fredag 4 maj 2012

Mattias Askerstedt (MP) och "white trash"

Mattias Askerstedt (MP), vice ordförande i kommunfullmäktige i Strängnäs kommun, twittrar: "Blev precis bortrökt från kennelklubben. Sällan jag sett så mycket whitetrash på samma ställe. En cigg i varannan mungipa!"

Begreppet förklaras på Wikipedia: "White trash (engelska vitt skräp) är en starkt nedsättande benämning från USA på ljushyade personer med låg social status. Personer som sägs vara white trash har ofta svag ekonomisk situation, låg bildnings- och utbildningsnivå samt ett ointresse för samhälls- och kulturfrågor. Ett slags allmän smaklöshet brukar också förknippas med begreppet. I populärkulturen framställs white trash ofta som överviktiga med många barn och dålig hygien. Personer med ordnade ekonomiska och sociala förhållanden, men med en folklig och osofistikerad framtoning, är dock inte white trash i ordets egentliga bemärkelse."

Mattias Askerstedt säger till tidningen: "Det här blir ju jättedumt att det ska stå i tidningen. Det var mer känslan av att man helt obekymrat drog upp en cigg när man stod vid en barnvagn och en treåring och inte tänkte sig för." Det kanske även var jättedumt att skriva så på twitter? Man kan ju undra vad Mattias Askerstedt tänkte när han valde att kalla folk (i det här fallet rökare) för white trash? Han vill kanske profilera sig som politiker? Bli lite mer känd inför nästa val? Eller är han bara en "nyfrälst" före detta rökare, som ser ner på de som är kvar i sitt nikotinberoende? Oavsett vad så är det fruktansvärt att en folkvald politiker använder så nedsättande uttryck om sina medmänniskor.

5 kommentarer:

Mona S Ahlin sa...

Rökare är verkligen "white Trash"

Anonym sa...

Jag tror inte det handlade om att folk röker eller har nikotinberoende. Det handlar om att de tänder cigaretten framför ett barn utan att överhuvudtaget bry sig om att fråga om det är ok. Själv får jag enormt svårt att andas om jag vistas i rök och får medicinera extra dagar i rad. Klart som tusan jag blir sur på folk som inte bryr sig utan bara röker för att de är utomhus. Är det en kan man utan problem be om hänsyn och får ofta bra respons på det, är det flera rökare så är det bara att gå därifrån (utrökt helt enkelt). Kanske kallar jag dem inte white trash, men utan tvekan så tycker jag att de är oerhört egoistiska och jag ogillar det starkt. Gör det så framför ett barn så skräder jag inte heller orden om hur puckade de är.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym. Jag förstår att man kan bli sur på folk som röker för nära där man står, fast det är utomhus. Att tycka att det är dumt eller puckad som du skriver är det väl flera som gör. Men som du själv säger så skulle inte du heller, fast du är känslig för tobaksrök, kalla människor för white trash. Det var uttrycket jag hade synpunkter på. Det låter som om Mattias ser ner på andra människor när han säger så.

Anonym sa...

Tycker väl ändå att du Margit kastar sten i glashus när du själv var i blåsväder så sent som i Mars.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym. Har tänkt mycket på din kommentar. Undrar hur eller vad du menar? Skall man hålla tyst om man själv har varit i blåsväder någon gång? Det finns gränser för vad man får kalla folk, tycker jag. Vad tycker du?