onsdag 14 maj 2008

Färre kvinnor i den politiska ledningen.

I tisdagens tidning står det att det är färre kvinnor i den nya politiska alliansen. Leif Hård (s) förklaring till varför jämställdhetsfrågan inte fanns med, när den nya alliansen diskuterade kandidaterna till de politiska posterna var att: "Vi tänkte inte så långt". De glömde plötsligt att halva befolkningen de facto är kvinnor och att de själva brukar predika hur viktigt det är med jämställdhet. Tidningen skriver: "Att de tre ytterst ledande politikerna, de tre kommunalråden, alla är män bättrar inte på statistiken". Vad det kommer att bättra på överhuvudtaget, är den stora frågan?!

Citat från nättidningen:

"Gubbröran i Strängnäs
Nu tar Gubbröran, med Tord Tjärnström (s) och ny socialisterna Björn Lind (fp) samt Jens Persson (c)över. Tyvärr finns ingen kompetent kvinna att tillsätta enligt vänstrekoalitionen. Tre gubbar i stället för en kvinna, det blir dyrt och troligen rörigt".

GubbeI artikeln står det också att den nya alliansen har utökat den politiska tiden med 60 procent. Än så länge! De vill nu även införa politiska sekreterare. Detta skall finansieras genom att öka partistödet med 0,008 till varje parti (per ledamot) i kommunfullmäktige. Fp och c kommer att ge hela sitt extra partistöd till socialdemokraterna, för att Lotta Grönblad (s) skall få sammanlagt 70 procent i politisk tid. Vad säger deras väljare om detta? Jag har framfört, att om socialdemokraterna vill ha politisk sekreterare kan de ta det ifrån befintligt partistöd och inte låta de politiska arvodena "explodera" ännu mer. En halv miljon kronor extra kostar den nya politiska organisationen våra skattebetalare, det räcker nu!

PS: Lotta Grönblad är förgrymmad (på sin blogg) över att journalisterna Kristina Levin (reporter) och Alex Voronov (politisk redaktör) har olika uppfattningar rörande kvinnorepresentationen i den nya alliansen, då de arbetar på samma tidning. Det kan ju vara så enkelt att de har olika perspektiv och infallsvinklar. Voronov har kanske tittat på hur många kvinnor som finns med och då även räknat in de kvinnor som "kokar kaffe", medan Levin har tittat på vilka kvinnor som har reell makt i politiken här i Strängnäs kommun.:DS

2 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Det är bara att instämma!
Jag tyckte att det var intressant att den nye m-ledaren var med och kommenterade könsfrågan.
Att jag gör det på min blogg förvånar väl mindre...

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Ja, jag är också imponerad över den nya m-ledaren. Det verkar bra med de nya moderaterna, att det finns män där som ser problemet när det gäller jämställdhetsarbetet. Att det är svårt att vara kvinna i politiken t e x.

MVH Margit