tisdag 22 februari 2011

Lotta Grönblads (S) prestige går före kulturen!

Tidningen skriver: "Paulinska konsertsalen ska bli ny plenisal för fullmäktige. - Som jag ser det kommer det bli bättre för alla, säger Lotta Grönblad (S), kommunfullmäktiges ordförande. I maj tar fullmäktige det slutgiltiga beslutet."

Lotta Grönblad (S) gör som hon brukar göra, hon kör på som en bulldozer i något som mest liknar ett antidemokratiskt beteende. I stället för att ställa in kommunfullmäktiges sammanträde i februari (enligt Grönblad och kompani) på grund av för få ärenden, så kunde kommunfullmäktiges presidium bjudit in de folkvalda och kommuninvånarna till en kulturdebatt. Vi skulle verkligen behöva en kulturdebatt i vår kommun. Låt inte din egen prestige styra även det här beslutet Lotta Grönblad. Kanske dags att börja lyssna på vad andra tycker?

Bobby skriver på nättidningen: "Enligt avtalet med Europaskolan betalar kommunen enbart vissa rörliga kostnader i samband med varje sammanträde - någon tusenlapp per gång för städning mm. Det skulle vara intressant att se den kalkyl som visar att det är billigare att bygga om Paulinska. Som vanligt finns det ingen ekonomisk styrning i Strängnäs utan det är förmodligen prestige som styr. Här blir det väl ytterligare lån som belastar balansräkningen för kommunen. För att kommunens kalkyl skall gå ihop så måste lånet vara amorteringsfritt och praktiskt taget utan ränta. Tar gärna emot tips om hur man kan låna på såna villkor."

Läs vad jag tidigare har skrivit om detta här. Oppositionsrådet Maria von Beetzen (M) bloggar om detsamma här. Maria von Beetzen kallar det hela för signalfel och det med rätta.

5 kommentarer:

Christer Alvin sa...

Jag håller med dig Margit om att det vore bättre att utnyttja KF till att debattera kulturpolitiken än att ställa in. Man vill nog inte ha någon debatt om kulturfrågor. Det är ju inte precis en prioriterad fråga hos majoriteten. Hanteringen av förslaget om ombyggnad av konsertsalen är märkligt. Det verkar som om det redan är bestämt av Lotta utan någon som helst diskussion. Men vi ger oss inte. Den 6 mars blir det en protestkonsert med Roggekören och Lövsångarna. Hoppas att många kommer och visar vad man vill ha kultur istället för plenisal.

Margit Urtegård sa...

Hej Christer!
Tack för din kommentar. Du skriver: "Det verkar som om det redan är bestämt av Lotta utan någon som helst diskussion." Det är det som oroar mig. Hon har gjort det förr och nu gör hon det igen. Jag tycker att det hade varit mycket bra om vi nu kunde haft en öppen debatt om kulturen i kommunfullmäktige innan vi tar något beslut i frågan. Jag hoppas verkligen att majoriteten kan tänka om och ta denna utmaning på allvar. Det är på tiden att majoriteten tar demokratiska steg och visar att de lyssnar. Alltför många beslut och diskussioner tas nu bakom stänga dörrar och det är inte bra!

Carin Adlén sa...

Väldigt många i Strängnäs, både vi aktiva kulturutövare och vår stora publik är frustrerade över att ingen verkar fundera på hur det här kommer att påverka våra ideella verksamheter och arrangemang för att höja kulturstaden Strängnäs. Vi har aldrig haft Lotta Grönblad i publiken så kanske vet hon inte vad som händer härinne?

Vi samverkar gärna för att få bättre ekonomi för alla, men i det här fallet är det inte så enkelt.
Själv sjunger jag i Lövsångarna, vi har de senaste åren haft slutsålt på våra konserter med 272 sittplatser i denna vår enda fungerande konsertsal, likaså Roggekören som drar fulla hus med konserter tillsammans med Strängnästenoren Mats Carlsson, kulturskolan med sina uppvisningar med alla deltagande barn och familjer, och orkesterföreningen mm mm.
I oktober genomfördes för andra året i rad succén med Roggekörens anordnande av lokal körbatalj med tre deltagande körer (vi vann ; ) med 100 pers på scenen och slutsålt med kö på biljettköp...vår julkonsert med Lövsångarna och ca 20 musiker i stråkorkestern från orkesterföreningen på scen, ca 60 pers, har också blivit en uppskattad tradition.

Att vi behöver sälja varenda biljett redan nu är solklart för att gå runt och kunna anordna sådant för Strängnäs, vi är ideella körer, tar inget betalt för att sjunga, men det kostar förstås att anordna med gästartister, annonsering och allt annat som följer med i att arrangera konserter, och vi har inga bidrag för detta, utan sliter ihop sponsorer för att kunna hålla nuvarande rimliga biljettprisnivå.

Om Lottas förslag går igenom har vi inte råd att arrangera sådant mer, och vi har ingen annan plats att hålla till på heller, antalet sittplatser blir helt enkelt inte tillräckligt för att det ska gå runt.

Vi utnyttjar varje mm av den befintliga scenen idag när alla sångare, musiker i stråkorkester och dansnummer genomförs, och minskar man publikplatser, ja då har vi inte råd att gå back varje gång, så då kan vi inte anordna sådant till den tacksamma publiken i Strängnäs.
Kan man inte göra plenisal i annan lokal och öka antalet kulturarrangemang här istället för att bättre utnyttja lokalen?

Vi vädjar om förståelse och ett annat bättre alternativ till plenisal, ett som är riktigt bra för alla!

Christer Alvin sa...

Carin utryckte mycket väl vad problemet handlar om, nämligen att anordna publika konserter med rimlig ekonomi. Det har förekommit uppgifter på att den ombyggda salen skall rymma 120-150 personer medan Lotta säger 200. Under alla omständigheter så är det betydligt under nuvarande antal. Med de förutsättningarna har vi inga möjligheter att anordna konserter framöver.
Vi har begärt och fått ut handlingarna som ligger till grund för beslutet att bygga om salen Där står det att demokratiberedningen föreslår att undersöka förutsättningarna för att bygga om sammanträdeslokal lokaliserad till kommunhuset, dvs Gyllenhjelmssalen. Ingenstans i underlagen står det något om konsertsalen. Beslutet om att utreda ombyggnad av plenisal i kommunhuset togs av KF den 30.8.2010. Planerna på att använda konsertsalen har antagligen kommit från Lotta G och betraktas nu som mer eller mindre bestämt trots att inga beslutsinstanser har förordat detta eller ens nämnt detta alternativ. Demokratigången i detta ärende påminner om det stora spektaklet kring skollokalsfrågan och Centrumskolan, där Lotta gick ut med planer som om de redan var beslutade. Tack och lov fick hon backa i den frågan och förhoppningsvis får hon backa även i denna fråga.

Patrick Baltatzis sa...

Frågan aktualiserar behovet av en större och ändamålsenlig scen i Strängnäs.
Det kan jag mycket väl tänka mig skulle kunna ligga på Visholmen, då det behövs ett kompletterande hus för performing arts i centrala Stängnäs.