torsdag 24 november 2011

3000 namnunderskrifter för en folkomröstning

Ordförande i barn- och utbildningsnämnden Fredrik Lundgren (FP)
Engagerade, upprörda och besvikna föräldrar har samlat in 3000 namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning i skolfrågan i Strängnäs kommun. På bilden ser ni Mats Persson, förälder på Finningeskolan, lämna över pärmen med alla underskrifter till barn- och utbildningsnämndens ordförande Fredrik Lundgren (FP). Överlämnande av underskrifterna skedde på kommunhuset klockan 17.45 i kväll. Flera av de drabbade föräldrarna och deras barn var tillstädes.

Fredrik Lundgren predikade länge och väl om att hans beslut var det absolut bästa för skolan och deras elever. Han påpekade noga, flera gånger, att man måste vara väl insatt i skolfrågan för att kunna förstå beslutet. På samma gång ursäktade han sig med att han hade suttit i barn- och utbildningsnämnden endast sedan 1 januari år. Så skolans historia och tidigare tagna beslut ville han inte svara för. Han hade mage att påstå att han har 90 procent stöd av Strängnäs röstberättigade för sin omorganisation. Detta något märkliga utspel gjorde han mot bakgrund av att de 3000 insamlade underskrifter motsvarar enbart 10 procent av de röstberättigade i kommunen. Dessa underskrifter har samlats in under väldigt kort tid. Enligt kommunallagen behövs endast 10 procent. Hade föräldrarna varit medvetna om hur Fredrik Lundgren skulle raljera över detta så hade de nog samlat in ännu flera underskrifter.

Nu skall ärendet beredas i kommunstyrelsen för att sedan skickas till kommunfullmäktige. Sen behövs endast en tredjedel av ledamöternas röster för att rösta genom beslut om en folkomröstning. Detta kan tidigast ske, enligt Fredrik Lundgren, i augusti/september nästa år och då är omorganisationen redan genomfört. Fredrik Lundgren beklagade sig över att en folkomröstning kommer att kosta en massa skattepengar och det helt i onödan, enligt honom. De närvarande föräldrarna kontrade med att inget av det här hade behövt hända om Fredrik Lundgren och company hade fört en dialog med föräldrarna innan beslut togs. De hade önskat sig en mer lyssnande politisk ledning. Fredrik Lundgren påminde föräldrarna om att de kan rösta bort honom till nästa val. Kan konstatera att det är en mager tröst för de drabbade. Mer kommer i tidningen i morgon. Tidningens reporter Kristina Levin var där.

6 kommentarer:

Peter L sa...

Som före detta elev till Fredrik Lundgren vill jag bara påpeka att han är en av de mest intelligenta och allmänbildade personer jag mött. En god pedagog, med extremt genomtänkta idéer såväl om kunskap som om skola och utbildning. Naturligtvis kan du Margit raljera över honom på samma sätt som du beskyller honom för att göra, men det motsäger inte det faktum att vi behöver fler politiker som besitter den kunskap och intelligen som Fredrik mig veterligen besitter. Det kan inte nog påpekas.

Margit Urtegård sa...

Hej Peter L

Min son har haft Fredrik Lundgren som lärare och du har helt rätt han är en mycket duktig och intelligent lärare, inget snack om den saken. Som politiker har han dock mycket kvar att lära, tex att lyssna på sina väljare. En av föräldrarna sa i kväll att han hade blivit glad när Fredrik Lundgren blev ordförande i barn- och utbildningsnämnden, han hade haft stora förväntningar på Fredrik. Nu var han inte lika glad, om jag får säga så. Lyhördhet är lika viktigt som intelligens, speciellt i politiken, men det vet du säkert redan.

toksossen sa...

sinnesjukt med folkomröstningar...

Mats Persson sa...

Håller med om Margits svar om Fredrik, Han har en drivkraft i de han gör, men i detta fall har han varit lite ”för driven” och totalt lagt empatin för föräldrarnas & invånares åsikter på hyllan.

Mats Werner sa...

När Fredrik kom in i politiken hade åtminstone jag förhoppningar om ett lokalt Folkparti som åter skulle gå i takt med sitt moderparti. Och länge hade vi de bästa kontakter. Men dessvärre svängde han och när Kommunalrådsposten drabbade honom innebar det dödsstöten för den "mjuka" och resonabla FP-delen av honom. Makten korrumperar?

Tommy sa...

"Fredrik Lundgren påminde föräldrarna om att de kan rösta bort honom till nästa val". Ett sådant uttalande innebär ju att INGEN i hans parti kommer att få några röster i nästa val för VEM vill ha något med folkpartiet att göra överhuvudtaget efter nästa val? Fredrik L:s arrogans i denna hantering kommer att drabba alla hans partikamrater i slutändan.