söndag 20 juli 2008

Sverigedemokraterna.

Lotta Grönblad (s) ställer frågan hur vi skall bemöta sd? Hon skriver på sin blogg: "Ett sätt att motverka dem på måste vara att lösa upp blockpolitiken. Därför är det allvarligt med den "beröringsskräck" till S som en del på den borgerliga sidan visar upp. Inte minst här i Strängnäs har de gjort det. Det blocköverskridande samarbetet i Strängnäs har fått kritik högerifrån. En kritik som närmast kan liknas vid skräck att samarbeta med partier över blockgränserna."

Jag förstår inte helt Lottas resonemang. Sd har väl inte kommit till på grund av blockpolitiken?! Att de växer/ökar i opinionsundersökningar har väl heller inte något med blockgränserna att göra?! Sd är ett missnöjesparti. Att de får fler och fler sympatisörer har med folks ökade missnöje att göra; missnöje med sakernas tillstånd så att säga. Hur löser vi det? Ett sätt är att åtgärda problemen med utanförskapet och de stora integreringsproblem vi har i Sverige. Det är ett komplicerat problem, men det går att lösa, tror jag.

Roger Svensson skriver klokt på Lottas blogg: "Bara att erkänna, det är Sd som sitter med alla trumf på hand, vad än de etablerade partierna tar sig till så kommer Sd ut som vinnare. Börjar man samarbeta över blockgränserna för att hålla Sd utanför så kommer de ju i praktiken att framstå som det enda partiet i opposition mot ”etablissemangets” korrupta riksdagsparti som i desperation gör vad som helst för att behålla makten och sina privilegier, det om något lär gynna Sd …" Han har en poäng, det blir ett problem om vi målar fan på väggen och skapar en situation "vi mot dem". Då kommer flera som känner sig utanför att rösta på just sd.

Hur bemöter vi sd? Som vi bemöter alla andra politiker så klart, vi möter dem i den politiska debatten! Vi argumenterar mot dem som vi gör mot alla andra åsiktsmotståndare. Varför skulle vi misslyckats med det?! Det är kunskapsbrist och mindre belåtenhet, som ligger bakom folks behov av att hitta syndabockar i samhället. Sd vill lägga skulden till allt elände på invandrarna. Det är väl inte svårt att hitta argument för att det inte förhåller sig på det viset? Sen har jag svårt att förstå varför vissa ledarskribenter, såsom Alex Voronov, med flera, utmålar sd som valets vinnare två år innan valet har ägt rum? Vadå detta? Har vi kapitulerat från vårt ansvar? Tror vi inte på vår egen politik? Vi får nog skärpa oss och bestämma oss för att ta debatten med alla icke-demokratiska politiker och partier. Att utse de som vinnare är ju helt patetiskt. Nej, ta debatten och visa att sd har fel. Det är det enda rätta att göra!

Väljarna vill ha tydliga besked. Blockgränserna ingår i det beskedet!

Citat från nättidningen: "Högerpopulister?
Att kalla sverigedemokraterna för högerpopulister är ett unket skämt. LÄS deras partiprogram. De förespråkar i princip vanlig sossepolitik med en dos xenofobi. De är ungefär lika mycket högerpopulister som miljöpartiet.

Låt oss få klart en gång för alla att xenofobi och främlingsfientlighet INTE är höger. Det är nåt som kan kombineras med all politik på höger- vänsterskalan."

Rob


PS: Man kan ju hoppas att det är ett unket skämt från Alex Voronov; att kalla sverigedemokraterna för högerpopulister. Men, för oss som känner Alex Voronov, så tror vi att han menar dödsallvar med sin beskrivning, tyvärr! Att kunna skämta är inte Voronovs starka sida:DS

Citat från nättidningen: "Noterar också att fyra kommentarer på denna ledare inte har publiceras (vilket syns i marginalen under "mest kommenterade"). Under artikelserien om nazizmen togs en massa kommentarer bort. Säkerligen finns lagar att följa, men jag känner en oro för att en censur sker som i slutändan gangnar sd. Vi måste våga debatten. Det är uppenbart att utfrysning inte är rätt väg."

