tisdag 17 juni 2008

Jens Persson (c) hoppas på lite tur!!!

I går på kommunfullmäktigesammanträdet i Åkers Styckebruk beslutade en oenig kommunfullmäktigeförsamling att höja skatten med 90 öre. Erik Berg (sp) sa i sitt anförande: "Skattepengar skall hanteras med omsorg. Krävs det mer pengar finns det ingen anledning att snåla för snålandets skull, men det är ohållbart att planlöst pytsa ut lite mer här och lite mer där och så hålla tummarna och hoppas det skall hjälpa." Han syftade då på Jens Perssons (c) tidigare uttalande i tidningen där Persson hoppades på lite tur i politiken. Det roligaste inlägget i går var när Persson skulle förklara för Berg vad han menade med tur. Persson: "Du vet att tur för mig det är som livet efter döden, du förstår väl vad jag menar Erik?" Erik Berg skakade skrattande på huvudet och sa, "nej det har jag ingen aning om"! Bergs begrepp "en liten dutt hit" och "en rejäl skopa dit" användes av många övriga talare under kvällen; det blev mycket duttande! Den nya "duttalliansen" fick dock i genom sin höga skattehöjning på 90 öre; den högsta skattehöjning skattebetalarna i Strängnäs kommun har fått smaka på, på flera decennier. Jag sa i talarstolen att den nya alliansen kan i alla fall inte säga som Sickan i Jönssonligan "jag har en plan", för deras politik är totalt planlös. De höjer skatten rejält och hoppas på tur! Detta legära och lättvindiga sätt att bedriva kommunpolitik på kommer inte att hålla i längden. Maria von Beetzen (m) sa så här i sitt tal: "Vår kommun har ekonomiska problem, men i stället för att höja skatten borde man åtgärda problemen." Oppositionsrådet har helt rätt i sin analys. M, kd och sp lade fram sin skuggbudget. En skuggbudget som innehåller en god plan för att förvalta och utveckla kommunens ekonomi och verksamheter. Tyvärr fick vi inte gehör för den.

Kommentar från nättidningen:

"Sorgligt av många anledningar
1. Synd om de stackars lågavlönade sjuksköterskor som bor i Strängnäs, de stackars kronor de strejkat sig till förlorar de nu flera gånger om! De får väl helt enkelt offra sin semester för att betala mer skatt...

2. Synd att inflyttningen kan komma att påverkas i allra högsta grad. Tro det eller ej, men när vi valde att flytta till Strängnäs för att bidra med många sköna skattekronor från våra inkomster, så jämförde vi skattesatser för kommuner vi valde på. Något som i högsta grad påverkar månadskostnaden. Inte bara vi tittar på kommunalskatten, framför allt inte nu när bostadspriserna närmar sig Sthlms med stormsteg.

3. Synd att kyrkan kommer att drabbas, själva har vi räknat på det, och kommer att gå ur kyrkan för att kompensera skattehöjningen.
Allt detta och mer därtill väntar för att man inte tittar på var det verkliga problemet ligger, och rättar munnen efter matsäcken!

4. Sorgligast av allt, alla vi som röstade borgligt på FP och Centern, hade aldrig gjort det om de i valet hade deklarerat ett samarbete med S! Man känner sig grundlurad!!!"

EvaDag Bremberg (mfp) beskriver det över 7 timmar långa kommunfullmäktigesammanträdet så här på sin blogg.
Lotta Grönblad (s) skriver så här på sin blogg.

43 kommentarer:

Anonym sa...

Jag var på mitt första kommunfullmäktigesammanträde igår, som åhörare. Det var mycket intressant! Jag blev inte alls övertygad av majoritetens argument om att höjna skatten med 90 öre eller om att kvalitetsförstärka skolan med 10 millioner. Det är en mycket lätt väg att gå framför att fatta impopulära beslut om skolan, som idag har en överkapacitet på lokaler. Oppositionspartierna m, kd och sp framstod för mig som de partier som har den politiska viljan som krävs i detta läget för att fatta beslut om skolan och ta ansvar för kommunens ekonomi.
Mycket skickligt och tydliggörande var det när de två kd-ledamöterna tog tag i förslaget om det avtal mellan kommunen och Kilenkrysset som innebär en investering för kommunen på 75 millioner, som flera av ledamöterna ställde sig frågande till och som du Margit yrkade återremiss på.

Anonym sa...

