torsdag 12 februari 2009

Onkel politi; farbror polis!

Maria Abrahamsson, SvD, skriver: "I fredags inledde åklagaren förundersökning mot de poliser i Malmö som bevisligen har fällt rasistiska omdömen i samband med kravallerna i Rosengård i december. Samma dag lades utredningen ner eftersom något brottsligt i lagens mening inte hade begåtts. Ändå gör landets rikspolischef Bengt Svenson helt rätt när han säger att han är heligt förbannad. Uttryck som ”apajäveln” och ”blattajävlar” är definitivt oacceptabla inom poliskåren. Och det oavsett om de har fällts i ett internt sammanhang och hur provocerade poliserna än har varit".

Det är helt rätt, man skall bli heligt förbannad när poliser så grovt och tydligt passerar gränsen. De skall förbanna mig behandla alla människor med respekt oavsett ursprung, religion eller klasstillhörighet. När mediedrevet nu är i gång och många tydligen är beredda att hänga 20 000 poliser i Sverige för något några enstaka rötägg har gjort, vill jag försöka, helt ödmjukt och vanvördigt på en och samma gång, ställa frågor andra tycks ha glömt! För att kunna göra detta har jag i dag träffat en god vän till mig. Min vän Johan är en man som arbetar som polis och han har även arbetat som kriminalvårdare. Under tre timmar diskuterade vi det som nu har hänt inom polisen och som media har matat oss med under ett par veckor. Hur ser det ut egentligen? Finns det en utbredd rasism inom polisväsendet i Sverige? Johan och jag kom fram till att det är en förlegad syn att alltid försöka härleda alla samhällsproblem till rasism. Inom både polisen och kriminalvården så arbetar det många människor, som kommer från alla tänkbara hörn i världen. Att då tro att rasism skulle vara ett kännetecken eller ett särdrag för just dessa yrkesgrupper är både banalt och naivt. Som min vän sa; det är en förlegad syn på polisen som media nu serverar oss.

Har någon bemödat sig att kolla upp huruvida dessa tre poliser verkligen har en rasistisk grundsyn på människan; att de verkligen tänker i rasbiologiska tankar och termer? Det är ju faktiskt så att alla har rätt att försvara sig och även få förklara sig. Jag vet att man måste kräva att polisen skall ha en humanistisk grundsyn och att denna skall genomsyra deras arbete, arbetssätt och arbetsmetoder. Absolut, ingen tvekan om saken. Jag är dock sunt skeptisk till journalister, denna tredje statsmakt, som är vanliga människor precis som vi andra. Några är korkade och några är smarta. Det de ofta har gemensamt är ett genuint människoförakt, där de idiotförklarar alla andra och fördummar oss genom att belysa stora och små samhällsproblem mycket ensidigt; oftast i termer svart eller vitt.

Rasism handlar om fördomar; fördomar man har mot främmande människor från andra kulturer, länder, religioner med mera. Fördomar som kommer att suddas ut mer eller mindre med tiden därför att människors kunskapsnivå på alla möjliga plan, kulturella, ideologiska, historiska, geografiska med mera utvecklas och sprids hela tiden. Vi som lever i dag, merparten av oss i alla fall, har en bredare erfarenhet av främmande länder och kulturer än några av våra förfäder har haft. Vi är internationella, globala varelser eller vad man nu vill kalla det. De flesta av oss inser fördelarna med ett mångkulturellt samhälle. Och då tänker jag särskilt på oss som arbetar på arbetsplatser som verkligen är mångkulturella, som t e x polisen och kriminalvården faktiskt är. Jargongen är för rå i bland och övervåld förekommer tyvärr. Men vill media leta reda på de verkliga rasisterna får de kanske leta bland mera svenska homogena yrkesgrupper som t e x kommuntjänstemän, byråkrater inom stat- och landsting eller varför inte inom journalistkåren?! Kritisera poliser som gör bort sig, som trampar över anständighetens gränser och som visar på ett föraktfullt beteende. Men försök förbanna mig inte att utmäta kollektiva straff och domar mot hela poliskåren. I våra nordiska länder så har vi utan tvekan världens bästa och snällaste polis; de som vi normalt kallar onkel politi eller farbror polis.

