tisdag 30 september 2008

De arvoderade politikerna var inte där!

I går kväll sammanstrålade kommunens folkvalda. Kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige, hade sitt månatliga sammanträde. Omdiskuterade ärenden togs upp och debatten var därför livlig. Till mångas stora förvåning och förskräckelse var de tunga politikerna inte där, de med feta arvoden var som bortblåsta från månadens viktigaste politiska forum. Kommunalråden, varav två har tunga ordförandeuppdrag i facknämnder, var i Nederländerna. Det fanns bara en nämndordförande där och det var Teknik- och fritidsnämndens ordförande Marianne Andersson (c). Det finns antagligen goda skäl till detta, men man borde kanske ha flyttat sammanträdet?

Under frågestunden för de förtroendevalda togs i alla fall frågan upp av ett par fullmäktigeledamöter. Hur ser det ut när de folkvalda med de tyngsta politiska uppdragen inte är här? Var är alla? Ordförande i kommunfullmäktige Anders Svensson (fp), svarade förtvivlat: "Hoppa inte på mig, jag kan inte hjälpa detta, jag är ju alltid här!"

Under kafferasten sa en förtroendevald: "XX har vi knappt sett röken av vare sig här eller på kommunstyrelsesammanträden sedan vederbörande fick sitt feta arvode!"

PS: Inte ens HSB (han som bestämmer); kommunchefen var där! Eller var det påven som saknades?:-))):DS

18 kommentarer:

Anonym sa...

Margit,

Rätt skall vara rätt men även Lotta Steneskog ordförande i Kulturnämnden, var där.
Kanske inte den tyngsta av nämnder men dock.

Men jag håller med dig om att det är mycket märklig inställning till demokratin och fullmäktiges betydelse i vår kommun.

Varför skulle tex Björn Lind och Tord Tjernström vara med på denna ”bachsis-resa”, nonchalant i högsta grad.

Dessutom tycker jag att detta är ytterligare ett exempel på usel planering och fel prioritering från kommunalrådens sida.

Erik

Dag Bremberg sa...

Frågorna är befogade. KF bör prioriteras, och vad ger egentligen alla dessa kostsamma utflykter?
Planeringen är som sagt inte bra. Att nästa KS-möte plötsligt flyttades till en tisdagseftermiddag var inte lyckat, ej heller att vi då förväntas klubba över 40 ärenden, varav de flesta mycket viktiga.
Presidiet får lyfta bort några ärenden eller kalla t extra KS-möte.
Det är märkligt att ärendena (t ex min motion om Sevab) kan bli liggande i närmare ett år, och sen ska de avverkas på en gång...

Anonym sa...

Kan bara hålla med er. Kommunalrådens prioriteringar kan man undra över. Och som sagt, hade det inte räckt med en politiker från vardera majoritet och opposition? De kan väl rapportera till varandra!

lena alun sa...

Härligt att se att ni i Strängnäs debatterar demokratins grundpelare.

Anonym sa...

Inte värt att kommentera.
Blir bara cencurerad.

Mr Big

Anonym sa...

Jag tycker att det ät otroligt nonchalant. Först att släppa igenom ofullständigt utredda ärenden till KF och sen när dessa ska beslutas är man inte närvarande. Ordning, reda och bra ledarskap. Var det inte så man sa?
Men bra ledarskap kräver väl närvaro??

Kerstin

Anonym sa...

Det ver väl bra Margit.
Du fick ju mer utrymme då :-)

(s) forever

Anonym sa...

De verkar vara i gott sällskap: Kommunalrådet och landstingsrådet Filippa Reinfeldt (m) har i det närmaste obefintlig närvaro i kommunpolitiken, skriver Expressen.

Reinfeldt blev vald till Täbys kommuns fullmäktige och styrelse, samt till Stockholms läns landsting. Av de nio sammanträden som kommunfullmäktige haft har hon närvarat på endast två, och ämnat mötet i förtid. I kommunstyrelsen har närvarat endast en gång utav nio. En person vid namn Björn Fridén skrev detta på en blogg.

MVH
Ann-Sofie

Margit Urtegård sa...

Hej Erik.

Förlåt, det var inte meningen, jag missade att Lotta Steneskog var där, jag såg faktiskt inte henne. Det kan vara svårt att se de som aldrig är framme i talarstolen; de som aldrig deltar i debatten.

Jag håller med dig, det handlar om usel planering från kommunalrådens sida.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Jag såg det; mera än 40 ärenden på dagordningen till kommunstyrelsen, det är inte klokt! Jens Persson (c)kommer väl att börja med sin standardreplik: "Det här kommer nog att gå fort."

Man får ta sig för pannan!

MVH Margit

Anonym sa...

Tycker det är tarvligt att Din bloggvärd ändrat huvudet på kommentarerna så att man nu är "anonym Erik Berg" eller "anonym Mats Werner", medan "blogger Kvinnodemokrat" minsann inte är "anonym"! Märkligt och diskriminerande!
Är man "anonym" borde det vara för att man angett sig med det valet.
Tycker Du ska ta upp det med Din bloggvärd.

Anonym sa...

Det var snabbt marscherat! Bara jag tryckte in kommentaren så försvann alla "anonyma" Erik, Kerstin och Mats! Tack för det!

Anonym sa...

Margit! Att Du inte "såg" Lotta är inte så konstigt! Den enda gången jag nog har hört henne yttra sig i fullmäktige var väl i måndags när hon anmälde att hon inte deltog i beslutet om stadskärneföreningarna.

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Jag tycker att det ingår i uppdraget som heltidspolitiker att närvara vid KF/LF! Resan arrangeras av Regionförbundet Sörmland varje år samma tid ungefär, så det borde kunna planeras bättre. Annars tycker jag att det är bra att strängnäspolitikerna ägnar sig åt omvärldesbevakning och inte ägnar sig åt "navelskåderi".Hoppas att de lämnar en rapport till KF och berättar hur de gör i Amsterdam med b la planprocesser!
Hälsn Marie-Louise

Anonym sa...

Hej Alla !
Ja ! Regionförbundets resa är känd nästan ett år i förväg. Det är inte bra att det går ut över fullmäktige. Sammanträdet borde ha flyttats.

Kort rapport från resan: Vi tittade på arkitektur och stadsplanering genom båtfärd på det utvecklade kanalsystemet. Vid promenader såg vi hur väl cykelnätet är utbyggt. Säkert världens bästa storstad att cykla i. 24 % av transporterna sker med cykel, jmfr Kopenhamn 20 % och Stockholm 10 %. Vi hörde lokala politiker berätta om sin verksamhet. Tjänstemän som redogjorde för bla projekteringen av en höghastighetstågbana genom Holland och för företagsutvecklingen i denna dynamiska Amsterdamregionen med ett flertal framgångsrika universitet. Det var för mig även lärorikt och intressant att träffa Sörmlands kommunalråd och kommunchefer. De var alla trevliga var för sig, men tillsammans kunde kommunalråden bli en anning "gubbiga", dock inte särskilt mycket våra och inte heller tjänstemännen som höll en mycket god stil. Vi kom hem igår på natten klockan 2. Imorse var jag på mottagningen pigg och nyter 8.00. På em hörde jag Sevab och bostadsbolaget samt fastighetsbolagets redogörelse för sin verksamhet. Utbyggnadsplanerna för fjärrvärmen tyckter jag verkar framsynta och intressanta. Men elhandeln som omsätter 167 miljoner genererar en vinst på blygsamma 3 miljoner, den borde vi sälja för att få in kapital. (måste erkänna att jag nästan somnade under diskussionen om vem som skall stå för fastighetsplanerandet i kommunen. Frågan kändes helt olösbar, i vart fall då)
Maria v B

Dag Bremberg sa...

Bra rapport, Maria, och du har helt rätt om Sevab!
Du får för resten beröm på min blogg också i dag...

Anonym sa...

Tack Dag !
Jag har försvarat Dig mot högerstämpel på sida längre fram här !
Maria

Anonym sa...

Maria + Dag !!!

Gullegull...