela 32.6 miljoner. Här anar man naturligtvis en häst begraven. Orsaken att dessa siffror är så höga (vi har tidigare hört 19 miljoner) är en mängd tillkommande utgifter bland annat förra årets underskott på Thomasgymnasiet (7 miljoner kr) och grundskolan (1.3 miljoner) , hyreskostnader inkl kostnadsersättning externa gymnasielever (19.4 miljoner), kostnad för allmän förskola (0.65 miljoner), ökande omställningskostnader (0.7 miljoner) mm, mm. Kontrollen på verksamheten är inte imponerande".

Plus de fyra miljoner i sparbeting som är lagt på nämnden, som Jens Persson (c) berättade om på förre kommunfullmäktigesammanträdet, så skall alltså barn- och utbildningsnämnden spara in 36.6 miljoner under 2009. Det jag inte förstår är hur siffran kan öka från 19 miljoner till 32.6 miljoner på bara några veckor, för det är bara några veckor sedan den tillförordnade ekonomichefen berättade för oss politiker att BUN hade ett prognostiserat underskott på 19 miljoner. Jag förstår heller inte hur barn- och utbildningsnämnden skall lyckas att dra ner sina kostnader med 36.6 miljoner på bara några månader; året 2009 år inne på sin fjärde månad snart och inga beslut är tagit än. Sen vet vi ju inte om vi har fått de rätta siffrorna nu heller, hur skall vi kunna lita på det? Alla oppositionspartier får inte kontinuerlig information om läget. All information får nog inte Maria von Beetzen (m) heller, fast hon får veta lite mera än vi andra de gånger hon accepterar munkavle under en tid. Så länge majoriteten är rädd för att köra med öppna kort; så länge har vi orsak att tro att det finns en död hund begraven någonstans. Maria von Beetzen (m) skriver: "Här anar man naturligtvis en häst begraven". Något är begravet i alla fall!

18 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det är inte utan att man borde ställa det enda krav som någon i dagens katastrofala ekonomiska situation kan ha rätt att ställa, nämligen att den nuvarande tuttifruttialliansen borde avgå.

När den forna alliansmajoriteten såg det svarta hålet uppstå och snabbt ville åtgärda det, så tövade den dåvarande oppositionen. Den fortsatte att töva även sedan den med hjälp av ett par överlöparpartier bildat ny majoritet.

Den nya majoriteten har därför fortsatt töva nu i ett års tid.

De såg inte det svarta hålets fara då och de insåg inte heller finanskrisens ankomst med allt elände den fört med sig och de verkar fortsätta att inget begripa.

Snart har hela våren gått utan att EN ENDA KONKRET ÅTGÄRD presenterats för att långsiktigt komma till rätta med kommunens ekonomi.

Anonym sa...

Håller helt med dig Mats och dessutom så försöker man nu skylla ifrån sig se bara på Lummes insändare i ST.

Den styrande alliansen med (S) och Jens i spetsen är ju helt handlingsförlamade och snart finns bara som jag sagt tidigare alternativet "massuppsägningar" av kommunens anställda.

Hälsningar,

Erik

PS "Tövade" var ett delvis nytt ord som enligt min ordbok är lite väl "ålderdomligt" för det modernare "dröjsmål" som är nog så ålderdomligt. DS

Dag Bremberg sa...

Det svarta hålet på Cmapus är det väl fler än S-C-FP som kan lastas för.
Och de fullkomligt urusla prognoserna bär ytterst kommunchefen ansvaret för.
Men nu är inte det viktiga vilka som blundat eller "tövat".

I det här krisläget borde majoriteten ha öppnat för en bredare samling. Nu väljer de att försöka locka med moderaterna att dela ansvaret för panikåtgärderna.
Vi fem andra oppositionspartier har inte ens fått veta en siffra av det som ska klubbas på KSAU i morgon.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Med tanke på hur majoriteten antagligen har gjort skadan mycket större genom att töva så länge så borde de kanske avgå. Vem har förtroende för de? Har de ens förtroende för sig själva?

Det är så sant det du skriver: " Snart har hela våren gått utan att EN ENDA KONKRET ÅTGÄRD presenterats för att långsiktigt komma till rätta med kommunens ekonomi".

I tidningen fredag den 20 mars säger Jens Persson (c): "I Strängnäs är ungefär 100 jobb hotade". Vi har från honom hört siffran ca 70, nu är det plötsligt 100 personer som riskerar sitt arbete. Hade Jens dragit i bromsen lite tidigare, gjort nödvändiga åtgärder med mera med mera, då kanske saker hade sett annorlunda ut. Man vet ju inte vad man skall tro, man får ju inte rätt information! Tänk om de kunde börja med sanningen för en gång skull!

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Du skriver: "Nu väljer de att försöka locka med moderaterna att dela ansvaret för panikåtgärderna. Vi fem andra oppositionspartier har inte ens fått veta en siffra av det som ska klubbas på KSAU i morgon".

I den frågan finns det åtminstone två kålsupare. Majoriteten som väljer att bara informera ett parti och oppositionsrådet som väljer att hålla tyst gentemot oss andra. Maria von Beetzen är faktiskt inte bara moderaternas oppositionsråd.

MVH Margit

Anonym sa...

Maria vons agerande känns inte bra. Jag håller med dig Margit vad du säger. Maria är inte bara sitt eget oppositions råd.
Det finns fem partier till som rimligen borde ha fått tagit del av den informationen som Maria fick i sin hand och gjort det möjligt för de fem att komma in med synpunkter.

Margit Urtegård sa...

Hej Hans.