Alexandra


PS: Ja, det är oroväckande om Alex Voronov har börjat med censur också, vad kommer härnäst?!:DS

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förstår inte heller att den s.k. blockpolitiken skulle ha ett smack att göra med SD. SDs huvudfråga är dock "blocköverskridande" eftersom den rör människor av alla slag. Vi måste alla ta den debatten. Du har rätt Margit att det är genom normal politisk debatt vi ska möta SD, men onekligen krävs det ett och annat erkännande av felgrepp från olika håll även på våra kanter. Mottagandet av flyktingar och invandrare har ju sannerligen inte varit någon höjdare och där måste vi ändra.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Jag tror också att vi måste ta tag i problematiken kring invandringen för att mota olle i grind, eller vad det nu heter. Allt kring invandring är inte problemfritt. Men, i Sverige är vi så rädda för att bli kallade rasister och dylikt att/så vi duckar och törs inte ta debatten samt att titta på frågan just därför. Vi är fega och rädda. Det löser i alla fall inga problem. Att vissa vill ha bort blockgränserna handlar mera om att de vill avväpna vissa partier, tror jag. I brist på annat gör de blockgränserna till fienden och utmaningen. Det blir inte bra.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej,

Jag vill se, höra och läsa debatter där sverigedemokrater får argumentera för sin sak på samma sätt som de godkända partierna.

Inom två år har de då hunnit avslöja sin politik och avverkat chanserna att ta sig in i riksdagen. Eller, inte?

Vad är det för begraven hund som gör att detta inte sker? Vad är det
som eventuellt skulle kunna avslöjas om de etablerade partierna om debatten sker? Varför denna rädsla för sverigedemokraterna? Rädsla är motsatsen till kärlek.

Är det inte så att rasismen i vårt land är så utbredd, och det är den sanningen som vi projicerar ut på (sd) för att ha en behändig syndabock? Skulle vi vara heligare
än Danmark och Österrike?

Detta scenario är likartat det feministiskt initiativ och junilistan hamnade i.
De fick inte vara med i debatterna.
Fi lyckades därför av en rad skäl inte ens få två procent. Trots att 25 % (eller hur mycket det nu var?) i inledningen ville rösta på dem.

I fallet (sd) finns tydligen inga motkrafter att hoppas på. Feminismens motkrafter var manssamhället som agerade med kraft. Fi oskadliggjordes effektivt av en enig journalistkår.
Fi hade inte en chans.

Skulle kristna samfund kunna få debattutrymme och värna dem som sökt skydd hos oss? Skulle de vilja ta debatten med (sd)?

En ordentlig genomlysning av
integrationen och dess brister måste vi också våga göra.

En attitydförändring och en ärlig uppskattning över vad de nya svenskarna erbjuder oss är den enda framkomliga vägen.

På cafét där jag fikade med två vänner igår hade en hel släkt kurder samlats för lunch i alla åldrar. Vi kunde se och lära av dem hur man upprätthåller en familjegemenskap. Något som vi svenskar har blivit allt sämre på.

Kärnproblemet är att vi diskriminerar invandrarna och sedan
gnäller för att de blir beroende av bidrag. Något som vi svenskar ofta är utestängda ifrån. Socialbidrag är mycket svårt att få. Du får inte ha bil eller äga en bostad. Studenter är utestängda från möjligheten. Detta bäddar ju för avundsjuka.

Och i själva verket är vi beroende av invandringen för att få arbetskraft
och kulturell berikning.

Finns det några sd-sympatisatörer här på Margits blogg? Men varför skulle de anstränga sig till debatt när det gynnar dem att slippa argumentera.


Hälsning,
Alexandra

Margit Urtegård sa...

Hej Alexandra.

