tisdag 12 augusti 2008

Höjd skatt går till svart skolhål!

I dagens tidning har strängnäspartiet skrivit den här debattartikeln:

Höjd skatt går till svart skolhål

I Strängnäs kommun har vi problem med ekonomin, den sköts inte bra. Egentligen finns det precis som i vår privata hushållsekonomi bara två sätt att göra. Öka inkomsten genom höjd skatt eller minska utgifterna, en kombination är naturligtvis också möjlig.

Vad innebär 90 öre i skattehöjning för dig i pengar per år? Du som har en inkomst på 250 000 per år kommer att betala cirka 2 250 kronor mer i skatt per år. Vad kommer det att innebära för din ekonomi? Med stor sannolikhet kommer vi alla att konsumera mindre det vill säga dra in på något som vi tidigare kunnat unna oss, till expempel en semesterresa.

Nuvarande majoritet med s + fp + c avser att använda pengarna till skolan och det är ju svårt att argumentera emot en fråga där våra barn står i centrum. Men sanningen är att de 16 miljoner som saknas i skolan ska ställas mot 21 miljoner som vissa skolor överkonsumerar.

De 21 miljonerna finns att hämta hos fem enskilda skolor som inte håller sin budget och dessutom har alldeles för stor lokalkostym. Dessa 21 miljoner räcker inte bara till att balansera ekonomin utan ger också pengar till en satsning på förskolan.

Vi i Strängnäspartiet tycker inte att den nya majoriteten har analyserat och ifrågasatt varför en del skolor kan hålla sina ekonomiska ramar och andra skolor inte.

Det innebär ju faktiskt att våra duktiga skolledare och deras medarbetare straffas, när andra skolor som inte klarar sina ramar får sina underskott täckta ändå. Det är det man nu vill göra genom att kommunen tar ut högre skatt av oss medborgare.

Vilken frustration att vara rektor på en skola där medarbetarna ställer upp för varandra, där det finns en flexibilitet, samtidigt som man ser andra skolor där man är mindre flexibla få sina pengar ändå. Detta utan att barn och utbildningsnämnden och utbildningskontoret ställer krav på ledningen att klara sina åtaganden med befintliga medel, som är beräknade på precis samma sätt för alla skolor.

Politikerna ska använda skattebetalarnas medel på ett klokt sätt och se till att de används så effektivt som möjligt. Det den politiska majoriteten s + fp + c nu gör är att ge pengar till de skolor som går med underskott och det innebär i sämsta fall att det inte blir någon förbättring utan pengarna går in i ett svart hål.

Kommunen har också andra kärnverksamheter som till exempel äldrevård att ta ansvar för och där vet vi alla att vi står inför en utmaning att kunna erbjuda äldre bra omsorg och bra vård framöver.

Det är ett stort ansvar som den nya majoriteten s + fp + c i Strängnäs tar på sig med skattehöjningar i stället för att söka nya vägar att finansiera våra gemensamma åtaganden. Strängnäspartiet kommer att för skattebetalarnas räkning fortsätta att granska majoritetens hantering av våra pengar. Politikernas uppgift är att använda våra gemensamma pengar så klokt som möjligt och inte överdebitera oss, som nu tydligen kommer att ske.

Margit Urtegård, Erik Berg, Håkan Bertilsson Strängnäspartiet

Lotta Grönblad (s), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, skriver om vår debattartikel på sin blogg.

46 kommentarer:

Anonym sa...

Jo nog e' de' så alltid!

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Lotta Grönblad skriver på sin blogg: "Min preliminära och jag menar verkligen högst preliminära bedömning av texten är att den andas "härska och söndra"."

När Erik läste det sa han: "att det är j-la svårt att härska och söndra med två mandat i fullmäktige".

Att Lotta Grönblad använder sig av sådana uttryck är underligt, med tanke på hur hårt hon kritiserade den förra majoriteten på sin blogg borde hon kanske tåla lite kritik själv. Sen finns det siffror som underlag för vår debatt, den är inte tagen ur luften.

MVH Margit

Anonym sa...

I morse kändes det kul att läsa kuriren. åtminstone andradelen!

Tack för det!!

Kerstin

Margit Urtegård sa...

Hej Kerstin.

Tidningens förstadel var ingen rolig läsning. En av majoritetens företrädare säger: "Redan när vi klev in i den nya majoriteten visste vi att budgeten inte skulle hålla". Med tanke på att det första den nya majoriteten ville göra var att höja politikerarvodena med 500 000 om året, så är det ett klart tecken på ansvarslöshet om de visste att budgeten inte skulle hålla.

Sen är det roligt uttryckt: "när vi klev in i den nya majoriteten", de klev ju aldrig ur regeringsställningen i Strängnäs kommun, de slängde ut sina kompisar och hittade nya på vägen. Man måste väl rimligen ha klivit ur för att sedan kunna kliva in?!

MVH Margit

Anonym sa...

Bra debattartikel Margit, Erik och Håkan!

Keep up the good work!

Anonym sa...

MvB sa: UTMÄRKT ARTIKEL !

Att sätta fingret på bristerna i den kommunala skolans organisation är rätt ! Bättre framförhållning hos vissa rektorer och mer insikt av typ "vi är här och nu, sämre förutsättningar för skolverksamhet, det har har det funnits här i världen, nu sätter vi igång och jobbar " vore bra. Planering och framförhållning är orden. Något som alla hushåll och alla småföretagare gör kontinuerligt.
Egentligen är det i socialdemokratins intresse att vi blir bättre på strukturförändringar och ledarskap i den offentliga sektorn. Hur skall det annars gå för välfärden ? ? Ändå väljer S antagligen (har inte läst Lottas blogg än ) att måla ut oppositionen som hänsynslösa egoister. Det hade nog blivit ännu värre om en moderat skrivit det hela. Oj oj oj.
Hälsning till alla
Maria

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Det var väl Jens Persson (c), som under den förra majoriteten, ville har ett anställningskontrakt mellan kommunen och rektorerna på fyra år och de som inte klarade av sin budget skulle få gå? Han ville "strama" upp och få mera ordning på ledningen. Hur blir det med det nu? Det blir intressant att följa utvecklingen.

Ja, det hade nog blivit mycket oj, oj, oj om det var moderater som hade skrivit debattartikeln. Men, det blir nog lite oj nu också skall du se.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Nina.

Tack, vi skall försöka!

Klem Margit

Anonym sa...

Min kommentar till Lotta Gs blogginlägg är följande:
Under våren innan majoritetsskiftet, införde den gamla majoriteten redovisning av ekonomin per skolenhet på nämndmöten. De rektorer som avviker från budget hade då måst förklara sig och ges stöd i ekonomihanteringen från förvaltningen. För detta blev vi i det närmaste hånade av Lotta Grönblad.
Efter majoritetskiftet har m och kd sp krävt att en integrering av komvux och Thomasgymnasiet skulle påbörjas i höst. Vi har också krävt att skolutredningen skall slutföras under hösten så att två skolor kan lägas ned HT 09. Kd M krävde också att två linjer på Thomasgymnasiet skulle läggas ned i höst, de elever som valt dessa linjer hade kunnat erbjudas plats i Eskilstuna, eller välja en annan linje på Thomas. Allt detta kallar jag för att ha ett handlingsprogramm för att ändra den skenande ekonomin.Därför håller inte Lottas tes, att vi inte gjorde något.Men vad har Lotta gjort i majoritet, utom att tillföra extrapengar från KS? Jag tycker det är bra att Lotta vill ha brett samarbete och jag vet att hon vill att skolorna skall hålla budget. Att Lotta lägger vikt vid det är bra. Men samarbetsviljan och lyssnandet till våra motiv då hon satt i opposition var tämligen obefintlig. Istället målades vi ut som "korrumperade" och egoistiska. Men jag är ändå beredd att samarbeta omkring vissa frågor, för jag tycker det är fel att skolan görs till ett politiskt slagträ. Det är barnens bästa vi skall ha för ögonen. Och vi lär oss alla så länge vi lever.
Hälsningar Maria v Beetzen

Anonym sa...

Hej Margit !
Ja Jens var mycket för detta. 4 års regeln skulle införas generellt för chefer i kommunen. Jag antar att detta fullföljs vid nyanställningar, skall kolla upp.

Ja det blir oj ! Och det är bra. Det kanske til och med blir oj oj !

Kram/mvb

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Du skriver: "Men vad har Lotta gjort i majoritet, utom att tillföra extrapengar från KS? Jag tycker det är bra att Lotta vill ha brett samarbete och jag vet att hon vill att skolorna skall hålla budget. Att Lotta lägger vikt vid det är bra. Men samarbetsviljan och lyssnandet till våra motiv då hon satt i opposition var tämligen obefintlig."

Ja, har förstått att samarbetsviljan och lyssnandet hos Lotta Grönblad var lågt i BoU, när hon satt i opposition, efter att ha lyssnat på folk som satt i nämnden då. Vi får hoppas att dagens opposition (vi) är bättre på att lyssna och samarbeta. Samtidigt måste vi få fråga precis som du gör: "Vad har Lotta gjort i majoritet, utom att tillföra extrapengar från KS?"

Just det, vad har Lotta gjort? Att hon blir arg på oss för att vi lyfter fram problemet med dåligt skötta skolor ekonomiskt, löser i alla fall inga problem.

Vill Lotta diskutera med oss för att hitta konstruktiva lösningar tillsammans så gör vi gärna det. En skattehöjning på 90 öre och att fortsätta pumpa pengar in i skolans svarta hål ingår definitivt inte i det.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej igen Maria.