Det är nog svårt att vara oppositionsråd också när vi har en sådan majoritet. De vill väl bara ge information till oppositionsrådet och ingen annan. Allt tal om öppenhet och samarbetsvilja från Jens Perssons sida var nog mest bara prat. Jens och hans "liga" kör ju med den metoden, att de först delar ut munkavle och sen berättar för Maria. Det kan inte vara lätt för henne då, det förstår jag. Men, det är inte bra att det är så, inte för demokratin i alla fall.

MVH Margit

Cattis Zetterwall sa...

Hej Margit!

Vilken tur att jag kan stryka lite kläder ikväll, för detta gör mig så in i vassen trött och ledsen över den nedveckling som vi ser av nu.

Att stryka kläder är ett mycket bra då man behöver samla ihop sina funderingar.
Hur kan det komma sig att ni politiker inte får möjlighet att yttra er och läsa de förslag som ska ligga till grund för våra barns framtid, hur ska man kunna fatta kloka och långsiktiga beslut om det inte finns underlag att fundra och tänka till om i god tid före att man ska fatta beslut för andra människors liv.

Vill önska dig en skön kväll.

//Cattis

Margit Urtegård sa...

Hej Cattis.

Det handlar nog ytterst om brist på respekt för andra människor från majoritetens sida. Man såg ju hur de hanterade skolfrågan.

Nu skall de besluta om stora besparingar inom förskola och skola, utan att dryfta det med oss andra. Det finns folk som är ledsna och upprörda över detta arroganta beteendet från majoritetens sida. Det kommer att bli tuffa tider, det vet vi alla, då är det viktigt att man pratar med varandra över partigränserna för att komma fram till de absolut klokaste besluten. Det är jag övertygad om att det skulle varit det bästa för oss alla i kommunen. Men, vi är tyvärr inte där i dag.

Solen skiner just nu i alla fall, det är alltid något. Trevlig kväll.

MVH Margit

Anonym sa...

Jamenvisst Erik! Töva är väl ett så SKÖNT ord! Majoriteten har dessutom gjort det MODERNT!

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Vi har ett liknande ord på norska och det är tövete, som är det samma som tullete. Det betyder att det man säger är dumt eller ett skämt. Jens Persson (c) säger nog mycket som är tull och töv för tiden:-).

Med vennlig hilsen
Margit

Anonym sa...

När det gäller BUN så vore väl en av de första åtgärderna att ta bort Maxtaxan till förmån för en inkomst- och utnyttjanderelaterad taxa. Att i dagsläget göra sig av med lärare där barngrupperna ökar verkar inte vara någon särskilt förnuftig väg. Kan man således inte spara mer på just den kanten och inte heller höja inkomstskatten mer, så finns ju trots allt taxan som en möjlighet att rätta till något av snedheten i systemet snarare än att sparka folk.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Jag håller med dig, vi borde titta över maxtaxan. Jag är övertygad om att folk är beredda att betala lite högre taxa och genom det få behålla kvalitén och kanske även kunna få en högre kvalité.

MVH Margit

Cattis Zetterwall sa...

Hej Margit!

Ännu finns inga handlingar inför mötet den 25/3 till BUN. Tydligt att man kallar det för arbetsmatrial och detta är tydligen inte offentligt.
Har skickat mejl utan resultat.


//Cattis

Anonym sa...

Don Q är i farten igen ser jag.
Han som alltid säger att strängnäs konkurrerar med stockholmskommunerna om inflyttning av nya invånare.
Nu vill han höja maxtaxan för de med höga inkomster. Det är säkert ett lockande argument när folk funderar över var de ska bo.

"väderkvarnen"

Anonym sa...

20 miljoner i ökad hyra för Campus kommer Strängnäs skolverksamhet och barnomsorg få betala för med minskade barn - och elevpeng. På halvårseffekt kommer mer än 70 tjänster att försvinna även om det står 68 just nu i underlaget. Man har som vanligt glömt Mariefred. BUNS förslag till beslut gör att Mariefreds verksamheter också får en minskning.

Dags att titta på andra saker nu? Politikerorganisationen. Behövs alla nämnder. Bara 30% av politkerna yttrar sig ju. Behövs alla tjänstemän i kommunhuset? Behövs alla lokaler? Finns det verksamheter som kan tas bort helt?

Spridningen av resurserna gör att alla får lika uselt. Landsbygdsskolorna kostar, liksom Campus. Kanske vi ska lägga ner Thomas? 28% av Strängnäs ungdomar sökte dit i första hand. Kanske billigare att ha alla utlokaliserade? Å andra sidan är kommunen bunden av kontrakt för huset så det är väl omöjligt.

Dags att göra något konstruktivt nu. Inte bara minska elevpengen. Gör man det, hamnar problemen långt ut i verksamheten och de styrande slipper se dem.

Gör något konstruktivt nu!

Anonym sa...

Som Mariefredsbo känner man sig inte med i svängen, vår Kalle Anka nämnd fattar inga beslut utan de säger bara tack och vad bra att vi får veta,låt oss spara sådär en tre mille, kanske att det räcker till en mattebok en penna och ett sudd och nått mer för att ta klivet ut i det första steget i utbildningssystemet. Nån kvalite lär det inte finnas i år och inte på lång tid trots den höjda skatten som bara lagade en liten bit i Campus hålet.
//Pyspunkarn

Anonym sa...

Till den anonyme som uppmanar oss att "göra något nu" vill jag bara säga att han vänder sig till fel mottagare. Vi är numer blott en simpel opposition och har ingen makt och myndighet att göra någonting nu alls. Den Anonyme bör vända sig till majoritetens företrädare. De är det som ska göran något nu!

Idag på KSAU var det bara lite mer prat. 16 mkr ska sparas på lokaler, 28 på skolan, 3 i Mariefred, 9 på socialen o.s.v.

Fortfarande bara prat och ingen verkstad.