tisdag 3 juni 2008

"Hål i huvudet"?!

I dagens tidning står det: "Lärarfacket till attack mot ny chefsbefattning". De fackliga organisationerna, SKTF, kommunal, skolledarförbundet och Lärarnas Riksförbund kritiserar detta beslut hårt. Gun Lärnestad, LR, säger om förslaget: "Att sparka så många lärare och annan skolpersonal och samtidigt tillsätta nya chefer är osmakligt". Lotta Grönblad (s), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, försvarar beslutet och säger så här på sin blogg: "Förvaltningen ansvarar för verksamheten, leder den, fixar organisationen, tillsätter tjänster. Så även i fallet med den nye omtalade "campuschefen" som enligt min mening inte är något annat än en förstärkt ledningsresurs..."

Strängnäspartiet delar inte Lotta Grönblads uppfattning. Det handlar inte om att stärka ledningen, det handlar däremot om att skapa en helt ny ledningsnivå. Frågan man borde ställa då är varför? Varför skall man lägga 750 000 kronor om året på ytterligare en chefsnivå? Vänsteralliansen väljer alltså; samtidigt som elevantalet sjunker, ekonomin är ansträngd och varsel på 98 personer fortfarande gäller, att satsa mycket pengar på något som till och med personalorganisationerna ifrågasätter. Borde man inte ha MBL-förhandlat färdigt om detta innan man tar sådana beslut. Att först gå ut med ett sådant förslag och sen sätta sig ner att förhandla är fel ända att börja i!

Man tar sig inte för pannan längre; de senaste veckornas alla konstiga idéer och förslag från den nya alliansen har på något sätt förberett oss på fortsättningen. Vad kommer härnäst?

33 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tar mig ändock för pannan och blir helt häpen.

(s) med Lotta Grönblsd i spetsen tillsätter nya chefsnivåer för dyra pengar, säger nej till att bygga hyresrätter i Strängnäs (nej till Dag Brembers motion i ärendet)

(fp) går helt emot lärararfacken som tycker det är galet och till och med "osmakligt" med den nye "Campuschefen".

Soliga hälsningar,

Erik Berg

Anonym sa...

Moderaternas och Kd s förslag är att redan till hösten minska programutbudet på Thomasgymnasiet och påbörja ett närmare samarbete med komvuxs gymnasiedel i avsikt att hitta samordningsvinster. Thomasgymnasiet har en mycket stor och dyr ledningsorganisation och den torde kunna minskas med en rektor. Det är väl inte fel att på sikt ha en stark samordningrektor för verksamheterna på Campus. Felet är det ekonomiska lättsinnet. Normalt i verksamheter är att se till att man har råd innnan man satsar stort. Skär ned, ta bort, samordna och få råd.Då är det inte fel. Men sossarna shoppar loss utan plan. Det en diffus "någon annan " som betalar. Men kommunalskatten är en rak skatt som drabbar alla med ärliga inkomster. Och mest kännbar är skattehöjningarna för den som inte har så stora möjligheter att påverka sin ekonomi och som ligger på marginalen.
Maria von Beetzen

Margit Urtegård sa...

Hej Erik.

Så här skriver Lotta på sin blogg: "Är kommunen betjänt av en snabbfix?". En fråga hon kanske borde ställa till sig själv i den här frågan rörande den nya "Campuschefen"?!

MVH Margit

Anonym sa...

Lotta heter Grönblad och Dag heter Bremberg och inget annat,
Sorry
Erik

Anonym sa...

Vill hälsa till Lotta Grönblad, att jag förlåter henne så gärna för det lilla misstaget i KF. Misstag gör vi alla och jag håller med dig, det är alltid bäst att erkänna dem genast !