4 års-regel för alla chefer i kommunen?!, ja det blir intressant att se om Jens är lika angelägen att införa detta nu. Han kommer sannolikt att möta på patrull!

MVH Margit

Anonym sa...

Om ni bara visste hur mitt i prick er artikel var. Häromdagen stötte jag på en anställd från en av de skolor som försöker hålla sin budget. Det har gått bra hitills. Men personen berättade att det inte gått smärtfritt. Man hade samlat all personal, lagt fram fakta = dom beska siffrorna och bett var och in gå in på sin kammare och fundera hur man skulle lösa budgetfrågan. Efter mycket stötande och plötande där personal-
schema lades om, tider ändrades och några tog på sig nya uppgifter så löste sig det hela. Naturligtvisd inte till full belåtenhet för alla men alla hade haft möjlighet att påverka. Heder åt ett sådant arbete!!!!
Den anställde gjorde helt klart för mig att det var sista gången den personen la ner så mycket arbetstid på budgeten. Hade personen bara väntat ett tag så hade man fått mer pengar, eller? För det fick ju dom kolleger i andra skolor som inte tog å hårt på kraven. Nästa gågn avvaktar man och ser om kommunen verkligen menar att man ska hålla budget.
Jag kan undra hur det känns att idag få läsa i tidningen att man sköt in extra pengar för att linda massarbetslösheten bland de skolor som inte ens försökte. Vi i m, sp och kd måste verkligen sätta press på våra skolledningar för annars kommer vi att se svarta skolhål varje år. Jag som har mina erfarenheter från den privata sektorn har svårt att förstå. Personal med betydligt mindre ansvar och budget har fått se sig om efter andra arbetsuppgifter. Men det är klart där finns inga skattepengar att hämta bara konkurs om ekonomin inte går ihop. Jag undrar hur mycket skattehöjning Strängnäsborna klarar av?

Kerstin

Margit Urtegård sa...

Hej Kerstin.

Tack, vår artikel hade inte varit så nära mitt i prick om det inte var för att en av artikelförfatterna har suttit otaliga år i barn- och utbildningsnämnden, arbetar som vice-rektor på en skola, är utbildad lärare och är fantatisk på organisationsarbete. Utan Håkans kompetens hade vi inte kunnat skriva artikeln lika bra, så är det.

Det du berättar om den anställda inom en skola i Strängnäs kommun, som arbetar på en skola där de klarar av sin budget efter att ha slått ihop sina kloka huvuden och verkligen kämpat hårt för att klara hushålla med pengarna, är en stark berättelse. Att de nu inte har lust att kämpa denna kampen en gång till är inte alls konstigt. Det är ju en del av problemet, hur upprätthåller man budgetmotivationen om man ser att vissa skolor får pengar i alla fall, fast de inte håller budget???

MVH Margit

Anonym sa...

(S)trutsen i Strängnäs
Skolan har stora underskott som ska fyllas med våra skattepengar utan genomgripande strukturåtgärder. Socialdemokraterna gör som strutsen stoppar huvudet i sanden och vägrar se problemen för det är enklare att ta skattepengar från oss medborgare än att ta tag i problemen. Den gamla majoriteten skulle ha genomfört kraftfulla strukturåtgärder i skolan som har medfört att lärare utan elever får söka nya jobb och lokaler(skolor) utan elever avvecklats så att underskotten har täckts och pengarna används till utbildning av våra barn och inte att bibehålla en överetablerad skola. Att förhindra socialdemokraternas skattehöjningar av lättja är en av de viktigaste uppgifterna för oss i oppositionen.

Anders Jansson

Anonym sa...

Lotta Grönblad kan väl ändå inte mena att det är OK att vissa skolledningar förbrukar resurser på andra skolors bekostnad. Speciellt inte som när vi med skolpengen ger alla skolor samma ekonomiska möjlighet att bedriva sin verksamhet.

Eller vad säger ni? Och vad säger arbetskamraterna till den personal som Kerstin Svensson pratade med?
Som ni också kan läsa här på bloggen var vi långt kommen i arbetet med att skolans ekonomi och organisation. Måste erkänna att det känns svårt att inte få fortsätta det arbetet.

Jag vet att Lotta Grönblad har de bästa intentionerna med sitt ordförandeskap men det är framför allt två saker som gör mig orolig. Först detta med att, i god socialdemokratisk anda, höja skatten som lösningen på våra ekonomiska bekymmer. Och det andra är att jag fortfarande är långt ifrån övertygad att Lotta låter skolpengen få vara ifred. Jag menar att tar man bort den så tar man också bort vår möjlighet att som politiker kontrollera verksamheten.

Precis som vi har gjort här och nu. Är det någon som tycker det är dåligt?
Håkan Bertilsson
Strängnäspartiet

Margit Urtegård sa...

Hej Håkan.

Lotta är arg för att vi "pekar" ut fem skolor. Hon skriver: "Vidare vill jag lyfta goda exempel, inte peka finger på dem som inte lyckas hålla sin budget."

Om vi hade skrivit namnen på de skolor som sköter sin ekonomi med bravur, skulle vi i alla fall peka ut de som inte gör det. Nu skrev vi inga namn på några skolor.

//Margit

Dag Bremberg sa...

Jo, nog e' de så (för att citera Mats)
att en budget är en budget.
Men för att inte alla bara ska hålla med så tar jag på mig rollen att problematisera...

Så vad är en budget egentligen?
I den offentliga världen tolkas det ibland som ett slags facit, som varken ska under- eller överskridas på någon enda post.
I privat verksamhet brukar vi säga att en budget är ett verktyg, som man använder för att styra. Alltså i viss mening ett sätt att fördela resurser, men framförallt ett sätt att signalera vilka förändringar ledningen önskar.

Uppföljning av budget är förstås bra (om man vet vilka anpassningsåtgärder som är möjliga och rimliga), men viktigast är att man lägger ner engagemang på att göra en bra budget.

Om man vill ha en grundlig genomgång av verksamheteten beslutar man om nollbasbudgetering.

Den viktigaste utgångspunkten är vilken verksamhet man vill få ut, och sedan att försöka åstadkomma det till lägsta möjliga nettokostnad.

Om budgeten inte är genomarbetad eller om den bygger på felaktiga prognoser (vilket verkar vara ett mönster i Strängnäs kommun) så är det väldigt svårt att värdera vad en avvikelse i mars eller maj månad egentligen innebär. Ska man följa en dålig budget till 100 procent, även om det innebär drastiska konsekvenser i verksamheten eller merkostnader kommande år?
Nej, det tycker väl ingen av oss. Så jag kanske problematiserar i ondödan. Men ibland låter det lite för enkelt, som på KS i går när kommunchefen gav en enda förklaring till budgetavvikelserna: att det är färre barn än år 2000.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Det är bra att du problematiserar. Kan du vara snäll att problematisera frågan: -Hur det har sig att vissa skolor klarar av sin budget, fast de har fått samma pengar per elev som de skolor som inte klarar ekonomin?

MVH Margit

Anonym sa...

Låt mig då komplettera Margits problematisering:

Hur kan det komma sig att vi har friskolor som bedriver en framgångsrik och t.o.m. prisbelönad verksamhet på mindre pengar än våra kommunala skolor?

För det är ju i realiteten så att skolpengen ingalunda är så "jämställd" som vi tror om jag förstått det hela rätt. Dels har kommunens skolor ett koncernförhållande när det gäller lokalkostnadsdelen i skolpengen, dels innehåller kommunen en del av friskolornas skolpengar för att täcka ev. kostnader för ev. elever som vid en ev. konkurs eller stängning av en friskola kommer att tvingas över i den kommunala skolan.

Dag Bremberg sa...

Margit skrev: "Det är bra att du problematiserar. Kan du vara snäll att problematisera frågan: -Hur det har sig att vissa skolor klarar av sin budget, fast de har fått samma pengar per elev som de skolor som inte klarar ekonomin?"

Ja, det är just sådana viktiga frågor jag tycker att vi som politiker ska kräva svar på. Jag kan gissa, men det blir bara gissningar. Vi borde kunna få en analys av vad som skiljer i kostnader och verksamhet på olika skolor.
Mats har förstås rätt i att elevpengsystemet inte är helt rättvist. Det kan man inte uppnå, men jag tror faktiskt att det ändå är ambitionen inom alla partier.
(Med risk för att låta naiv...)

Anonym sa...

Skatt är en mycket viktig valfråga. Vi har just nu världens näst högsta skattetryck men inte världens näst högsta välfärd! Många av våra organisationer är så dåliga så dom bara äöter pengar, vilket gör mig rädd. Varför hög skatt, när vi inte får tillbaka pengarna??? Jag funderar på att ta en utladstjänst om det kommmer upp.

Anonym sa...

Det här med att mäta den verksamhet man är satt att förvalta som politiker är inte helt lätt. Vad gäller skolan så kan vi nu, ändå ganska väl, mäta hur verksamheterna klarar sitt uppdrag. Vad som brukar krångla till det är att vi pratar om två (2) ekonomier. Först så har vi nämndens ekonomi och sedan så har vi verksamhetens ekonomi. Det gäller att hålla isär dessa.

Nu har vi identifierat fem stycken skolor som har svårt att klara sin verksamhetsekonomi. Skälen till detta kan vi utläsa i den f ö utmärkta kvalitetsredovisningen som kontoret tillhandahåller. Vi politiker i nämnden får en redovisning från varje enhet. Vi studerar extra noga de enheter som vi är kontaktpolitiker till. Därefter får vi möjligheten att träffa skolledningarna under ett kvalitetsseminarium. I den bästa av världar så kan vi då, utifrån det ekonomiska resultatet och kvalitetsredovisningen, ställa frågor som borrar på djupet och ger tillbaka en klar bild av enhetens tillstånd.

