fredag 22 augusti 2008

Centern och folkpartiet hade också chansen!

Sent omsider kom svar från tre majoritetspolitiker på strängnäspartiets debattartikel i Eskilstuna-Kuriren.

Lotta Grönblad (s), Helena Hallgarn (fp) och Charlotta Lange (c) skriver: "Tre strängnäspartister påstår på debattplats i denna tidning att det är fem skolors fel att Strängnäs kommuns överskott ”äts upp”. Det finns anledning att fundera över varför artikelförfattarna inte gjorde något åt det när de hade chansen? Så sent som i början av maj hade de det eftersom partiet ingick i den moderatledda alliansen som då styrde."

Det måste vara rätt tragikomiskt för två av debattörerna att skriva så om oss. Fp och c satt också med i den förra majoriteten fram till i början på maj. Varför har inte de gjort något i skolfrågan tidigare? Var det bara moderaterna, kristdemokraterna och strängnäspartiet som hade idéer då? Påståendet att vi har använt en flera månader gammal delårsrapport som grund för vår analys är taget ur luften. Vi hade kontakt med ekonomichefen när vi skrev vår debatt och fick därmed dagsaktuell information om skolan från honom.

Inom den nya majoriteten pågår det tydligen en diskussion om vad de skall göra med den alltför stora skolkostymen. Ett förslag som är uppe är att flytta eleverna på Karinslundskolan in i Paulinska skolan. Efter det är tanken att man skall flytta eleverna på Tosteröskolan in i Karinslundskolan. Där Tosteröskolan ligger vill man bygga villor. Häpnadsväckande då Lotta Grönblad tydligt har skrivit på sin blogg att det inte är aktuellt att lägga ner några skolor! Räknar hon inte Tosteröskolan som någon skola då eller?

Avslutningsvis vill jag säga att det glädjer mig att majoriteten har som mål att budgetdisciplin skall införas på skolorna och att det skall bli slut på de svarta hålen i barn- och utbildningsnämnden (min tolkning). Strängnäspartiet kommer verkligen att stödja förslag som strävar mot att styra upp skolornas ekonomi så att vi slipper dessa årliga svarta hål.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Du slår som vanligt huvudet på spiken! Väl magstarkt - eller förmodligen snarare totalnaivt och obetänksamt - av Charlotta Lange och Helena Hallgarn att ställa upp på den texten. det slår sannerligen tillbaka på dem själva.

"Var det bara moderaterna, kristdemokraterna och strängnäspartiet som hade idéer då?" - återigen, som vanligt har Du rätt.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Tack.

Jag trodde att deras svar på vår debatt skulle innehålla lite krut, men det var platt fall. Tråkigt egentligen för det blir så lätt att bemöta deras ihåliga argument, alldeles för lätt. Sen är jag mycket glad för att de visar en vilja till att komma åt de svarta hålen i skolans ekonomi. Om det inte bara är luft, är jag optimistisk!

Klem Margit

Anonym sa...

Vad hade M, Kd och Sp för ideer och varför blev det inget gjort då?. Det är lätt att gnälla i opposition, märktes i gamla oppositionen och nu i nya.
Tragikkomiskt blir det med Moderaterna lama gnällande. Men har man Sp och Kd i handen så...

Lotta Grönblad sa...

Jag gör ett undantag; "sent om sider", skriver du Margit, men det är inget som vi bestämmer när tidningen ska publicera saker och ting vilket du ju naturligtvis är familjär med men väljer att utnyttja här på din blogg. Det är helt OK.

Men jag ligger verkligen inte på latsidan, dettta svar var insänt dagen efter det att er artikel var publicerad.

Alla har ett ansvar eller hur?

mvh L

Anonym sa...

Den som hade mest åsikter (och kritik)om skolpolitiken tidigare, var Grönblad.
Nu har hon själv ansvaret och skyller på den tidigare majoriteten. Mera pengar genom en gigantisk skattehöjning, men vad blir resultatet??

Bra att du tar upp detta till debatt Margit och som vanligt är du träffsäker!

Hälsn Marie-Louise F M

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Var lite försiktig med att ge beröm är du snäll:-), då blir det lätt att Linda Strand får mera ved på sin kvarn eller vad det nu heter. Hon skriver på sin blogg: "Margits blogg är jag inte vidare förtjust i faktiskt, det är klubben för inbördes beundran och mycket löpsedelssnack..." Jag skulle aldrig världen få för mig att skriva så om någons blogg, för låg nivå faktiskt.

Men, debatten fortsätter här så länge jag orkar skriva och så länge besöksiffrorna är positiva, då finns det behov även för denna dåliga blogg, eller?

Skattehöjningen slår hårt, det vet vi. Intressant att den vänsterstyrda majoriteten planerar att lägga ner en skola, med tanke på hur högt vissa av dem har skrikit om att det skall absolut inte läggas ner någon skola här inte...

MVH Margit

Anonym sa...

Margit!
Du har snart 25 000 träffar på di blogg! Hur många har Linda Strand ?? (Jag vet inte ens vem hon är, ursäkta mig...)

Hälsn Marie-Louise F M

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Jag skulle vilja att de mötte oss i debatten med argument, kanske förklara det här med Tosteröskolan. Har den nya sossemajoriteten tänkt att lägga ner Tosteröskolan?

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Jan B.

M, kd och sp har lagt fram en skuggbudget. I den står det en hel del om vad vi vill.

Du skriver: "Men har man Sp och Kd i handen så..." Kanske svårt att tillfredsställa eller övertyga någon, oavsett hur bra argument man/vi har, om någon har den inställningen i botten. Vad har du för argumnet och önskemål själv då Jan B. Det skulle vara intressant att få veta det.

//Margit

Anonym sa...

Socialdemokraterna tar inte chansen!

Den gamla Alliansen med strängnäspartiet prioriterade att få ordning på skolans ekonom, bl a genom att vara beredd att fatta beslut om att avveckla den överkapacitet som finns i skolan, främst då lokaler. Detta skulle ha gett effekt på skolornas ekonomi redan i år. Tyvärr så tog inte socialdemokraterna chansen att genomföra beslutet och avveckla skolor nu, som är helt nödvändiga. Socialdemokraterna tar till det gamla knepet att ta ”Ansvar” genom att utreda frågan i all oändlighet. För då slipper man obekväma beslut, tyvärr är det vi medborgare som får betala skolans överkapacitet genom höjd skatt. Det är inte strängnäspartiet som ”gör det lätt för sig”. De var beredda att genomföra åtgärder för att få ordning på skolans ekonomi. Det är socialdemokraterna som ”gör det lätt för sig” genom att bara höja skatten och inte avveckla skolor.

Anders Jansson (m)

Margit Urtegård sa...

Hej Anders.

Nu vill ju sossarna tydligen lägge ner en skola i alla fall. Men, det blir nog mindre rabalder om sossarna lägger ner en skola, tror du inte det? Det är ju moderaterna som är de elaka har väl folk fått itutat sig i alla tider i vårt land, eller? Det är dags att vakna nu, tycker jag. De kommer väl att komma med en lång harang om att de har bytt åsikt och varför...

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Det kan hända att alla svenskar blivit indoktrinerade att moderat=ond. Men du är ju inte moderat längre, Margit...
;-)
Fast ordets egentliga betydelse, måttfull, har väl aldrig stämt på dig? Eller på mig...

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Nu pratade jag inte om mig, jag har bara reflekterat över alla påhopp moderater får tåla utan att någon tycks reagera.

Nej, måttfulla är nog vare sig du eller jag:-), måste alla vara det, tror du? Lagom är inget för mig.

MVH Margit