tisdag 29 april 2008

Ann Landerholm borde bli oppositionsråd.

Ann Landerholm ställer inte upp som oppositionsråd; då hon anser sig inte längre ha ett starkt stöd inom sitt eget parti, berättar hon i Strengnäs tidning i dag. Jag har precis varit två veckor i Thailand. När jag där nere fick veta att alliansen hade spruckit, ringde jag runt till vänner i olika partier, för att få veta lite om vad som hände. Jag frågade bland annat om vilka personer som kunde tänkas bli de nya ordförandena i nämnderna. Däremot frågade jag inte om vem som skulle tänkas bli det nya oppositionsrådet. För mig var det självklart att den posten skulle Ann Landerholm få. Men icke sa Nicke, moderaterna gör det igen, de gör åter ”slut” på en kvinna i sitt parti! Moderaterna kallas med all rätt, i dagens Ledare, för brutala moderater som så sent som den 1 april offentligt meddelade att de hade fullt förtroende för sitt kommunalråd. Det här med förtroende är tydligen något konstigt och svårhanterligt inom politiken i Strängnäs. Det finns flera exempel på det. Den 7 mars säger Margaretha Furustrand (fp), att hon har ett orubbat förtroende för kommunalrådet, centern säger likaså. Den 28 mars har plötsligt c och fp inte kvar sitt förtroende för Ann Landerholm. Vad har hänt däremellan? Det finns flera frågeställningar. Lördagen den 12 april kan man läsa i tidningen, att socialdemokraterna vill skapa en majoritet med centern och folkpartiet. I samma artikel säger dock Björn Lind (fp) att: ”Det är inte en framkomlig väg.” Tisdagen, tre dagar senare, sitter samme Björn Lind (fp) tillsammans med Anders Svensson (fp) och representanter från centern och förhandlar med just socialdemokraterna. Måndag den 14 april är alliansen spräckt, tydligen efter intensiva diskussioner under söndagen den 13 april. Det svänger fort i strängnäspolitiken!

Hade moderaterna gjort som de borde, låtit Ann Landerholm bli oppositionsråd, hade hon fått chansen att visa vad hon kan fram till nästa val. Hon var inte ensam om skolutredningens fadäser. Andra moderater var inblandade, likaså kommunchefen. Kanske till och med viceordföranden i kommunstyrelsen Jens Persson (c), han som skall bli den nya kommunstyrelseordförande tillika kommunalråd? Vice ordförande skall vara ett bollplank, ett stöd och en god rådgivare för sin ordförande. Likaså skall kommunchefen, kommunens högsta tjänsteman, också vara ett bollplank, ett stöd och en god rådgivare för kommunstyrelsens ordförande. Kommunchefen skall också, med hjälp av sin stab, ta fram bra underlag för beslut, till kommunstyrelsen, något vi flera gånger inte har varit i tillfälle att se. Männen kring kommunalrådet har brustit i denna roll, oavsett om de vill erkänna det eller ej. De har inte varit kommunalrådets hjälpare, snarare stjälpare. Ann Landerholm har ensamt fått bära hela hundhuvudet! Jag har själv flera gånger uttalat att mitt förtroende för kommunalrådet är borta efter allt som har hänt. Att se att hon nu bara har varit en bricka i ett politiskt spel, för sitt eget parti, gör mig ändå förbannad och ledsen. Hade hon varit man hade hon fått en chans till, genom att bli vald till oppositionsråd. Moderaterna i Strängnäs har åter en gång visat att det bara är kostymklädda män med slips som överlever på toppen i sitt parti, sorgligt men sant!

Kommentar från nättidningen, som säger en hel del:

Synd om Strängnäs
Trist att Ann Landerholm inte väljer att fortsätta. Hon har varit en frisk fläkt trots all skit hon fått stå ut med i tidningen. Är det inte patetiskt att den nya vänsteralliansen behöver tre (manliga?)kommunalråd för att sköta det jobb som Ann Landerholm gjorde ensam?

Alliansväljare


Anitha skriver på sin blogg:

"Hybris? Det moderata kommunalrådet Ann Landerholm i Strängnäs har med Alex Voronovs benägna bistånd förflyttat sig till åskådarläktaren. Må vi hoppas att Alex Voronov för egen del inte har alltför många lik i garderoben!"

