onsdag 24 februari 2010

En judefientlig socialdemokrat

Per Gudmundsson skriver i SvD: "En av Europas största tidningar, globalt spridd, besöker alltså Malmö för att rapportera om vad som redan väckt eko i såväl Frankrike som Israel, och Reepalu får chansen att nyansera sin syn. 'Det har inte förekommit några attacker mot judar, och om judar här vill flytta till Israel är det ingen angelägenhet för Malmö', citeras han."

Det är skrämmande och påminner oss om hur socialdemokraterna höll nazisterna om ryggen de första åren av andra världskriget. Först när de förstod att Tyskland skulle förlora kriget valde de bort nazismvänligheten. Är det en sådan regering vi vill ha i Sverige efter valet 2010?

Centerns Fredrick Federley skriver på Brännpunkt i SvD. "Jag utmanar Ilmar Reepalu på debatt var som helst, när som helst kring antisemitismen och det ansvar vi som politiker har att inte låta det fortgå. Som riksdagskandidat i Malmö kommer jag inte att släppa denna fråga eller ge Ilmar Reepalu en lugn stund förrän han lämnar sin post eller blir bortröstad." Bra att du är tydlig Fredrick Federley. En viktig egenskap som ofta saknas i svensk politik.

måndag 22 februari 2010

Skattebefria andrahandsuthyrning nu

Emil Urtegård på toppen av Moldes slalombacke












SvD skriver: "Kristdemokraternas bostadsminister Mats Odell vill kapa bostadsköerna genom att skattebefria andrahandsuthyrning och sänka skatten på bosparande för ungdomar."

Jag befinner mig just nu i en av världens vackraste städer, Molde, som ligger ca 55 mil norr om Oslo i Norge. Jag bodde här i nio år innan jag flyttade till Strängnäs för 17 år sedan. Min son Emil 16 år och jag är och hälsar på min dotter Margarita. Vi bor under tiden hos familjens goda vänner här. De har en stor villa uppe i bergväggen, 179 meter över havet, som ligger ganska nära stadens centrum. I deras källarvåning bor det ett ungt par. De hyr för en billig peng en 60 kvadratmeters stor lägenhet med sovrum, vardagsrum och kök. Nästan alla som bygger villor i Norge hyr ut en del av sitt hus. I Norge får man hyra ut hälften av sitt hus, eller vad som räknas som hälften av hyresvärdet på kåken helt skattefritt. Samtidigt räknas den beräknade hyresintäkten in som intäkt när man söker lån i bank för att bygga sitt hem.

Många unga i Norge hyr lägenhet av villaägare. Det är ofta deras första steg in på bostadsmarknaden och deras väg in i vuxenlivet; deras första steg bort från föräldrahemmet. Min dotter och hennes sambo hyr en lägenhet på det här sättet. De flesta jag känner har gjort det. Under tiden man hyr billigt privat så sparar man pengar till något eget senare i livet. Så gör norrmän i dag och så har de gjort i decennier. Norrmän är kloka och pragmatiska.

Mats Odell, KD, har förstått att detta är klok politik. Han står därför bakom detta politiska utspel: "Ett av KD:s förslag syftar till att korta bostadsköerna genom att med skattelättnader stimulera andrahandsuthyrning. Förslaget gäller för permanentbostäder, inte för fritidshus."

Detta är självklart hyresgästföreningen emot; det krockar ju mot deras särintressen. SvD skriver: "Kristdemokraternas förslag om att skapa nya bostadstillfällen genom att sänka skatten på andrahandsuthyrning får ett svalt mottagande. Ingen vill vara inneboende – detta är bara att flytta problemet, menar Barbro Engman, ordförande i Hyresgästernas riksförbund." Jag förstår inte hur man kan tycka att det är annorlunda att hyra en lägenhet från privatpersoner än att hyra en lägenhet i en hyresgästförening. Den största skillnaden är nog att det antagligen är dyrare att hyra en lägenhet i en nybyggt hyresrättslägenhet än att hyra en lägenhet i en nybyggt villa. Så vilken "hyrestant" borde man välja då?

torsdag 18 februari 2010

Berger tog Norges guld nummer 100

Margarita och Margit Urtegård












Norske VG skriver: "Dermed tok hun Norges 100. gull, 86 år og 19 dager etter at Thorleif Haug tok det første." På söndag kör jag till Molde i Norge. Min dotter Margarita bor där. Hon föddes i den staden för 24 år sedan. Margarita skall få sin kattunge som är 12 veckor gammal. Hennes lillebror Emil följer med. När Emil förstod att det fortfarande är OS när vi är i Norge blev han lite orolig. Han såg framför sig en massa sturska och stolta norrmän, som skulle skoja med honom för att han är svensk. Emil, som är ett perfekt resultat av nordiskt samarbete (norsk mamma och svensk pappa), glömde för en liten stund att han faktisk är halvnorsk. Emil kan alltså fira både norska och svenska medaljer. Vilken guldgutt!

Det blev precis Norsk skidskyttedubbel! SvD skriver: "Det blev norskt OS-guld i herrarnas skidskyttetävling över 20 km. Emil Hegle Svendsen vann en sekundstrid mot landsmannen Ole Einar Björndalen och vitryssen Sergej Novikov. Båda var 9,5 sekunder efter Svendsen och delade silvret." Grattis Norge!

Socialdemokrat ville köpa medlemmar till partiet

SN (Södermanlands Nyheter) skrev i gårdagens tidning att (citat hämtat från papperstidningen): "Socialdemokraten Britta Bergström i Oxelösund har försökt värva medlemmar till partiet och lovat stå för medlemsavgiften. Ett skämt anser hon själv om uppgifterna som flera källor kommit till SN med. Den senaste tiden har det stormat kring Moderaterna med anklagelser om att politiker värvat medlemmar och själva betalat deras avgifter. Flera personer har hört av sig till SN och berättat att liknande värvningsförsök förekommer också i Oxelösund. Ordföranden i utbildningsnämnden Britta Bergström har enligt uppgift erbjudit sig att betala för att få Oxelösundsbor att gå med i Socialdemokraterna."

Som förklaring till detta säger Britta Bergström till tidningen: "Hos en del har jag fått en känsla av att de skulle vilja vara medlemmar och då har jag känt att jag ville bjuda dem på avgiften. Jag har inte erbjudit någon som jag inte känner och till ett par stycken har jag sagt det på skoj." Kan vara bra att veta nu när det haglar sten från socialdemokratiskt håll på moderaterna på bloggar och i tidningar. Man skall vara försiktig med att kasta sten i glashus. Det kan lätt krossas.

onsdag 17 februari 2010

Fett trött på ensidig alkoholdebatt

Maj-Lis Lööw (S) återkommer ständigt och jämnt på ledarsidan i Eskilstuna-Kuriren om sitt evinnerliga tjat om alkohol. Ämnet borde rimligen vara uttömt många gånger om vid det här laget. Samtidigt informerar hon om att alkoholen inte är det värsta hälsohotet världen är drabbad av. Hon skriver: "Alkoholmissbruk ligger trea på listan över orsaker till sjukdom och för tidig död i världen, näst efter rökning och högt blodtryck." Just det, varför saknas information och en upplysande hälsokampanj om detta på ledarsidan? Hjärt- och kärlsjukdomar är det som drabbar flest och kostar mest i vår del av världen. Problem som uppstår vid övervikt, felaktig kost, rökning samt för lite motion skördar många fler liv. Man pratar mycket om att "Pelle" dricker för mycket. Att han äter fet och fel kost och inte rör tillräckligt på sig ordas inte lika mycket om. Moralisterna har valt att koncentrera sig på folks alkoholvanor och alkolkonsumtion.

Jag törs hävda att det är farligare att äta fel och inte röra på sig, än att man dricker alkohol till helgen. Fetma tar livet av fler än vad alkoholen ensamt gör. Politiken borde arbeta mer med orsakerna till varför "Pelle" dricker, om han dricker för mycket. Samt arbeta med hälsoförebyggande insatser både när det gäller vad vi äter och vad vi dricker. Vid missbruk måste vi titta på orsakerna till beteendet. Vi löser inga problem genom att moralisera över alla människors alkoholvanor. De flesta missbrukar faktiskt inte alkohol, däremot mat. Det finns bruk och missbruk när det gäller alltifrån alkohol, sex, träning och mat.

CITAT FRÅN NÄTTIDNINGEN: "Jag tycker det är tragiskt att Eskilstuna-Kuriren har lånat ut sig till att bli en propagandakanal för IOGT-NTO. I krönika efter krönika tvingas vi uthärda hur Maj-Lis Lööw oemotsagd får raljera över alkoholen och de som nyttjar den. Är detta även Kurirens officiella linje?

