söndag 30 oktober 2011

Vuxenskolk är en del av problemet

Jag är inte direkt någon monarkist. Jag tycker det är fel att människor föds in i någon position. I ett liberalt samhälle borde det inte vara så. Oavsett vad så blev jag imponerad av drottning Silvia efter att ha läst intervjun med henne i SvD den 17 oktober. Intervjun handlar om föräldraansvaret och jag delar drottningens åsikter om de vuxnas ansvar för sina barn. Hon säger bland annat: "Jag undrar ibland om man släpper barnen för tidigt." Och det är just det många föräldrar gör; de släpper sina barn för tidigt.

En god vän av mig sa en gång att det borde stå skrivet i alla tonåringars panna något i stil med "tillfälligt ur funktion på grund av att ombyggnad pågår". Det ligger mycket i detta. När jag själv bodde på ett flickhem i början av 80-talet hade vi flickor gemensamt att vi alla hade blivit svikna av vuxenvärlden. Det paradoxala i det hela var att samtidigt som vi hade ett mycket lågt förtroende för just vuxna människor så hade vi alla ett enormt vuxenkontaktbehov. Det var svårt att kombinera dessa motstridiga känslor. I denna kamp är det viktigt att inte ännu flera vuxna sviker.

Alla som har varit eller är tonårsföräldrar vet att det inte är lätt. Jag har ofta lite nedlåtande blivit kallad för hönsmamma. Jag har varit och är det man ibland kallar för en närvarande förälder. Jag frågar mina barn om allt möjligt. Jag pratar med mina barn om stort sett allt. Jag vill veta hur de tänker och hur de känner. Jag har ganska bra koll på deras vänner. Hur de är och hur de har det. I min värld finns inte begreppet mina barn och dina ungar. De är våra barn, vår framtid.

1994 grundade drottning Silvia organisationen Mentor; en organisation som skall förebygga ungdomars användning av alkohol och droger. SvD skriver: "Enligt Mentor är tillgången till vuxna, inte minst föräldrarna, en av de viktigaste skyddsfaktorerna. Men så är det inte för alla i Sverige, har organisationen kartlagt, och använder begreppet vuxenskolk. Drottning Silvia preciserar det med tidsbrist, att vara alltför upptagen, ofta bortrest. Kanske sköter man kontakten med barnen över mobilen – för att vi i vår tid har en tendens att betrakta de yngre som 'så självständiga'." Barn är inte självständiga. De behöver vuxna som sätter gränser och ger de kärlek. Fungerande familjer är fundamentet i samhället.

När jag år 2008 började arbeta på ett flickhem (ett SIS-hem för tjejer mellan 12-18 år) var mitt yngsta barn 15 år. Flera av tjejerna var i samma ålder som min son. När de fick veta att jag hade en 15-åring hemma så frågade de om hur ofta han festade och så. Jag svarade att min son inte gick på fester och att han absolut inte drack alkohol. De tittade på mig som om jag kom från yttre rymden eller något och påstod att det inte alls var normalt att en femtonåring inte hade druckit skallen av sig än. Jag har nattvandrat mycket i Strängnäs, särskilt under de åren jag satt i socialnämnden. Tillsammans med polis och socialsekreterare fick jag se alldeles för många unga överberusade personer på stan. Var var föräldrarna?

Mina barn är inga änglar. De har också testat gränserna. En valborgsmässoafton fick jag hämta en av mina telningar, som då endast var 16 år, som hade druckit starköl hemma hos en kompis. Mitt barn kom inte hem då det skulle och jag ringde upp mamman till kompisen som min 16-åring var hos. Jag blev utskälld för att jag väckte henne, klockan var nära midnatt. Hon tyckte att vi skulle lita på våra tonåringar. Hon fortsatte skälla när min man och jag klev ur vår bil utanför hennes hem tjugo minuter senare. Hennes barn och vårt barn stod också där, båda var berusade. Men, hennes nattsömn var uppenbarligen viktigare än barnen. Jag kan fortfarande inte begripa hur hon tänkte. Det som oroar mig är att jag vet att hon inte är ensam om att göra så här. Huruvida det är likgiltighet, rädsla eller okunnighet som ligger bakom kan jag inte uttala mig om. Min ståndpunkt är att det är bättre att ställa en fråga för mycket till våra ungdomar än en för lite. Jag är heller en tjatig hönsmamma som bryr sig om sina barn än en som vill vara "kompis" och populär.

SvD skriver: "Nu är inte längre alkohol vanligast bland tonåringar som behöver akut hjälp i Stockholm. I våras uppgav en majoritet av de ungdomar som kom in till Maria Ungdom för behandling att cannabis är huvuddrogen." Detta är verkligen oroväckande. Jag har själv pratat med flera ungdomar om detta och det är uppenbart att drogliberalerna har vunnit mark. På 80-talet var folk medvetna om vilka skador dessa droger kunde ge och nu glorifieras desamma. Genom att röka hasch eller mari­juana under tonåren riskerar man att hjärnan inte utvecklas till en vuxen persons hjärna, det har forskare kommit fram till.

8 kommentarer:

Mats Werner sa...

Mycket klokt och insiktsfullt skrivet , Margit! Det är tack vare att det ännu finns en och annan förälder som Du som det finns ett visst hopp om framtiden.

Anonym sa...

Jätte bra skrivit, verkligen. Det var en lättnad att höra att du som förälder har sådana insikter. Om alla förälder var som du tror jag att samhället skulle se lite annorlunda ut när det gäller tonårigas problem!

Anonym sa...

Har ni funderat på att sluta föröka er?

Anonym sa...

tack för det kloka inlägget. jag var själv en jobbig morsa som inte släppte taget helt och hållet. skäll har jag också fått av andra föräldrar när jag har lagt mig i. att älska sina barn handlar inte om att ge dom allt som de vill ha,och sen blunda för allt de gör. det handlar om att var tydlig och ärlig och att som förälder. och fortsätta utvecklas med barnen som människa. i höst blev jag farmor och jag ser fram emot en ny utvecklingsfas i mitt liv(:
muko

Anonym sa...

till anonym den 3nov, vilket klokt inlägg jag utgår från att du föregår med gott exempel!

ogräs ska nämligen hållas kort och rensas bort om man vill ha en fungerande trädgård.

när det gäller margit så har hon så bra gener så de ska vi vårda ömt och tacksamt och se till att de frodas och sprider sig mera av.

de bär nämligen på skönhet i form av kärlek omsorg och engagemang istället för bitterhet och avund som du verkar vara full av.
muko

Margit Urtegård sa...

Hej MUKO

Jag trodde att du var en man, nu vet jag att du är farmor och kvinna. Tack för ditt stöd.

Anonym sa...

man och kvinna eller mitt emellan har de ett inslag på vetenskapens värld, det är sista dagen idag man kan se reprisen på svt.se gör det om du inte redan har det. som kurator är det av intresse för att försöka förstå varför människor kanske mår dåligt, speciellt våra ungdommar som känner utanförskap

Anonym sa...

Nej, nej, nej, på 80- talet började en kampanj mot sk "narkotika" som vilseledde de flesta med till synes oskyldig propagandism. Det finns mycket riktigt ett problem, och det har sett värre ut, men det är kriminaliseringen av drogerna som är ansvarigt för mänsklig misär, våld, korruption mm, och ni är skyldiga. Det våld och det lidande jag utsatts för leder till att om ni och era barn blir innebrända, är det intet mot det brott mot mänskligheten ni är ansvariga för.