lördag 14 juni 2008

Margit Gennser.

UNGA LEDAMÖTER TÖRS INTE MOPSA SIG!
Thomas Gür, SvD, imponerar igen. I dagens SvD analyserar han unga politiker och beskriver Margit Gennser (m) på ett klockrent sätt. Gür skriver: "Inför riksdagens förestående omröstning om den så kallade FRA-lagen har det varit ovanligt tyst från den grupp av yngre borgerliga riksdagsledamöter som annars profilerar sig på frihetsfrågor." Felaktigt tror många att unga människor är tuffare än andra. Det har jag aldrig trott. Gür skriver om att även det politiska systemet har låtit sig förföras av ungdomskulten. Vidare förklarar han att medaljens baksida är att unga ledamöter lättare underordnar sig den anbefallda partidisciplinen. Inte konstigt alls, unga människor har inte den livserfarenhet, som oftast behövs för att ha/få det jag vill kalla pondus och civilkurage. Margit Gennser, som var en mycket frispråkig moderatpolitiker, fick frågan om vem som skulle ta hennes plats som "lilla My" när hon lämnade riksdagen inför valet 2002; "Vem tar över efter Margit som lilla My i den moderata riksdagsgruppen?" Gennser svarade: "Ingen". Det är ont om människor som vågar gå på tvärs. Hon menade att oavsett om det kommer in flera unga i politiken än någonsin, blir det ingen förbättring. Hon förklarar det med: "De unga är värre. De är karriärister som inte vågar säga emot."

Till våra unga politiker som sitter i riksdagen, vill jag bara säga: Om du verkligen verkligen verkligen inte gillar det... rösta nej! Det kallas civilkurage. Vill du verkligen vara en av dem som röstat bort allas vår personliga integritet? Hur ska du förklara det för dina eventuella barn och barnbarn? Nä, vore det inte mysigare att kunna säga "Jo förstår ni kära barn, år 2008 höll det på att gå åt helvete, men farfar/morfar gjorde det rätta och sade nej till galenskaperna."

Låt inte partipiskan tvinga dig till at ta ett idiotiskt beslut. Att göra våld på sig själv är nog inte skönt. Den 18 juni borde våra riksdagsledamöter rösta efter sin egen övertygelse och inget annat. Ett illa tänkt och illa skrivit lagförslag om massavlyssning borde slängas i papperskorgen eller eldas upp i ugnen!!!

4 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Att unga människor lättare inordnar sig i partileden är nog så sant. De är kaxiga och orkar vara uppe länge på nätterna, men det vet inte alltid hur det fungerar och har int emodet att sätta sig emot.

Den gamle Platon sa (ungefär) - det är först efter 50 års ålder man är danad att inträda i statens högre ämbeten.

Jag tror det är sant på många sätt. Politiska livet är inte Rock´n roll precis. Det handlar om att ta ställning, sin egen ställning

Margit Urtegård sa...

Hej Mary.

I Kina säger de att man är mogen först vid 50 års ålder, de kanske har läst Platon?:-). Nej, det politiska livet är inte Rock'n roll, det är ett tufft arbete som kräver mycket tålamod och en stor vilja att både kompromissa samt sätta ner foten i sakfrågorna. Ta ställning förutsätter att man har satt sig in i frågorna och är beredd att strida för sin uppfattning. Något som kan kosta. Politik är ingen dans på rosor eller stora fester långt ut på natten.

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Håller med dig, Margit!
Igen.
Men jag befarar att de "nya" moderaterna driver igenom detta med hjälp av partipiskor.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Jag är inte lika säker, endast fyra röster behövs från den borgerliga sidan för att förslaget inte skall gå i genom. Jag hoppas att Birgitta (fp) och några till skall tordas stå upp för vår rätt till privatliv med mera. Jag hoppas....

MVH Margit