Men jag vill också bemöta resonemanget att Strängnäspartiet, som humansistiskt parti, inte skulle kunna samarbeta med moderaterna. I vårt idéprogram är tydligt angivet att vi har en humnaistisk grundsyn. En som jag tycker korrekt definiering av humanism är "en åskådning som lyfter fram det specifikt männskliga och låter det komma till sin rätt". Tyvärr (tycker jag ) har ateisterna felaktigt lagt beslag på beteckningen. Man kan dock givetvis vara både ateist och humanist, dock är detta inte kopplat till varandra.Hur som helst så är de humanistiska värderingarna mycket starka i mitt politiska engagemang. Jag vill vara den lilla kämpande människans vän. Särskilt den som står ensam i denna tidvis mycket hårda värld och kämpar på, kanske för sina barn, eller för sitt lilla företag, eller för sitt engagemang. Men vi moderater är inga bidragsmänniskor. Visst skall samhällets stöd finnas där det behövs, men det som hjälper människor bäst är att kunna växa av egen kraft, det skall alltid vara målet. Det är också starkt kopplat till människors integritet och stolthet, att få göra detta.
Maria von Beetzen

Lotta Grönblad sa...

Hej Margit

Jag hoppas att det inte är så att du menar att det är JAG som har hål i huvudet såsom din rubrik anger.

Jag vill ändå upplysa dina läsare om att jag ger en delvis annan bild av det du beskriver på min blogg som du medvetet eller omedvetet väljer att INTE länka till i detta inlägg utan endast citerar fragmentariska delar ur det tämligen långa inlägget som jag har skrivit om denna fråga.

Den som vill läsa helheten av det jag anser i frågan och inte bara lösryckta delar besöker lämpligen:

http://lotta.grönblad.se/2008/06/offensiv-satsning-p-att-skra-gymnasiet.html

Vänligen Lotta

Margit Urtegård sa...

Hej Lotta.

Nej Lotta, jag tycker absolut inte att du har hål i huvudet och det vet du, jag har alltid gillat dig och det har inte ändrat sig. Jag tycker däremot att förslaget är "hål i huvudet". Rubriksättning kan bli fel, jag ber om ursäkt för att du uppfattade det så och tog illa vid dig, det var inte min mening.

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Lotta.

Nu har jag länkat till din blogg, det var inte medvetet av mig att inte göra det.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Lotta !

Om det är så att man minskat på gymnasiets ledningorganisation och på så sätt kan finansiera "storrektorn" över Campusområdet, då tycker jag det är rätt tänkt.

Maria

Margit Urtegård sa...

Hej Lotta.

Du har själv skrivit saker om mig på din blogg som inte är särskillt snällt. Du har framställt mig som kappvändare, illojal, olegitim; att jag säger en sak i tidningen, en annan på bloggen och förmodar att jag säger en tredje sak i fullmäktigesalen. Du har ifrågasatt mitt tidigare ordförandeskap i teknik- och fritidsnämnden kopplat till arvodet. Och jag har även fått epitetet högerpolitiker.

//Margit

Lotta Grönblad sa...

Till Maria; tanken är att balansera den totala lednings organisationen mot kostnaderna (som inte får öka totalt sett) för att få till den här vässningen. Utmärkt om vi kan bli överens i den frågan, men vi kan prata mer om det utanför bloggforumet.

Till Margit; om du ska fortsätta den här epitets/adjektiv vändan mot mig med inslag om det gjorde du/det gjorde jag så kommer jag INTE att skriva här mer.

Men då kan ni ju alltid debattera med varandra :-)

HÄLS Lotta

Margit Urtegård sa...

Hej Lotta.

Jag kommer inte att fortsätta den diskussionen, hade inte tänkt ta upp den överhuvudtaget, men nu gjorde jag det delvis utifrån det du själv skrev här på bloggen i dag.

MVH Margit

Anonym sa...

"Frågan man borde ställa då är varför? Varför skall man lägga 750 000 kronor om året på ytterligare en chefsnivå?"

svar: det kanske behövs en campuschef och totala kostnaden ska inte öka.

Större fråga: BENSIN PRISET :)
Jag blev glad när jag läset att "Franske presidenten vill sänka bensinskatten", äntligen någon som har förstått.

Jag känner ingen som vill betala mer i skatt än man måste.

Anonym sa...

