fredag 18 maj 2012

Bjud inte in mörkermännen till TV-soffan!

Jag blev också upprörd när jag såg "uppdrag granskning" den 16 maj 2012. Programmet handlade om "Vilka värderingar sprider muslimska ledare i svenska moskéer?". Det framkom att imamer i Sverige uppmanar kvinnor som blir slagna av sina män att inte anmäla det till polisen, att de accepterar månggifte och annat som strider mot svenska lagstiftning. När jag såg programmet tänkte jag, detta är väl ingen nyhet?! Merit Wager har helt rätt när hon skriver på newsmill: "Allt som framkommer i programmet är väl känt sedan länge. Det finns hundratals klipp på YouTube som visar att imamer i moskéer i hela världen säger exakt samma sak som de inspelade imamerna i Sverige. Det är en absolut och hundraprocentig omöjlighet att de nu så indignerade ministrarna, bland dem Birgitta Ohlsson, Erik Ullenhag och Stefan Attefall, inte skulle ha känt till detta innan SVT så sent som nu, i maj 2012, uppmärksammar det." Jag tänkte detsamma när jag läste Birgitta Ohlssons kommentarer på face-book efter programmet, där det lät som om detta var en nyhet för henne.

Merit Wager skriver vidare: "De flesta svenska politiker och journalister har i alla år på något underligt sätt levt i tron att varje asylinvandrad, oavsett bakgrund, grad av utbildning och religiositet, omedelbart blir en svensk sekulariserad demokrat så snart han/hon sätter sina fötter på svensk jord." Ja, är det inte märkligt?

Samtidigt var programmet mycket snuttifierat, vinklat och begränsat. Det framgick att det finns 400 000 muslimer i Sverige. Varför blev då ingen sekulariserat muslim intervjuat? Varför drar man alltid fram de mest extrema? Jag har bloggat om det tidigare; att det är på tiden att de kloka och förnuftiga från alla samhällets olika grupper får plats i TV-sofforna, på debattsidorna och i andra diskussionsforum.Nima Dervish påpekar på newsmill: "Problemet i Sverige idag är att för mycket fokus läggs på tveksamma muslimska aktörer medan solklart progressiva muslimer hamnar i skymundan." Ja, det är ett stort problem. Det göder fördomarna; det göder partier som SD.

Cherin Awad skriver: "Det spelar roll för oss, om du som utomstående får bilden av att dessa mäns åsikter, som de framställdes i Uppdrag granskning är en del av islam. Att vi nöjer oss med att bli representerade av personer som tycker det är okej att slå och våldta sin fru. Det spelar särskilt stor roll när Uppdrag granskning väljer att inleda reportaget med att påpeka att moskéer får bidrag. Och att moskéer över huvud taget får tillstånd av politiker att byggas. Som att lösningen på kvinnomisshandeln låg i att begränsa antalet moskéer. Jo, det spelar roll." Ingen tvekan om att programmet påverkar människors bild av muslimer generellt. Det är bara att läsa på bloggar och på face-book. Direkt efter Uppdrag granskning så frodades hatet fritt i dessa forum.

Nima Dervish skriver: "Förra veckan, under sin bokturné i Indonesien, attackerades Irshad Manji av islamiska extremister beväpnade med järnrör. Regnbågsnyanserna på blåmärket som hennes assistent hade på armen fem dagar efter attacken visar att det hela hade kunnat sluta mycket illa, om inte progressiva indonesier hade bildat en mänsklig ring och skyddat Manji med sina egna kroppar. Inte ett ord om det i svensk media. Det är helt rätt att svenska moskéer som inte följer lagen granskas och avkrävs svar, men ovannämnda progressiva muslimer som med risk för liv och lem kämpar för ett friare samhälle förtjänar minst lika mycket medieuppmärksamhet som våra mörkermän med kluvna tungor." Läs hela hans artikel på newsmill, den är läsvärd och informativ. Erik Ullenhag (FP) och andra nämnda ministrar borde definitivt läsa den.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet är inte att "Uppdrag Granskning" har gjort sitt jobb.
Problemet är att "Uppdrag Granskning"-redaktionen gör ett ganska klent jobb.
Som jag ser det, utifrån mina erfarenheter av att röra mig i muslimska miljöer sedan drygt 30 år, är att reportageupplägget är vad man brukar kalla för "tendesiöst". Det var verkligen ingen hög journalistfaktor på detta reportage.
"Uppdrag Granskning" sökte som vanligt maximal uppmärksamhet - och fick det.
Och nu hänger det oftast okunniga "drevet" på.

Anonym sa...

Ursäkta att jag glömde att signera det förra inlägget. Det var jag: Peter Hjukström i Mariefred

Carl sa...

Skönt att sanningen kommer fram om muslimerna i Sverige...

Anonym sa...

Så dumt så jag häpnar:( Ge en enda anledning till att dessa fruktansvärdt vidriga män inte ska dras fram i ljuset. Att vi över huvudtaget vräker in miljoner till dessa ljusskygga moskeer, där kvinnorna är tvugna att gömma sig bakom skynken och draperier för att få vistas, är INTE ok. Hur du kan tycka detta är ok tycker jag är mycket skrämmande. Jag har ansett att du för det mesta har bra och snda åsikter, men, nej, inte nu längre. Så besviken på dig.
**Islam är en religion och islam är en ideologi.
Islam gör dessutom anspråk på att vara den enda sanna läran och vill styra människors liv in i minsta detalj. Det har inte gått så bra, vi har facit under 1 400 års arabisk imperialism och i världens 57 islamska länder. De länderna är alla sociala och mänskliga katastrofer. Därför ska islam diskuteras, kritiseras och motarbetas. Det är inte svårt att förstå varför muslimer blir så upprörda över detta. De kan nämligen inte försvara sig utan att ljuga**

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Nu har ju inte jag sagt att det som kom fram i programmet inte skall dras fram i ljuset. Jag tycker att det är bra att allt detta kommer fram. Det jag har synpunkter på är att alldeles för många av dessa mörkermän får plats i våra TV-soffor och jag är övertygad om att de flesta muslimer som bor i vårt land inte alls är som dessa. Det finns tillräckligt med fördomar, dessutom så får "fel" grupp för mycket uppmärksamhet. Om man i stället väljer att intervjua människor som har sunda värderingar så får de påverka mer. Det är vad jag tror på.