Om Maj-Lis Lööw och hennes gelikar får sin vilja fram, har vi snart ett alkoholförbud att hantera. Hur det brukar sluta har vi bra exempel på ur historien. Jag tror att de allra flesta kan hantera alkoholen. Låt oss därför lägga resurserna på att hjälpa de som inte kan det. Men sluta gärna med moraliserandet."

lördag 13 februari 2010

Religiös sexistisk lära

Lena Andersson skriver om "Belönad apartheid"DN i dag. Skönt att det finns några analytiska, kritiska och upplysta skribenter kvar i detta politiskt korrekta landet. Hon skriver om den muslimska mannen i Älmhult som tingsrätten i veckan gav 60 000 kronor i skadestånd för att han blev av med sitt bidrag från Arbetsförmedlingen.

Lena Andersson skriver: "Han tycker att han ska få jobbet eller fortsatt ersättning från Arbetsförmedlingen, fast han börjar med att förnedra en person i mottagningskommittén genom att låta henne stå med utsträckt hand, en uppenbar skymf överallt, och inte tittar henne i ögonen eftersom hon är kvinna. Diskrimineringsombudsmannen och tingsrätten håller med honom. Alla skulle se det rimliga i att den som vägrar ta en svart eller en muslim i hand inte får jobbet. Men när Gud säger att varelser av motsatt kön inte får vidröras har man myndighets-Sverige med sig. I Sydafrika tyckte sig de vita också ha Gud på sin sida när de vägrade befatta sig med svarta. Diskrimineringsombudsmannen borde givetvis inse och anse att könsapartheid är lika oacceptabelt som hudfärgsåtskillnad."

Man borde skratta åt eländet. Men, det är för allvarligt för att kunna göra det. Det kan inte vara DO:s Katri Linnas uppdrag att värna religionsutövning oberoende av vilka diskriminerande idéer den religiösa läran hävdar. Det borde rimligtvis finnas en gräns för vilka dumheter man kan komma med.

Lena Andersson fortsätter: "Rasisters människosyn försöker samhället på olika sätt att förändra i demokratisk riktning, men i fråga om vissa gudsinspirerades förnedrande specialbestämmelser för och gentemot halva mänskligheten saknas alla sådana ambitioner." Dags att något görs. Sverige skall väl inte vara ett paradis för dårarnas dårar?

Min kompis i Eskilstuna, Peo Wågström (S), har också skrivit om detta. Läs på hans blogg. Och så finns det kloka liberaler kvar. Folkpartisten Mathias Sundin påpekar på newsmill: "Domen är en framgång för medeltiden, en framgång för religiös extremism, en framgång för patriarkala beteenden mot kvinnor och det är definitivt ingen framgång för mångkultur."

onsdag 10 februari 2010

Soldater slapp straff för sexköp

I dag har de svenska soldaternas sexköp i Tyskland debatteras i alla nyhetssändningar och tidningar. SvD skriver: "De kan inte åtalas eftersom sexköp inte är olagligt i Tyskland. Och eftersom de inte var i tjänst så kan de inte dömas till disciplinåtgärder som uppsägning, varning eller löneavdrag, säger Gunnar Jonason, en av juristerna som utrett ärendet."

Aftonbladet skriver: "De svenska soldaterna var på övning i Tyskland. Där söp de sig fulla, gick på bordell och köpte sex. – Jag blev så förbannad när jag hörde det här, säger överste Anders Löfberg som är chef över regementet."

Om man törs ha någon åsikt i frågan kan jag bara säga att jag hoppas försvaret gör sig av med dessa soldater. Svenskt försvar klarar sig bra utan sådana ledare.

Man kan ju fundera på vad som hade hänt om det var en politiker från svensk riksdag som hade gjort detsamma, under sin lediga tid, på en tjänsteresa utomlands? Hade han eller hon fått stanna kvar i riksdagen? Hade allmänheten och media accepterat det?

tisdag 9 februari 2010

Varför kan folk inte bara hålla käften?

