måndag 23 januari 2012

Alkoholpolikliniken i Strängnäs stängd

I dagens tidning kan vi läsa att alkoholpolikliniken i Strängnäs stängdes vid nyår. Socialchefen Bengt Gustafsson säger till tidningen att skälet till nedläggningen är att landstinget har sagt upp avtalet. Landstinget hänvisar till det fria vårdvalet och att man numera har fyra vårdcentraler i Strängnäs kommun och att de i sin tur inte vill vara med och driva kliniken. Därför måste de stänga kliniken, säger Aina Nilsson, som är divisionschef för primärvården på landstinget Sörmland. Har landstinget gjort en konsekvensutredning innan de fattade det här beslutet?

En nykter alkoholist, som under tio års tid har gått till alkoholpolikliniken, säger till tidningen: "De som gick på kliniken visste när de hade öppet, det var så lätt att slinka in och antabus-tabletterna var gratis. På vårdcentralerna kostar det pengar och sedan måste man gå till apoteket. Om man är alkoholist och har 200 kronor på fickan så är det lättare att köpa brännvin i stället för att gå till apoteket och använda pengarna där." Socialtjänstens chef för individ- och familjeomsorgen, Annica Westling, bekräftar att det finns de som inte kommer att ta kontakt efter denna ändring. Det är förödande både samhällsekonomiskt och för de individer som nu kommer att hamna utanför hjälpsystemet. Att spara på de svagaste är cyniskt. För det är så att när alkoholen och/eller andra droger helt tar över så blir individen svag och utsatt.

DN skriver: "Olivia Tryggs pappa var den framgångsrike reklamaren från Djursholm som alla avundades. På bara några år förlorade han allt och söp ihjäl sig. Nu föreläser Olivia i Stockholms skolor och lanserar en barnbok för att hjälpa andra barn med alkoholiserade föräldrar. 'Mitt mål är att knäcka alla fördomar.'" Och det är just fördomarna som kan göra det svårt för en alkoholist att sätta sig i ett väntrum på en av våra vårdcentraler tillsammans med folk som söker hjälp med mer accepterade besvär som tex halsfluss eller ett benbrott.

En kvinna berättar i SvD: "Efter att ha druckit några glas vin varje dag i över tio år fick Margareta veta att hon drabbats av skrumplever. Sedan dess håller hon sjukdomen hemlig för omgivningen. – Det är tabu och förknippas med alkoholism. Men jag var aldrig beroende och har alltid haft kontroll över mitt drickande." Frågan är hur mycket kontroll man har över sitt drickande när man dricker några glas vin varje dag? Alkoholismen ökar i Sverige. Kombinationen av den traditionella helgfyllan och sydländsk vardagsdrickande har inte gjort saken bättre.

DN skriver: "Svensken har gått från helgfyllan till att dricka när det passar, inte sällan varje dag. Ett farligt beteende, varnar forskare. Framför allt för kvinnor. Alkoholkonsumtionen har ökat med 10 procent sedan 1997, visar en studie som presenterades på mage-tarmkongressen i Stockholm." Toppen nåddes 2004 sen har det minskat något igen, trots det har Rolf Hultcrantz, professor i medicin vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, svårt att hoppa jämfota av glädje. Han hävdar att det är farligare att dricka varje dag. Jag tror att han har rätt.

Det jag ville komma fram till är att med tanke på hur det ser ut så är det orimligt att stänga alkoholpolikliniken i Strängnäs. Jag är tveksam till att landstinget överhuvudtaget har gjort en konsekvensanalys och har de mot förmodan gjort det skall jag läsa den med stort intresse.

Inga kommentarer: