tisdag 30 mars 2010

Min husgud; Marcus Birro

Jag gillar Marcus Birro. Han vet vad smärta är. Han vet vad som gör djävligt ont. Det gör honom trovärdig. Det gör honom äkta. Jag är stolt över att ha pratat med honom. Jag är lycklig över att ha träffat en autentisk människa; en människa som pratar om kärlek och sorg med samma starka känsla. En man som vet och förstår att kärlek och förståelse är viktigast.

Marcus Birro skriver i Expressen: "De hugger så fort man visar svaghet. Så fort en människa lämnar en lucka, visar en svaghet, så är trollen där och hugger." Dessa trollen, numera kallad nättroll, tar luften ur en. De är några riktiga energitjuvar, som äter upp en inifrån. Värst är dessa fega anonyma kommentatorer som inte har något eget liv, utan parasiterar på andra. Sen har vi politiker som inte klarar av att skilja på sak och person och därför sprider massa lögner och goja om sina politiska motståndare; ingen nämnd ingen glömd!

Alex Voronov beskriver de bra på ledarbloggen. Han skriver: " Det kommer alltid finnas människor vars ego och självbekräftelsebehov vida överstiger deras intellektuella kapacitet och verbala förmåga. Det är dessa individer som använder bloggen för att driva debatten ner i rännstenen där inga civiliserade regler gäller." Han har så rätt vår kära Voronov. Man skall inte ge sig in i en hjärnornas kamp mot någon som är obeväpnad; oavsett vilken parti de kommer ifrån. Det blir bara pannkaka och elakheter av det. Idioter vinner tyvärr alltid första rundan!

Marcus Birro påpekar: "För ungefär hundra år nyktrade folket till och byggde det här landet på kristna, hjärtliga och moraliska grunder. Nu håller samma folk på att tippa hela skiten över kanten." Min husgud Birro är klok.

Thomas Di Leva skriver på newsmill: "Friheten är stark och sanningen är en rättighet." Sanningen är också en skyldighet. De som gräver en grav för andra kommer själv att falla däri. Jag säger som KG Hammar; jag har inte sanningen, jag söker den. Den som letar den hittar!

måndag 29 mars 2010

Det är nya röster som talar

Feministiskt initiativs ledare Gudrun Schyman med flera skriver på newsmill: "De traditionella medierna gynnar gamla maktstrukturer som starka kapitalintressen och patriarkatet. Sociala medier är ett hot mot denna maktkoncentration." Den liberala riksdagskvinnan, Elisabeth Tamm (1880-1958), har sagt: "Det måste finnas kvinnor, modiga och behjärtade nog att våga stå för en mening även om den inte är populär, men som kanske är ämnad att prägla en kommande tid." Vi får hoppas att den tiden är här nu.

Gudrun Schyman har varit med länge. Hon om någon kan och vet vilket kön makten har och vilket språk makten talar. Och media är alltså inget undantag. Det är dags att det händer något. Debattörerna skriver: "Mediestrukturen är inte mindre patriarkal än övriga strukturer, däribland den politiska, och med mycket pengar har man råd med en stor kommunikationsavdelning. Den politiska ideologin eller samhällsförändringar spelar allt mindre roll för de traditionella medierna. Ekonomi styr på så sätt både politikens former och dess innehåll. Maktspelet mellan partier och konfliktsökande medier innebär att den som har flest PR-konsulter i ryggen vinner.

Men de sociala medierna spelar en ny roll på den mediala arenan. De utgör fantastiska verktyg för alla som vill bidra till social förändring, lyfta fram alternativa röster och sprida andra bilder av verkligheten än de som de traditionella medierna av en eller annan orsak väljer att visa. Som man frågar får man svar heter det ju och den som vill ställa andra frågor för att få andra svar kan nu göra det. Det är ett stort steg mot verklig och direkt demokrati."

Sociala medier kan alltså vara ett hot mot patriarkatet och könsmaktsordningen. Ja, inte är jag ledsen för det inte!

