söndag 8 januari 2012

Av födsel och ohejdad vana

Första gången jag hörde uttrycket "av födsel och ohejdad vana" tyckte jag det lät så gulligt. Jag tror inte vi har ett liknande ordspråk på norska. När jag kom till Sverige 1993 så såg Sverige fortfarande ut som ett land där människor mer eller mindre gick i sina förfäders fotspår både yrkesmässigt och partimässigt.

Peter Wolodarski skriver i DN: "Så sent som 1982 hade 60 procent av väljarna ett slags partiidentitet. Man inte bara röstade på S, M eller C utan såg sig själv som socialdemokrat, moderat eller centerpartist. Den andelen har sjunkit för varje val och landade år 2010 på 28 procent, alltså mer än en halvering. De interna spärrarna för att bryta ett gammalt röstmönster har lättat. Denna utveckling har särskilt drabbat Socialdemokraterna som historiskt byggt sina framgångar på att ha starka stödtrupper runt om i samhället som identifierat sig med rörelsen. Som 'sosse' handlade man på Konsum, var med i facket, hade försäkringar hos Folksam, gick i studiecirkel hos ABF, såg till att bli jordfäst av Fonus. Socialdemokratin var en massrörelse och ett sätt att leva från vaggan till graven."

Jag tycker det är en sund utveckling att folk börjar tänka själva; att indoktrineringen har börjat släppa taget i den svenska befolkningen. Många hävdar att Sverige har blivit ett kallt land där folk inte längre bryr sig om varandra. Det är inte sant att Sverige har blivit ett land där vi bryr om mindre om samhällsfrågor. Wolodarski skriver: "Svensken år 2012 är till och med något mer intresserad av politik än svensken på 1960-talet, och misstron mot politiker som växte fram på 90-talet har gått tillbaka. Vi verkar åter lita på våra folkvalda. Den stora förändringen är att vi inte längre är beredda att inordna oss i kollektiv som förr. Klasstillhörighet och sysselsättning avslöjar inte politiska sympatier som tidigare."

Människor vill i dag vara oberoende eller låt oss kalla det självständiga. Wolodarski skriver: "Den enskilt största väljargruppen i dag är de som definierar sig som 'oberoende' (39 procent i senaste valet, 16 procent 1982), medan de som röstar av slentrian på ett parti för att man alltid gjort det är på väg att försvinna (24 procent 1982, 6 procent 2010)." Det blir spännande att se om den utvecklingen håller i sig till valet 2014. Det finns ingenting som tyder på att det inte skall ske. Partierna måste anstränga sig för att behålla sina väljare. Någon medfödd partilojalitet finns inte längre. Moderna människor gör inte saker av födsel och ohejdad vana fast det låter så gulligt.

1 kommentar:

Anonym sa...

låter härligt att detta indoktrinerade folk börjar vakna och se sig om istället för att lydigt bara hålla med rätt tyckare. det är därför jag inte går med i något parti margit! det blir så himla jobbigt att byta hela tiden när det är dig som jag vill rösta på(:
muko