Det kan vara värt att notera att Lotta Grönblad dessutom for med osanning då hon påstod att Babyguards inte längre stod fast vid sitt krav på Folkomröstning, som ett skäl till varför KS/KF skulle säga nej till Folkomröstningen (inte för att Babyguards hade någon fullmakt att uttala sig för alla 2.354 personer som skriovit på listorna. Och inte för att annat än sakskälen i beslutsunderlaget skulle styra KS/KFs beslut). På Lottas blogg har Anne från Babyguards förtydligat:

"Hej Lotta!
Föreningen BG var tydligen inte tydlig på mötet i Stallarholmen. Vi står visst fast vid folkomröstning eftersom våra krav inte är uppfyllda ännu. Men vi vet att frågan formellt inte ägs av oss längre. Vänliga hälsningar, Anne"

Anonym sa...

Jag vet inte om jag tycker att förslaget om en "campuschef" är så dåligt. Kontoret anser tydligen att nuvarande organisation saknar förursättningar att bygga en konkurrenskraftig gymnasieskola för framtiden och om man anser det så måste det väl ändå vara rätt att skjuta till denna nya resurs. Hur ska man annars få fart på Thomasgymnasiet? Som jag fått det förklarat så ska denne nye "campuschef" först utreda Thomasgymnasiets framtid för att i nästa skede ersätta Rektor Erik när han går i pension. Det är väl inte så illa tänkt, eller? Ska man sedan få en kraft som verkligen kan lyfta Thomas så måste det väl ändå få kosta? Se det som en investering.
Mitt resonemang kanske går på tvärs med mina partikamrater men så kan, och får, det bli i Strängnäspartiet. Partipiskan lyser med sin frånvaro när argumenten är väl underbyggda. Något att ta efter kanske?
Vill här också berätta att jag ställde en fråga till Frank Stoor om hur förslaget om ramförstärkningen på 12,6 miljoner gick ihop med elevpengsystemet. Mkt riktigt som jag misstänkte så kan man inte rikta enskilda medel mot skolor och verksamheter utan att generellt höja elevpengen. Samma budskap gav kommunjuristen på KS. Det här tycker jag är en betydligt viktigare fråga.
Har just nu också läst ekonomirapporten till BUN. Här går grundskolan över 3 miljoner back därför man inte i tid har anpassat sin organisation efter de antal elever man har. Upprörande tycker jag, då det är skattebetalarnas pengar man så vårdslöst hanterar. Likaså fortsätter Thomasgymnasiet att gå back men den historien kan vi. Därför så behövs det en "campuschef".
Håkan Bertilsson
Strängnäspartiet

Anonym sa...

Ja det behövs nya krafter för att utveckla Thomasgymnasiet. Men det ska finansieras genom att reducera gymnasiets, redan stora ledningsorganisation. Inte genom att utöka antalet tjänster ytterligare.

Anders Jansson

Dag Bremberg sa...

Håkan och Maria! Det hedrar er att ni kan resonera öppet och prestigelöst.
Jag känner själv inte till detaljerna i rektorsfrågan och kan inte ha någon snabb uppfattning, men det är rimligt att utgå ifrån att det finns förnuftigt tänkande bakom förslaget.
F ö håller jag med om att man snabbt måste dra ner på gymnasiets personalkostnader och se till att finna en alternativ användning av de Campuslokaler som inte kommer att fyllas inom överskådlig tid.
Jag kan också hålla med om att det är otillfredsställande att det tar så lång tid att genomföra varslade nedskärningar inom grundskola och förskola. Men vi ska komma ihåg att det inte innebär att pengar runnit ut i sjön. De har gått till löner till de lärare och assistenter som varit kvar och som naturligtvis varit till glädje för barnen som fått behålla dem ända fram till skolavslutningen. Det stödet och den tryggheten är inte utan värde.
Ekonomichefen hade en poäng när han i måndags sa att man inte kan göra snabba nedskärningar bara för att hålla budget och därmed strunta i konsekvenserna för verksamheten. Man måste få dra över en budget; det viktiga är att det inte sker varje år och helt utan kontroll.

Margit Urtegård sa...

Hej Håkan.

Om jag har förstått det hela rätt så är du nog lite felinformerad i det här ärendet. Det handlar inte om att ta in en ny rektor för att ersätta den som skall gå i pension. Det handlar om att skapa en helt ny chefsnivå. På vilka grunder skall man göra det?

MVH Margit

Anonym sa...

Först: lite märkligt är det att Lotta plötsligt blir så till sig om adjektiven igen. Hon är ju en minst lika god "kålsupare" själv och borde inte kasta sten.