Brännpunkt är Gudrun Schyman skeptisk till detta: "Varje år blir vi lite effektivare och behovet av arbetade timmar minskar, men istället för att glädja sig åt denna utveckling är mottot från såväl Socialdemokrater som borgerliga: Arbeta mer, producera mer, köp mer, öka tillväxten!" Gudrun Schyman har en poäng. Det kanske är på tiden att vi diskuterar arbetstiden igen?

fredag 26 mars 2010

Alex Voronov synar Lotta Grönblad (S)

I en imponerande bra signerad ledare i dagens tidning skriver Alex Voronov: "Minns nätverket Babyguards och dess dryga tvåtusen namnunderskrifter för en folkomröstning om en höjning av elevpengen med åtta(!) procent. Socialdemokraterna solade sig först i glansen av kravet för att väl i majoritet mumla sig fram till ett avslag i fullmäktige, med hänvisning till att frågan hade väckts för sent i förhållande till budgetåret.

Och när nedskärningarna i skolan var som hårdast valde Grönblad, i likhet med majoritetens övriga toppolitiker, att hålla lägsta möjliga profil. Mellan januari 2009 och mars 2010 skrev hon inte ett enda debattinlägg om de lokala frågorna. Känns det inte lite … ja, brutalt på något sätt?"

Vi är många som minns alla brutala påhopp och hårda formuleringar som Lotta Grönblad (S) kläckte ur sig på sin blogg när hon satt i opposition. En blogg som hon till slut lade ner. På sin nya blogg beklagar hon sig över debattklimat i Strängnäspolitiken och särskilt hänger hon ut oss bloggare. Hur är det med självinsikten Lotta Grönblad? Hur vänlig är du själv i debatten? Ganska brutal vill många hävda och det med rätta.

Är man med i leken Lotta får man tåla steken. Det får alla vi andra göra.

En mycket glädjande nyhet

DN skriver: "Sverigedemokraterna har legat över riksdagsspärren i de senaste fyra mätningarna efter sitt genomslag i medierna i slutet av förra året med sin attack på landets muslimer. I helgen håller partiet också årskonferens i Stockholm för att lägga fast linjen inför valet.

Men bland väljarna ser intresset för partiet nu ut att minska. SD backar från 5,6 till 3,6 procent, vilket är en statistiskt säker nedgång. Det är framför allt bland unga män, som är partiets starkaste väljargrupp, som stödet minskar."

Detta är en mycket glädjande nyhet som bara måste nämnas. Hade det varit val i dag så hade de främlingsfientliga sverigedemokraterna inte kommit in i riksdagen.

Det är skillnad på äpplen och päron

Thomas af Bjur (FP) gruppledare, Landstinget Sörmland, skriver i SN och EK i dag: "När jag anställdes som politisk sekreterare för Folkpartiet skrev landstinget ett anställningsavtal där min sysselsättningsgrad tydligt framgick. Samma procedur genomfördes när min efterträdare som politisk sekreterare, Johan Bartholf, anställdes och båda våra löner har betalats ut i enlighet med respektive anställningsavtal."

Man måste kunna skilja på äpplen och päron om man skall vara trovärdig i debatten. På lönespecen till Johan Bartholf (FP) för januari 2010 står det:
- Månadslön: 22 687
- Arvode förtroendeman: 7 562

På hans anställningsavtal borde det stå att han arbetar som politisk sekreterare för Folkpartiet i Landstinget Sörmland med en anställninsgrad på 75 procent. Detsamma står på Jörgen Danielssons private arvodeslista från 2008 när det gäller Thomas af Bjur (FP); 75 procent som politisk sekreterare. Med tillägget att han också skall ha 25 procent av ett landstingsarvode. Det är där felet uppstod.

Jag citerar här ett mail jag har fått i frågan: "Att påstå att reglerna för politiska sekreterare är otydliga är minst sagt ett märkligt påstående. LF beslutade den 28/11 -06 (§ 74/06) att inrätta politiska sekreterare. Av beslutet är det tydligt att miniminivån var 50 % och att denna nivå gällde för partier med mindre än 11 mandat Fp har faktiskt bara 5 mandat! I augusti -08 beslutade LF (§ 58) att höja miniminivån till 75% och i övrigt skulle oförändrade bestämmelser gälla.

Att Thomas af Bjur gör detta misstag beror säkert på att han själv hade fyllt ut sin dåvarande 50 %-tjänst till heltid, med sk politisk tid m.m. för att komma upp i heltid.

När nu Thomas af Bjur erkänner att det är ett misstag att betala ut arvode för 'politisk tid' till någon som inte har ett uppdrag, så säger han samtidigt att det är fel att ge arvode för 'politisk tid' till människor som inte har ett uppdrag. Fredrik Pettersson (s) har hela tiden som politisk sekreterare haft sk 'politisk tid' utan ett formellt uppdrag, vilket Tomas nu säger är fel, för det kan ju knappast var fel ett ge en folkpartist 'politisk tid' men rätt att ge det till en sosse?"

Det glädjande i arvodesröran är att Thomas af Bjur (FP) nu vill ha en extern utredning. Han skriver: "För att komma tillrätta med de strukturella problemen som omgärdat arvodesfrågan krävs därför en grundlig granskning. Det handlar om en fullständig extern genomlysning av vilket ansvar såväl politik som organisation haft avseende arvoden under de senaste mandatperioderna."

Uppdaterat 29 mars 2010. Landstingsrådet Lotta Finstorp (M) säger i dagens Eskilstuna-Kuriren det många nog har tänkt: "Jag har inte krävt att ni i Folkpartiet ska betala tillbaka de arvoden ni fått i landstinget, men inte var berättigade till. Men om du hävdar att ni har rätt till de där pengarna – varför betalar ni tillbaka då?" Bra fråga Lotta. Hoppas Thomas af Bjur (FP) kan leverera ett vettigt svar på den.

onsdag 24 mars 2010

När man måste säga ifrån

Jag håller på att läsa boken "När man måste säga ifrån". Jag kan varmt rekommendera den för alla mina bloggläsare. I boken har 28 personer inom människovårdande yrken intervjuats. Resultatet är alarmerande. 15 fick lämna sin tjänst genom omplacering eller avsked.

Citat från boken: "Ofta blir kritikern och dennes personlighet huvudfrågan, snarare än innehållet i kritiken." Man talar om karaktärsmord. Ja, jag kan inte annat säga än att jag känner igen mig. Kriminalvårdsinspektören Tina Katisko på Hallanstalten utförde karaktärsmord på mig 2008, då hon hade fått i uppdrag att göra sig av med mig. Det hade gått 4 år sedan jag slog larm om missförhållanden på isoleringsavdelningen på Hall 2004, men hatet mot golaren hade inte lagt sig.

Astrid Lindgren har lärt oss (Bröderna Lejonhjärta): "Det finns saker varje människa måste göra, annars är de bara en liten lort." Vem vill vara det?

tisdag 23 mars 2010

Marcus Birro; "Hur ser då tron ut?"

Marcus Birro beskriver i en krönika i tidningen Dagen hur tron kan se ut. Det är vackert, det är starkt! Läs själva citatet nedan:

Hur ser då tron ut?

"Som vila. Som drömmarna en lugn och varsam natt. Som när man kliver ut i gräset en daggfrisk morgon i början av sommaren och man har sovit lugnt och tryggt och man ser sjön som ett öga mot underjorden en okrattad grusstig längre ner, och dagen är blank.

Man har inga plikter, inga krav, inga tider att passa. Man har inga fiender, ingen meningslös strävan, inga strider.

Man haltar ner för grusstigen och vadar ut i den där sjön medan man över vattnet hör hur människorna i hus runtomkring vaknar till en ny dag.

Så ser också tacksamheten ut mot alla er som tar er tid att skriva till mig och uttrycka ert stöd och er sympati när jag faller. För jag faller. Som alla andra. Jag blir ledsen när folk skriver att jag ska dö. Jag blir ledsen över att samma gamla vanliga mobbare envisas med att plocka ner det som betyder något för mig och släpar det i sitt efterblivna smutsvatten.

De flesta dagarna nu för tiden kan jag handskas med det. Men ibland rasar jag igenom. Då finns era ord som en varm filt."

måndag 22 mars 2010

Jörgen Danielsson (S) skyller ifrån sig

Gunilla Karlsson skriver i Eskilstuna-Kuriren: "Själv lägger han, åtminstone delvis, skulden på den tidigare majoriteten som han anser bantade ner administrationen för kraftigt. – När vi tillträdde var administrationen närmast anorektisk. Det fattas viktig kunskap i organisationen och då kan det gå fel som det har gjort nu. Om tjänstemannaorganisationen haft den kunskapen hade någon på ett tidigt stadium slagit larm om Bartholf felaktiga lön, menar Danielsson. – Jag tänker ta kontakt med landstingsdirektör Karin Welin för att ta reda på vad det är som gjort att det blivit fel, och rätta till det."

Här försöker alltså Danielsson att lägga skulden delvis på den tidigare majoriteten, men även på tjänstemannaorganisationen. Inget av delarna är särskilt klädsamt och definitivt inte ärligt.

Södermanlands Nyheter skriver: "Folkpartiet menar att man ärvt ett felaktigt lönesystem som redan var etablerat. Johan Bartholf 'ärvde' sin tjänst som sekreterare från partiets nuvarande gruppledare Thomas af Bjuhr. Och nu visar det sig att även han kvitterade ut sammanlagt 50 000 kronor för mycket, när han själv satt på sekreterarstolen."

Man kan inte nonchalant rycka på axlarna och säga att man har ärvt ett problem eller ett felaktigt system när man själv har ansvaret. Det finns dokumenterat i landstingets arvodesreglemente hur mycket tid varje parti har till politiska sekreterartjänster. Kommunallagen beskriver i sin tur hur man hanterar arvoden; ersättning till förtroendevalda. Huvudproblemet i den här frågan är inte att Thomas af Bjur inte bodde i landstinget när han fick sin för höga lön. Lika lite som huvudproblemet nu är att Johan Bartholf bor i ett annat landsting. Felaktigheten är att de har fått betalt för politiska uppdrag de inte har haft. På samma sätt som de resterande 6 personerna på Jörgen Danielssons privata lönelista får. Nu har, enligt uppgift, landstingsdirektören Karin Welin stoppat även de utbetalningarna i väntan på en utredning. Det hedrar dock Folkpartiet att de nu vill göra rätt för sig och delvis lämnar tillbaka skattebetalarnas pengar. En pudel är alltid en pudel.

Jörgen Danielsson gör som man förväntar sig av honom, han försöker att lägga skulden på organisationen i stället för att vara en ärlig människa och erkänna att han har gjort fel och sen göra om. Att offra ett par folkpartister ser kanske snyggt ut i sossarnas värld, men falskt spel är och förblir falskt spel och ingenting annat.

Landstingsrådet Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD), säger till tidningen Folket: "Det är oerhört viktigt att medborgarna ska kunna känna förtroende för sina folkvalda och hur vi förvaltar deras skattepengar. Därför måste alla fakta upp på bordet och nödvändiga åtgärder vidtas snarast."

Sen får folk gärna skjuta budbärarna. Det är ju en klassiker att göra så. Den så kallade goda sidan är uppenbarligen experter på detta. Väljarna avgör på valdagen om de fortfarande vill att rövargänget Danielsson (S) och company skall få behålla makten.

söndag 21 mars 2010

Världens kaxigaste norrman är blyg

Margarita och Margit Urtegård












Petter Northug säger till Expressen: "Ibland önskar jag att jag var svensk." Petter är oerhört populär i Sverige. Det är lättera att bli profet i ett annat land än sitt eget. Fast Petter är älskad på hemmaplan också. Jag är i alla fall lycklig över att världens bästa skidåkare är norsk. Då är det som det ska vara liksom!:-)

Det var helt underbart att se när Petter Northug gick över mållinjen i går. Han hade god tid, hämtade en flagga hos publiken och passade på att tacka åskådarna genom att ta flera i hand. Precis innan tvåan kom i rygg på Northug gick han lugnt över mållinjen; ingen spurt denna gång. Jag var några dagar hos min dotter Margarita i Norge under OS. Northug gav oss många spännande OS-ögonblick. Margarita är född samma år och samma månad som Petter Northug. En mycket bra årgång!

fredag 19 mars 2010

Jörgen Danielssons (S) hemliga lönelista spökar vidare

I dag skriver både SN och EK om att Folkpartiet har gjort avbön i arvodesfrågan och vill korrigera felet. Problemet är att den åtgärden bara blir en piss i Mississippi i sammanhanget. Huvudproblemet är Jörgen Danielssons privata lönelista, som beställdes på lönekontoret den 27 augusti 2008 genom Fredrik Pettersson. Skurken i dramat är socialdemokraten Jörgen Danielsson och ingen annan.