Jag minns dagarna efter presentationen av skollokalsutredningen. Då var Jens väldigt snar att meddela till Kuriren att han inte hade några problem att rösta för presenterat förslag redan på nästkommande KS. Inga tveksamheter där inte.Utan att gå in på presentationen eller förankringen av föslaget, som var en mycket sorglig historia så tror jag personligen att det blir där vi hamnar till slut. Men nu har den nya majoriteten ökat ut projektet skolokalutredning för grundskolan till att omfatta även förskola och gymnasium.Sen ska hela förslaget med grundskolelokaler presenteras i någon slags paneldebatt och sen ut på remissrunda. Jag har aldrig sett en utredning där så många haft möjligheten att komma till tals på möten, på blogg och på BoU:s möten som varit så välbesökta att våra egna ärenden fåttt skjutits upp.Jag tycker det börjar likna en skendemokrati där man för föräldrarna bakom ljuset. Till syven och sist måste något göras åt den för stora kostymen. Men nu har vi fått en majoritet med beslutsvånda och under tiden kostar allt pengar men det löser man genom att ta från resultatet
(majoritens önskebrunn) och så duttar amn ut s.k. småduttar åt tre håll. Tyvärr stänker dessa duttar även ut över nästa år.
De besparingar som den tidigare alliansen räknat med försvinner och istället får man höja skatten.
Jens tyckte själv att 90 öre var en stor skattehöjning och berättade att man reagerat över det hemma i Solö. men som jag sa på mötet. Både Jens och jag klarar av den skatten men jag känner många som kommer att få problem med sin ekonomi. Jag anser att vi politiker alltid måste se till smarta lösningar och god hushållning först och skattehöjningar sist.
Du får ursäkta Margit att jag tagir så mycket plats i anspråk på din blogg men jag är fort farande upprörd över hur c och fp kan byta åsikter och löften så snabbt och därtill säga att den nya majoriteten varit helt övernes i alla frågor. Kan man lita på fp och c? Var det bara lögner dom presenterade i alliansen? Eller är det nu dom bluffar? Väljarna måste ju undra vad som hänt med deras partier. jag säger bara 90 öre!!!!!!!

Dag Bremberg sa...

Kestin, jag håller med om att det låter märkligt när fp och c nu säger att de är helt överens med sossarna om allting - och den synpunkten framförde jag också igår.
Huvudproblemet blir precis det du nämner: vad ska väljarna tro?

Lotta Grönblad sa...

Eller var det så att de kanske inte fick gehör i den gamla majoriteten?

Det vet ju verkligen inte jag, men det kan ju ha varit så?

Det är också lätt att bli överens om man har ett gemensamt mål; att mildra effekterna av de senaste årens strukturförändringar som drabbat barn och unga.

Jag vet inte om den typen av mål fanns i den gamla majoriteten och förresten; vem är jag att svara för c och fp? hälsar Lotta

Margit Urtegård sa...

Hej Nina.

Kul att du kom till kommunfullmäktigesammanträdet. Bra att du tyckte det var intressant. Att det kommer åhörare till våra möten betyder mycket för alla folkvalda. Jag hoppas att du kommer flera gånger till KF. Nej, jag tror inte heller att den skattehöjning på 90 öre, som det beslutades om i går, löser kommunens problem. Intressant var det när Tord Tjernström (s) förklarade att han inte tyckte 90 öre var någon skattehöjning att tala om, det är först när vi kommer upp i två kronors skattehöjningar det blir en riktig skattehöjning, tillade han. Jag undrar hur många av våra skattebetalare som håller med honom i det? Men, det ger oss en föraning om vad vi har att räkna med rörande kommande skattehöjningar kanske?

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Kerstin.

Ditt inlägg är bra och det finns hur mycket utrymme som helst här i cybervärlden, så var inte orolig för det:-). Ja, det var mycket märkligt när Jens Persson (c) sprang fram i talarstolen och påpekade; nästan övertydligt, hur överens c och fp var med socialdemokraterna i allt möjligt. Det är inte länge sedan det var en annan låt i pipan; nya melodier och nya låtar får vi nog vänja oss vid, rena "sommarplågan" kommer det att bli:-)). När Leif Lindström (s) gick fram i talarstolen och sa att de inte behöver att följa några regler, blev i alla fall jag orolig. Var det några andra som tänkte på det? Detta sa Lindström när vi debatterade elevpengen.

MVH Margit

Anonym sa...

