måndag 3 oktober 2011

Häktesvakt misshandlad till döds i Huddinge

SvD skriver: "Den 25-åriga kvinnan överfölls av en 30-årig fånge när hon var på rastgården tillsammans med en annan häktesvakt. Den häktesanställda skadades så svårt att hon avled av sina skador." Det är så fruktansvärt det som har hänt. Mina tankar går till familjen och till arbetskamraterna. DN berättar: "Kriminalvården har högsta säkerhetsklass på den intagne, det vill säga att han bedöms som mycket farlig för andra och/eller sig själv." Det är häpnadsväckande att en intagen som har högsta säkerhetsklass skickas ut på rastgården tillsammans med enbart två vårdare. Säkerhetschefen Christer Isaksson borde sparkas. Att han har fått behålla sitt jobb så länge är förvånande. Det finns många brister inom kriminalvården. Säkerhetsarbetet är ett. Nu har en vårdare dött. Denna tragiska händelse ställer många frågor. Jag har själv tidigare arbetat inom kriminalvården i sammanlagt åtta år; på Mariefredsanstalten och på Hall. Jag såg många brister under den tiden. Personalvården är obefintlig. Säkerhetstänkande är begränsad. Dynamisk säkerhet finns knappt. Personalomsättningen är enorm. Jag var arbetsplatsombud för SACO på Hall och tog ofta upp frågan om säkerhet och personalvård. Jag talade för döva öron. Nu har det som inte får hända hänt. Dags att någon får ta ansvar.

13 kommentarer:

kerstin sa...

jag kan hålla med om att säkerhetstänkandet är under all kritik. Det är viktigare att ha plus siffror i budgeten än att se till att personalen mår bra och att säkerheten för dom är bra.

Jimmy sa...

så här går det när kriminalvården gullar med de intagna...har för mig att du Margit är för detta gullande???

Margit Urtegård sa...

Hej Jimmy.

Det är ingen som gullar med de intagna. Jag är för att man behandlar de intagna med respekt och värdighet. De skall en gång ut i samhället igen.

Jimmy sa...

Nej Margit, dessa svin skall inte släppas ut i samhället igen.
Tror svensk kriminalvård måste lära lite av USA.

kerstin sa...

jag har jobbat ihop med margit och där var det inget gullande utan man respekterade människan. Även om det är en dömd person så skall man inte dömma personen på igen utan det är domstolens jobb.

Margit Urtegård sa...

Hej Jimmy.

Människor är inte svin. Din människosyn delar jag inte.

Anonym sa...

Det fungerar ju tydligen inte att ha psykiskt sjuka varken ute i samhället eller inne i fängelserna! Om nu inte det demokratiska samhällsskicket kan försvara sina skötsamma medlemmar kanske man måste revidera detta( tex att vid kriminella handlingar upphävs ens mänskliga rättigheter och de som är brottsoffer ska få eliminera gärningsmannen utan åtalsrisk) annars är ju alternativet att sluta med de demokratiska dumheterna helt och hållet om de enda som skyddas är de som vägrar gå med på spelreglerna! Individer som vidmakthåller och uppmuntrar nuvarande system är direkt medansvariga för alla brott som begås av återfallsförbrytare, invandrare, psykiskt sjuka osv!

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

I ett demokratiskt och humant samhälle upphävs aldrig ens mänskliga rättigheter. Det finns många länder du kan flytta till om du vill annorlunda, om jag tolkar dig rätt vill du det.

Anonym sa...

Hej! Anonym här igen.

Det är ju just precis där min poäng ligger!
När folk lever hela sina liv genom att våldföra sig på andra endera via handgripligheter i skala från slagsmål till massmord och dessa individer aldrig någonsin behöver riskera mer än sin frihet för några månader till några år!
Med din låtgåattityd riskerar ni inte bara att de kriminella tar varje chans de kan utan även att underminera hela förtroendet för demokratin hos de skötsamma individerna!
Gissa om politikerföraktet kommer eskalera i takt med att skötsamt folk blir drabbade av brott och sedan måste de betala för detta tvivelaktiga nöje! Allt detta medan diverse politiker försvarar de kriminella!

Nejtack jag åker av ideologiska skäl inte utomlands, detta då jag anser att ingen persontrafik över gränserna ska vara möjlig. Den enda utvägen som finns snart för att slippa detta vidriga samhälle är att ta livet av sig!

Margit Urtegård sa...

Hej igen anonym.

Du har fel, jag har absolut ingen låtgåattityd. Jag säger bara att man måste behandla folk med respekt, vi får skörda det vi sår. Jag har levt länge och sett mycket, människans värdighet måste upprätthållas.

Anonym sa...

Jag förstår ju ditt synsätt men kan inte ställa mig bakom det. Jag är helt övertygad om att generna ligger bakom allt som en människa tar sig för. Innan man är beredd att diskutera detta kommer man heller inte kunna göra annat än att se årskull efter årskull med nya genetiskt predestinerade individer inta sin plats i rättsapparaten!

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Generna?! Vill du tillbaka till 30-talet då Sverige höll på med rasbiologisk forskning? En skamfläck i den svenska historien.

Anonym sa...

Hej igen!

Precis som jag skrev så är jag övertygad att allt vi tar oss för och hur man reagerar, vilka åsikter man har, om man är mer eller mindre mottaglig för missbruk, ja tom vilken socialgrupp man tillhör har en direkt korrelation till ens genuppsättning!

Men vi kan ju köra på som vanligt och låta kriminella och missbrukare föröka sig in absurdum med ännu mer av dagens katastrofala socioekonomiska elände som följd!
Gör det ni, bara jag slipper drabbas fysiskt, psykiskt eller ekonomiskt utav det!