Sedan: Lika märkligt tycker jag nog att det är att skolkontoret nu ska gå i Lars Johanssons fotspår. Han hade uppenbart läst Parkinsons lag och såg gärna till att det skapades en mängd små mellanchefer här och var vilket inte bara gjorde organisationen svåröverskådlig för oss politiker utan dessutom blev onödigt kostsam och tungrodd. Jag tycker inte det låter som någon bra idé att nu börja med samma sak i Campus.

Anonym sa...

En mycket märklig planering av det framtida Campus. Redan i dag genomförs en väldigt bra samverkan mellan Vuxenutbildningen och Gymnasieskolan tex så går Thomas omvårdnadselever på Benninge och svetsutbildningen för vuxna görs i lokaler lånade av Thomas när de vanliga skoleleverna gått hem för dagen. Dessa exempel på samverkan visar att det inte behövs någon "överrektor" eller en så kallad Campuschef.

Om man anser att Thomasgymnasiet behöver en modern och utvecklande rektor så skall man väl byta ut den nuvarande och inte sätta till en ny "överchef".

Det nuvande förslaget innebär att man går dubbelt med rektorer och dessutom ger en ny rektor 750 000 per år - otroligt.

Allt detta sker med (s) och ordföranden i Barn och utbildningsnämndens goda minne - även detta otroligt.

Om Thomasgymnasiet behöver utveckla sin profil och sina program så gör man det verkligen inte med en "överchef" utan med de lärare och annan personal som redan finns på skolan.

Behövs det kanske i nästa steg en "överrektor" för Vasa och Paulinska som ju också ligger nära varandra?

Allt detta visar att Frank Stoor tänker helt fel, men Lärarfacken har rätt. Varför vill han ha en ny chefsnivå? Och varför lånar sig Lotta Grönblad till detta?

Kommuninvånare
(sparsam med skattepengarna)

Anonym sa...

Vi vet att ni Moderater inte är bidragstagare. Ni behöver inte det och lider inte av att ha sjukdagar och arbetslöshet osv. Var kommer det sociala trygghetsnätet in för de "små" människorna?. Att sncak om dålig hushållsekonomi, utkastad från försäkringskassan, orimliga krav på arbetssökning osv är inget ni M vet om. Bry er då inte om att debattera detta utan knip igen tills ni har rullat 50 öringar i slutat av månaden, gått arbetslös eller varit sjukskriven länge. Ni är och förblir ett överklassfavoriserande parti, så är det bara. Face it.

Linda Strand sa...

Ger mig inte in i debatten kring eventuella hål i huvudet, men jag har en fråga till Strängnäspartiet som är öppen att svara på.
Strängnäspartiet säger sig inte vara ett högerparti utan nånstans mittemellan om jag förstått saken rätt. Men då är min undran (efter den senaste tidens svada): På vilka punkter håller ni med nuvarande alliansen? Har vi gjort någonting gott, har vi skapat/avser skapa nånting som ni känner är rätt?

Linda Strand sa...

tillägg till föregående inlägg: menar naturligtvis majoritetsalliansen... för att undvika missförstånd.

Anonym sa...

Vilken svada menar Du Linda Strand? Jag är inte Strängnäspartist, men även jag tycker det är ganska tydligt vad Strängäspartiet står för. Sp har tillsammams med m och kf lagd fram en skuggbudgett; det är svar nog på Din fråga om vad sp står för, för mig. De tre partierna har tillsammans gett den styrande majoriteten i Strängnäs en tydlig opposition.

Anonym sa...

Ursäkta, med kf menar jag självklart kd...(Kristdemokraterna heter Kristlig Folkeparti i Norge)

Linda Strand sa...

Som sagt Nina Krogen, jag vet inte om du är representant för Strängnäspartiet, men frågan var ställd till Strängnäspartiet. Ett parti som vare sig är höger eller vänster måste väl hitta gott i båda läger? Eller?

Anonym sa...

Linda,

Som du mycket riktigt säger tillhör inte Strängnäspartiet den förlegade vänster/höger ideologin.