Igår på kommunfullmäktiges sammanträde framförde Leif Lindström följande åsikt. Om ni i oppositionen inte hela tiden propsar på att Sevab ska säljas så kanske deras vinst kan bli högre om dom får verka i lugn och ro. (OBS Jag minns inte ordagrant hur han sa) Nu tror jag inte att Leif vill lägga munkavle på någon men det här argumentet är ytterligare ett skäl till att kommunen inte ska äga företag. I synnerhet inte konkurrensutsatta företag. Strängnäs kommuns intresse i Sevab är att få ut så mycket vinstpengar som möjligt. det gör oss till dåliga ägare.

Margit Urtegård sa...

Hej Lotta.

Det är svårt att svara för c och fp, det håller jag med om. Jag har faktiskt aldrig sett några från c och fp, förutom Gunnar Swahn (fp, som har debatterat på politikerbloggarna i Strängnäs kommun. Det är ju tråkigt att de inte deltar i debatten på bloggarna. Du var duktig i går, Lotta, du är en mycket bra talare.

MVH Margit

Anonym sa...

I går på fullmäktige fanns två eller möjligen tre rejäla överraskningar.

Den första och största för, mig i alla fal, var att c + fp övergav sin grundläggande ideologi
genom att ta bort hela avsnittet med "Mångfald, valfrihet och konkurrens" ur strategisk plan vart tog alla liberala värden vägen?

Sedan blev, åtminstone jag, väldigt överraskad och störd över att Jan Heimdal mästrade ledamöterna i fullmäktige och försökte sig på någon sorts politisk maktutövning, häpnadsväckande från en tjänsteman som dessutom inte ens bor i kommunen.

Den tredje märkvärdigheten var nog Jens märkliga "efter döden" resonemang. Det vägdes upp, tycker jag, av den lilla men dock ”bro” som byggdes" till Lotta G.

Min främsta slutsats är att fp och c har en hel del frågor att fundera över.

Tack Margit, Dag och Lotta för bra bloggar och trevliga analyser.

Erik Berg

Margit Urtegård sa...

Hej Erik.

Ja kommunchefen betedde sig verkligen som "påven" när han försökte fostra oss i går kväll. Kommunens folkvalda församling fick skäll från självaste kommunchefen. Tack Erik för att du gav honom klara besked om vad som gäller i vår kommun! Fast han inte förstod vad det var som var fel. C och fp har gett upp alla sina liberala, om de någonsin har haft några, värderingar, mycket intressant, det har du helt rätt i.

MVH Margit

Anonym sa...

Jag är allvarligt oroad och upprörd sedan i går kväll av två skäl. Det första är att jag kan inte annat än tro att man vill montera ner elevpengen. För om man tror att man ska få en bättre styrning av skolornas budgetram genom att gå tillbaka till det gamla systemet, så tror man fel. Ingen politiker har tidigare klarat av att få en sådan överblick av ekonomin att man har fått en kostnadseffektiv skola. Det är först nu med elevpengen som vi har fått kontroll och kan se hur mkt vi lägger ut extra på lokaler och hur mkt enskilda skolor har överkonsumerat resurser. Så jag bara ber om att man behåller elevpengssystemet. Utveckla det kan man dock göra. Det bästa för verksamheterna vore om man fastslog en elevpeng som följde kostnadsprisindex, och elevpengen då var så given att budgetarbetet började med denna givna ram. Då skulle alla, skolledningar och personal, veta vad man hade att röra sig med.
Att elevpengen är svår att förstå hördes också med tydlighet igår. Den stora skillnaden är att skolpengarna numera tillhör kommunens elever. Det är de som disponerar medlen och deras val avgör skolornas budget. Då kan man inte tillföra medel vid sidan om. Situationen skulle kunna liknas med den paragraf i kommunlagen som förbjuder kommunala verksamheter i konkurrens med näringslivet. Man vill inte gynna vissa verksamheter på andras bekostnad. Det var därför jag pratade att beslutet gick på tvärs mot de spelregler nämnden tidigare har beslutat och i väntan på ett annat beslut så gäller de.
Då kommer jag utsökt in på det andra skälet till min oro.
Om man i fullmäktige blir ombedd att "gilla läget" och ta ett beslut som strider mot våra gemensamma spelregler bara för att majoriteten så vill - vad är det då för fråga majoriteten vill att vi ska gilla läget i nästa gång? Avskaffandet av fullmäktige? Kom nu inte och säg att jag tar i, för om man åsidosätter reglerna för en fråga så kan man göra det i andra också, stora som små. Speciellt som man hyllar att ändamålen helgar medlen.
Ett hot mot demokratin är vad det kan bli och jag är ytterst förvånad att inte fler reste sig och bemötte detta flagranta övertramp.
Land ska med lag byggas, myntade ngn vis person, och detta ska respekteras och varje försök att trampa på detta vårt demokratiska grundfundament måste få ett stopp. Ja, ni kan säkert läsa er till att jag är upprörd och det är inte ofta det sker längre, men nu blev jag det.
Håkan Bertilsson
Strängnäspartiet

Margit Urtegård sa...

