fredag 5 mars 2010

Dubbelmoralen blommar hos socialdemokraterna

SvD skriver: "Rot-programmet är från början ett socialdemokratiskt påfund. Men S har aldrig tidigare lagt den högsta avdragssumman högre än vid 15 000 kronor. Nu är den rödgröna oppositionen beredd att behålla dagens tak på 50 000. På sikt vill de avskaffa rot-avdraget." Rut-avdraget, det så kallade pigavdraget, vill de rödgröna ta bort om de kommer till makten i höst.

Ledarsidan på Eskilstuna-Kuriren berättar: "Tunga politiker som Ylva Johansson, Leif Pagrotsky, Bosse Ringholm, vice ordförande i skatteutskottet Lars Johansson och valgeneralen Bo Krogvig har använt sig av avdraget." Det är väl ingen som blir förvånad. Dubbelmoralen blommar ofta inom socialdemokratin. Själv har jag aldrig använt mig av vare sig rot- eller rut-avdraget, då jag inte har haft behov av det. Men, jag kan förstå att de som inte kan snickra och sådant själv hyr in professionella yrkesarbetare för jobbet. Eller att de som inte hinner eller orkar städa själva hyr personal från ett städbolag. Det jag däremot har svårt att förstå är varför socialisterna tycker att det är någon skillnad mellan att anlita tex en rörmokare och en städare?

Den här bortförklaringen, som ledarsidan på EK berättar om, är intressant: "Både Mona Sahlin och Lars Johansson tar hjälp av en omöjlig parallell för att trixa sig ur det moraliska dilemmat och frågar om inte kristdemokrater ska få använda den offentliga barnomsorgen eftersom de är för vårdnadsbidrag. Men Kristdemokraterna har aldrig sagt att de vill avskaffa barnomsorgen." Man vet ju inte om man skall skratta eller gråta när man får se en så patetisk bortförklaring på pränt. Det är onekligen svårt att paddla utan åror!

DN skriver: "Ett av huvudargumenten för rut-avdraget, i Sverige såväl som i Finland, är att andelen svartarbete tros minska. Men inte heller här finns någon forskning som kan slå fast hur mycket. – Att svarta jobb blir vita innebär inte att fler jobb skapas. Men andra vinster kan skapas, till exempel ökade intäkter för staten samt ett starkare socialt skydd för individen, säger Anders Forslund." En sak är säker och det är att rot- och rut-avdraget inte ger färre jobb. Det som också är säkert är att vita jobb är tryggare än svarta jobb för den enskilde individen samt ger klirr i skattekassan.

DN kan även berätta att: "Två av tre svenskar vill ha kvar skatteavdraget för hushållsnära tjänster. Det visar en webbaserad undersökning från Svenskt Näringsliv." De två av tre borde ju låta bli att rösta rödgrönt i september 2010 då.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Väldigt märkligt att så många har så svårt att uppfatta det självklara huvudargumentet för att behålla RUT-avdraget:

Det är en extremt dålig idé att bestämma sig för att göra 5000-10000 människor arbetslösa i dagens läge, särskilt när det mestadels handlar om människor som är mycket svåranställda pga låg utbildningsgrad, eller dåliga språkkunskaper, osv osv.

Det är direkt svinaktigt att betrakta detta som en bagatell och vilseleda folk att RUT-frågan huvudsakligen handlar om skattesubventioner och symbolpolitik. Diskussioner om svartjobb är inte heller relevant. Det spelar ingen större roll hur stor andel av de 5000-10000 som blir svartjobbare istället för arbetslösa eftersom båda alternativen är usla.

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Vänsteralliansen visar så tydligt att man inte bryr sig om jobben! Slopandet av rut skulle bli ett dråpslag främst mot kvinnor med invandrarbakgrund.
Vi vet att det tar många år för dessa kvinnor att etablera sig i det svenska samhället.
Ideologin går före omsorgen om den enskilda människan, det visar deras förda politik återigen!
Så här skriver Amir Adan på Newmill:
"Vad som behövs är nya jobb så att fler kommer in på arbetsmarknaden och inte i bidragssystem, speciellt då vi fortfarande befinner oss i lågkonjunktur på grund av finanskrisen och har en hög arbetslöshet. De rödgröna som uppger sig värna om de svaga grupperna i samhället slår här undan benen för en grupp som försöker göra rätt för sig i. De rödgröna har verkligen visat sitt rätta ansikte d.v.s att de endast tänker på att hålla på sina priciper och inte på de människor som berörs av förslaget."
Hoppas några har vett i skallen den 19 september!
Kram, Marie-Louise

Mats Werner sa...

Det intressantaste med detta är väl ändå att det visar vilket inflytande kommunisterna får i den rödgröna röran!

Att sossarna redan på detta stadium släpper en sådan här ren vänsterbomb, är onekligen remarkabelt och bådar sannerligen inte gott - annat än om det får av oss önskad konsekvens förstås!

Stefan Holm sa...

Du har rätt Margit. Nu har ju dessutom Wanja Lundby Wedin gjort en halv pudel genom att antyda att det nog i alla fall vore bra att kunna stödja pensionärerna. Varför inte gå hela vägen och erkänna att RUT faktiskt är bra. Som huvudparten av svenska folket redan insett. Men det klart, låt dem hållas. Det är ju bara till fördel inför valet. Som jag skriver i min blogg:

"det är ju bara att tacka och ta emot när de röd-gröna så uppenbart lägger upp för smash. Tack, tack!"

erik berg sa...

Dessutom vill jag understryka att RUT-avdraget också är en valfrihetsreform.

Min gamla mor 86 år fyllda utnyttjar det för städning och har då möjligheten att själv,
utan något kommunalt biståndsbeslut, bestämma över sin egen städning.

Detta i alla möjliga avseenden som när och hur.
”I dag tar vi köksfläkten och badrummet istället för dammsugning”
är ett exempel på hur en gammal människa kan få rådighet över sitt eget liv utan ”kommunala biståndsbeslut”.

Det bästa vore att ytterligare utveckla detta med RUT till att gälla tex catering av mat och andra serviceåtgärder.

Hela denna sektor borde vara ännu mera skattebefriad.

Erik

Christer Alvin sa...

Sossarnas har ett märkligt synsätt på "subventionerade" tjänster. Det är ju inte staten som betalar dessa tjänster i form av subvention utan vi själva som betalar med pengar, där vi får göra ett avdrag på grund av att vi betalar med pengar som redan är högt beskattade. Ett företag kan betala med obeskattade pengar och göra avdrag för moms. Privatpersoner kan enbart betala dessa tjänster plus arbetsgivaravgifter och moms med redan skattade pengar. Därför är det rimligt att man också får göra ett avdrag för köp av tjänster som dessutom ger fler vita jobb på arbetsmarknaden.

Marie-Louise F M sa...

Hej Erik!
Avdraget gäller faktiskt för catering! Kanske det skulle vara avdragsgillt att få bilen fixad också? Det är väl många svarta jobb som skulle bli vita då, eller?
Hälsn Marie-louise

kerstin Svensson sa...

Den avgörande skillnaden mellan ROT och RUT-avdrag är att sossarnas största sponsor Byggfacket vill ha ROT-avdrag, det minskar nämligen svartjobben inom byggnads. Men "pigorna" har inte något fack som inkasserar fackavgifter och mätavgifter och allt vad det heter, så dom bryr sig ingen om. För den rika änkan på Östermalm (jag känner ingen)spelar det ingen roll om hon betalar svart eller vitt. Det är samma belopp ur hennes plånbok. Den enda som missgynnas är alltså pigan. Hon får ingen pension bl.a.
Kerstin