söndag 6 september 2015

Biskopsvigning i Uppsala

Johan Dalman och jag
I dag var jag för första gången i Uppsala domkyrka. Vilken vacker byggnad; pompös, mäktig och ståtlig. Jag åkte buss tidigt i morse från Strängnäs tillsammans med andra församlingsmedlemmar för att vara med på högmässa med biskopsvigning. Vår bäste Johan Dalman vigdes till biskop i dag. Jag har aldrig varit på biskopsvigning förut. Det var tvivelsutan en mäktig upplevelse. Många tusen tack till Margareta Bratt Johansson och Birgitta Wrede som organiserade denna fantastiska resan.

Det var Kungen, Drottningen och jag plus några till som var där :-) Jag hörde att det var mer än 1200 personer på plats. Den enda politikern jag såg var kristdemokraternas Maria Larsson. Ha fördrag med varandra i tålamod och kärlek sade prästen. Vi väljer inte varandra, men vi är lika, påpekades det klokt. Fördragsamhet betyder tolerans, tålamod och överseende. Så tänkvärt och vackert! Världen behöver med fördragsamhet.

Ärkebiskopen Antje Jackelén började sin predikan/vigningstal med att prata om den lilla pojken Aylan som hittades död på stranden i Turkiet. Bilderna på den treåriga pojken berör en hel värld. Det kunde ha varit ditt barn. Det kunde ha varit mitt barn. Statsminister Stefan Löfven sa under en manifestation för asylmottagande i Stockholm i dag: "Mitt Europa bygger inte murar. Vi hjälps åt när nöden är stor." 


onsdag 2 september 2015

"Jag är häpen över antiintellektualismen"

Alla har säkert hört om Julia Caesar vid det här laget. Rätt deprimerande alltihopa. Vad sker liksom? Pågår det ett paradigmskifte? Har debattklimatet förändrats? Några påstår det. Jag kan inte bedöma huruvida det har skett något paradigmskifte. Det jag kan konstatera är att den ständiga kampen om vem som är god och vem som är ond pågår framgent. Men ingen kan ta monopol på godheten. Anständighet och medmänsklighet hittar du både på vänster- och högersidan om/i svensk politik.

Johan Norberg är bestört över att chefsredaktören på Neo, som tidigare arbetade på Eskilstuna-Kurirens ledarsida, Paulina Neuding inte tar tydligt avstånd från Marika Formgrens reaktion det hela. Jag förstår hans besvikelse. Det växer brunt ogräs i utkanten av den borgerliga rabatten, skriver Norberg. Vi är säkert många som saknar Fredrik Reinfeldt (M) i politiken. Just nu skulle vi verkligen behöva honom som en aktiv och duktig trädgårdsmästare i den borgerliga rabatten. Jag hoppas att min nya partiledare Anna Kinberg Batra höjer rösten snart!

Eskilstuna-Kurirens ledare skriver häromdagen: "Formgren är hemtam i den rasistiska undervegetationen men välkomnas även i vissa salonger. Under sommaren har hon skrivit en gästkrönika på Göteborgs-Postens ledarsida. Hon sitter även med i tidskriften Neos redaktionsråd och förekommer där som skribent. Chefredaktör Paulina Neuding kallade Formgren i går på Twitter, efter att hennes insats i denna härva blivit känd, 'uppskattad medlem av vårt redaktionsråd'. Nu har Formgren lämnat Neos redaktionsråd av hänsyn till tidningen. Men Paulina Neudings reaktion kvarstår. Hur tänkte hon? Vad är det Paulina Neuding uppskattar hos Marika Formgren?

Jag kan bara hålla med Eskilstuna-Kuriren när de så klokt och tydligt påpekar: "Så ser det ut. Etablerade opinionsbildare ger parkettplats och skänker strålglans till en person som tar rasbiologer i försvar och deltar i hets mot journalistkollegor. Det räcker nu. Dessa publicister måste börja hålla rent åt höger. Det måste vara färdiglekt med extremister."