Hej Håkan.

Du skriver: "Om man i fullmäktige blir ombedd att "gilla läget" och ta ett beslut som strider mot våra gemensamma spelregler bara för att majoriteten så vill - vad är det då för fråga majoriteten vill att vi ska gilla läget i nästa gång? Avskaffandet av fullmäktige? Kom nu inte och säg att jag tar i, för om man åsidosätter reglerna för en fråga så kan man göra det i andra också, stora som små. Speciellt som man hyllar att ändamålen helgar medlen." Du har helt rätt och jag har nämnt det här i en kommentar tidigare här. Det oroar mig också att Leif Lindström (s) så tydligt deklarerade i går kväll att några regler behöver de inte följa! Vad kommer härnäst? Jag bara undrar. Hur blir det med demokratin i Strängnäs kommun om folkvalda skiter i de regler vi gemensamt har kommit överens om? Jag delar din oro.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej.

På nättidningen skriver Eva, bland annat detta: "Synd att kyrkan kommer att drabbas, själva har vi räknat på det, och kommer att gå ur kyrkan för att kompensera skattehöjningen.
Allt detta och mer därtill väntar för att man inte tittar på var det verkliga problemet ligger, och rättar munnen efter matsäcken!" Jag har träffat flera som kommer att gå ur kyrkan för att genom det kompensera för denna skattehöjning, det är kanske inte vad politikerna vill?

MVH Margit

Anonym sa...

Hej.

Sälj El-handeln NU!
Kommunens ränteutgifter är betydande och soliditeten låg. Att sälja elhandeln i SEVAB är ideologiskt omöjligt för socialdemokraterna trots att det går med förlust! Oppositionen med nya moderaterna, kristdemokratern och strängnäspartiet vill sälja elhandeln, betala av på kommunens skuld och på så sätt minska ränteutgifterna med 10 miljoner om året. Varför skall kommuninvånare betala 20 öre mer i skatt för att SEVABs elhandel skall drivas i kommunal regi?

Anders Jansson

Dag Bremberg sa...

Härligt, Håkan, med ditt engagemang!
Jag måste väl erkänna att mina öron började vika sig efter att Leif pratat en stund. Jag tänkte bara att hans tämligen odiplomatiska retorik nog retade upp en del.
En kollega sa:
"Notera datumet då Leif sa att man ska gilla läget, så ska vi påminna honom efter nästa val."

Ang. elevpengsystemet: i går påstod Arne att det fungerade bra, punkt slut. Men den (ekonomistiska/matematiska) attidyden leder ju inte framåt. Förra kommunalrådet sa flera gånger att systemet måste revideras.
Jag kan förstå vilka fördelar som Håkan ser och jag tror att systemet kan räddas, men reformeras utifrån de verkliga problem vi noterat.
För övrigt hör jag i dag från flera borgerliga bekanta att de är djupt missnöjda med kommunens skolor och att de gärna betalar med i skatt, om det hjälper - men visst behövs det göras mycket mer än att höja elevpengen. Det sa ju för övrigt Lotta också i går, så jag tror att det finns möjligheter att hitta lösningar med bredd, för oss som är pragmatiker, utan ideologiska låsningar.

Anonym sa...

Klockrent Håkan Bertilsson! Det vore bra för de enskilda skolorna om elevpengen följde kostnadsprisindex. Jag håller med Dig om att beslutet att tillföra extra millioner vid sidan om elevpengen går på tvärs mot de spelregler som gäller. Det klargjorde Du på kommunfullmäktige igår och det förtydligar Du här.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Ja, vi måste vara pragmatiska, där håller jag fullständigt med dig. Mina öron vek sig också när Leif Lindström talade, mest för att jag inte trodde det jag hörde. Arrogant det var han verkligen. Jag hoppas att elevpengsystemet kan utvecklas och inte läggas ner. Det är som Håkan säger ett bra system där pengarna faktiskt följer eleven och vi kan ha koll på kostnaderna.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Håkan och Nina.

