lördag 15 januari 2011

Den sosseledda majoriteten i Strängnäs höjde sina politikerlöner med 2,7 miljoner om året!

Tidningen berättar: "Det står klart efter att kommunstyrelsen beslutat att rösta igenom ett förslag som är en effekt av den nya politiska organisation den styrande Fyrklövern infört. Man höjer bland annat politikernas arvoden, ökar den politiska tiden något som gör att kostnaderna ökar med 40 procent till 6,4 miljoner kronor."

Ebbe Ollman (V) kommenterar så här på nättidningen: "Jag, vänsterpartist och Margit Urtegård (sp) yrkade avslag i kommunstyrelsen. Moderaterna valde att inte delta i beslutet."

Vi yrkade avslag för vi tycker att pengarna borde gå till mer angelägna frågor som skolan, vården och omsorgen. Strängnäspartiet har sen tidigare lagt fram förslag om att minska den politiska organisationen avsevärt för att spara pengar. Pengar som alltså borde läggas på annat än feta arvoden till politiker. Här kommer exempel på vilken lönehöjningsnivåer vi pratar om; oppositionsrådet Maria von Beetzen (M) får en löneökning i månaden på kronor 12 100 och kommunalrådet Jens Perssons (C) lön höjs med ca kronor 4000 i månaden. Det är inte många arbetare som får en sådan saftig lönehöjning på ett bräde.

2,7 miljoner kronor om året. Smaka på den siffran.

2 kommentarer:

PB sa...

Du själv tjänade närmare en miljon förra året va, Margit? Den siffran angavs i vilket fall i Aftonbladet häromveckan. Då blir det ju lite lättare att påpeka att ersättningen från kommunen inte behöver vara särskilt hög...eller hur?

Anonym sa...

Sen är det väl svårt att hitta personer att leda en organisation med 2000 anställda och 150-200 förtroendevalda om det inte heller finns en vettig ersättningsnivå.

Jämfört med andra förtroendevalda organisationer tror jag definitivt inte att Strängnäs sticker ut.

Hur ser det ut jämfört med t.ex. fackliga organisationerna, andra kommuner, landstingen. Gör man den jämförelsen är det nog ganska lika och ingen avsevärd skillnad som man kan tro utifrån hur Margit och tidningen framställer det.

Alltid skandalrubriker och påhopp men skrapar man på ytan tror jag man skulle hitta en oppositionspolitiker som inte har annat än påhopp och en snabb tunga (fingrar för nätet) utan mycket till eftertanke att tillgripa.

Innan du skriver skandal och nu skor de sig själva, borde du kanske fundera över fakta och jämförelser först.

Jämför med t.ex. Katrineholm som är en lika stor kommun, där är arvodena betydligt högre (20% på kommunstyrelseordförandeposten t.ex.) och politiska gruppeldare från mellan 10-20 % mer i ersättning.

Men det tar du naturligtvis inte hänsyn till för du har inte tittat på det, du är bara ute efter några snabba sensationsrubriker utan genomtänkt innehåll.