Dock är det intressant att notera detta: "I korta drag handlar misstaget om att Johan Bartholf fick ett arvode som vore han en förtroendeman. Men eftersom han inte är valbar i länet kan han heller inte ha den tjänsten, eller den lönen. – Det låter kanske hemskt byråkratiskt det hela, säger Thomas af Bjur. Men vi har redan stoppat heltidsutbetalningarna..."

Exakt samma förhållanden hade Tomas af Bjur själv i nästan ett år. Enligt Jörgen Danielssons privata lönelista så fick Tomas af Bjur ca 10 000 kronor i månaden utöver sin politiska sekreterarlön fast han vid den tiden bodde och var skriven i Södertälje. I maj 2009 flyttade Tomas af Bjur till Mariefred och blev landstingsråd i juni samma år. Vem skall betala tillbaka hans lön?

Huvudfrågan är egentligen inte huruvida de här två herrarna Bartholf och af Bjur var eller är valbara i landstinget Sörmland eller ej. Huvudfrågan är och blir hur de och flera andra personer har kunnat fått betalt för politiska uppdrag som inte finns och som de dessutom inte är valda till.

Det mest anmärkningsvärda i arvodeshärvan är Fredrik Petterssons (S) arvode på över 20 000 i månaden utöver hans politiska sekreterarlön på ca 15 000 kronor. Hans så kallade politiska uppdrag finns inte heller specificerade i landstingsfullmäktiges arvodesreglemente. Det finns flera personer som har kryptiska löner. Vem skall betala tillbaka de pengarna till skattebetalarna?

Landstingsrådet Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) ifrågasatte lönemyglet redan tidigt förra året. På sin blogg skriver hon: "Det kanske inte är så viktigt att följa fullmäktigebeslut, eller vilka slutsatser ska man dra? Jag undrar återigen; VEM har beslutat att Fredrik Pettersson ska ha en halvtidslön som landstingsråd? NÄR har det beslutet fattats? Jag kommer inte att ge mig förrän jag har fått svar på den frågan."

Jörgen Danielsson svarar henne i en bloggkommentar lite nonchalant så här: "Läs du reglerna, för det har jag gjort och jag vet att det finns ännu inget som reglerar hur många landstingsråd eller politisk tid en majoritet ska ha, det bestämmer majoriteten själv. Det finns dessutom inget som reglerar hur många oppositionsråd en opposition ska ha utan det är något som en majoritet kan bestämma." Vilka regler han har läst förtäljer inte historien. Men, det kan inte ha varit kommunallagen vilken landstinget styrs under.

torsdag 18 mars 2010

Arvodesfiaskot skadar landstinget

Det är inte direkt så uppmuntrande att läsa om den s-ledda landstingsledningen och vad våra skattepengar går till. Den politiska redaktören på SN Olof Jonmyren skriver:

"Den stora skattehöjningen 2009 och de omfattande ekonomiska tillskotten från regeringen, har gett landstinget visst andrum i förhållande till de ekonomiska problem som belägrar den sörmländska hälso- och sjukvården. Frågan om de kostnadsdrivande strukturer som skapar underskotten på något sätt har åtgärdats förblir obesvarad. I stället handlar landstingsdebatten om politikerarvoden. Landstingspolitikerna har inte för mycket betalt. Det är inga hutlösa arvoden som diskuteras. Men det behövs ett öppet och överblickbart arvodessystem. I landstinget har man i stället gjort upp om bakom stängda dörrar, utan att förankra besluten i rätt instans. Oavsett hur många gånger detta har gjorts och av vilka, så är det givet att fel måste rättas till. Besluten ska följa regelverket och tas i rätt instans. Att det ska vara svårt att få till, luktar bara unket."

Landstingsrådet Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) skriver också om detta på sin blogg.

Vad säger man? Är det inte kristallkronor eller vindsnurror så är det garanterat något annat skumt på gång. Hualigen, mygelmajoriteten fortsätter att visa sitt rätta ansikte!

onsdag 17 mars 2010

Kan en muslim stödja Kristdemokraterna?