Jag har funderat mycket på det där att skjuta till extra pengar till delar av skolan och hur det påverkar elevpengsystemet totalt/annars. Det hade varit bra om någon kan förklara det, tycker jag.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej alla.

Det går att undvika skattehöjning!
Hur kan oppositionen undvika skattehöjning och får råd att under 2009 och 2010 minska barngruppernas storlek till den av skolverket rekommenderade gruppstorleken 1 vuxen /5 barn samt att under en treårsperiod höja upp förskolelärarnas löner i full nivå med grannkommunernas?
Detta är möjligt genom att sälja elhandeln i SEVAB, genomföra skolutredningen NU och omfördela resurser mellan nämnder. Inte så som den socialdemokratiskt ledda majoriteten, säga många vackra ord om rationalisering och effektivisering, för att i nästa andetag höja skatten. Det är ju enklare att slösa med skattebetalarnas medel än att ta tag i problemen.

Anders Jansson

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Du skriver som svar på Kerstins inlägg så här: "Huvudproblemet blir precis det du nämner: vad ska väljarna tro?" Just det, vad skall väljarna tro, det är den stora frågan. Vad vill c och fp egentligen, förutom att inneha makten? Vi ser aldrig på bloggarna eller på insändarsidan vad c och fp vill. Det är många som undrar...

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej igen Erik.

Du skriver: "Den tredje märkvärdigheten var nog Jens märkliga "efter döden" resonemang. Det vägdes upp, tycker jag, av den lilla men dock ”bro” som byggdes" till Lotta G." Jag håller med dig. Jag håller också med dig i att Jens var rätt komisk när han skulle förklara vad han menade med tur; han borde ha hållit tyst, det blev bara värre av hans osammanhängande utlägg om "efter döden". Jag förstod ingenting av vad han sa.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej alla.

Så här skriver Dag Bremberg på sin blogg: "Rakryggade, ifrågasättande och träffsäkra inlägg gör dock i bland Erik Berg, Håkan Bertilsson, Margit Urtegård, Christer Alfvin, David Aronsson m fl." Tack, Dag, du hade många bra inlägg också. Jag tycker det är jättekul med KF-sammanträden, fast jag har varit med under många år nu. Det är kul med debatten, alla engagerade ledamöter och dynamiken som finns i Strängnäspolitiken. Det är många som vill väldigt mycket och gör en bra insats för Strängnäs kommuns invånare. Ville bara säga detta, det blir så mycket tråkigheter också och i bland behöver det sägas att vi faktiskt vill bara bra och gör så gott vi kan.

MVH Margit

Anonym sa...

Ett försök att förklara vad Jens menade.
Om man är väl förberedd på vad som kan hända kan man till och med undvika döden. Det kan betraktas som tur när det händer men beror alltså på att man har kunskaper och insikt om vad som händer och kan påverka. Det var första gången och sista som jag tolkar Jens. Jag förstår hans dödenliknelse mer än jag förstår hans lovsång till skattehöjningar. Som jag sa igår c och fp står som en doakör bakom sossarna. Inget av det som framfördes igår har ursprung c eller fp. Finns det någon annan tolkning av Jens uttalande? det här kan bli riktigt intressant.

Margit Urtegård sa...

Hej Kerstin.

Ja, c och fp har blivit en doakör till socialdemokraterna, bättre kan det nog inte beskrivas. Socialdemokraterna har genom sin storlek satt skräck i c och fp. Genom att c och fp på död och liv vill behålla makten kommer de att göra precis som s vill i alla lägen, när som helst. Vi hörde ju lovsången i går kväll. Det var inte s som prisade c och fp, det var c och fp som ödmjukt bugade för s. Tänk om de hade varit hälften så ödmjuka i den förra alliansen?! Där var de bara sturska och envisa.

MVH Margit

Anonym sa...

Om nu Sevab är ett så populärt företag och så vinstgivande kan väl c-fp och s-väljare köpa Sevab och på det sätttet få ner skattehöjningen för oss andra med 20 öre. Vi kan väl bjuda in deras väljare från Eskilstuna också:) :)
Med lite tur kanske Leif får vara kvar i styrelsen.

Margit Urtegård sa...

Hej Kerstin.

Det med SEVAB är lite konstigt, ledarsidan på EK har flera gånger skrivit att det skulle vara bra om Eskilstuna Energi köpte SEVAB. Jag förstår inte det resonemanget. Om vi skall sälja SEVAB så skall bolaget läggas ut på marknaden för försäljning, då kan det lika väl bli Vattenfall eller Telge Energi eller något annat bolag som bjuder högst. Man kan väl inte på förhand bestämma vem som vill betala mest för ett bolag?

