måndag 1 december 2008

Kommunstyrelse, jul och lussekatter.

En trött Emil vid frukostbordet nyårsafton 2007.
Jag älskar julen. Det jag älskar allra mest med julen är tiden nu innan; alla julförberedelserna. Har under helgen skurat tak, väggar, skåp och fönster i köket. När jag var liten flicka fick jag hjälpa till att skura köket från "topp till tå", en tradition jag har tagit med mig. När adventsljusen hänger i fönstren, tomtarna har börjat leta sig fram från alla skrymslen och vrån och lussekattdegen står och jäser då sänker julfriden sig i vårt hus. Dags att fira julen snart, dags att njuta av den tid på året då vi alla är som snällast. Till och med de mest argsinta människorna säger hej till jul, kul!

Kommunstyrelsesammanträdet i dag var en dyster upplevelse; kommunens ekonomi är en ren katastrof och bättre verkar det inte bli. Barn- och utbildningsnämndens underskott har vi nog inte sett botten på än och ingen av den nämndens 3 ordföringar från majoriteten var där. Flera ledamöter påtalade detta, då de gärna skulle ställt några frågor till dem. Några frågor till de ytterst ansvarliga så där helt apropå.

Stack huvudet in hos oppositionsrådet innan jag gick hem. Berättade att jag skulle baka lussekatter och fick ett bra tips från Maria von Beetzen (m). Riv i lite mandelmassa i lussekattdegen, det gör susen. Dag Bremberg, Mariefredspartiet, har också skrivit om kommunstyrelsesammanträdet på sin blogg, liksom Mats Werner (kd). Mats Werner har så rätt när han säger: "Nya majoriteten kör hårt - men med huvudet i sanden!"

JULENS GODASTE LUSSEBULLAR

50 g jäst (färsk)
100 g (riktigt) smör
5 dl (riktig) mjölk
250 g Kesella (fet)
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl mjöl
Riv i mandelmassa efter smak

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ang "kommunens ekonomi är katastrof..."

Tur att den (s)-ledda alliansen vågade höja skatten till 2009.

Hur hade annars ekonomin sett ut ?

Volvo PV

Anonym sa...

Jamenvisst är den här månaden den roligaste på året medan Juli är den roligaste! (Du som är norska ska väl lista ut det lustiga....).

Anonym sa...

Det "roliga" skulle det stå natu'ts!

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Rolig på norska betyder lugnt, det har du helt rätt i:-), juli är ju en politikerfri vecka:-).

Klem
Margit

Dag Bremberg sa...

Maria har rätt. Mandelmassa gör susen. Så kul att baka saffransbröd, eller hur!
Ja, bra mycket roligare (i båda bemärkelserna) än KS-möten, då majoriteten kör över hela oppositionen.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Ja, nu har jag testat att baka lussebullar med riven mandelmassa i, det gjorde verkligen susen. Tänk att jag inte visste det:-).

Ja, oppositionen vet verkligen hur de skall köra över oss med en "truck"!

Tur att det finns god mat och goda vänner att trösta sig med.

Kram
Margit

Anonym sa...

Hej Margit!

I juli är det inte rolig och absolut ingen politikerfri vecka. Då åker ju du och jag till Almedalen!

Klem Nina

Margit Urtegård sa...

Hej Nina.

Förlåt, jag glömde det, hur kunde jag!? Vi åker definitivt dit igen nästa juli, den roligaste veckan jag har haft i år, roligt på svenska så klart!:-). Det är nog aldrig riktigt politikerfritt!:-).

Klem
Margit

Anonym sa...

Hej Dag och Margit!
Ja verkligen mycket roligare än KS möten som det senaste. På söndag skall jag baka lussekatter tillsammans med två barn som är 10 och 12. Det skall bli mycket roligt.
Maria

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Jag måste snart baka flera lussebullar, de var så goda så de är snart slut. Emil, 15, kommer att hjälpa mig, han gillar att baka och jag gillar att ha sällskap i köket.

Kram
Margit