fredag 1 juli 2011

Sverige behöver flera journalister som Per Gudmundson på SvD

Jag har med stort intresse följt debatten kring Per Gudmundson på SvD. Han sticker ut, han provocerar och han vägrar att vara politisk korrekt. Midsommardagen klev han in i ett riktigt ormbo då han refererade till norsk statistik rörande invandrare och brottslighet. Per Gudmundson har fått mycket kritik för detta; även hot mot sig och sin familj. Hoten mot Per Gudmundson och hans familj är oacceptabla.

Leif Jansson skriver på newsmill: "Genom att börja laborera med svepande generaliseringar och kollektiv skuld ger sig Gudmundson ut på ett sluttande plan som i förlängningen leder till pogromer, etnisk rensning och folkmord i nazismens, kommunismens, religionens eller stammens namn". Det är osmakligt att göra det Leif Jansson gör. Det är en så låg debattnivå att man häpnar. Att dra fram nazistkortet är fult, riktigt fult!

Dilsa Demirbag-Sten, en person som jag beundrar, har gått till hårt angrepp på Per Gudmundson. Jag förstår faktiskt inte varför. Vad har hänt? Hon brukar vara så klok och insiktsfull. Nu verkar det mest som hon, efter att ha kommit in i de fina salongerna, vill vara politiskt korrekt med allt vad det innebär. Jag hoppas att jag har fel, att det bara är ett misstag (som vi alla kan göra).

Det är provocerande i ett land som inte ens publicerar brottslingars ursprung när man skriver om brott i tidningarna att överhuvudtaget nämna sådan statistik som Norges justitiedepartement, utlänningsdirektorat och statistiska centralbyrå har tagit fram. Leif Jansson hävdar: "Genom sättet som Per Gudmundson väljer att lyfta fram kriminaliteten bland invandrare på Svenska Dagbladets ledarsida bidrar han - avsiktligt eller oavsiktligt - till att legitimera Sverigedemokraterna, deras problemformuleringar och deras invandringspolitik". Jag tror att Jansson har fel. Det är inte SD som skall definiera problem och ännu mindre komma med lösningar. Invandrarfrågan engagerar människor, på gott och ont. De flesta svenskar vill inte ha ett samhälle där SD dominerar, bestämmer eller något annat. Då måste det politiska etablissemanget ta tag i alla samhällsfrågor, även de som rör invandring, flyktingar och integration.

Per Gudmundson skriver: "Väljarna ser dock inte ut att vilja vänta på att de ledande partierna löser upp knutarna. I allt högre grad röstar man på partier som sätter invandringsfrågorna främst, och som i kraft av oppositionsställning sällan behöver bry sig om deras enkla lösningar är genomförbara eller inte. Det kan leda till skada. Det bästa vore om de ledande partierna tog väljarnas oro på större allvar. Om inte brottsligheten i sig är nog för att få igång politikerna, hur konstigt det än kan låta, borde väl åtminstone fruktan för politisk turbulens vara det?" Gudmundson har rätt. SD kom in i riksdagen vid valet förra året. Många tror att de kommer att bli ännu större vid nästa val. SD:s fråga är invandringen och flyktingfrågan. Låter de övriga partierna SD behålla de frågorna kommer de att växa. Vill vi det?

Dilsa Demirbag-Sten skriver i sin replik till Gudmundsson i dagens DN: "Om Per Gudmundson hade visat de invandrargrupper han med gäll röst pekar ut i sin text hälften av den finkänslighet han förväntar sig för sin egen person hade vi inte behövt denna replikväxling. Gudmundson brukar påpeka att vi har ett mesigt debattklimat i Sverige. Men när han får motstånd uppför han sig som prinsessan på ärten". Det är inte bara en enormt motstånd Per Gudmundson har fått. Han har blivit utsatt för ett enormt hat på nätet via bloggar, twitter och annat. Han har av Dilsa Demirbag-Sten blivit utmålad som rasist i en av Sveriges största tidningar. Det är inte juste.

Citat från vad jag skrev till Per Gudmundson på facebook: "Alla skall rätta sig in i leden, om inte får man 'huvudet avhugget' i debatten gång på gång, det kallas väl uttröttningsmetoden? När du har hört av flera 'tungviktare' hundratals gånger att du är helt ute och cyklar hoppas antagonisterna att du ger upp. Här skall man vara politisk korrekt eller så skall man hålla tyst. Rosengren kallade Norge för den sista 'Sovjetstaten', jag är ledsen men jag tror att den sista Sovjetstaten är Sverige och inte Norge. Stå på dig Per, du är en av de få journalister i det här landet som inte är PK. Du är en ärlig och frispråkig person, fortsätt med det".

5 kommentarer:

Anonym sa...

Så sant att Sverige är sista Sovjetstaten och inte Norge.

Anonym sa...

Det finns ett väldigt enkelt sett att belysa det här med överreprsentation, det är att besöka våra fängelser, eller gud förbjude begära ut namnlistor därifrån.

PeterTiger

Anonym sa...

Jag håller med. Per Gudmundson är en RIKTIG journalist. Det ska han ha tack för! Tack Per! Sådana som du är en på miljonen!

Anonym sa...

Som nordmann er det meget spesielt å følge den svenske innvandringsdebatten. Per Gudmundson sier jeg ikke noe annet enn hva Arbeiderpartiet i Norge også hevder.

Anonym sa...

Det är rätt, alla dessa norrmän och finnar som över tid har varit överrepresenterade i svenska fängelser borde omtalas och varför inte skicka räkningen till finland och norge.