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Jättekul att läsa era skarpa kommentarer!
Tyvärr måste jag hålla med om att ordet "arrogans" var relevant. Är det makten i sig som så snabbt gör människor till pampar?

En positiv sak är dock att det nu inte är fyra år till nästa val.
Jag kan tycka att vissa i den nya kommunledningen har goda ambitioner och idéer, men de har valt att enbart kommunicera internt inom sin knappa majoritet.
Det anser jag i grunden än respektlöst mot medborgarna -
men jag hoppas på bättring. Annars får de smaka på en stenhård opposition!

Anonym sa...

Hej Margit!
Jag gästspelar hemma några dagar och våndas över allt elände. Synpunkten om SEVAB är helt riktig. Därför är jag också emot ett alltför långtgående samarbete mellan bolagen. Det är illa nog med delägandet och den fulla insyn som de därmed har i SEVAB. Ett alltför långtgående samarbete kan till slut resultera i att vi "sitter fast" med bara en möjlig köpare.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Jag är också orolig för att vi sen sitter kvar med bara en köpare. Att en journalist, som dessutom bor i Eskilstuna, skriver om att vi borde låta Eskilstuna Energi få köpa SEVAB, som om det var det enda naturliga gör ju inte saken bättre. Jag tror att det finns starkare köpare på marknaden. Eskilstuna äger redan 20 procent och ser sig redan som "ägare", vilket kanske gör att de inte vill betala full pris eller rätt pris. Och vi vet ju redan hur dålig vår kommun är på att göra affärer.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Det är en stor tröst att det inte är fyra år till valet, både för oss folkvalda och våra väljare, tror jag. I alla fall majoriteten av Strängnäs kommuns invånare är nog glada för att det är val igen om två år.

Pampar brukar inte folk som är lite äldre bli, när de får makt, fast ibland slår det till i alla fall. Jag har dock sett flera 30-åringar som har blivit riktiga pampar och bessewissere när de har fått lite för mycket makt; mera makt än vad deras pondus och personlighet kan bära. Oavsett ålder på de som drabbas av fenomenet så är det inte klädsamt. Det är ju heller inte bara politiker som kan få dessa attitydproblem. I Norge kallar vi det i bland för stormannsgalskap.

MVH Margit

Anonym sa...

Jag vill börja med att tacka för lovorden. De känns bra speciellt nu när jag känner mig som en Don Quixote i kampen mot väderkvarnarna okunskap och maktfullkomlighet. För det är ren okunskap som leder till den synen på skolor som majoritetens företrädare luftar i dagens insändaren i ST. Det är inte Strängnäs skolor som ska skyddas utan våra elevers rätt till den bästa utbildningen som man ska värna. Under alla tidigare år har man just skyddat skolorna på elevernas bekostnad och nu vill man göra om samma misstag igen. Jag tar mig för pannan och suckar. Låt mig ge er ett par exempel. Jag har jämfört min skolas budget delat på antal elever med Thomasgymnasiet. Resultatet blir att varje elev på Thomas kostar/får ca 10.000:- mer. För samma skolform. Inte undra på att vi vill skynda på omstruktureringen av Thomasgymnasiet.
Det finns också ett antal grundskolor som klarar av att driva sin verksamhet inom elevpengens ramar. Några är kommunala de övriga är friskolor. Hur kan det komma sig att dessa skolor klarar av vad några andra, kommunala, skolor inte klarar? Elevpengssystemet ger alla skolor samma förutsättningar att driva sin verksamhet. Ja, förutom att friskolorna måste lämna tillbaka delar av sin elevpeng till jämlikhetsgarantin, men annars. Att då som majoriteten nu gör, ställa sig bakom dåligt fungerande skolor samtidigt som man skjuter till ännu mera pengar, är att försvara dåligt ledarskap på elevernas bekostnad. Är inte det snudd på skamligt?
Men nu känner jag dessa tre damer och jag har den största respekt för deras personer så det här feltrampet måste bero på okunskap om hur systemet fungerar och inte mot deras vilja till bra utbildning för våra elever.
För vi vill ju samma sak, eller hur?

Häkan Bertilsson
Strängnäspartiet

Anonym sa...

