måndag 11 augusti 2008

Nederlag för Jens Persson (c) och majoriteten!

På dagens kommunstyrelsesammanträde fick Jens Persson (c) i vanlig ordning lämna sammanträdesrummet vid fyra tillfällen på grund av jävsituation. Ledamöter fick dock påpeka detta för honom. När hans farbrors gynnsamma affärer med kommunen skulle avhandlas lämnade alltså Persson junior salen.

Det mest debatterade och spännande ärende i dag blev ärende nummer 21 "Inrättande av arbetsutskott". Där förklarade Tord Tjernström (s) att de, majoriteten, var överens om att c, fp och s skulle ha var sin ledamot i arbetsutskottet, som skall ha fem ordinarie ledamöter. När flera av oss påpekade att det antagligen är proportionerligt val som skall göras till ett arbetsutskott sa Jens att det var inget problem för de var ju eniga om det här; tre platser till majoriteten och två till oppositionen. Det här är inget val till en syjunta i bygdegården på Fogdö, påpekade jag då. Nu började en tjänsteman att läsa ur kommunallagen och där stod det att val till utskott under KS skall göras proportionerligt. Men, med mysfarbrorn Jens Persson i spetsen är det tydligen andra bullar som efterfrågas och önskas?!

Turligt nog för alla kommunens invånare så finns det politiker i kommunstyrelsen som har varit med förr och kan reglerna, i alla fall bättre än ordföranden. Efter en het debatt och flera ajourneringar kring det här med arbetsutskott eller inte så yrkade Jens Persson till slut avslag på sitt eget förslag. Något sådant har jag aldrig sett makan till under mina 15 år i kommunpolitiken. Vilket nederlag!

Dag Bremberg, som gärna vill ha ett arbetsutskott, kallar oss andra för betonghäckar på sin blogg. Jag fick mig ett gott skratt, Dag, jag har blivit kallat mycket i mina dagar, men aldrig betonghäck!

PS: Att jämföra kommunstyrelsens sammanträde i går med Polsk riksdag är väl nästan en underdrift! Tur för sossarna att Leif Lindström inte sitter i KS, Leif som kan de politiska spelreglerna ut i fingertopparna skulle ha fått spader i går :DS

Under debattens hetta ursäktade Jens Persson sig med: "Att jag är ju bara en vanlig bondgrabb". -Och jag är bara en vanlig bonddotter, svarade jag; as simple as that!

16 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Margit!
Jag förstår inte riktigt hur det hela slutade. Fick majoriteten och oppositionen lika många platser?

När vi i Eskilstuna har denna typ av tillsättningar har alltid majoriteten övertag i antal platser.

MVH
Ann-Sofie

Margit Urtegård sa...

Hej Ann-Sofie.

Det blev inget arbetsutskott, kommunstyrelsens ordförande yrkade avslag på förslaget då han förstod att det inte fanns någon enighet bakom det.Problemet är att förslaget inte är förankrat bland de andra partierna, något som självklart borde göras innan man lägger ett sådant förslag.

Skulle man har proportionerligt val till detta utskott, det räcker tydligen att ett parti begär proportionerligt val för att så skall ske, så hade s fått två platser, m två platser och "de fyra fria" en plats. Så tror vi i alla fall att det skulle bli, men kommunjuristen är på semester så helt säkra är vi inte. Det skulle i alla fall innebära att oppositionen fick majoritet i arbetsutskottet.

MVH Margit

Anonym sa...

Knepigt läge onekligen. det är dock ganska bra att ha ett arbetsutskott det löser en hel del frågor och ärendena blir bättre berädda.
Har inte majoriteten majoritet i antalet mandat?

Ann-Sofie

Margit Urtegård sa...

Hej Ann-Sofie.

Jo, majoriteten har majoritet i antal mandat.

I Strängnäs kommun har vi inte haft KS/AU under många mandatperioder. KS/AU brukar gynna de stora partierna och inte de små. Förra mandatperioden hade vi beredningsmöten där alla partier var representerade och inga beslut togs. Den här mandatperioden har vi haft KS/INFO, som fungerade på samma sätt. Flera av oss tycker att vi behöver de här informella informationsträffarna, det är informella möten vi behöver och inte flera beslutsorgan. Risken finns att även KS bara blir ett transportkompani, precis som KF om besluten redan har tagits i KS/AU.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej igen!
Vårt ksau har ingen beslutanderätt bara förslagsrätt och det fungerar mer som ett infomöte.
Förr hade vi ordförandeberedningar och det lämnade många partier utanför.
Nämndberedningar har vi också provat och det är inget vidare tar bara en massa tid.

MVH
Ann-Sofie

Margit Urtegård sa...

Hej Ann-Sofie.

Då gör man väl olika i olika kommuner då. Jag har själv suttit i ett AU för socialnämnden och där tog vi beslut. Där hade moderatera två platser, s två platser och c en plats.

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Ja, Margit, det är bra att du är vaksam och påpekar riskerna. Men det stod faktiskt rätt tydligt att det inte skulle vara ett beslutsorgan, utan ett beredande organ.

Alternativet är att de tre kommunalrådsmännen sköter detta (eller snarare att de inte sköter det, men att de pratar ihop sig och att vi andra aldrig får insyn).
Sen kan man ju hoppas att det moderata oppositionsrådet slår sig in i kafferumsdiskussionerna , men på vilket sätt företräder moderaterna sp, mfp, mp och v?
Nej, var lite vaksam inte bara på den nya kommunledningen, utan även på de moderata ledarna - som är betydligt skickligare. Notera att moderaternas ledande man påstod att ett arbetsutskott skulle medföra "byråkrati", men att han direkt efteråt försvarade att KS ska ha ett näringslivsutskott...
Sjävl blir jag så trött på betonghäckarna...

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Vi får väl vara vaksamma tilsammans då?!:-).

För mig är inte KS/AU något nytt, OK att det står beredande och inte beslutande, men jag är orolig för att det inte skulle bli på det viset. Jag är skeptisk helt enkelt. Nu får de väl ta fram ett nytt förslag och även diskutera detta med alla partier. Det blev ju precis som det var med det här med att införa politiska sekreterare, ingen diskussion med oppositionen innan förslaget lades fram, sådant gör mig fundersam och skeptisk. Varför kan man inte förankra förändringar som skall göras i den politiska organisationen med alla berörda parter innan det skall klubbas genom?

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Ja, det är bara att instämma i att den nya ledningen misslyckats kapitalt med förankringen - trots att Jens P så tydligt uttalade ambitionen att "spela med hela laget".
Förslaget om höjt partistöd (för att finansiera pol sekr) tyckte jag var helt fel, och det sa jag från början. Däremot tyckte jag att det var goda ambitioner att utveckla beredningen inför KS.

Jag försökte att vara positiv och ge den nya ledningen en chans, men jag måste erkänna att jag blir lite besviken på hur viljelösa de verkar. De verkar ju inte ens ha pratat ihop sig; vad gör de hela dagarna? Och vad vill eg sossarna?

Nåja, min syn är att vi i de små partierna, som är mest engagerade och aktiva, bör kunna driva på.
Annars är det risk att det blir så där "gammelkommunalt" som du uttryckte det...

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Du skriver: "Jag försökte att vara positiv och ge den nya ledningen en chans, men jag måste erkänna att jag blir lite besviken på hur viljelösa de verkar. De verkar ju inte ens ha pratat ihop sig; vad gör de hela dagarna? Och vad vill eg sossarna?"

Ja, man blir orolig över den viljelöshet de visar tecken på. Med tanke på hur stark (hur mycket makt han hade) många av oss tyckte att kommunchefen var under den förra majoriteten, hur stark blir han inte nu?

Vad vill sossarna, frågar du. Ja, vi är många som undrar, vad vill sossarna?

Du skriver också: "Nåja, min syn är att vi i de små partierna, som är mest engagerade och aktiva, bör kunna driva på."

Ja, det är kommer vi att göra, det kan både du och jag skriva under på.

MVH Margit

Anonym sa...

Go'vänner! Nu ligger även mina synpunkter efter dagens mastodontmöte på http://matswerner.blogg.se.

Läs och begrunda!

PS: Till Ann-Sofi och Margit (jag är säker på att Margit faktiskt också läst detta): I underlaget till dagens beslutsförslag låg faktiskt en redogörelse med för hur bl.a. Eskilstuna löst sitt KSAU. Men det gjorde inte saken bättre eftersom majoriteten trodde sig ha ett förslag (som förvisso p.g.a. valprocedurer kunde kullkastas)som inte överensstämde med vad man skrivit i förslaget till reglementsändring. Det hade man inte ens insett. DS

Anonym sa...

Det var en mycket intressant upptakt på höstterminen i politiken, för att tala lite skolspråk.

En total felbedömning av tiden till att börja med, ordförande Jens Persson hade ju flyttat fram mötet från 1000 till 1300 för att det var så få punkter att ta upp och nästan inga beslutspunkter. Det är till att ha en känsla för politik.

En annan som har en godtrogen inställning till politiken, ja nästan naiv, torde väl vara vår gode vän Dag Bremberg. Att kalla oss för ”betonghäckar” och ”vacklande” är i mitt tycke att inte förstå de bakomliggande politiska motiven till införande av KS/AU och avskaffandet av näringslivsutskottet.

Båda dessa åtgärder är bra exempel på hur man minskar demokratin och inflytandet för alla partier i politiken, detta då trots vad Jens säger om att jobba som ett lag och tillsammans.

Det finns, tror jag, starka krafter inom den nya alliansen som, medvetet eller ej, har mycket tydliga tendenser till odemokratisk förhållningssätt.

Som jag nämnde under mötet finns det ett ”demokratiskt underskott” i att göra dessa förändringar som de just nu är skissade. Därför var det en stor seger att båda dessa odemokratiska förslag röstades ner.

Erik Berg

Dag Bremberg sa...

Ja, jag är gärna "naiv" ett tag till. Den dag jag känner mig helt uppgiven lägger jag av.
Sen är jag inte så naiv att jag inte ser att det finns andra motiv bakom argumenten - men det gäller i lika hög grad när de kommer från det stora, bittra oppositionspartiet.

Vi måste väl ändå våga tro på att det går att utveckla de demokratiska formerna?

I princip är det bättre ju fler förtroendeuppdrag det finns, därför innebär inte ett nytt beredande utskott att demokratin försvagas.

Vsst kan man också minska på antalet utskott och nämnder. Det viktiga är väl att försöka ta ett helhetsgrepp.

Erik, du har ju själv sagt att moderaterna och sossarna lade ner beredningsutskottet för att de vill göra upp i korridorerna och att förlorarna var småpartierna.
Då är det väl dags nu att på nytt diskutera hur man ska kunna skapa insyn och delaktighet i beredningsprocesserna.
Eller är det bra som det är?

Anonym sa...

Hej igen Dag,

Du har rätt i en hel del.
Jo jag tycker vi skall ha ett beredande organ, kalla det gärna berdningsutskott, där alla partier är representerade.

Detta utskott skall dels ge information och dels förbereda ordinarie KS. I vissa fall kan ett sådant BU även besluta om alla är överens om frågan.

Att ha ett KS/AU tycker jag samlar möjligheterna till beslut hos ett fåtal (de 5 ordinarie ledamöterna)

Viktigt är att alla partiers representanter samlas och pratar igenom frågan och kommer till ett ensat förslag.

Hälsningar,

Erik

Dag Bremberg sa...

OK,
jag tror att vi som har idéer nu ska ta tillfället (och ansvaret) att initiera en bra utveckling.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Jag tycker som du, vi får väl träffas och diskutera frågorna.

MVH Margit