måndag 22 september 2008

Trafficking - Vår tids slavhandel.

Jag och Jurgita Ravaityte.
Studieförbundet Vuxenskolan arrangerade i kväll en föreläsning i Paulinska skolans aula. Jurgita Ravaityte, projektledare och informatör för Rescue Sisters i Västerås, hade kommit hit för att berätta om trafficking - Vår tids slavhandel. Vi var nio personer som hade kommit dit för att lyssna. Vi var två politiker, en folkpartist och jag.

Människohandel, i internationella sammanhang ofta kallad trafficking, är ett växande problem över hela världen. Varje dag förs hundratals barn och kvinnor bort mot sin vilja eller luras av löften om bättre utsikter i ett annat land. De utnyttjas under slavliknande former, inom prostitution och annan exploatering. Så stod det i annonsen i tidningen.

Det finns en efterfråga, därför kommer det flickor hit som säljs som om de vore djur. Efterfrågan, mina läsare, den står vi för! Varför? Vad är det som gör att vi kan behandla barn och kvinnor som simpla varor?

Det var en gripande och sorglig föreläsning. Frågan borde engagera oss mera, vi har ett stort ansvar. Det blev i alla fall en aktiv och öppen diskussion i Paulinska aulan i kväll. Jurgita Ravaityte kommer från Litauen och har bott i Sverige i tio år. En mycket engagerad och kompetent kvinna, som gjorde ett starkt intryck på oss som var där och lyssnade till hennes berättelser om dessa utsatta barn och kvinnor.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Strålande jobbat, Margit!

Jag klipper in en webkommentar jag hade på ledaren "Eftertankar om EU" i E-K (http://www.ekuriren.se/link.php?id=688345):

Visst behövs Eu... också för kvinnofrågorna

I helgen hade jag förmånen att få möta och höra vår EU-minister Cecilia Malmström på Liberala kvinnors landsmöte i Göteborg.

Hon har beställt en undersökning som visade att 70% svenskar nu tycker att vi självklart ska vara med i EU. Vi upplever en All Time High!

Den viktiga frågan för oss i Liberala kvinnor är att minst 30% av de invalda i EU behöver vara kvinnor. För att det ska göra skillnad.

Nyligen diskuterade Cecilia Malmström
svensk förskola med en tysk topp politiker.

"-Tack vare dagis kan också min man arbeta", hade hon sagt.

Den manlige politikern fick en rejäl tankeställare och svarade:

"- Det är också ett sätt att se".

En av våra huvudfrågor vi i Liberala kvinnor vill driva är trafficing. Kvinnor ses som köttstycken och handeln med kvinnor är större än handeln med svarta var. Lågt och försiktigt uträknat
handlas det med 500.000 kvinnor. Det är något Cecilia Malmström vill lyfta fram i vårt ordförandeskap.

Omvärldens syn på vår sexköpslag har ändrats. Man hånar och fnissar inte längre åt oss. Några länder är på väg att införa sexköpslag.

Så visst är EU bra!

Lena Alun
2008-05-27 08:22:00

Dessutom skrev E-K om Jurgita Ravaityte artikeln " Missionerar mot modern slavhandel"
http://www.ekuriren.se/link.php?id=734736

Det finns mycket att göra, för den som vill.

Kram,
Lena

Anonym sa...

RE: Lena

Tack vare EU har handeln med kvinnor ökat och förenklats.

Vad hjälper det att straffa "torskarna" ???
Så länge de prostituerade inte straffas så kommer ingen förbättring ske. Det kommer att fortsätta välla in kvinnor till Sverige så länge de vet att inget starff utdelas för prostitution.

"Mr Big"

Anonym sa...

Hej Margit !

Du som har en stor och engegerad läsekrets borde kanske hjälpa till att marknadsföra den här typen av föreläsningar.
Bara möjlighetan att få diskuttera med/mot dig skulle göra att många fler kommer på en sådan föreläsning.

Skandal att bara 2 politiker kom.
Vilket samhällsengegemang de uppvisar. De tycker uppenbarligen det är viktigare med cykelbanor.

(s) forever

Anonym sa...

Hej Margit!
Ledsen att jag inte kunde komma med!
Jag tror att alla våra kvinnoförbund driver frågan om trafficking och att det måste tas krafttag både här hemma och i EU!

Det står i många skolböcker att slavhandeln upphörde i Europa på 18 000-talet men det är inte sant! Dagens moderna slavhandel omfattas av kvinnor och barn, och det är en mycket lukrativ verksamhet. Sexindustrin omsätter 50 miljarder varje år, så det är skrämmande.

Vi kvinnor måste gå samman och se till att det händer något!

Framförallt luras många kvinnor från östeuropa. Deras arbetmarknad är mycket begränsad på hemmaplan så det måste bli en prioriterad fråga inom EU.

Det handlar att driva MR-frågorna inom EU och också skapa förutsättningar för Europol att bedriva ett effektivt arbete mot kriminella organisationer som sysslar med människohandel!

Kram, Marie-Louise

Margit Urtegård sa...

Hej "Mr Big".