8 kommentarer:

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Det är mycket bra det du skriver! Polisen behöver allt stöd de kan få för sitt viktiga arbete. De poliser jag känner är verkligen duktiga och ambitiösa. De betyder mycket får vår vardagstrygghet och är guld värda!
Ha det så gott på Lanzarote, jag kommer att sakna dig!
Kram, Marie-Louise

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Tack. Under mina år som rebell; tonåring med problem, så var polisen alltid hjälpsamma och snälla mot mig. De flickorna som bodde på flickhemmet där jag bodde ett år, hade alla positiva erfarenheter av polisen. De hämtade oss när vi var på rymmen, de slänge till oss en hundring när vi var hungriga och de skjutsade oss hem när de hittade oss på stan sent på kvällarna.

Kram Margit

Anonym sa...

Hej Margit
Media gör tyvärr det ofta lätt för sig genom att servera "sanningar" som man man vet triggar igång känslomässiga reaktioner hos folk. Poliser är tacksamma att angripa eftersom dom ofta runt om i världen symboliserar statsmakternas hårda nypor, dvs. något vi inte gillar. Attityden hos de här poliserna är naturligtvis inte okej. Men att antyda att dom är representativa för hela poliskåren är inte förenligt med seriös journalistik.
Ha en skön och avkopplande resa!

hälsn. Claes

Margit Urtegård sa...

Hej Claes.

Tack för kommentar. I Eskilstuna-kuriren i dag säger Martin Permén, rotelchef inom den nya familjevåldsroteln vid polismyndigheten i Sörmland, som har lett ett projekt inom polisen i just etik och moral: "att det är bra med debatt om Skånepolisens agerande". Det är alltid bra med debatt. Dock är det fel att använda begrepp som Skånepolisen, precis som om det handlade om alla poliser i Skåne. Praktisk för journalister och andra att bunta ihop folk på detta sätt, men det är inte rätt att göra så och det är heller inte trovärdigt.

Permén påpekar en viktig sak: "Ett korrekt beteende är extra viktigt om man har makt, som polisen har".

På frågan hur bra rustad Sörmlandspolisen är när det gäller etik och moral, svarar Permén: "Jag har aldrig upplevt några sådana tendenser här. Om jag skulle göra det hoppas jag att jag är en av de modiga".

Jag tror inte att det finns sådana tendenser hos Sörmlandspolisen heller. Sen är sannolikheten för att Permén skulle slå larm om oegentligheter inom polisen, om han såg några, mycket liten. Inte för att han är polis, men för att väldigt få människor har det civilkurage som krävs för att slå larm. Det kostar så mycket att göra det, titta bara på "mannen på fyren", som slog larm om sjöfartsverkets miss på 70-talet. Sådant "straff" han fick bäddar inte för civilkurage direkt.

Hälsa Cattis.

MVH Margit

Anonym sa...

Du har natuts helt rätt - som vanligt!
Trodde Du packade resväskor och inte hade tid med bloggande. Men å andra sidan kanske Du bara tar med en bikini som Du kan stoppa i jackfickan!
Hilsen
MATS

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Tack. I bland får man hjälpa till att vidga debatten!

Jag skall ha med mig den här datorn, min lilla rosa laptop, men det är svårt att slita sig från bloggandet:-). Jag håller som sagt på att packa:-), men det är ingen fara, jag har några timmar kvar. Det sista jag packar ner är datorn!

Ta hand om politiken här hemma är du snäll. Du, Erik och Dag får se till att stan finns kvar när jag kommer hem:-).

Klem
Margit

Anonym sa...

Det är så man kräks över hur rasistpoliser alltid kommer undan med hjälp av vissa kända rasisters hjälp till alla möjliga undanflykter. Att MW gillar alla som utalar sig rasistiskt är ingen nyhet och att du som är gift med en polis försöker på alla vis skydda poliser är ej heller konstigt. Nej, visa vad ni är och kom ut, som vissa andra minoriteter och visa ert rätta jag, var inte så fega. Ni skulle gjort lika som poliserna i Malmö, för det är väl det ni säger!
Anonym

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Vem är det av de som har uttalat sig här som är gift med en polis?

//Margit