Jag tror du har rätt. Det finns många människor som är rasister, eller vardagsrasister som de också kallas. Jag har träffat flera personer som tycker att invandrare har det för lätt, att de får bidrag med mera för enkelt. Debatten måste upp till ytan, argumenten måste prövas och mötas. Vad tycker folk egentligen och varför? Vad är vi rädda för? Är vi rädda för vad vi själva tycker och tror. Jag är helt övertygad om att tar vi debatten med sd kommer vi att vinna, inget problem. De är inte rumsrena överhuvudtaget och om folk får höra vad de tycker och inte bara vad journalister skriver om dem, kommer folk att öppna sina ögon. Sen kommer alla vardagsrasister att få se hur dumma de egentligen är eller hur dumt de har tänkt. Man måste säga högt vad man tänker, man måste pröva sina argument, för att kunna omvärdera sina åsikter. Utan tankeväxlingar, ingen utveckling, så är det.

Alla har rätt att säga vad de tycker, men då måste de vara beredda på att någon säger emot de också. Det är politik. Jag är beredd att ta debatten med vem som helst, när som helst, det är så man vinner val och förtroende.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

I dagens ledare, antagligen skriven av sossekramaren Alex Voronov, står det: Moderaterna vill inte uttala sig om vad som kan komma att hända om sd tar sig in i riksdagen. Det är förståligt med tanke på att en koalition som inkluderar socialdemokraterna utesluter moderaterna."

Intressant, så inskränkt definerar alltså Voronov ett samarbete över blockgränserna! Att s och m inte skulle kunna samarbeta? Är det för att Voronov har så stort behov av att se fp i regering? Tänk om fp inte får vara med? Vad gör Voronov då? Skall han sitta på sin ledarredaktion och rulla tummarna och pilla sig i naveln i fyra år då? För inte kommer han att lyckas manipulera eller/och intrigera bort en regering på riksnivå! Sådant går bara här på lokalnivå, tror jag.

Det var i alla fall spännande att se vad Voronov menade med att man inte skall låsa blockpolitiken. Han vill exkludera moderaterna, det är där skon klämmer.

//Margit

Anonym sa...

Hej Alla !
Det verkar vara uppenbart att Voronov vill se en annan politisk karta i Sverige. En där S sitter vid makten. Det är viktigt att vi alla är varse om ledarskribentens uppfattning. Vår kamp för ett mer dynamiskt och sunt Sverige, ett Sverige där arbete och ärlighet lönar sig mer än bidrag och trixande, där den lilla kämpande människan sätts i fokus och där kreativiteten blomstrar, den kampen kommer inte att föras på ekurirens ledarsida. Se hur det har blivit här i Strängnäs där Voronov blivit bönhörd ! Var finns utvecklingen, var finns ideerna , var finns strategierna och visionerna hos den nya majoriteten ? Skatt efter behov, hehe. Samma politik vill ledarskribenten implantera på riksnivå. Ofta undrar jag vad ledarskribenter vet om vårt samhälle på djupet. Har de någonsin varit länge på en riktig arbetsplats och upplevt ett helt spektrum av människor ? Har de någon gång jobbat på en skola, eller på ett sjukhus, startat ett företag och haft personalansvar, jobbat i parkförvaltningen eller på ett fängelse,startat en skola eller arbetat på förskola? Journalisthögskolan och tidningsredaktioner i all ära, men erfarenhetsmässigt ger ledarskribenter ofta ett mycket tunnt intryck. Detta är viktigt. Den tredje makten är enorm. Tidningarna borde ställa krav på omfattande praktik i det svenska samhället för ledarskribenter. Tillsvidare måste vi hitta nya kanaler. Din blogg Margit är en fantastisk sådan. Avseende SD har samtliga etablerade partier ett starkt avståndstagande mot SD. Detta har inget med blockpolitik att göra. Det är bara en förevändning som Grönblad, s politiker och journalist,hittat på, och vips går Voronov på samma linje.
Det finns ett bra sätt att komma ifrån SD. Det är en riktigt bra flyktingpolitik. Det land som tar emot invandrare och tar väl till vara på varje människas kompetens och utvecklingsmöjligheter blir ett vinnarland ! Varför inte göra ett försök till övergripande politiskt samarbete i den frågan. Satsa på förskolorna. Systematisk inslussning på arbetsmarknaden, underlätta för företagande, se kompetensen och ta den till vara !
Maria von Beetzen