Bra Håkan, fortsätt Din roll som Don Quixote Du behövs just nu! Jag har som mamma varit engagerat i styrelsen i olika friskolor. Min erfarenhet är att friskolor håller sina budget därför att det är de pent tvungna till. Friskolor har inget annat val än att tillpassa verksamheten efter de ekonomiska medel som finns, det är en förutsättning för vidare drift. Med elevpengen vet skolledningen vilka ekonomiska resurser som finns till rådighet, och för en friskola är det en självklarhet att personal/lärartäthet anpassas efter elevantal/barngruppens storlek.
Den friskola mina barn går i nu är en av de skolor i Strängnäs som har lägst personaltäthet, samtidigt som skolan håller en mycket hög kvalitet och där till och med föräldrarna är mycket nöjda!
Jag tycker precis som Dig att man inte skall ställa sig bakom eller skjuta till extra pengar till skolor som fungerar dårligt. Mycket förvånad blev jag på kommunfullmäktige över att majoriteten försvarar att behålla program på Thomasgymnasiet som bara har ett fåtal sökare. Utan därmed sagt att Thomasgymnasiet inte håller hög kvalitet; Thomasgymnasiet är efter vad jag forstår en bra skola, (jag är inte tillräckligt insat i Thomasgymnasiet till att uttala mig)men att behålla program som inte attraherar sökare, det måste väl ändå vara fel väg att gå? Det ger sannolikt inte förutsättning för att hålla en budget i balans.

Dag Bremberg sa...

Ja, deras välvilja kan vi säkert lita på. Rubriken om att "skydda skolor" vänder sig för övrigt Lotta själv emot på sin blogg.

Anonym sa...

Jaha så var det dags igen. Folkpartiet överger även alliansen i Landstinget. Förmodligen tar väl s + fp och ev några till över styret. Kommer skatten att höjas även där? I så fall blir det väl en krona eller så.

Det folkpartistiska kommunalrådet i Strängnäs, Björn Lind får nya saker att förklara för sina väljare.

Kommer folkpartiet nu att stryka detta med liberalerna eller?

Erik Berg

Anonym sa...

Jo, jag läste på Lottas blogg att rubriken inte var deras egen. Men det är ändå av intresse att jag själv och rubriksättaren på EK/ST drar samma slutsats, nämligen att omsorgen av skolornas verksamhet går före omsorgen av eleverna. För om man läser deras debattartikel noga så slås många öppna dörrar in samtidigt som man själv anser sig vara bättre på att bedömma vad eleverna behöver än eleverna/föräldrarna själva är kapabla att avgöra. Utifrån min egen erfarenhet i nämnden, är det en tydlig socialdemokratisk inriktning på politik, där man tror sig ha kunskapen att avgöra vad som är bäst för alla inblandade parter. Jag tror inte det fungerar nu lika lite som det fungerade tidigare. Varför inte låta de som är direkt berörda, nämligen eleverna och deras föräldrar avgöra vad som är bäst för dem.
Håkan Bertilsson
Strängnäspartiet

Margit Urtegård sa...

Hej Håkan.

Nina skriver: "Bra Håkan, fortsätt Din roll som Don Quixote Du behövs just nu!" Jag kan bara hålla med och samtidigt önska dig välkommen i Don Quixote klubben, som jag har varit med i i flera år. Det tar på resurserna, men det är värd det, jag lovar:-))). Skoldebatten behövs. Frågan jag ställer mig, är samma fråga som Nina ställer, hur kan friskolorna gå så bra och dess elever och föräldrar vara så nöjda? Det finns bra kommunala skolor, det finns kommunala skolor som håller sin budget. Det är de som skall belönas. Man blir bara matt. Hur skall vi kunna lösa problemen som vissa skolor uppenbarligen har om vi inte skall ställa krav på skolledningen. Jag vet att "ställa krav" är ett fult begrepp i Sverige, men det behövs. Våra barn förtjänar en bra skola.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Erik.

Ja, nu sviker folkpartiet även på landstinget, vad skall man säga?! Liberaler kan man knappast kalla dem. I Strängnäs finns ju knappt några liberaler alls inom folkpartiet. Det blir rött, rött och åter rött över allt nu inom politiken både i kommunen och på landstinget och skatt det får vi betala mera än någonsin, det vet vi ju redan. Till valet får vi nog se en ändring igen, det hopppas jag. Fp kommer få svårt att hitta några som vill regera tillsammans med dem. De har ju visat hur pålitliga de är, eller inte är.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej alla.

