onsdag 15 april 2015

Anna Kinberg Batra (M) är feminist

Moderaterna i Strängnäs kommun har lyckats att välja enbart män på/till alla ordförandeposter som partiet har fått. Det skedde på förra kommunfullmäktigesammanträdet. Moderaterna styr kommunen tillsammans med Socialdemokraterna. Socialdemokraterna har inte haft några problem med att välja både kvinnor och män till att företräda partiet i maktens korridorer.

När jag tog upp problemet i mitt parti innan de kvoterade män till alla toppositioner var det många som inte förstod problemet alls. Flera av mina partikollegor gapflabbade till och med, så löjligt tyckte de det jag sa var. Jag har svårt att se det roliga i att män till stor del fortfarande väljer män. Jag blir inte direkt upprymd av det faktum att mitt parti inte lyfter fram våra duktiga kvinnor

När högt uppsatta Socialdemokrater dryftade frågan om den dåliga, rättare sagt obefintliga, kvinnorepresentationen med Moderaternas politiska ledning i Strängnäs, fick de till svar att vi inte har några kvinnor som vill eller kan ta en ordförandepost. Jag vet faktiskt inte om jag skall skratta eller gråta. Jag säger som en journalist sade; det är inte direkt någon raketforskning att se till att även kvinnor får makt och positioner. Så bäste Jacob Högfeldt man behöver inte vara en raketforskare för att släppa fram kvinnorna!

Dessutom var dravlet/struntpratet om att Moderaterna inte har kvinnor en ren och skär lögn. Det fanns kvinnor som var beredda att axla ansvaret. Men till skillnad från männen blev de inte ens tillfrågade. Amanda Björkman på DN skriver: "Gubbväldens problem är inte att de består av gubbar. Det är att deras manstäta sammansättning avslöjar att andra – mer lämpliga personer – sannolikt har gallrats ut just för att de är icke-gubbar."

För många år sedan startade Ingrid Fäldt (S) och jag det tvärpolitiska nätverket Jenteklubben i Strängnäs. Vi brukar återuppstå vid behov. På under två timmar svarade mer än 20 kvinnor, från olika politiska partier, ja till att komma hem till mig på en tvärpolitisk träff för kvinnor. För första gången under mina 22 år i Strängnäs är det flera än jag i Moderaterna som kallar sig feminist. Alltid något!

Att vissa medelålders män inte vill ge ifrån sig makt är inte så svårt att förstå. Att några medelålders män känner sig utvalda och tror att de är oersättliga är ju inte direkt någon nyhet. Det är svårare att begripa att en hel del kvinnor inte reagerar på detta. Jag rekommenderar boken: "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra".

Min partiledare Anna Kinberg Batra kallar sig feminist. Hon säger att en del tyder på att det finns en könsmaktsordning och att jämställdhetsarbetet måste fortsätta så länge det finns skillnader som inte går att förklara med annat än kön. Äntligen har Moderaterna fått en partiledare som vet vad feminism handlar om. Nu skall vi se till att även maktinnehavande Moderata män i Strängnäs inser vikten av jämställdhet.