torsdag 25 september 2008

Ekonomichefen slutar.

nättidningen står det: "Strängnäs kommuns ekonomichef Michael Murphy slutar. - Jag har fått ett erbjudande som jag inte kunnat tacka nej till, säger Murphy som är den sjätte höga chef på kommunen som slutat sedan årsskiftet."

Först blev jag överraskad över detta besked, men efter att ha funderat lite så tycker jag inte alls det är något konstigt att Michael har tagit detta beslut. "När en kompis av mig, som har bra insyn i kommunens personalfrågor, förra veckan blev tillfrågad om vilken chef som står på tur att lämna kommunen svarade vederbörande: "Det blir nog ekonomichefen som går, för att slippa den kritik som han annars kommer att utsättas för kring Campusprojektet och dess dåligt skötta ekonomi." Min kompis är ingen spåkärring, men mycket analytisk och snabbtänkt.

Att ekonomichefen och kommunchefen har haft ett bra samarbete sig emellan är det ingen som betvivlar. Ekonomichefen är handplockat hit av kommunchefen själv och de kände varandra sen innan. Ekonomichefen gör också ett mycket smart val; han lämnar det sjunkande skeppet innan läckagen blir för stor och skadeverkningarna ödesdigra. Han är generös mot sin chef genom att fridfullt lämna jobbet och samtidigt ge honom sig själv som möjlig måltavla för all kritik mot Campusprojektet. För honom spelar det ingen roll längre; han är på väg härifrån.

Kommunchefen passar på att fånga den möjligheten direkt när han i sitt korta pressmeddelande just nämner att: "Michael har också haft en avgörande betydelse för tillkomsten av Campus Strängnäs." Där satt den! Kommunens största skandalprojekt fick sitt offer!

Dag Bremberg, mariefredspartiet, skriver också om detta på sin blogg.

Citat från nättidningen: "Ett bondeoffer. M M får bära hundhuvudet för skandalen med alla miljoner som rann iväg på Projekt Campus. Det är precis därför kommunchefen väljer att nämna det. Read between the lines! Sen nämner han också att MM varit ansvarig för ekonomistyrningen, som vi alla vet varit obefintligt. Ligger verkligen ansvaret där?"

kritiker t kommunchefen

8 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Ja, det var väl lämpligt för alla inblandade.
Fast inte har en ekonomichef det övergripande ansvaret för ett projekt som Campus. Det ligger förstås en nivå högre upp.
Lite ödmjukhet och självkritik vore på sin plats där - inte att snabbt framföra subtil kritik mot andra.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Du har helt rätt i det du skriver, självklart är det inte ekonomichefen som har det övergripande ansvaret för ett projekt som Campus, men som du säger: "det var väl lämpligt för alla inblandade".

//Margit

Anonym sa...

Förstår att ingen vill jobba kvar.
Kommunen är ju i förfall.

Ni politiker får väl tjafsa om vems fel det är men en mer tjafsigare kommun får man leta efter...

Blir bättre när du Margit tar över.
Hoppas väljarna förstår det ???

Mvh Fredrik F.

Anonym sa...

RE: Fredrik F.

Blir inte bättre om Margit tar över. Då kommer de ta hus i helvete i kommunen.

"Alexandra Voronovsky"

Anonym sa...

Det är såhär snyggt män brukar hantera konflikter i arbetslivet.
Man ger och tar och tänker på
det allmänna bästa.

Det ska inte osynliggöra samarbetsproblemen som finns på chefsnivåerna. Det var det Margit ville lyfta fram och det ger henne credit för artikeln om "Ny kommunchef sökes".

Här finns definitivt något att gå till botten med. Hur ser ledarskapet ut i Strängnäs kommun?
Att bli granskad är något varje
ledare ska tåla. Det går alltid att göra bättring. För att produktiviteten ska öka och arbetklimatet förbättras.

lena

Anonym sa...

Är det inte dax att Heimdal lämnar "skutan" han bor ju inte ens här, vad har han för ansvar när han inte behöver lida av korkade beslut?

UG

Anonym sa...

Tänk, att det sjunkande skeppet har politikerna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ansvar för. Hoppsan.....

Anonym sa...

När man läser dessa inlägg så känns det skönt att bo i Eskilstuna.
Vi har våra egna problem men de är inte i närheten av Strängnäs problem.
Förstår inte att det tjafsas så mycket i en så välmående kommun ???

(s) forever