onsdag 25 januari 2012

Konsultskandalen i Strängnäs...

En oppositionspolitiker skriver: "Som politisk tjänsteman vare sig bör eller får man i sin roll ta politisk ställning i olika kommunala frågor som man nu gjort och använt sig av kommunens hemsida för att ta politisk ställning från tjänstemannanivå." Det är absolut korrekt. Tjänstemän skall inte lägga sig i den politiska debatten. Att dessutom använda kommunens hemsida för detta ändamål visar på så dåligt omdöme som man knappt vet vad man skall säga.

Det fyndiga i alltihopa var att samma debattör skickade sin artikel till kommunen för att få den publicerad på hemsidan. På samma sätt som tjänstemännen hade gjort. Men där fick han alltså nobben. Hemsidan skall inte användas för debatt blev svaret.

Ledarskribenten Alex Voronov skriver: "När cheferna tog kommunens webbplats i anspråk för att ge sig in i debatten, öppnade de för att andra skulle kräva samma utrymme. Men det går ju inte för sig att i Strängnäs kommuns skyltfönster visa upp kritik från politiker mot de högsta tjänstemännen. Alltså tvingas kommunikationschefen slå knut på sig själv för att förklara att ett inlägg i debatten inte är ett debattinlägg."

Det kan inte vara lätt att göra rätt när man redan har gjort fel. Voronov skriver: "Om de inte reflekterat över det tidigare så är det väl nu som Mattias Johansson, Lillemor Bylund, Bengt Gustafsson, Laszlo Nemedi, Marie Jonsson, Lars Nykvist och Anna Stenström-Jonsson bör fråga sig själva: Var det där uttalandet en så bra idé, egentligen?" De kanske kan ge oss svar på det när de träffar kommunens ledande politiker under två strategidagar nästa vecka. Blir spännande att se och höra. Eller är det kanske så illa som Patrick Baltatzis skriver på sin blogg: "Tjänstemännen har låst dörren till kommunhuset och kastat bort nyckeln."

Inga kommentarer: