tisdag 2 december 2008

Oppositionen rasar mot nej till att utreda Sevab.

I dagens tidning står det att oppositionen rasar mot nej till att utreda Sevab. Dag Bremberg (mfp) säger till tidningen: "De vill uppenbarligen begrava den här frågan och det uppfattar vi som ett principiellt ställningstagande mot att pröva frågor seriöst och diskutera dem öppet". Frågan om att sälja delar av Sevab har funnits på den politiska agendan i kommunen under flera mandatperioder. Det hade varit bra att äntligen få några siffror på bordet, så vi bättre vet vad vi diskuterar. Anders Svenssons (fp) eviga tjat om att sälja Sevab skulle vara som att kissa i byxorna; det blir varmt en stund och sen blir det kallt, har passerat sitt bäst-före-datum. Vi vill ha fakta. Det skulle göra diskussionen mera seriös. Vi borde alltså göra som det stod i ledaren den 26 november: "Följ beslutet om Sevab". Det beslutet var dock inte huggit i sten, tyvärr!

Kommunalrådet Jens Persson (c) förklarar majoritetens ställningstagande med att Sevab på grund av bygget av värmekraftverket haft ett klent resultat de senaste åren och att de därför behöver arbetsro. Han säger: "Att då ge sig in i en värdering och ha konsulter springa omkring och titta på vad bolaget är värt, det är naivt". Tragikkomiskt uttalande med tanke på hur många konsulter kommunchefen har haft springande omkring de senaste åren när det gäller andra områden/enheter i kommunen. Den här utredningen, som kommunfullmäktige har beslutat om 2006 och som nu Dag Bremberg har motionerat om, skulle enligt Jens Persson vara slöseri med skattemedel. Säg som det är i stället; det sitter tre konservativa och fega partier vid makten.

Centern är ju känd som ett bakåtsträvarparti sen tidigare om man läser utrikesministern Carl Bildts blogg. Carl Bildt skriver rörande bygget av Öresundsbron: "På sina håll var det ingen gräns på det elände som denna bro skulle kunna medföra för vårt älskade fosterland. Det talades om miljö, men i grunden handlade det om hos icke så få om en närmast existentiell beröringsångest med omvärlden. Europa - som på något sätt fanns på andra sidan bron - var farligt. Mycket farligt". Han berättar vidare att Olof Johansson (c) avgick som miljöminister i protest när beslutet om bron togs.

Och nu är det farligt med en utredning av vad Sevab kan vara värd! Att bolaget inte skulle kunna värderas just nu är rent ut av bara larv. Dag Bremberg har helt rätt när han säger att majoritetens nej till en utredning visar på dålig respekt för fullmäktiges beslut. Ja, för det är det mest underliga i kråksvängen att kommunstyrelsen i går tog beslut om att riva upp kommunfullmäktiges tidigare beslut från 2006 om att göra denna utredning. Att majoriteten inte har respekt för oppositionen får så vara. Än värre är att de inte ha respekt för de folkvalda i Strängnäs kommunfullmäktige och deras beslut. Vad kommer härnäst?!

13 kommentarer:

Anonym sa...

Det var ju inte ens fråga om att värdera SEVAB i den här motionen utan om att utreda konsekvenserna av "ändrade ägarförhållanden" i bolaget!

Att det skulle vara så oroande för bolaget att "ha värderingsmäns springande runt" är ju bara rent nys.

Ett aktiebolag är alltid utsatt för den typen av genomlysningar. Det finns t.o.m. ett gammalt styrelsebeslut i SEVAB från den tidigare majoritetens tid, att affärsområdescheferna själva skulle göra en sådan beräkning (som visserligen aldrig blivit utförd eller i vart fall rapporterad) betr. sitt eget affärsområde.

Anonym sa...

Blir verkligen förvånad och förundrad över hur en framgångsrik egen företagare, tillika kommunalråd kan vara så passiv och inte ens våga titta på alternativa lösningar.

SEVAB innehåller ju flera dotterbolag som hanterar relativt olika områden. Varför inte titta på elhandel och bredband som egentligen inte har något att göra med kraftvärmeverket och infrastrukturen till fjärrvärmen.

När man väl kommer till skott så hoppas jag verkligen att man inte gör som Jens Persson säger i tidningen att ha en konsult som går runt och stör verksamheten i ett år eller två.

Det finns uppenbart fler alternativ till hur man kan hantera denna fråga och framför allt inte göra som "strutsen".

Erik Berg

Dag Bremberg sa...

Det som gör att våra ögonbryn hamnat långt upp i pannan är väl att argumenten är så uppenbart ihåliga. "Rent nys" för att citera Mats.

Som Erik skriver är det inte så här en företagare resonerar, om han är uppriktig.

Det mesta talar väl för att det är ett par personer i s och fp, som lagt sitt "veto". Och Jens är tvungen att precis som med vårdnadsbidraget lägga fram en majoritetsståndpunkt med konstruerade argument, samtidigt som han ler ursäktande.

Anonym sa...

En grundläggande princip måste vara att sälja, om man nu måste sälja, vid rätt tidpunkt.

Tror verkligen du Margit Urtegård att det går att få ett bra pris för SEVAB just nu ?

Ta råd från din väninna på EEM innan du öppnar munnen nästa gång.

"absolut NEJ till försäljning"

Anonym sa...

Inga direkta kommentarer till innehållet, utreda är aldrig fel.... Men ! Margit, snälla undvik kvällstidningsrubriken "rasar" bara, det känns oseriöst.

Beträffande energibolag i kommunal ägo så rekommenderar jag en jämförelse mellan utfallet av Eskilstunas bibehållna bolag och Örebros sålda bolag, fråga EON så får ni höra.... ;-) Vissa skrattar hela vägen till banken och det är inte Örebros innevånare.

Anonym sa...

Räcker det med tre öl för att du PW ska "våga" kritisera Margit ?

Fantastiskt !!!

"aNtf"

Anonym sa...

Jisses vilka bittra människor det finns ;-)

Anonym sa...

Anonym "rasar" mot PeO.... det vore en bra rubrik.

Anonym sa...

"Våga öppna munnen" var en intressant ordvändning från någon i kommentarerna, är det farligt att öppna munnen eller ? Lever vi i ett repressivt samhälle... nej, vi lever i det friaste av samhällen. Samhället är så fritt att Major Björklund vill beränsa friheten för elever och supernannys skall anlitas att tysta de små barnen.

Än så länge är det helt OK att öppna munnen, förutsatt att man står för det man säger med sitt namn, typ....

Anonym sa...

Inte bitter, bara glad att du vågar argumentera mot Margit någon gång. Annars har det mest varit gullegull mellan er.
Ni kan säkert fortsätta vara vänner även om du står upp för dina socialdemokratiska värderingar
lite oftare.

Anonym rasar inte utan stöttar dig i din kommentar.

Läs noga även om det kan vara svårt efter tre öl.

aNtf

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Förlåt mig för min kvällstidningsrubrik:-), tänkte inte på det, var trött när jag vaknade klockan 04.00 i morse, läste tidningen och skrev artikeln. Därför tog jag och kopierade Strängnes tidningens rubrik rakt av. Skall inte upprepas:-).

MVH Margit

Anonym sa...

Re PeoW.

Angående bittra människor så kallade du idag Alex Voronov för papegoja !!!
Han tyckte bara att även vissa politiker skulle bytas ut likväl som tjänstemän.

Känns lite tjatigt med ditt, ASW och Margit´s ständiga hackande på politiske redaktören.
Det är att leka papegoja...

Varför så bitter PeoW ?

En av hans(AV) huvudsakliga arbetsuppgifter är att tycka till om politiker, det förstår väl ändå du, eller ?

"Vän av ordning"

Anonym sa...

Hej här får ni en liten sång som "rasar"

Vintern rasat ut

Originaltitel: Längtan till landet.
Ur Jägarens vila, 1838
text: Herman Sätherberg (1812-1897)
musik: Otto Lindblad (1809-1864)

Vintern rasat ut bland våra fjällar,
drivans blommor smälta ned och dö.
Himlen ler i vårens ljusa kvällar,
solen kysser liv i skog och sjö.
Snart är sommarn här i purpurvågor,
guldbelagda, azurskiftande
ligga ängarne i dagens lågor,
och i lunden dansa källorne.

Ja, jag kommer! Hälsen, glada vindar,
ut till landet, ut till fåglarne,
att jag älskar dem, till björk och lindar,
sjö och berg, jag vill dem återse,
se dem än som i min barndoms stunder
följa bäckens dans till klarnad sjö,
trastens sång i furuskogens lunder,
vattenfågelns lek kring fjärd och ö.

Lyssna vill jag, huru vinden susar
uti halvutspruckna björkars lund,
spegla mig i sjön, där anden krusar
med sin köl det mångbeglänsta sund,
och i famnen av naturen drömma
vårens dröm, som ingen tröttat än,
och min sorg i jaktens lund förglömma,
fri som skyn där uppå himmelen.

Forsen kastar sig i havets sköte,
se, hur vild, med vilken stämmas dån!
Är det ej, som hela Mälarn göte
åter på en gång sitt rika lån?