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Du skriver: "Det verkar vara uppenbart att Voronov vill se en annan politisk karta i Sverige. En där S sitter vid makten. Det är viktigt att vi alla är varse om ledarskribentens uppfattning. Vår kamp för ett mer dynamiskt och sunt Sverige, ett Sverige där arbete och ärlighet lönar sig mer än bidrag och trixande, där den lilla kämpande människan sätts i fokus och där kreativiteten blomstrar, den kampen kommer inte att föras på ekurirens ledarsida. Se hur det har blivit här i Strängnäs där Voronov blivit bönhörd !"

Ja, Maria, du har så rätt. Alex Voronov blev bönhörd när det gäller vem som styr i Strängnäs. Där tar det dock slut, hoppas jag. Nu vet vi vart vi har honom och kan då lättare förhålla oss till ledarsidan och Voronovs kamp för att fixa socialdemokraterna till makten.

MVH Margit

Anonym sa...

Att SD har fått luft under vingarna har verkligen fått fart på debatten. Jag tror precis som ni att SD skall bemötas sakligt i varje enskild fråga. När jag skriver sakligt så måste vi erkänna att vår hantering av invandrarfrågan inte varit den bästa. Jag håller verkligen med dig Mats. Tänk om s någon gång kunde medge att dom misslyckats. Av rädsla för att bli kallade rasister vågar vi inte erkänna att det finns flyktingar som utnyttjar vårt system precis som det finns "sjuka" som utnyttjar dom sociala försäkringarna. Det kommer alltid att finnas människor som skor sig på andra. SD har en enastående förmåga att peka ut just sådanda orättvisor. men nog är väl media lika goda kålsupare. När skrivs det om bra exempel på invandring. Vi hade många jätteduktiga invandrare anställda på Hemglass, men det är ju inte sexigt att skriva om dom när det finns kriminella invandrare att skriva om. Så om Alex är rädd för SD inträde i riksdan kan han ju börja med att lyfta fram de goda exemplen dom är övervägande. Får vi se en serie i EK om duktiga invandrare Alex?
Vad gäller blockpolitik och beröringsskräck som Lotta uttrycker det kan jag bara säga att det finns många exempel där s och m haft samma åsikter. Synen på SD delar vi ju till 100% Men att ingå i ett politiskt block innebär, i alla fall för mig, mer samsyn i politiken än oposition till SD.

Jag hamnade i morse på kollisionskurs med ett gäng humlor. Aj vad dom bränns. Dom bara surrade runt huvudet på mig. Precis så tycker jag vi ska attackera SD. Varje parti för sig närgånget och irriterande tills det bränns.

Kerstin

Margit Urtegård sa...

Hej Kerstin.

Jag tror det är viktigare för Alex Voronov att sänka moderaterna än att stoppa sd, tyvärr! Och det är farligt om det är på det viset, en ledarsida borde vara mera proffsig.

Ja, vi skall argumentera mot sd. Alla partier borde vara överens om att sd måste få vara med i debatten, det är där vi kan möta dem och visa att de har fel, fel fel...

MVH Margit

David Aronsson sa...

Mats/Margit: Jag håller inte med om att det är invandrings/flyktingpolitiken som brister på något fundamentalt sätt. Det absolut enklaste är att helt enkelt sätta alla i arbete. Det där med professorn i taxibilen är inte helt och hållet en skröna. Det är inte invandringspolitiken det är fel på, det är vårt (som personer och inte som land/stat) bemötande av invandrare och den strukturella diskrimineringen som är problemen. Dessa löser man inte för att man köper de främlingsfientliga (och fp's) problembeskrivning och försöker "åtgärda" invandrings/flyktingpolitiken. Blev lite inspirerad av denna blog också och fyllde på med mer på min blog