Du skriver: "Tack vare EU har handeln med kvinnor ökat och förenklats." Det vet jag inget om, men det jag fick veta i går kväll är att handeln av kvinnor från de tidigare Sovjet-länderna har ökat enormt efter att Sovjet föll. De står i dag för mera än 80 procent av handeln i dag, de flesta tjejerna kommer från Ryssland och säljs även till USA. När Sovjetunionen föll, gick från ett kommunistiskt samhälle till jag vet inte vad, vissa länder har blivit mera eller mindre demokratiska, andra har blivit rena maffia-länderna där deras regeringar är mera kriminella än hederliga, då blev folk arbetslösa och fattiga. Det finns inget trygghetssystem i Ryssland t e x. Sen bottnar mycket av denna handel i deras syn på kvinnor också, enligt Jurgita. Man har alltså mycket att arbeta med.

Din åsikt om at straffa de prostituerade delar jag definitivt inte.

//Margit

Margit Urtegård sa...

Hej (s)forever.

Jag såg annonsen i tidningen först i går, så det var lite sent att använda min blogg som annonsplats då, annars hade jag självklart uppmanat folk att gå dit även här på bloggen. Jag ringde däremot runt till flera politiker och lyckades till slut att få med mig en folkpartis, hade inte vi kommit hade det inte varit någon politiker där alls.

Det hade varit lika dålig uppslutning i Eskilstuna veckan innan berättade Jurgita, det är oroväckande att inte flera politiker kommer, jag håller fullständigt med dig. Det tyckte även de som inte var politiker där i går kväll.

Men, vi som var där fick mycket kunskaper som i alla fall jag kommer att fördjupa mig ytterligare i och försöka och sprida här på min blogg sen.

MVH
Margit

Anonym sa...

Men Margit ???

Ibland är du för naiv.

Straffa inte kvinnorna är som att säga: Straffa inte knarklangaren som tillhandahåller drogerna, straffa bara missbrukaren.

Fattar du inte att det är sexet som är drogen och kvinnan som är langare.

Så länge det finns kvinnor som tar betalt så finns det män som betalar...

Typiskt feminister att bara anklaga mannen.

"Mr Big"

Margit Urtegård sa...

Hej "Mr Big".

Du skriver: Straffa inte kvinnorna är som att säga: Straffa inte knarklangaren som tillhandahåller drogerna, straffa bara missbrukaren."

Nu har du väl fått allt om bakfoten ordentligt här?! Du kan väl inte jämföra den prostituerade med knarklangaren. Det är knarklangaren och torsken som spelar i samma sjuka division. Att det sen är straffbart att använda narkotika i Sverige är en helt annan diskussion. Hårda straff till torskar och knarklangare det är helt rätt.

//Margit

Anonym sa...

Den prostituerade tillhandahåller drogen. Du kan inte blunda för det.
Den som betalar är bara ute efter sex precis som knarkaren som är ute efter drogen.
Med ditt resonemang så är langaren oskyldig. Han säljer ju bara...

De största bovarna är ju ditributörerna av både kvinnorna samt drogerna. Det glömde du !!!

"Mr Big"

Margit Urtegård sa...

Hej "Mr Big"

Nej, jag glömde inte distributören, men använder kanske andra begrepp än dig och det var kanske fel av mig. När jag skriver knarklangaren, tänker jag inte bara på snorungen som säljer knark på skolgården, jag tänker även på maffiagrabben och maffiabossen från Ryssland eller något annat land. Jag har mött kriminella i mitt arbeta inom kriminalvården som har sålt både kvinnor och knark, för de är både kvinnan och knarket något de kan tjäna snabba pengar på. Vissa politiker äger fortbollslag andra poltiker äger narkotikfabriker och/eller bordeller. Det är svårt att komma åt denna problematik då, när det antagligen ytterst ute i kädjan är mäktiga politiker som tjänar storkovan i dessa länder på denna distributionen.

Som jag påpekade i går kväll, vi måste jobba med kvinnosynen i de förra detta Sovjetländerna samtidigt som vi informerar killar och män i vårt land om att det är fel att köpa sex. Att stoppa efterfrågan kan vi försöka göra här, men de flesta flickorna säljs till länder som Tyskland, USA med flera.

//Margit

Anonym sa...

Nu mr big!
Slog du huvudet på spiken.
Kvinnorna är drogen och handelsvaran för människolangarna som lovar kvinnorna guld och gröna skogar. Sedan kan de mer eller mindre fängslas i lägenheter och har inte en chans att ta sig ur fällan.

Kvinnorna är offer, men männen är offer för sina sexuella begär. a
Antingen de njuter av att ha fullständig makt att förnedra kvinnan, eller de få som vill bli förnedrade av den prostituerade.

Läs Smuts av KATARINA WENNSTAM om ni inte gjort det! Skakande och sann.

lena alun sa...

Förnedrar sig själv gör mannen i vilket fall som helst. Vare sig han är medveten om det eller ej. Det skadar honom själv invärtes och ökar självföraktet. Det är en berondesjukdom som andra. "Smuts"
handlar om en fin kändisadvokat med ALLT som tvåmgsmässigt köper sex.