fredag 30 november 2012

Har det fullständigt gått dig förbi?...

Underbart kloka Britta Svensson skriver: "Vad tar det åt er? Har ni glömt Martin Luther King, Rosa Parks och medborgarrättsrörelsen? Har det fullständigt gått er förbi att alla människor är lika värda? Rasism är fult, dumt, trist, ohyfsat och för det mesta olagligt.Det sägs så mycket hela tiden, men ibland tycker jag att det liksom klingar till av en ren ton. En sanning sägs. Någon skrev att 'alla människor är rasister'. Ja, jag tror faktiskt att det är så, mer eller mindre. I stället för att tävla om vem som är mest anti-rasistisk, kan vi utgå ifrån att vi är lika usla allihop, i grunden. Även en inbiten globetrotter kommer någonstans ifrån, och är född med vissa värderingar. Ingen hinner leva i och lära sig förstå varenda lokal kultur som finns på jorden." Alla människor har fördomar. 

Akkurat! Ingen av oss hinner leve i och lära oss förstå varenda kultur som finns på vårt jordklot. Rasism finns överallt. Jag kommer ihåg när jag var på Malta 2008. Infödda malteser var livrädda för svarta människor; människor som kom i flyktingbåtar från Afrika och sökte skydd från fattigdom och förtryck ansågs var farliga på något sätt. Jag minns när jag som liten flicka i Norge läste tidningen. De enda invandrare som beskrevs i tidningen då var finnar och då oftast i artiklar där det stod att någon finne hade druckit för mycket sprit och stuckit ner någon med kniv. 

En pakistansk kollega jag arbetade tillsammans med på Hallanstalten i Södertälje berättade för mig att han hade lärt sig under sin uppväxt i Pakistan att vi nordiska kvinnor var horor. Nordiska kvinnor sprang nakna runt på gatorna och låg med precis alla. Det var vad han trodde också när han som vuxen flyttade till Sverige. Jag tittade på honom som om han var helt dum i hela huvudet när han berättade detta för mig. Sen insåg jag att han inte kunde stå till svars för vad han hade blivit lurad att tro när han var ung. Han visste nu att detta var lögn och förbannad dikt och det är väl det viktigaste? Det att vi kan utvecklas och få nya kunskaper är väl ändå det som räknas? Eller vad säger ni? 

Begreppet rasism täcker inte allt vad det här handlar om. Det handlar om fördomar. Kalla det brist på tolerans för olikheter. Det kan vara olikheter mellan nationer, mellan samhällsklasser, mellan kvinnor och män, mellan generationer osv. Min pappa fick känna på hur det var att vara utböling i en liten bondhåla i Norge. Han blev till slut accepterad och han blev även en respekterad politiker i kommunen innan han dog 44 år gammal. Vi barnen fick känna på hur det var att växa upp utan mamma. Pappa blev änkeman när han var endast 32 år. 

Jag fick uppleva hur många fördomar som helst när jag som 25 år gammal norska flyttade till lilla Strängnäs i Sverige. Nu 20 år senare har jag träffat på flera med mig jämnåriga infödda Strängnäsbor som lämnade stan i samma veva som jag flyttade hit. De beskriver sin egen födelsesort som en död och inskränkt stad. Så upplevde i alla fall de sin stad på 90-talet när de rymde härifrån. Jag kan bara bekräfta deras upplevelse, så var det verkligen 1992, en ganska inskränkt och intolerant stad mötte oss som kom hit. Det var kärleken till min underbara svenska man Pontus som ledde mig hit. Hade jag vetat hur svårt det skulle vara att slå sig in i gemenskapen i Strängnäs så hade jag bett min man flytta till Norge i stället. Det kan jag garantera. 

Britta Svensson frågar: "Vad är det som gör att ni är så många som så gärna offentlig vill spy ut er rasism?" Jag vill ändra lite på frågan. Vad är det som gör att ni är så många som är så förbaskat intoleranta? 


1 kommentar:

Mats Werner sa...

För att bli "Mariefredsbo" när vi flyttade dit 1970, krävdes på fullt allvar fyra generationer! Så om mina barnbarn stannar kvar och får barn så kan deras barn möjligen accepteras. Men vill det sig illa så kanske inte vi räknas eftersom vi inte var infödda, så då dröjer det en generation till!
Noll-åttor och utbölingar har alltid funnits i vårt land och säkert motsvarande i andra länder. Det är inte ens säkert att det måste vara av ondo. Illa blir det först när vi inte nöjer oss med att betrakta dessa som "annorlunda" utan som "sämre". Att de människor som lever på andra ställen och i andra länder är annorlunda ska vi bara vara hjärtans tacksamma för. Så trist det vore om alla var precis likadana överallt. Inte nog med att vi nu äter samma hamburgare i alla länder och att våra hus och möblemang börjar se likadana ut, "svenska" köttbullar serveras överallt och här i Sverige kan Du få mat från alla upptänkliga länder runt hela världen. Vi delar alla samma musik och litteratur. Snart börjar man fråga sig varför man överhuvudtaget ska resa någonstans. Förr talade man om att den som reste hade något att berätta. Så är det snart inte längre. Tack och lov är fortfarande vädret och människorna annorlunda!