torsdag 8 maj 2008

Mysfarbrorn Jens

På kommunfullmäktigesammanträde den 5 maj sa Jens Persson (c), numera kommunalråd, att han hoppas på ett bra samarbete med alla partier. I talarstolen förklarade jag att hans förra allianssystrar- och bröder inte ens känner att vi finns på avbytarbänken för tillfället. Snarare ser vi oss som förpassade till omklädningsrummet eller en skrubb där. Att först slänga ut någon från en allians och sen prata till oss som om vi tillsammans finns på ett mysigt lite kaffekalas är lite naivt, tycker jag. Att vi alla vill Strängnäs kommuns bästa är jag helt övertygad om. Vi kommer att rösta med den nya alliansen i alla frågor vi tycker likadant som den, det är en självklarhet för mig. Vi är dock satta i opposition och vi kommer också att agera som att vi befinner oss där. Det är naivt att tro något annat.

I dagens tidning skriver kommunalrådet Jens Persson (c) i ett inpass så här: "Vi vill ha en dialog med oppositionen. Både Margit Urtegård (sp) och Maria von Beetzen (m) skriver på denna sida och uttrycker indignation över bildandet av den nya blocköverskridande majoriteten i Strängnäs. Låt mig då bara påminna om varför den har kommit till: tack vare den allvarliga politiska krisen. Vår överskuggande ambition i den nya majoriteten blir därför att stärka Strängnäs goda rykte som en av Mälardalens absoluta framtidskommuner. En attraktiv kommun som erbjuder utbildning, arbete, boende, god miljö och en väl utbyggd och fungerande samhällsservice. Vi vill ha en konstruktiv dialog med den nya oppositionen, däribland moderaterna. Vi tror inte på politisk dogmatism, eller kommunal konfrontationspolitik, utan snarare på breda uppgörelser och samarbete. Det är också därför som vi har tagit det här steget att samarbeta over blockgränsen, för kommunens bästa".

Maria von Beetzen säger så här på inpass i dagens tidning: "Dubbla signaler från den nya majoriteten. Jens Persson skriver på denna sida att han vill ha dialog med oppositionen och ett partiövergripande samarbete. Men den nya koalitionen i Strängnäs (c, fp, s) ger ett pampaktigt intryck när de höjer politikerarvoden med en halv miljon och samtidigt minskar politikertiden för oppositionen. Dessutom tillförs nu extra ledamöter från majoriteten i nämndernas presidier, vilket ger en felaktig balans i ett viktigt politiskt arbete. Majoriteten vill också inrätta en skattefinansierad politisk sekreterare för att enkom hjälpa sina politiker. Detta är inte ett inbjudande agerande mot oppositionen. Eller är det bara tanklöshet?"

Maria von Beetzen (m)
Oppositionsråd

9 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Du har nog rätt i att det är en smula naivt om Jens tror att alla partier genast skulle vara beredda att samverka. Jag tycker dock att det är en bra principiell inställning och jag hoppas och tror att vår nye KS-ordförande kommer att vara öppen under hela mandatperioden.
Vissa partier har anledning att känna sig svikna och skeptiska, men förhoppningsvis varar det inte så länge. Även v och mfp har blivit svikna genom att vi förlorade de nämndplatser vi fått av sossarna.
Men personligen är jag positiv. Fast jag kommer att kräva klara besked vad den nya alliansen menar med sin något luddiga majoritetsförklaring.
Floskler är livsfarliga för trovärdigheten. Kommunen måste ha konkreta, mätbara mål.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Principen är bra, jag håller med dig, men verkligheten som du också tydligen är medveten om ser annorlunda ut, Jens är naiv, det är tydligt. Luddiga majoritetsförklaringar är ju inte så seriöst att lägga fram, då är det tur att det finns en opposition, eller hur??

MVH Margit

Anonym sa...

Hej, jag skulle gärna vilja ha er uppfattning på ST första sida idag. Jag har all respekt för att Lotta G går ut och säger att landsbygdsskolorna ska vara kvar och att hon hänvisar till den nya majoritetsförklaringen. Men kan hon lova att det blir så? Utsätter sig inte Lotta för risken att få samma kritik för sin disrespekt för den kommunala beslutsgången som Ann L drog på sig. Jag menar, att det är självklart att man tycker en sak och vet att man har majoritet vid beslutstillfället men hur uppfattar vi andra det. Är inte nämndens närvaro i den kommunala beslutsprocessen nödvändig? Jag hör här nämligen inslag av maktens arrogans oavsett om den kom från (m) eller kommer från (s). För övrigt vill jag bara meddela att Lotta G gjorde en bra debut i BUN. Om hon fortsätter på samma sätt som hon började i sin ordföranderoll så kan det bli bra och därför blir jag lite ledsen om hon ska upprepa samma misstag som Ann. Eller ser jag bara spöken?
Håkan Bertilsson
Strängnäspartiet

Dag Bremberg sa...

Håkan, jag har tänkt på liknande sätt när jag läst en del snabba kommentarer. Lite orolig blir jag.
Lotta är en mycket bra person och väldig engagerad. Det är klart att i detta läge finns en risk att hon alltför snabbt vill visa handlingskraft och samtidigt bli kompis med dom i fp och c, så att det därmed inte blir utrymme för öppna diskussioner i nämnden, KS och KF.
Personligen tycker jag att det oftast är bäst när politiker säger "jag tycker...", med tillägget "och jag tror att beslutet kommer att bli..."
Men jag äver övertygad om att Lotta är klok nog att inse detta och att det kommer att bli bra.

Margit Urtegård sa...

Hej Håkan.

Intressanta synpunkter du har, därför har jag tagit med en del av dina synpunkter i mitt senaste blogginlägg. Det är viktigt att man inte låser utredningar med direktiv givna av en enskild person.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit !
I den oheliga alliansen(c,fp,s)förlorar politikerna sin kompass. Plötsligt skall de inblandade partierna föra en politik som inte stämmer med det programm man gått till val på. Lottas ändring av ordvalet i skolutredningen är väl inte grav men skeptisismen mot att behålla landsbyggdsskolorna har funnits hos sossarna under hela min tid i nämnden. Voronov berör i den aktuella ledaren en svaghet hos vänsteralliansen. Politikerna skall försvara gamla och nya ställningstagande på en gång. Detta om något skadar förtroendet för politiker.
Maria von Beetzen (m)

Lotta Grönblad sa...

Hej

Till Maria; trevligt att se dig här i bloggsfären! Undrar när din blogg ser dagens ljus? Sen ser jag inga problem med att samarbeta trots olika partiprogram. Vad är det som säger att det ska vara just de här traditionella blockgränserna som ska råda? Man kan ju vända på det och tänka lateralt .

häls Lotta

Anonym sa...

Hej Lotta !
Bra att du har en positiv inställning till ditt arbete, det ska man ha. Att kommunicera politik är viktigt. Jag har den stora förmånen att träffa ett fantastiskt spectrum av "vanliga och ovanliga människor" nästan dagligen, vilket inte alla politiker gör. Men blogg, ja, jag kanske borde försöka, men glöm inte att jag är 52 år gammal, inte alls lika datorsmart som ni 40 - åringar.
Bästa hälsningar över blockgränsen
Maria von Beetzen

Margit Urtegård sa...

Hej Maria och Lotta.

Det är komplicerat det här med blockgränserna, samtidigt så vet ju folk en hel del om vad det innebär att få ett borgerligt styre kontra ett socialdemokratiskt styre eller ett vänstrestyre. Och befolkningen i Strängnäs röstade fram ett borgerligt styre i valet 2006, det får vi aldrig glömma. Vi kan inte efter valet påstå att väljarna hade fel, det är ju som att idiotförklara väljarna.

MVH Margit