fredag 1 februari 2013

En kvinna som tänker...

Jag håller mig kvar vid orden, språket och vikten av att vi förstår varandra. Nästan varje dag får jag läsa något i kvalitetstidningen DN som ger mig något att fundera över; lite näring i vardagen om jag får kalla det så. Man får lust att missionera - Ropen skalla DN till alla! I dag var det Susanna Birgersson som gav näring när hon skriver om Hannah Arendt i artikeln "Utan reflektion blir människan ett monster". Filmen om kvinnan som tänkte skall jag absolut se.

Den alltid lika kloka Erik Helmerson skriver om onsdagens "Uppdrag granskning" och konstaterar att: "Man kan förstå de troende som intervjuas och är starkt kritiska till mediernas fixering vid just islam. Varken 'Uppdrag granskning' eller någon annan tycks just nu vara alls lika nyfiken på kvinnosynen inom katolska kyrkan, judendomen, frikyrkorörelsen eller mer konservativa församlingar i Svenska kyrkan. Men striden mellan fundamentalister och modernister är förstås inte specifik för islam." Det förstår varje tänkande individ. Trångsynta människor finns överallt.

"Totalitarismen skiljer människan från hennes förmåga att tänka och reflektera."

Förra helgen såg jag filmen Call girl. Filmen är inspirerad av den så kallade Bordellhärvan som utspelade sig under 1970-talet, också kallad "Geijeraffären". Jag har läst boken om bordellhärvan "Makten, männen, mörkläggningen". Då är det nog extra svårt att bli imponerad av filmen. Att regissören gjorde Olof Palme till skurk var ju bara för att som Eva Franchell skriver: "Namnet Olof Palme skulle ju till och med kunna sälja filmen utomlands, för vem i ­Oscarsjuryn har hört talas om Geijer ­eller Fälldin?" Det är nog en helt korrekt analys. Man kan ju fråga sig vilken kvinnosyn Geijer och hans gelikar hade?

Inga kommentarer: