fredag 20 juni 2008

Landstingsalliansen har spruckit!

I gårdagens tidning står det:"I går hoppade folkpartiet och miljöpartiet av:" Landstinget Sörmlands ekonomiska situation är svår och i det läget väljer alltså två av regnbågsalliansens partier att hoppa av samarbetet. Det är ju också ett sätt att lösa problem; att sticka huvudet ner i sanden och låtsas som om det regnar, är det att ta ansvar?! Bovarna i dramat är Anders Bjurström (fp) och Ylva G Karlsson (mp), de har tydligen båda svårt för starka damer i politiken. Deras huvudargument för att bryta samarbetet är nämligen att de har svårt för Lotta Finstorps (m) och Marie-Louise Forslund Mustaniemis (kd) ledarskap. Detta kom de fram med för två veckor sedan. Beslutet om avhoppet slog ner som en bomb hos de övriga samarbetspartierna. Åter igen har folkpartiet visat sitt rätta ansikte, man kan inte lita på dem överhuvudtaget.

Anders Bjurström (fp) visar att han talar med dubbla tungor. I det ena ögonblicket säger han: "Utvecklingen är ohållbar och därför lämnar vi nu alliansen." I nästa mening säger han: "Vi vill fortsätta ta ansvar och bjuder därför in samtliga partier i landstingsfullmäktige...". Menar han på allvar, att moderaterna och kristdemokraterna med flera partier, skall komma springande till dem som just har svikit deras förtroenden och hoppat av regnbågsalliansen?! Hur naiv får man vara? Hur skall fp och mp kunna ta ansvar i en ny konstellation, när de bryter en allians efter endast ett och ett halvt år och uppenbarligen inte ens klarar av duktiga och kompetenta kvinnor?! Nej, Lotta Finstorp (m) och Marie-Louise Forslund Mustaniemi (kd), stå på er och visa oss väljare hos vem bristerna finns. Jag vet ju redan varför Anders Bjurström (fp) är rädd för starka kvinnor. Sådant känner vi kvinnor lätt igen, som varit med länge i politiken. Jag kan bara säga till dig Bjurström: "Snälla flickor kommer till himlen, stygga flickor kommer hur långt som helst". Det är bara för de gubbar, som inte tål kvinnlig styrka, att vänja sig!!!

Vi är många som hoppas att slippa se någon vänsterallians växa fram i landstinget. För oss som bor i Strängnäs kommun innebär det i så fall ännu en kännbar skattehöjning! Jag hoppas...

Kommentarer från nättidningen:

"Undercover
Sossar och miljöpartister blir väl fint... lite kommunister också, som grädde på moset. Det är väl inte regnbågsalliansens fel att ekonomin ser ut som den gör. En sådan svacka tar "några år" att fixa till. Vem har styrt här sen dacketiden, vem kanske har mörkat hur ekonomiska läget varit. En politiker är bara idealist med andras väl för ögonen en mycket kort tid."

Villervalla


"Politisk arena
Landstingen verkar vara en arena för politiska utspel, minns hur det var när sossarna fick gå. Skrota landstinget, vi vill inte betala för era utspel. Finstorp har säkert varit en så god ledare som någon tidigare, verkar vara pragmatisk. Fult spel att inte kommunicera internt utan gå till presskonferens."

Politiskt obunden

15 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Margit.

Ja, ingen blir längre förvånad över hur lätt det är för folkpartister att svika sina "vänner". De byter samarbetspartners hur enkelt som helst. Jag kommer aldrig mera att rösta på folkpartiet.

Fd folkpartist

Margit Urtegård sa...

Hej fd folkpartist.

Min gäst, landstingsrådet, tycker att jag skall svara dig nu på en gång då du har tagit dig tid att på självaste midsommarafton lägga in en kommentar på min blogg. Det måste självklart vara hårt att bli så besviken på sitt parti att man aldrig mera kan rösta på det, men jag förstår dig. Folkpartiet i Strängnäs och Sörmland är inga riktiga liberaler, som jag ser det. Tur är det att det finns andra partier man kan rösta på. Trevlig midsommar.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit!
Höstens arbete i landstinget handlar om att fatta beslut om strukturförändringar i vår sjukvårdssstruktur. Det kommer att krävas ett stort politiskt mod att gå in i den processen och att fullfölja den. Klarar vi inte det så återstår endast en skattehöjning för att klara underskottet.

Kris är också utveckling, nu har vi poltiker chansen att visa att det finns andra vägar att gå än "skattehöjarvägen". Historiskt har detta aldrig hänt i vårt landsting. Det finns starka krafter för att förhindra detta.

I måndags, på landstingsstyrelsen, hade vi en första redovisning av resultatet av den översyn som vi har beställt i Hälso-Och sjukvårdsnämnden.
Jag tror att det blev tydligt för alla partier efter denna redovisning att ett mycket tufft politiskt arbete väntar. Det arbetet kommer inte att gå några klappar på axeln av somliga, ochn inte heller någon "dagens ros" i tidningen.
Nu är det bara att vänta och se, vem vill ta upp taktpinnen??

Kram, Marie-Louise F M

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Det du berättar låter bekant, när det börjar bli tufft och känsliga strukturförändringar måste göras, då sviker modet hos vissa och man letar andra vägar. I stället för att ta impopulära beslut söker man stöd hos skattehöjarpartierna.

Du skriver: "Kris är också utveckling, nu har vi politiker chansen att visa att det finns andra vägar att gå än "skattehöjarvägen". Historiskt har detta aldrig hänt i vårt landsting. Det finns starka krafter för att förhindra detta."

Socialdemokraterna har väl haft makten länge i Sörmlands landsting också och de löser av tradition uppkomna behov och/eller problem genom att höja skatten. SKL, Sveriges kommuner och landsting, var väldigt tydliga på detta när de träffade politiker i Strängnäs kommun för ett tag sedan; om politiker fortsättningsvis också löser behov/problem genom enbart skattehöjningar kommer skattetrycket bli alldeles för högt. I slutändan kommer det inte ens att räcka. Man måste hitta nya sätt för att klara av investeringar och kostnaderna till verksamheterna, detta var SKL väldigt tydliga med i sin framtidsanalys. De använda självklart mera fina och proffsiga ord än vad jag gör här, men kontentan av vad de sa var att skatta ihjäl folk är ingen lösning.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej igen Marie-Louise.

Det är precis det samma som händer i landstinget som sker här i Strängnäs kommun. Antagligen måste man lägga ner ett sjukhus eller några avdelningar inom landstinget. I Strängnäs kommun borde man lägga ner en skola eller två för att vi har för många tomma "stolar" i skolan. Det är när sådana impopulära beslut smyger sig in på "husknuten" som svaga politiker drar åt sig öronen och backar ur, då är det enklare att skylla sina misslyckanden på ledarskap o s v, än att tordas ta svåra beslut. Problemet är att svaga politiker kostar skattebetalerna onödigt mycket pengar. Att vänta och åter vänta på att ta avgörande beslut blir till slut en stor räkning vi skickar till nästa generation. Är det sådana politiker vi vill ha?

MVH Margit

Anonym sa...

Skall resurserna inom sjukvård, liksom inom skolans värld, räcka,krävs medvetna val och inte bara okritiskt tillägg av nya åtgärder. Problemet är att politikerna skjuter upp diskssionen om prioriteringar tills det blir akut. På vägen dit har vi missat chansen att göra medvetna val så att resurserna används där de bäst behövs. Vi politiker i m kd sp har en stor uppgift att pedagogisk förklara detta för människor. S fp mfl, klarar inte av att inte, framstå som snälla och generösa.FALSK SNÄLLHET. Detta är kärnan i offentliga sektorn där inte vår linje har majoritet. Detta måste framföras ofta och tydligt.
Maria von Beetzen

Anonym sa...

Tack Margit och Maria för era kommentarer!
Det mod som krävs för att fatta strukturbeslut i vården är stort. Det politiska parti/politiker som gör detta kommer förmodligen inte att vinna väljarnas förtroende nästkommande val! Det blir ett politiskt självmordsuppdrag!

Rent medicinskt så behöver vi egentligen inte alla de resurser/verksamheter vi har idag. Inom tio mils avstånd har vi FYRA sjukhus med högspecialiserad vård, KI, Uppsala, Örebro och Linköping. Sedan har vi även ett antal sjukhus med akutverksamhet, fulla jourlinjer dygnet runt, året runt. Vi är väl försedda, både inom länet och inom rimligt avstånd. Trots detta så vill ingen att vi ska göra förändringar just på "deras sjukhus", "Ni kan väl spara på något annat".

På sikt kommer vi inte att ha råd med allt detta. Sjukvården måste vara organiserad utifrån ett faktisk behov i befolkningen och inte något annat. Men vägen dit kommer säkert att vara både krogig och lång...

Hälsn Marie-Louise F M

Anonym sa...

Tack M-L för din beskrivning av läget. Viktigt föra debatt och att få ut detta i människors medvetande. Våra omodiga folkpartister ger verkligen ett oprofessionellt intryck. Kanske dessa också hoppas på tur som centern när de skall regera.
Maria von Beetzen

Anonym sa...

Hej ni fantastiska kvinnliga politiker!

Kul att ni bloggar så att vi kan få höra era ståndpunkter.

Jag engagerar mig i att få ha kvar Smärtmottagningen på Mälarsjukhuset. När jag läste skälen till Bjurströms avhopp/svek/protest fick jag för mig att Marie-Louise m fl var drivande till att skjuta upp besluten till senhösten. Menhär ser jag ju att hon vill fatta opopulära beslut. Hur är det med detta?

Bra att ni kritiserar Bjurströms
och folkpartiets bristande jämställdhet. Det tål vi inte. Kompetenta kvinnor måste få genomslag. Inte manipuleras bort med härskartekniker och annat ohederligt maktspel.

En annan fd folkpartist
_

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Nej, folkpartiet i Strängnäs kommun och jämställdhetssträvan är nog inget som hör ihop för tillfället. Den som kämpade hårdast i jämställdhetsfrågor i folkpartiet här i kommunen var väl Anders Jansson, numera moderatpolitiker.

//Margit

Anonym sa...

Hej en annan fd folkpartist!
Eftersom jag fn är ytterst ansvarig för hälso-och sjukvårdens verksamhet och ekonomi så innebär det att se till att vi har en hög kvalite på vår sjukvård och att vi har en ekonomi i balans.

Den ekvationen går inte ihop i dagsläget. Hur ska vi spara utan att göra förändringar i verksamheten?? Vi går back ungefär 700 000 kr om dagen!

Tack för stödet och att du tycker det är viktigt att vi kvinnor också finns i maktpositioner!

Hälsn Marie-Louise F M

Anonym sa...

Hej.

Fp vann - politiken förlorar.
Fp och Mp får korsiktiga vinster genom att hoppa av och gå i koalition med motståndarna. För oss väljare och för det politiska systemet är det däremot katastrof. Totalt meninglöst att rösta
på mittenpartierna i fortsättningen. Nu får det bli M istället för Fp framöver.

Egon

Anonym sa...

Hej Egon,

Som socialliberal tycker jag att det är bra att fp allierar sig med ett annat socialtliberalt parti som mp och med socialdemokraterna.

Jag är totalt less på moderater som bara tänker på egen plånbok.
Vi är tvungna att tänka solidariskt på varandra om den här planeten jorden ska finnas kvar.
Frågan är om om vi hinner eller om undergången är förutbestämd? Med egoistisk politik och skambeläggning av sjuka tar vi stadiga kliv mot ett samhälle på väg utför.

Socialliberal kvinna

Margit Urtegård sa...

Lotta Finstorp (m) säger så här i tidningen i dag: "Visste var de skulle landa. Folkpartiet och miljöpartiet hoppade inte av landstingsstyret utan att veta var de skulle landa. Det hävdar moderatledaren Lotta Finstorp, som är övertygad om att sidbytet föregicks av kontakter med socialdemokraterna." Ja, vad skall man säga? Folkpartiet har gjort det igen, myglat bakom sin allians-bröder-systrar! Inget att lita på. Eller?

//Margit

Anonym sa...

Jag hoppas att Bjurström (fp-landstingsrådet) drevs av mod och ansvarstagande. Ibland måste man ingripa och ta ställning i handling. Regnbågsalliansen var inget för väljare att lita på längre. Varför saknar jag insyn i.

Denna strategi kanske kan ge oss ett landsting som fungerar igen.

Vi får se. Jag ser ännu inget i kristallkulan. Hoppas att s är vuxna att ta ansvar.

Socialliberal kvinna