Margit Urtegård och Abd al Haqq Kielan












Imamen Abd al Haqq Kielan, Lotta Jonsson (KD), Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) och pingstpastorn Sten-Gunnar Hedin












Kan en muslim stödja Kristdemokraterna? Det var alltså frågan debattpanelen skulle svara på i dagens debatt på Mälardalens högskola i Eskilstuna. En konstig frågeställning egentligen då Kristdemokraterna är ett politiskt parti och inte någon religiös församling eller samfund. Både pingstpastorn och imamen var noga med att skilja på dessa två sakerna och det hedrar dem.

Jag har lyssnat på Abd al Haqq Kielan tidigare, det var för många år sedan. Medan jag lyssnade på honom i dag tänkte jag att antingen har han förändrat sig eller så har jag gjort det.

Alla paneldeltagare var överens om att höstens val till stor del kommer att handla om värderingar; om värderingarnas roll i valet av politiskt parti. Det kan de ha rätt i, då människor överlag är mycket medvetna i dag.

Lotta och Marie-Louise påpekade att KD är ett politiskt parti och inte ett religiöst parti och att det finns allt i från ateister till muslimer i partiets medlemskår. Ett viktigt påpekande. Alf Svenssons uttryck "manniskan är ett subjekt från vaggan till graven; aldrig ett objekt", lyftes fram.

Imamen berättade att invandrare får oftast kontakt med det socialistiska blocket först när de kommer till Sverige; genom olika föreningar och jobbet (läs facket) med mera. I samma veva nämnde han frågeställningen - Vad är det som är viktigare än lön och skattefrågor? Familjen blev svaret. Ett begrepp eller en institution som nästan har blivit ett skällsord i Sverige. Det behövs ett värdeorienterat parti, tyckte debattörerna.

Imamen sa - Som muslim har man inte samma yttrandefrihet i det här samhället. Är det så? Om muslimer uppfattar att det är så är det allvarligt nog. Pingstpastorn tyckte att det är tragiskt att religionerna inte har gått före i jämställdhetskampen. Jag kan bara hålla med.

Jag är fortfarande lite skeptisk till Abd al Haqq Kielan. Vad står han för egentligen? Han har faktiskt sagt en hel del märkliga saker genom åren, ingen tvekan om det. Fast jag är glad för att jag åter har träffat honom och hoppas att jag får flera tillfällen att prata med han.

Tidningen Dagen skriver: "Danmark håller på att slitas sönder och det var när jag insåg att Sverige riskerar att hamna i samma läge om de där fascisterna som vill slänga ut alla invandrare får makt som jag började tänka på att Kristdemokraterna måste bli bättre på att lyfta fram de här värderingarna, säger Abd al Haqq Kielan."

tisdag 16 mars 2010

Lars Vilks provocerar

Har med intresse följt debatten kring konstnären Lars Vilks. I det ena ögonblicket vill folk försvara Vilks rätt att rita vad han vill och genom det försvarar de yttrandefriheten. I nästa ögonblick vill samma personer gå med i moraliserandet av Lars Vilks. Vet man inte vilken fot man skall stå på kan man uppenbarligen försöka stå på båda samtidigt. Det funkar säkert, men det är inte särskilt trovärdigt.

Tusen tack Maria Schottenius för dessa kloka ord: "En del av kritiken mot Vilks handlar om att han provocerar nedåt, mot de utsatta, inte uppåt, mot de väletablerade. Men det argumentet håller inte. Det här handlar inte om utsatta grupper utan om kriminella grupper, som med våldsamma metoder talar i religionens namn.Vid något tillfälle bör man kanske bena upp ordet kränkt." Ja, man borde verkligen bena upp begreppet kränkt. Det används lite hur som helst; vem som helst kan känna sig kränkt av vad som helst. Bara rädslan för att bli anklagad för att kränka någon kan strypa debatten. Att det skulle handla om att provocera utsatta grupper håller inte heller. Per Bauhn, professor i praktisk filosofi, skriver i SvD: " I ett fritt samhälle hör känslan av kränkthet till normaltillståndet. Vi har rätt att ge svar på tal, men inte rätt att förbjuda själva talet. Därför kan den islamistiska vreden mot Muhammedbilderna inte hanteras genom eftergifter."