Tveksamheter som framträder då, följer man upp med ett besök på enheten, som förhoppningsvis ger svar på de frågor man har. Intrycken och svaren ligger sedan till underlag för de politiska förslag man för fram.

BUN i Strängnäs har ett bra arbetssätt där resultatet slutligen avgörs av den enskilde politikerns engagemang.

Själv är jag kontaktpolitiker till Långbergsskolan och Thomasgymnasiet. Långbergsskolan lyfter jag ofta fram som det goda exemplet. Det är inte bara så att de klarar av att hålla sin ekonomi utan de gör det också på det sättet att förärldrar/elever tycker verkamheten är bra. Det framgår med all önskvärd tydlighet i deras kvalitetsredovisning och ännu tydligare vid besök hur man har gjort för att bli så framgångsrika. Det är ett mkt tufft arbete som ligger bakom deras resultat och i skenet av personalens ansträngningar få betala andra enheters tillkortakommande måste kännas bittert.

Så det skälet om ngt ger oss orsak att agera.

Så om nu börjar att skärskåda de enheter som ekonomiskt har svårigheter så kommer vi med största säkerhet finna ett antal orsaker som är gemensamma. Åtgärda de orsakerna så får vi enheter som fungerar.

Så långt verksamheternas ekonomi. Vad gäller nämndens ekonomi så påverkas den givetvis av verksamheterna men också av den fördelning som sker mellan kommunens olika nämnder. Hur mkt ska äldrevården få i förhållande till skolan är en viktig avvägning. Skollokalerna är en annan nämndekonomisk fråga precis som ersättningen till arbetet med de elever som behöver extra mkt hjälp. En av de viktigaste frågorna har varit personalens anställningsförhållande. Eftersom all personal är anställd i kommunen så finns det en trögrörlighet, i skedet när elevantalet minskar, som kostar kommunen stora summor. Från då när den enskilda verksamheten beslutar om personalnedragning till att personalkontoret varslar och så småningom omplacerar eller säger upp, så tar det alldeles för lång tid och till alldeles för stora kostnader för nämndens ekonomi.

Ja det blev mkt det här. Är det ngn som vill ha ett förtydligande så går det bra att återkomma till mig. Kan jag svara så gör jag det om inte så kan vi gemensamt söka svar på frågan.
Håkan Bertilsson

Dag Bremberg sa...

Intressant, Håkan! Jag trodde inte att ni hade så bra koll i BUN.
Jag har nog ansett att jag haft rätt bra koll på Mariefreds skola (iom att jag suttit i lokala styrelsen). Men även om jag kunnat få fram ekonomisiffror så har det varit dåligt med konsekvensbeskrivningar samt analyser av resultat och åtgärder.

Att man inte klarar att hålla budgeten ett år som detta, då elevantalet minskar och man måste minska personalen, beror till största delen på den fördröjning av uppsägningar som händer centralt, på personalkontoret.
Då är det svårt att lasta rektorn. Men det är forfarande underligt att det skiljer så mycket mellan olika skolor.
Grundskolorna är dock inte det värsta svarta hålet. Det är jag rädd att gymnasiet blir de närmsta åren. Jag är mkt skeptisk till att skattebetalarnas pengar ska riskeras på en satsning där.
Vi får ses o diskutera vidare!

Margit Urtegård sa...

Har man inga bra argument är det tydligen bättre att försöka idiotförklara artikelförfatterna och deras artikel såsom Lotta Grönblad och Linda Strand gör; så här skriver Linda Strand på Lottas blogg:

"Håller med dig om att artikeln är grund i sin analysdel. Artikeln är svamlig och argumenten kommer än från höger än från vänster utan egentligt sammanhang. Än är det politikernas syn som vädras, än är det rektorerna som är frustrerade, än är det min semesterresa som blir lidande.
Det är en artikel full med tyckande och tunn med referenser och fakta. För att övertyga Strängnäs intelligenta invånare behövs lite tyngre arsenal faktiskt, inte bara åsikter och ord i andras mun. Vilken rektor är frustrerad? Vems semesterresa blev inställd? Inte min."

Ingen jag har talat med har haft svårt att förstå vilka rektorer som är frustrerade eller vems skattepengar och eventuellt vems inställda semester det handlar om. Siffrorna har vi fått av ekonomichefen. Håkans erfarenheter och kunskaper från nämnden har vi också i botten. Sen är det en politisk debattartikel vi har skrivit och inte en vetenskaplig avhandling med fotnötter o s v.

//Margit

Linda Strand sa...