En uppgiven Henrik Ehrenberg (KD) skriver på twitter: "Varför kan folk inte bara hålla käften?" Ehrenberg är stabschef åt Göran Hägglund. Han är nog lite trött på alla grodor som vissa av hans partikamrater låter slinka ur sig. Expressen berättar vad en riksdagsman för KD säger rörande Birgitta Ohlssons (FP) ja till ministerposten: "Kristdemokraten och riksdagsmannen Kjell Eldensjö skulle inte velat att hans fru tog ett ministerjobb om hon var gravid. - Vi skulle inte ha tagit ett sådant beslut. Om min fru varit i den situationen hade hon inte gjort det, och jag skulle ha hållit med henne."

Kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren gör nog inte stabschefens tillvaro särskilt mycket lugnare. I september 2009 säger Sjögren något ogenomtänkt och förhastat till Expressen: "Anna Anka är välkommen till oss." Något som inte direkt togs emot med hurrarop från andra kristdemokrater. Ehrenberg tänkte nog i sitt stilla sinne att Sjögren borde ha hållit käften.

Nu är det imamen Abd al Haqq Kielan som är på tapeten. Tidningen Dagen skriver: "Det är väldigt värdefullt att ta del av hans bild av dagens Sverige och de utmaningar som väntar framåt, säger partisekreterare Lennart Sjögren till Dagen efter mötet med Abd al Haqq Kielan." Jag har uppfattat imamen som tämligen konservativ och extrem. Kanske inte just vad KD behöver för att locka nya väljare. Abd al Haqq Kielan säger till tidningen Dagen: "Muslimer och KD har gemensam värdegrund."

Konvertiten och kristdemokraten Gjohn-Marko Berisha är skeptisk. Han tror att imamen Abd al Haqq Kielan har en dold agenda. När tidningen Dagen frågar honom om han hellre riskerar riksdagsplatsen än att engagera imamen blir svaret: "Jag arbetar för att vi ska bli större och vara kvar. Men inte om vi för den skull behöver tappa vår identitet: värdekonservatism och kristen etik, kristen moral." För honom innebär det: "Att vi står för en politisk demokrati med människan i centrum. Vi står för nåd. Vi står för mycket som jag vet att imam Kielan säger annorlunda när han pratar med mig än med dig som journalist." Och när han får frågan om imamen ljuger svarar han: "Han säger inte allt. Han säger det som passar i en västerländsk jargong. I samtal med mig har han jämfört att konvertera med desertering i krig, så skulle han aldrig säga i tv."

Webbtidningen "Mot diskriminering - för öppnare arbetsliv" skriver: "Det är tveksamt om kvinnor bör ha rätt till ett eget socialt liv utanför hemmet, säger imam Abd al Haqq Kielan, före detta Leif Karlsson." Ja, vad säger man? Jag har sagt det förr och jag säger det igen: "Vi behöver bygga broar. Men, det skall vi göra med rätt 'material' och på trygg och stadig grund. Då måste vi börja tänka på vilka som får dominera debatten."

onsdag 3 februari 2010

Det bidde bara en tumme

Strengnäs Tidning skriver i artikeln "Pengarna räcker bara till en halv idrottsplats" att: "Tanken är att en försäljning av Hammarängens idrottsplats i centrala Mariefred, som är i behov av upprustning, skulle bekosta en ny bättre idrottsplats. Kommunen har därför tecknat avtal med Derome Mark och Bostad som skall bygga bostäder på Hammarängen. I ersättning får kommunen 53 miljoner kronor. Men när listan över Mariefredsbornas önskemål om vad som skall finnas på Hammarens IP är klar är det tydligt att pengarna bara räcker till lite drygt hälften av vad man önskar sig. - Nu måste vi bestämma vad vi skall välja bort, säger kommunalrådet Björn Lind (FP)."

Det sägs att det hela började med att en byggherre ville åt Hammarängen för att exploatera den centralt belägna marken i den lukrativa kommundelen Mariefred. Företaget tog kontakt med en politiker där och fick löfte om att den saken skulle ordnas. Många löften har tydligen getts, många olika intressenter har varit inblandade och mycket oklart har sagts. Det ser nu ut som om alla fantastiska planer på en ny och bättre idrottsplats för Mariefredsborna bidde bara en tumme. En ny svekdebatt väntas och nya lögner kommer att serveras och nya löften kommer att ges. Jag förstår varför politikerföraktet växer.

Läs mer om detta på Dag Brembergs, Mariefredspartiet, blogg.

Birgitta Ohlsson (FP)

Margit Urtegård och Birgitta Ohlsson (fp) i förstakammarsalen.
















Johan Ingerö skriver på newsmill: "När jag i höstas tippade Birgitta Ohlsson som ny EU-minister var det mer än en som hörde av sig och förklarade att jag var ute och cyklade. Det hävdades att hon är för självständig, för politiskt nyckfull och för politiskt smal för att kunna ingå i ett regeringskollektiv. Inget av detta stämmer med min bild av henne. Jag anser tvärtom att hon är en rätt skicklig lagspelare, att hennes politiska ställningstaganden ofta är ganska förutsägbara och att hon kan göra politik av de flesta områden. Däremot är Birgitta Ohlsson en ganska osvensk politiker. Hennes profil är desto vanligare på andra sidan Atlanten."

Birgitta Ohlsson är verkligen en osvensk politiker. Ingerö skriver: "Hennes belackare skyller henne ofta för politisk korrekthet - dock utan att förklara hur sådant hänger ihop med hårdnackat stöd till Israel och krav på medlemskap i NATO. I Sverige står många handfallna inför en sådan synbar motsättning mellan vad som anses vara 'vänster' respektive 'höger'." Birgitta Ohlsson är en modig, folklig, ärlig och älskad politiker. Hon törs stå för det hon tror på i alla väder oavsett vilka konsekvenser det kan få för henne personligen. Det är sådana politiker vi behöver. Jag gillar särskilt hennes ställningstagande för Israel och hennes tydliga feministiska approach.

Tack vare att folkpartiets ledare, Jan Björklund, nu valde att ge ministerposten till partiets stjärna Birgitta Ohlsson så kan man ju nu ta en allvarlig funderare om att lägga en röst på FP i riksdagsvalet till hösten.

Socialdemokrat vill ha bättre pröjs

Dagens Strengnäs Tidning berättar att det finns olika uppfattningar om politikernas ersättning bland de folkvalda i Strängnäs. Jag blev inte förvånad när jag läste att det var just en socialdemokrat, som vill höja ersättningsnivån för politikerna. Målet är kanske en herrgård eller en exklusiv väska. Skämtåsido, det är i alla fall inte klädsamt när politiker har den dåliga smaken att klaga på ersättningen och i samma veva kalla politiker som vill sänka arvodena för populistiska.

Det första den sosseledda majoriteten i Strängnäs kommun gjorde, när de tog över makten 2008, var att höja kostnaderna för den politiska organisationen rejält. En av socialdemokraterna hade mage att kräva en höjning av sitt ordförandearvode med hela 10 procent för att tacka ja till uppdraget. Samma person försökte får ut ytterligare 25 procent av ett riksdagsmannaarvode genom att föreslå sig själv till en politisk tjänst, som vår kommun inte ens har; politisk sekreterare. Men, det lyckades oppositionen att stoppa. Det är definitivt inte vackert när girighet går före kall i politiken.

Så här skriver Håkan Lambert-Olsson i DN rörande girighetskultur: "Finansbranschen, vars hela verksamhet bygger på förtroende, måste präglas av ansvarsfullhet, omdömesgillhet, eftertänksamhet och affärsetik." Så är det med oss politiker också. Att vara folkvald bygger på förtroende.

tisdag 2 februari 2010

Grattis Birgitta Ohlsson (FP)

Grattis Birgitta Ohlsson (FP) och ett kjempegrattis till det svenska folket som äntligen har fått en äkta socialliberal minister i regeringen.

DN skriver: "Medierapporteringen har lett till en intensiv intern kampanj för Birgitta Ohlsson. I den har det hävdats att Ohlsson stoppas för att hon är med barn, som väntas födas i sommar. Men enligt uppgifter till DN har Birgitta Ohlsson främst ifrågasatts för att hon som minister väntas få stora trovärdighetsproblem när hon i debatter med oppositionen ska förklara hur hon med sin inställning till föräldraförsäkring och vårdnadsbidrag kan försvara regeringens politik."

Ohlsson är alltså förespråkare för kvoterad föräldraförsäkring och svarar så här till SvD på frågan om hon kommer att driva den frågan i regeringen: "Nej men i den frågan måste jag ju först få med mig mitt eget parti, så det är inte en fråga som ligger på alliansnivå under de kommande åren. Jag får väl i stället visa i mitt eget privatliv att man kan kombinera att vara mamma och göra karriär." Birgitta Ohlsson är en bra och viktig förebild för många. Hon kommer att klara uppdraget med bravur. Lycka till Birgitta.