8 kommentarer:

Anonym sa...

I stort håller jag med Dig som framgår av mitt eget blogginlägg idag!
Välkommen hem - goa Fränkan!

Dag Bremberg sa...

Jag håller helt med dig, men inte riktigt med Mats
(fast när jag skriver på hans blogg så publiceras inte mina kommentarer längre... Hur som helst så tycker jag att man inte ska nonchalera brott mot offentlighetsrättsliga principer. Ändamålet (att ev spara pengar) helgar inte medlen (att radera och ändra i offentliga handlingar för att få fram ett beslut som leder till att barn tvingas byta från kommunal till privat skola.)
Jag håller med om att ansvaret för utredningar, beslutsunderlag och andra dokument vilar på den som undertecknar dem, dvs kommunchefen. Han var också 100 procent lojal, officiellt, ända tills vinden plötsligt vände...

Margit Urtegård sa...

Hej Mats och Dag.

Ja, jag blev uppriktig ledsen när jag klockan 07.00 i morse kom hem till mitt hem från Arlanda, efter 14 timmars flygning från Thailand och fick läsa i tidningen att Ann inte skall bli oppositionsråd. Moderaterna är inte skonsamma mot sina kvinnliga politiker, det är ett som är säkert. Jag känner igen det från kriminalvården, "en ut en ny in", det kanske är något "militäriskt" över det hela? Det mest naturliga hade i alla fall varit att Ann blev oppositionsråd nu.

MVH Margit

PS: Ja, du Mats, nu är din kvinnliga släkting hemma igen*smile*:DS

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Dag Bremberg sa...

Mats, du har sånt humör. Jag anklagar dig inte för censur, jag bara konstaterar att mina inlägg inte publicerats. Det kan bero på nåt tekniskt. Du är inte ansvarig för allt. ;-)

Anonym sa...

Dag! Jag gillar verkligen varken censur eller att bli "anklagad" för att tillämpa sådan! Jag är nog extrem numer när det gäller öppenhet. Om Du lagt kommentarer som inte nått fram är det väl Cybercensuren som slagit till!

Anonym sa...

Velkommen hjem Margit!

Ja det är väldigt trist att inte Ann Landerholm ställer upp som oppositionsråd, och att hon lämnar nästan alla sina politiska uppdrag. Jag hoppas verkligen att hon efter en tids vila återfår lusten och viljan och kommer starkare tillbaka. Hon behövs!

Nu tycker nog jag personligen att misstroendeförklaringen från c och fp var något mer brutal än den linje moderaterna har hållit efter att alliansen sprack. Det är ju misstroendeförklaringen som är årsaken till att kommunalrådet inte fortfarande heter Ann Landerholm och det är misstroendeförklaringen från fp och c som har öppnat och stängt dörrar; och då förtrinnsvis stängt dörren för Ann Landerholm.

Jag tror också Ann Landerholm har varit en bricka i ett politisk spel, men det spelet är inte iscenesatt av moderaterna.

Att Ann Landerholm inte vill ställa upp som oppositionsråd tror jag i första hand har med mediebevakningen runt skolutredningen att göra. Hon säger själv i gårdsdagens EK/ST tidning:
"misstänkliggörandet av min heder, min person, mina avsikter och nu senast folkpartiet och centerns misstroendeförklaring och avhopp från allianssamarbetet har varit mycket påfrestande för mig och min familj."

Den här beskrivningen ger en mycket mer brutal bild av hur det har sätt ut än av hur "brutalt" moderaterna i eftertid har agerat i den här frågan. Jag tror nog att detta misstänkliggörandet är det tyngsta skälet till att hon inte ställer som oppositionsråd.

Margit Urtegård sa...

Hej Nina.

Du är en klok kvinna och jag håller med dig i dina synpunkter, det är klart att det finns flera aspekter och saker bakom Ann Landerholms beslut att inte vilja ställa upp som oppositionsråd i Strängnäs. Kvinnor blir påhoppade på ett annat sätt än vad män blir i politiken, även journalister behandlar kvinnor annorlunda än vad de behandlar män. Jag tror att c och fp kommer att få svårt att förklara för sina väljare vad de nu har gjort. Det visar sig till valet 2010. Tre partier, som alla var förlorare under/till valet 2006, bildar nu en allians, vad säger det?!

Klem Margit