Margit, jag besparar dig besväret att själv klistra in min kommentar (kan vara kul med kommentarer även av andra än sig själv) och klistrar själv nu in min nya kommentar från Lottas blogg här:

Hm jag såg också hennes kommentar till min kommentar. Finner det något olyckligt att kommentera andras kommentarer på en annan plats, det blir osammanhängande för läsaren och jag missar lätt dessa kommentarer. Bättre att låta debatten flöda i sitt rätta forum tycker jag.
I övrigt håller ju som sagt Margit med mig om att artikeln saknar all fakta samt fotnötter eftersom det är en politisk debattartikel?? Eehh, när jag senast kollade fanns det inga hinder för politiker att använda sig av välgrundade fakta i sina skrivelser. Att inte göra det är att ytterligare öka på politikerföraktet och att göra oss alla en björntjänst. Ok Margit vinner några enkla poäng på sina rallarsvingar, men inte är det speciellt seriöst.

Anonym sa...

Hej Margit!

Genom att på ett demokratiskt sätt ge uttryck för ståndpunkter får vi en bättre värld. Den senaste kommentaren från Linda Strand är väl vuxenmobbing?

Vilken argumentation har (s) i Strängnäs att bjuda på som svar på din och dina två manliga partikollegors debattartikel?

Linda Stands kommentar är ju bara elaka angrepp i typisk sosse-stil. Är det något som väcker politikerförakt är det rena angrepp på personer utan något eget presenterat argument.

Vaddå kul med inklistrad kommentar
från någon annan? Du svarar vänligt på kommentarer. Det är väl vanligt folkvett? Förstår inte den snytingen annat än som avundsjuka på hur många som läser och kommenterar dina bloggartiklar.
Du är ju bäst!

Återigen trist att se tjejer trycka ned en annan tjej. Det finns en plats.....som inte hjälper varandra.

Politisk kvinna

Linda Strand sa...

Svar till politiska kvinnan.
Vuxenmobbning?
Margit klipper ur min kommentar från Lottas blogg utan att meddela vare sig Lotta eller mig om detta. Inom bloggvärlden är det brukligt att visa detta genom en kommentar i bloggen man klipper ur. Det är vanligt, artigt folkvett helt enkelt. Att jag blev irriterad över beteendet står jag för, men vuxenmobbning än en överreaktion, och dessutom en anonym sådan jag inte ens borde bemöta. Det finns dessutom ingen anledning för kvinnor att hålla ihop mer med varandra. Även vi kvinnor är individer och går bättre ihop med vissa och sämre med andra helt enkelt.

Margit Urtegård sa...

Hej Linda.

Du skriver: "Margit klipper ur min kommentar från Lottas blogg utan att meddela vare sig Lotta eller mig om detta. Inom bloggvärlden är det brukligt att visa detta genom en kommentar i bloggen man klipper ur. Det är vanligt, artigt folkvett helt enkelt."

Det är bra att du vet vad som är brukligt, vanligt och artigt i bloggvärlden Linda. Du har ju lagt en artig och vänlig nivå på debatten?!

//Margit

Anonym sa...

Den som strävar mot jämställdhet mot könen borde ha snappat upp att kvinnor behöver öva på systerskap om vi ska kunna få vår halva av makten. Män har alltid haft sin manliga lojalitet. Den som Olof Palme gav uttryck för när justitieminister Geijer avslöjts med fingrarna i syltburken. Det räcker om kvinnor är hederliga och hyggliga mot varandra. Vad är felet med herrarnas artikel som Margit också varit med om att förbättra? Det hade varit intressant att få höra och hade fört demokratin framåt.

kvinna i politiken

Margit Urtegård sa...

Hej "politisk kvinna".

Att kalla det mobbning är en överreaktion skriver Linda Strand så käckt på min blogg, utan att fråga hur andra känner. Det har väl vi som har blivit utsatta för mobbning här i livet hört för? Det är så typiskt, mobbare bryr sig helt enkelt bara om sig själv och kanske deras närmast sörjande så klart. Hur folk uppfattar det borde kanske även Linda tänka på.

MVH Margit

Anonym sa...

Apropås kvinnor - har ni noterat att en sådan tydligen vunnit gehör hos (eller kanske blivit påtvingad) den gode Alex Voronov (att döma av hans dolska blick och sura min). En kvinna vars porträtt dessutom är på samma nivå som hans! De' ni!

Dag Bremberg sa...

Ursäkta, Mats, det är sent, men vad 17 menar du?
Det är väl inget överraskande eller nytt att EK anlitar en kvinnlig ledarskribent? Det har de ju haft tidigare, och jag har inte hört att det skulle vara kontroversiellt för Voronov eller nån annan där. Har du?

Sen måste jag hålla med Linda - trots att jag ända sen ungdomsåren varit engagerad i kamp för jämställdhet - det handlar inte bara om kön.
När Margit skriver en artikel ihop med två andra strängnäspartister
är det en irrelevant kommentar att de är "manliga".
(Just dessa två män uppfattar jag f ö har god distans till den traditionella "manliga" könsrollen.)

Anonym sa...

Hej Dag!

"Irrelevansen" att betona att debattartikeln är författad till stor del av Margits partikollegor härrör från Lindas: " Ok Margit vinner några enkla poäng på sina rallarsvingar, men inte är det speciellt seriöst."

Margit får ensam stå till svars med hela skulden. Intressant ur jämställdhetskampshänseende?

Politiskt engagerad

Anonym sa...

Dag!

Din kommentar till min - i och för sig i denna fråga ovidkommande - egna kommentar visar att Du nog inte riktigt följt den livliga debatt som förts, inte minst här på Margits blogg om just Herr Voronovs förmenta tillkortakommanden i sitt förhållande till kvinnor.
Hälsn.
MATS

Anonym sa...

Margit

Du är beundransvärd som orkar med allt bloggande. För så mycket lidande och kritik Du har fått utstå som kvinna,norska,politiker,mobbad,miss-förstådd, olycklig barndom samt kritiserad för både de ena och andra. Det finns nog ingen i Strängnäs som har ungått ditt lidande i stort och smått.Du är beundransvärd som orkar med att kämpa mot alla mörka krafter som vill åt Dig.Du är en avundsvärd kämpe.

Obekräftad.

Linda Strand sa...

Kommentarer till kommentarer:
Margits rallarsvingar: Svingar hon delar ut dels genom artikeln, dels på bloggen när hon påstår att jag idiotförklarar henne. (skilj mellan kritik av artikeln och kritik av Margit, i min kommentar på Lottas blogg kritiserar jag en artikel, inte Margit)
Att kritiken av artikeln var välgrundad bekräftade Margit själv i en kommentar när hon hänvisar till att det är en politisk debattartikel de skrivit och inte en vetenskaplig avhandling och att den därav saknar fakta och referenser.

Mobbningsrollen:
Det är också ett typiskt försvarssätt att inta offer-rollen när egna argumenten saknas. Så gör Margit i en kommentar där hon påför mig mobbar-rollen och själv hänvisar sig till en person som mobbats i sitt tidigare liv. Jag är uppvuxen med en person som pressat på mig sin offerroll åratal och jag ser beteendet från mils avstånd. Margit, bara för att jag är stark och inte viker för sånt snack innebär det inte att jag mobbar dig. Läs noggrannt det jag skriver. Jag använder t ex inte ord som idiot om dig, det gör du själv. Jag kanske är rak i min kritik, men jag mobbar ingen. Om du ropar varg för ofta kommer ingen att lyssna när det är allvar.
Det jag skrev på Lottas blogg var kritik av er artikel och inget annat, eller hur?

Anonym sa...

Vart tog skoldebatten vägen??? Det har varit en mycket intressant debatt Margit på din blogg om strukturåtgärder i skolan versus skatthöjning. Som sagt tyckte jag att din, Erik och Håkans debattartikel var mycket bra, konstruktiv och saklig. Håkans kommentarer har sedan belyst arbetet i BUN på ett informativt och förtroendegivande sätt.
Jag som väljare, vill gärna bli upplyst om hur politikerna i de olika partierna ställer sig i sakfrågorna, allt annat är ointressant.

Margit Urtegård sa...

Linda skriver: "Att kritiken av artikeln var välgrundad bekräftade Margit själv i en kommentar när hon hänvisar till att det är en politisk debattartikel de skrivit och inte en vetenskaplig avhandling och att den därav saknar fakta och referenser."

Det är inte sant, jag skriver: "Siffrorna har vi fått av ekonomichefen. Håkans erfarenheter och kunskaper från nämnden har vi också i botten. Sen är det en politisk debattartikel vi har skrivit och inte en vetenskaplig avhandling med fotnötter o s v."

Referenserna är alltså ekonomichefen och Håkan. Dessutom handlar artikeln om skattehöjningen; vad vi tycker om att lösa de ekonomiska problemen i skolan genom att höja skatten i stället för att göra de strukturella förändringar som behövs i skolan rörande lokaler och personal. Vi påpekar att det måste vara frustrerande för de rektorer som klarar sin skolas budget att se att de som inte har lyckats med det får sina underskott täckta utan vidare.

Jag har aldrig sagt att vår artikel saknar fakta och referenser, varför skulle jag säga det när det inte stämmer. Vår artikel är saklig och kritiken är väl berättigad. Om man inte läser den, som fan läser bibeln så lär man se det.


//Margit

Anonym sa...

Glöm mobbning! Linda är bara helt osaklig. det är en helt annan sak.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Delar helt din uppfattning, det är ren osaklighet och inget annat. Någon humor har vi inte sett röken av, det var därför mycket intressant och komiskt att läsa Linda Strands senaste blogginlägg:-))).

Klem
Margit

Linda Strand sa...

Roligt att även du läser min blogg Margit, du får gärna kommentera den du med. Det osakliga i sammanhanget tillkommer när Margit plockar min kommentar ur sitt sammanhang. Det föranleder den diskussion vi därefter fört på Margits blogg under det här inlägget. Jag klev INTE in här på eget bevåg och började diskutera min kommentar på Lottas blogg, det var Margit själv som bjöd in till den diskussionen när hon knep min kommentar från bloggen. Margit, när du kan ta dig själv också med humor, då lyckas du även locka fram andras humor. Att ödmjukt erkänna misstaget att sno min kommentar vore inte heller fel apropå andras känslor mm. Men det är inget jag förväntar mig, så lugn bara lugn. Imorgon stundar fotbollsmatch för mig och på söndag kickoff inom politiken. Livet går vidare liksom...

Margit Urtegård sa...

I högskole- och universitetsvärlden så lär vi oss att källhänvisningar är viktigt, citerar man skall man säga/skrive var man har tagit det ifrån. När jag citerade Linda Strand gjorde jag precis så, jag skrev att det var ifrån Lottas blogg. Jag länkade även till Lottas blogg från min bloggartikel för att göra det lättare för läsaren att hitta till källan. Har aldrig hört talas om att man skall ta kontakt med författeren när man citerar från en bok, tidningsartikel eller något annat. Det kanske är annorlunda i bloggvärlden, men jag har aldrig sett något exempel på detta när jag läser på bloggar. Jag citerar ofta från tidningar, då länkar jag (om det går) samt skriver vilken tidning jag har tagit citatet ifrån. Jag har gjort som jag har lärt mig på högskolan och hoppas att det är rätt.

//Margit

Anonym sa...

Glöm mobbing? Ja, men inte kränkande yttranden eller psykiska trakasserier.

Göteborgsposten skrev 20/7-08 i ämnet EKONOMI POLITIK "Kvinnliga politiker motarbetas" med underrubriken "63% har bevittnat trakasserier, visar GP-enkät".

Istället för mobbing benämner man det "kränkande yttranden" , "könskränkta" och "nedlåtande behandling".

Professorn i statsvetenskap vid Stockholms universitet Maud Eduards, som forskar kring kön och politik, säger:
"Det är intressant att så många kvinnor medger att de känner sig könskränkta, idag när så väldigt många vill tro att politiken är könsneutral."

Vidare säger hon;

-"Det finns en myt om att jämställdheten i stort sätt är genomförd i Sverige. I kombination med tanken om att vi själva väljer hur vi vill leva vår liv, blir det problematiskt för kvinnor idag. De tenderar att ta på sig skulden själva för att de utsätts för sexuella trakasserier eller annan nedlåtande behandling."

60% av kvinnorna uppger i enkäten att de som politiker har motarbetats pga av sitt kön någon eller flera gånger.

Anne Lundvigsson, vice ordförande för S-kvinnorna kommenterar:

"Jag är inte förvånad. Kvinnor och män har fortfarande olika villkor i det politiska arbetet, mycket beroende på fördomar och attityder både inom de egna politiska leden och i samhället som helhet. Naturligtvis är det ett stort problem, inte minst för att samhället går miste om kunskap och erfarenhet, och kunniga och kompetenta kvinnor i politiken."

Esabelle Dingizian, Miljöpartiets jämställdhetskommitée kommenterar följande:

"Jag är inte förvånad. Här är det den utsatta som har tolkningsföreträde och det man upplever är sant. Det finns en könsmaktsordning i samhället och den bygger på strukturer som inte syns för alla, speciellt inte för den som förtrycker. [---] Det är ett underskott av demokrati."

Det är kvinnliga, ordinarie kommunstyrelseledamöter i västsvenska kommunstyrelser som har svarat på GP:s enkät. 50 kvinnor tillfrågades och 35 svarade.

Kolla även in denna artikel;
http://www.salongk.se/article.aspx?articleID=1143&categID=63

Lotta Gröning uttalar sig om hur självständiga kvinnor motarbetas inom socialdemokratin.

Ha en bra politiskt höst i Strängnäs!

mvh

En rasande, trött kvinnlig politisk aktivist

Margit Urtegård sa...

Hej Linda.

Du skriver: "Det jag skrev på Lottas blogg var kritik av er artikel och inget annat, eller hur?"

Det var väl det när du säger det. Ibland är det svårt att veta. Jag har ingen aning om vem du är, har aldrig sett dig eller hört talas om dig, förutom det du har skrivit på din blogg och andras bloggar.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit,

Jag anser att det var gäckande kommentarer som avpoletterade er artikel. Det hade varit intressantare med argument och en överbevisning om era eventuellt
felaktiga ståndpunkter. Om detta vet jag nu inget.

Politiker