Kajsa Ekis Ekman har en annan infallsvinkel. Hon skriver i DN: "Att dölja detta spel bakom slagord om yttrandefrihet är ohederligt. För även om yttrandefrihet är en viktig rättighet, har talet om yttrandefrihet en mycket paradoxal funktion i den västerländska samhällsdebatten. När någon säger 'det fria ordet' i en offentlig debatt, är det ungefär som att säga 'håll käften'. Snarare än att öppna upp för samtal fungerar det som en stoppskylt. Meningen 'det fria ordet' blir alltid det sista ordet." Ekman har en poäng. Sådana "stoppskyltar" kan också strypa diskussionerna.

Men ingenting, absolut ingenting kan strypa debatten så mycket som rädsla kan göra; Vilks har återigen blivit utsatt för mordhot. Dagen skriver: "En amerikansk kvinna har åtalats i USA, misstänkt för att ha planerat terrordåd bland annat i Europa. Ett uttalat mål ska ha varit att mörda den svenske konstnären Lars Vilks." Redan 2007 ville fundamentalister ta livet av Lars Vilks. Dagen skriver: "Lars Vilks hamnade 2007 i ett internationellt uppmärksammat blåsväder med en teckning där profeten Muhammed avbildas som rondellhund, en teckning som flera tidningar publicerade. Det ledde till mordhot från terrornätverket al-Qaida."

Min kompis Peo Wågström har gjort en bra och rättvis analys av Vilks på sin blogg. Han skriver: "Lars Vilks är enligt min enkla mening en sensationslysten pajas, dvs ungefär det som väldigt många konstnärer som vill bli berömda innan sin död är. På sätt och vis är Vilks arketypen för alla deltagare i Big Brother, Idol och andra spektakel med mål och löfte om berömmelse." I ett öppet och fritt samhälle har vi även plats för pajasar och provokatörer! Så enkelt är det.

söndag 14 mars 2010

Fången på fyren och jag

Margit Urtegård och Anders Ahlmark
I dag var min stora förebild sanningssägaren Anders Ahlmark hemma hos oss på middag. Anders är mannen som blev Sveriges svar på civilkurage 1977. Han berättade sanningen om mörkandet på sjöfartsverket efter att ett ryskt oljefartyg hade gått på grund i svenskt farvatten. Han har nu en blogg där han stegvis publicerar sin bok Fången på fyren.

SVT skriver: "Det var i oktober 1977 som den ryska oljetankern Tsesis gick på grund i farleden utanför Södertäljeviken. Ett grund som Sjöfartsverket missat att rita in på sjökortet. Förste kartografen på Sjöfartsverket Anders Ahlmark slog larm om misstaget, som verket inte ville kännas vid. Ahlmark hade rätt i sak. Det slog senare högsta domstolen fast. Men hans fortsatta karriär var förstörd. Han fick inte fortsätta som kartograf och efter många år i karantän slutade han på verket. Någon ursäkt har han aldrig fått."

När jag slog larm om missförhållanden på Hallanstalten 2004 fick jag genomgå kusligt likartade saker som Anders har varit med om. Våra berättelser är så lika så att vi själva förvånas. Två statliga verk i Sverige som behandlar whistleblowers som brottslingar. Hur ser det ut på andra statliga arbetsplatser, kan man undra. Eller andra offentliga arbetsplatser för den delen? Vill vi veta det?

onsdag 10 mars 2010

Jörgen Danielsson (S) myglar; det är kristallklart

Läser Marie-Louise Forslund Mustaniemis (KD) bloggartikel om finanslandstingsrådet Jörgen Danielssons (S) hemliga lönelista. Ja, vad skall man säga. Är det inte kristallkronor så är det tveksamma arvoden som betalas ut till majoritetskollegor. Hon kallar det för Jörgens arvodespiruetter. Jag kan bara konstatera att det inte är något fel på Danielssons uppfinningsrikedom. Det sorgliga är att det är skattebetalarna som får stå för notan.

måndag 8 mars 2010

Kvinnodagen 100 år i dag

Per Gudmundson skriver: "I delar av Indien och i de forna Sovjetstaterna Armenien och Azerbajdjan föds det mycket fler pojkar än flickor. Man kan säga att långt över hundra miljoner flickebarn offrats." Flickfoster aborteras och flickbebisar mördas. En vanlig krigsmetod i dag är våldtäkter och lemlästning av flickor och kvinnor. I många länder har kvínnor inga rättigheter alls. De äger inget och får inte gå i skolan. Kvinnor stenas ihjäl. Året är 2010 och många kvinnor lever fortfarande under barbariska förhållanden. Mot den bakgrunden blir frågan om kvinnodagen behövs helt befängd.

Åsa Petersen, Aftonbladet, skriver: "Jag glömmer aldrig ett samtal jag hade med Göran Persson, den förre stats?ministern, när Socialdemokraterna hade blivit ett feministiskt parti. Persson ?placerade blicken just vid sidan om mig och upplyste farbroderligt om att ord som 'könsmaktsordning' är alldeles för svåra. De gör bara jämställdheten en otjänst, för folk förstår inte vad man pratar om. Likheten med Fredrik Reinfeldt, som nu försöker förhålla sig till att Moderaterna har skrivit en jämställdhetspolitisk plattform som kan kallas feministisk, är slående. Till DN säger Reinfeldt att 'könsmaktsordning' är ett svårt ord som han kanske inte skulle använda själv."

Ordet könsmaktsordning är uppenbarligen ett jobbigt begrepp för många karlar. Om nu begreppet är så jobbigt att höra, så kan de ju försöka leva sig in i hur det är att vara kvinna. Vill man göra något åt problemet måste man antagligen vara beredd att åtminstone börja med att titta på de rådande samhällsstrukturerna. Vill man inte se och höra, kan man knappast agera!

fredag 5 mars 2010

Ragdollkattunge söker boende

Ragdollkatten Armani 13 veckor gammal


Hur var TV-reklamen nu igen? "Jag är inte bara tandläkare jag är mamma också?" Jag är inte bara norska, trebarnsmamma, fru, beteendevetare, behandlingsassistent, bokhandelsmedhjälpare, fritidspolitiker och politisk sekreterare. Jag är kattuppfödare också! Vår treåriga ragdollkatt Donatella fick kattungar i november förra året. Matglada och keliga Armani söker ett gott hem. Ring 0733-424431 om ni är intresserad. Armani är 14 veckor och väger redan över två kilo.

Lars Ohly (V) visar fingret till kvinnlig journalist

Lars Ohly (V) visar fingret till oliktänkande
Det känns otänkbart att en partiledare som visar fingret till en journalist kan bli minister. Men, det kan bli verklighet efter valet hösten 2010!

torsdag 4 mars 2010

Dags för lite humor efter en lång vinter...

Det finns tre starka bevis för att Jesus var mexikan:
* Han hette Jesus
* Han var tvåspråkig
* Han blev alltid trakasserad av myndighetspersoner

Men det finns också goda belägg för att han var irländare
* Han gifte sig aldrig
* Han berättade alltid historier
* Han älskade att vara ute i landskapet

Samtidigt finns tydliga indikationer på att Jesus var svart:
* Han kallade alla för 'broder'
* Han tyckte om gospel
* Han kunde inte få en rättvis rättegång

Tre starka fakta talar för att Jesus var italienare:
* Han gestikulerade med händerna när han pratade
* Han drack vin till varje måltid
* Han var säker på att hans mamma var oskuld, och hans mamma var säker på att han var Gud

......medan ytterligare tre företeelser pekar på att han kan ha varit från Kalifornien
* Han klippte aldrig håret
* Han gick omkring barfota
* Han grundade en ny religion

MEN - de mest övertygande bevisen talar faktiskt för att Jesus var KVINNA:
* Han blev tvungen att utfodra en stor mängd människor på kort varsel fast det inte fanns någon mat
* Han försökte göra sin röst hörd bland massor av karlar som inte fattade ett dugg
* Till och med när han var död var han tvungen att stiga upp för att det fanns mer jobb för honom att göra...


Därför: Skicka det här till alla underbara, hårt arbetande tjejer som
aldrig vilar... för att uppmuntra dom att förstå att de är mer gudomliga än de anar.

Skicka det även till alla män som har humor ...