Citat från Lotta Grönblad med fleras debatt i Ekuriren i dag: "Så ska Strängnäs skolor skyddas.
Den nya majoriteten i Strängnäs satsar seriöst och långsiktigt på barn och ungdomar i Strängnäs. Detta gör vi för att säkra att alla elever både är trygga i skolan och når kunskapsmålen. Tvärtemot oppositionen - kd, m och sp - vars huvudsakliga fokus är att hålla budgeten utan hänsyn till konsekvenserna för verksamheten och som därför föreslår en snabb fix med nedläggning av skolor och gymnasieprogram redan till hösten. Detta vill de göra utan ordentlig utredning och med bristande förankring hos dem som berörs."

Ja, jag undrar hur vänsteralliansen skall se till att skolan i Strängnäs kommun blir bra när de uppenbarligen inte bryr sig om budget. Att säga att m, kd och sp bara bryr sig om budget är ren lögn. Att sen komma med många floskler om hur bra skolan skall bli under deras styre återstår att se. Bryr de sig inte om pengarna har de inga resurser att driva en bra skola för. Budgetansvar måste man ta. Man kan inte bara komma med skattehöjningar när det blir svårt. Man måste tordas göra något också.

//Margit

Margit Urtegård sa...

Hej.

Så här säger en läsare på tidningen: "Folkpartiet spräcker ännnu en allians! Vem kan lita på folkpartiet? I Strängnäs spräckte man en borgerlig allians för att ingå i en socialistisk allians. Nu spräcker man även alliansen i landstinget för att...ja vadå? Folkpartiet framstår alltmer som opålitliga och som verkar helt utan ansvar. Folkpartiet byter åsikt lika lätt som en vindflöjel byter riktning efter vinden.
Vem kan lita på och rösta på folkpartiet? Är de borgerliga eller socialistiska? Vad vill de åstadkomma politiskt? Var står de långsiktigt?? En sak är klar, de ser alltid till att behålla sina politiska uppdag, även om de måste byta åsikt, och de höjer skatterna! Detta trots att de före valen försäkrat väljarna om att de är borgerliga och inte vill höja skatterna...nu räkckte pengarna till TRE kommunalråd i Strängnäs. Däremot räcker inte pengarna till att behålla lärarna i skolan, de sägs upp."

Thomas

Ja, vad skall man säga? Rösta inte på folkpartiet till nästa val. Det är mitt tips!

//Margit

Anonym sa...

Att bryta en överenskommelse även i landtinget och skylla på två kvinnors ledarskap, är inte det lite väl magstarkt?! Det känns verkligen som om man inte kan lita på fp...

Vi får se hur det går. Vi hoppas att vi kan hitta en konstruktiv lösning för att få ordning på styret i landstinget. Läget kräver att politiker tar ansvar. Det är ingen sandlåda vi håller på med! Vi måste se till så att vi säkrar en god och säker vård med en ekonomi som är hållbar över tid!

Kram, Marie-Louise F M

Margit Urtegård sa...

Hej Marie-Louise.

Ja, det är väl det nya i samhället att skylla allt på starka kvinnor! Det är så enkelt att göra så. Vi har sett det förr och kommer att få se det igen. Duktiga kvinnor skall hållas på plats! Fp är det största svikarpartiet vi någongång har sett, jag hoppas att deras väljare inser det och röstar på andra partier 2010. Det är dax att krympa det partiet, de förtjänar inget förtroende alls. Rösta bort de är mitt råd.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Alla !
Det är viktigt att ha klart för sig vilket som är det överordnade målet. För oss skolpolitiker är det elevernas bästa. Allt annat blir i jämförelse sekundärt. I den utveckling vi befinner oss skall vi se till att teoretiskt begåvade elever får god stimulans men också och framförallt att barn i speciella behov får stöd tidigt så att barn med olika svårigheter möter en konstruktiv utveckling i skolans värld. Därför skall vi rikta in bättre alla resurser som vi har, elevhälsan, likvärdighetsgarantin, salsapengarna, resursskolornas lärare, resurscentrum med psykologer specialpedagoger och kuratorer att ge stöd tidigt för att alla skall få en positiv utveckling. Vi skall ta rodret styra upp mot rundningsmärkena och trimma seglen, Lotta, då behövs ingen skattehöjning!
Maria von Beetzen

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Just det, då behövs ingen skattehöjning, om vi politiker gör det vi skall. Sätte upp tydliga mål och ha skolledare som är beredda att följa de målen. Eleven i centrum och inte systemet. Var det inte Lotta som beskyllde oss för att vara systemkramare och inte barnkramare? Det är ju precis tvärtom. Vi är barnkramare och vänsteralliansen är systemkramare!

MVH Margit