Vi är humanister och står för en lokal politik som kan uttryckas med orden, "inga ideologiska låsningar utan praktiska lösningar"

Vi arbetar alltså för Strängnäs kommuns bästa och det innebär just nu ingen skattehöjning med 90 öre, utan en ansvarsfull och framåtriktande skuggbudget med ekonomin i balans.

Erik Berg
Strängnäspartiet

Margit Urtegård sa...

Hej Linda.

Vad är vår ståndpunkt, undrar du , efter senaste tidens svada? Var tvungen att slå upp ordet svada på nätet, då jag har hört det så många gånger på sistone, men aldrig tänkt ut vad ordet egentligen betyder, förutom att jag uppfattar det lite nedlåtande och sarkastiskt. Man kan ju säga den senaste tidens debatt; om man inte vill smöra på värderingar i frågan, kanske? Svada betyder bland annat ordflöde, ordsvall, talförhet, mångordighet, utgjutelse, tirad, svammel och snack. För det mästa postiva ord, men används knappast som det. Nog om det.

Strängnäspartiet är ett humanistiskt parti, ett pragmatiskt parti som självklart (eller på grund av just det) placerar oss i mitten av det politiska fältet. Vi har partimedlemmar från flera partier, några från traditionella vänsterpartier och några från traditionella högerpartier. Lokal förankring, sunt förnuft, dialog med så många invånare som möjligt, högt i tak och kloka beslut framför (i stället för) dogmatism är några saker vi företräder. Vi tycker självklart inte att allt är fel med den styrande alliansen; att de bara tar dåliga beslut, men tar oss rätten att säga ifrån när vi tycker att saker är fel. Vi kommer också att ge beröm och rösta med alliansen när förslagen de kommmer med är bra; ingen tvekan om det.

MVH Margit

Linda Strand sa...

Absolut ska oppositionen säga ifrån när de inte håller med, det ligger i sakens natur. Men det jag frågade efter var egentligen inte er ståndpunkt utan om det finns några punkter idag där ni är någotsånär eniga med oss? Eftersom ni nu är ett mittenparti tänker jag.

Anonym sa...

Nej, nu var vi inget parti som kan placeras in på en skala höger - vänster. Det inbegriper även mitten. Men nu var det inte det jag skulle skriva om utan om den info jag fick från Frank Stoor i går kväll på nämnden.
Jodå, han hade tänkt ett steg längre sedan vi fick infon på förra nämnden. En "campusrektor" som ska tillsättas på den vakanta kontorstjänsten. En tjänst som blir ngn slags gymnasie/vuxenutb chef och med ansvar för verksamheten på campus.
Jag vet inte om jag tycker det är sådär jättebra men jag har inte tänkt färdigt än. Vi ska ha politisk salong i morgon. Frågan komer säkert att debatteras då.
Håkan Bertilsson
Strängnäspartiet

Anonym sa...

Jojo, nog är det som Lotta G skriver på sin blogg:
"Förvaltningen (Frank Stoor) fixar organisationen och tillsätter tjänster..."

Allt utan styrning och kontroll från politiskt ansvariga. Detta kommer att bli dyrt.

Skattebetalare

Margit Urtegård sa...

Hej Håkan.

Jag ser fram emot den politiska salongen vi skall ha i morgon. Det skall bli spännande att höra debatten kring den här frågan; när "frälsta" möter redan "frälsta"; med olika uppfattningar, det blir inspirerande att lyssna till. Det är en mycket bra idé det här med politisk salong, där vi helt informellt träffas och pratar om politik och samhällsfrågor generellt. Jag vet inte vem i partiet som kom på detta med politisk salong, men jag vill gärna tacka den som gjorde det. Vi ses i morgon, det kommer nog att bli en sen kväll i sommarnatten:-)).

MVH Margit

Anonym sa...

Håkan Bertilsson återupprepar upplysningen att de 12,6 miljonerna även kommer att fördelas över friskolor som inte ens bett om någon förstärkning! Någon - som sysslar med de kommunala skolorna, borde väl ändå ställa sig frågan - hur kommer det sig att friskolorna kan bedriva en god och t.o.m. nationellt uppmärksammad undervisning på de medel som våra kommunala skolor inte klarar? Skolpengen är ju lika för alla. När ska denne någon sedan inse att felet inte ligger hos friskolorna.....