tisdag 28 augusti 2012

Den omtalade twitterkonversationen

Jag går ofta in på kloka Mary X Jensens blogg. Rörande Moderaten Thomas Böhlmark grodatwitter skriver hon:


"I know that you believe that you understood what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
(Robert McCloskey) 

Det återaktualiseras ständigt. Nu senast i samband med en kort diskussion på twitter. En moderat ung man använde ordet klappturk och vips så var drevet igång och han utsågs till rasist och dessutom började det handla om att det nog stod för alla moderater det där. Nu måste Fredrik Reinfeldt fram och verkligen tala om var partiet står osv osv... Ni vet hur det blir. Det finns ingen ände, det blir tidningsartiklar och bloggar. Det får stora proportioner, bytet ska läggas ned till varje pris och helst ska partiledaren ryka också. Rasistspåret togs genast fram." 

Thomas Böhlmark är ansvarig för Moderaternas kommunikation i sociala medier och sent på lördagskvällen så deltog han och Moderaten Maria Hagbom (politisk sekreterare i Tyresö kommun) i en twitterkonversation där han kallar Socialdemokraten Nalin Pekgul för "klappturk".  Hennes bror, Kurdo Baksi, säger till Aftonbladet att det handlar om ett rasistiskt påhopp. Den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld säger till SvD: "Det finns ju andra som gjort bort sig på sociala medier men det som gör det här speciellt är ju att det är en person på en hög nivå som också har huvudansvaret för just aktiviteter på sociala medier. Det finns ingen annan på den nivån som blamerat sig på det här sättet. Rent strategiskt borde han ju kunnat förutse de negativa reaktionerna."

Både Thomas Böhlmark och Maria Hagbom (den aningslösa) var totalt omdömeslösa i den här omtalade twitterkonversationen, ingen tvekan om saken. Att ta fram rasiststämpeln så fort någon säger eller skriver något olämpligt och osmakligt om en invandrare blir i alla fall fel. Ordet "klappturk" har använts i rasistiska sammanhang. Men, är det någon som verkligen tror att Thomas Böhlmark är rasist? Jag tror inte att han är rasist och jag tror faktiskt inte att någon annan tror det heller. 

Eskilstuna-Kurirens ledarsida skriver: "Men hur tänkte Böhlmark när han använde ett uttryck från den rasistiska undervegetationen för att angripa en politisk opponent – eller var det att imponera på de moderata twittervännerna? Och hur resonerade Hagbom som svarade med ett glädjeskutt? Sådana uppriktiga förklaringar, som berättar hur och varför, är tusen gånger mer värda än symboliska ursäkter och rätt meningslösa försäkringar att det inte var 'rasism menat'." Ja, hur tänkte de? Förmodligen tänkte de inte alls. De var antagligen bara oerhört dumma och okunniga. Att Maria Hagbom inte ens visste att Nalin Pekgul är kurd säger ju något om Hagboms politiska kunskapsnivå.

De som förmodligen applåderar mest just nu är nog tyvärr Sverigedemokraterna. Om jag som norska skulle kalla de för "klappsvenskar" är jag rasist då? 

3 kommentarer:

Anonym sa...

This is a topic that is close to my heart... Take care!
Exactly where are your contact details though?

Here is my web blog :: Choice treatment options with regard to gynecomastia

Anonym sa...

Yes! Finally someone writes about a beautiful mind beth moore.


my web site; The various drugs intended for " moobs " therapy

Anonym sa...

Greate article. Keep posting such kind of information on your site.
Im really impressed by your blog.
Hello there, You've done a great job. I will certainly digg it and individually suggest to my friends. I am sure they'll
be benefited from this web site.

Feel free to surf to my blog Increased Estrogen Level Causes Man Boobs