lördag 1 december 2012

Rasister finns i alla partier

Läste en intressant ledare i Eskilstuna-Kuriren "Hur kunde de bli FP-politiker i Gnesta?" Två folkpartipolitiker har ertappats med fingrarna långt ner i rasistburken. Hur gick det till undrar ledaren? Ja, hur kan man ställa sådana naiva frågor, undrar jag? Det finns rasister i alla partier. Att tro att folkpartiet skulle vara något undantag är ju märkligt. När jag var ordförande i teknik- och fritidsnämnden blev jag påhoppad av en högt uppsatt folkpartist i Strängnäs just i en fråga som gällde en invandrare. Jag gav ett tillstånd i en fråga som gällde en invandrare, som i sin tur fick en aktiv folkpartist att gå i taket. Att denna folkpartist har främlingsfientliga åsikter kan inte vara okänd för eller inom partiet. Men, de kan nog inte göra något åt saken då personen antagligen inte är ensam om denna inskränkthet och okunskap i partiet.

Det finns även en mycket högt uppsatt centerpartist i Strängnäs som är en riktig islamofob. I små städer finns det allt i alla partier, det tillhör liksom idyllen eller snarare så är det baksidan på trygghetsmedaljen. I den trygga och mysiga gemeinchaften så finns även intoleransen för olikheter. Om det nu skulle vara någon nyhet! Om nu den folkpartistiska tidningen Eskilstuna-Kuriren inte vet hur det ligger till så är det antagligen endast ett tecken på att den inte vill rota i eländet? Man kan ju får svar man helst inte vill ha.

Maria Ferm (MP) skriver på Brännpunkt i SvD: "Men på samma sätt som det finns en risk med att tro att rasismen är koncentrerad till vissa kommuner eller vissa delar av landet är det farligt att tro att endast Sverigedemokraterna, eller deras väljare, är rasistiska. Vi missar i så fall att det finns en utbredd strukturell rasism och diskriminering i hela samhället. Det finns också en risk med att tro att alla som röstar på Sverigedemokraterna gör det av rasistiska eller migrationspolitiska skäl. Vi riskerar då att missa att vi måste adressera de reella samhällsproblem som människor är oroade över, men felaktigt skyller på invandringen; som otrygghet, arbetslöshet och försämringar av välfärd och trygghetssystem. Och vi riskerar att missa det utanförskap vissa känner som är grunden för kritiken mot 'etablissemanget'."

Ja, vill man inte se riskerar man att missa mycket!

Inga kommentarer: